Maxell Opublikowano 28 Grudnia 2019 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 28 Grudnia 2019 (edytowane) Zelc z wieprzowiny po ukraińsku. Krok po kroku. Pyszna, obfita i tania przystawka z niczego! Nie da się od niego oderwać! Wcześniej opracowałem przepis „Saltison z głowy wieprzowiny w żołądku”, ale znalezienie żołądka jest czasem problematyczne, co nie musi nas ograniczać. Proponuję prostszą wersję Saltison, lub jak to się nazywa - salceson. Pamiętaj, aby go ugotować, zwłaszcza, że jest bardzo tani, a jaka to fajna przekąska dla ... wiecie kogo! Docenią go ci, którzy próbowali! Składniki:głowa świńska - ok. 4 kgcebula - 1 szt.marchew - 1 szt.czosnek - 8 ząbkówliść laurowy - 5 szt.pieprz czarny, ziarnisty - 10 szt.ziele angielskie - 5 szt.pieprz czarny mielony - do smakusól - do smakuSposób wykonania - krok po kroku: 1. Krok pierwszy: Łeb wieprzowy podziel na kawałki, bardzo dokładnie umyj i zalej wodą. Pozostaw na całą noc. 2. Krok drugi: Rano wypłucz kawałki wieprzowego łba w kilku wodach i bardzo dokładnie oczyść. 3. Krok trzeci: Teraz oczyszczone kawałki wieprzowego łba wrzuć do odpowiedniej wielkości garnka i zalej zimną wodą tak, by mięso było przykryte. Nasze mięso będzie gotowało się przez 6 godzin. 4. Krok czwarty: Kiedy wywar zacznie się gotować, dokładnie usuwamy powstającą pianę (szumowiny). 5. Krok piąty: 2-3 godziny przed zakończeniem gotowania mięsa, dodaj cebulę, marchewkę, liście laurowe, groszek i ziele angielskie. 6. Krok szósty: Dużo solimy - trzeba lekko przesolić, aby po zastygnięciu, gotowe mięso nie było zbyt mało słone. 7. Krok siódmy: Po sześciu godzinach gotowania nasze mięso jest gotowe. 8. Krok ósmy: Ugotowane kawałki głowy wyjmujemy z bulionu i zostawiamy do ostygnięcia. Do bulionu możesz dodać gotowanego kurczaka, a otrzymasz cudowną niskotłuszczową galaretkę lub możesz na przykład ugotować na nim bardzo smaczną i pożywną zupę. 9. Krok dziewiąty: Po wystygnięciu, oddzielamy mięso od kości. 10. Krok dziesiąty: Oddziel mięso i tłuszcz od skórki i pokrój na średnie kawałki. Zdjęcie pokazuje kawałki gotowanego mięsa, tłuszczu i ucha wieprzowego. 11. Krok jedenasty: Obieramy czosnek... 12. Krok dwunasty: ... i przeciskamy go przez praskę. 13. Krok trzynasty: Posypujemy czarnym pieprzem mielonym oraz solą (jeśli taka jest potrzeba) i dokładnie wszystko mieszamy. 14. Krok czternasty: Tak przygotowane mięso, rozkładamy na blasze do pieczenia i pieczemy w piekarniku ok. 15 minut, w temperaturze 200 st. C. 15. Krok piętnasty: Po 15 minutach mięso wyjmujemy z piekarnika i studzimy. 16. Krok szesnasty: Ja wykorzystam przyciętą plastikową butelkę, aby ukształtować mój salceson, więc aby go łatwo zdobyć, włożyłem plastikowy woreczek do środka. Można sobie poradzić stosują inne pojemniki lub osłonki masarskie, itp. 17. Krok siedemnasty: Farsz dokładnie ubijamy w naszej formie. 18. Krok osiemnasty: Po zamknięciu naszej formy, tak przygotowany salceson zostawiamy na całą noc pod prasą. 19. Krok dziewiętnasty: Rano możesz spróbować przygotowanego salcesonu lub poczekać na przybycie swoich ulubionych przyjaciół, aby wspólnie dokonać degustacji, popijając czymś mocniejszym. 20. Krok dwudziesty: Smacznego! Otrzymałem ok. 1 kg gotowego produktu - bardzo smacznego produktu! Pomimo długiego czasu przygotowania i stosunkowo małego nakłady pracy, wynik przekroczy wszelkie oczekiwania! Autorka: nasstinPrzepis pochodzi ze strony rosyjsko-języcznej.Przygotował Maxell Edytowane 28 Grudnia 2019 przez Maxell Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16792-ukraina-zelc-saltz-zylc-saltison-z-wieprzowiny-po-ukrai%C5%84sku/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 28 Grudnia 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 28 Grudnia 2019 Ciekawe jest to podpiekanie mięsa po ugotowaniu i rozdrobnieniu. Musze wypróbować. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16792-ukraina-zelc-saltz-zylc-saltison-z-wieprzowiny-po-ukrai%C5%84sku/#findComment-651862 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henio Opublikowano 28 Grudnia 2019 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 28 Grudnia 2019 Ciekawe jest to podpiekanie mięsa Na zdjęciach widać bardziej wybarwiony salceson niż te nasze i to pewnie efekt podpiekania . Wart wypróbowania . Ja zrobię w szynkowarze poziomym . Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16792-ukraina-zelc-saltz-zylc-saltison-z-wieprzowiny-po-ukrai%C5%84sku/#findComment-651892 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
redzed Opublikowano 28 Grudnia 2019 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 28 Grudnia 2019 Ciekawy przepis. Tylko na moim świecie głowa świńska nie tania, droższa jak polędwica. W przepisie nie widzę wywaru w farszu? Wcale nie dodawać? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16792-ukraina-zelc-saltz-zylc-saltison-z-wieprzowiny-po-ukrai%C5%84sku/#findComment-651933 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 28 Grudnia 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 28 Grudnia 2019 Na pewno trochę dodano, choćby jako sos podczas podpiekania. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16792-ukraina-zelc-saltz-zylc-saltison-z-wieprzowiny-po-ukrai%C5%84sku/#findComment-651939 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szafarz Opublikowano 21 Stycznia 2020 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 21 Stycznia 2020 Mam zapeklowane pół łba świńskiego jak myślicie uda się z peklowanego mięsa? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16792-ukraina-zelc-saltz-zylc-saltison-z-wieprzowiny-po-ukrai%C5%84sku/#findComment-654817 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henio Opublikowano 23 Stycznia 2020 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 23 Stycznia 2020 jak myślicie uda się z peklowanego mięsa Oczywiście . Często robię wyroby podrobowe z peklowanego , obecnie na sucho w lodówce przez minimum 24 godz. ale lepiej przez 48. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16792-ukraina-zelc-saltz-zylc-saltison-z-wieprzowiny-po-ukrai%C5%84sku/#findComment-654950 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szafarz Opublikowano 31 Stycznia 2020 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 31 Stycznia 2020 (edytowane) Dziękuję za odpowiedź reszta według przepisu właśnie mięso piecze się w piekarniku jutro zobaczymy jaki będzie efekt .Będę musiał sam skonsumować bo moja rodzina takich obrzydliwości nie jada Wolą parówki Edytowane 31 Stycznia 2020 przez szafarz Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16792-ukraina-zelc-saltz-zylc-saltison-z-wieprzowiny-po-ukrai%C5%84sku/#findComment-655626 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 1 Lutego 2020 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 1 Lutego 2020 takich obrzydliwości nie jada Wolą parówki Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16792-ukraina-zelc-saltz-zylc-saltison-z-wieprzowiny-po-ukrai%C5%84sku/#findComment-655672 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paszeko Opublikowano 13 Marca 2020 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 13 Marca 2020 Na pewno trochę dodano, choćby jako sos podczas podpiekania.co dodano bo nie moge znalesc?pozdrawiam.wlasnie podpiekam. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16792-ukraina-zelc-saltz-zylc-saltison-z-wieprzowiny-po-ukrai%C5%84sku/#findComment-659886 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
L.Przemek Opublikowano 13 Marca 2020 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 13 Marca 2020 co dodano wywar Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16792-ukraina-zelc-saltz-zylc-saltison-z-wieprzowiny-po-ukrai%C5%84sku/#findComment-659892 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
frapio Opublikowano 13 Marca 2020 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 13 Marca 2020 Wcale nie dodawać?Mięso krojone w kroku 13-tym było zimne i sztywne, więc nie kleiste. Moim zdaniem podpiekanie, a właściwie tylko dobre rozgrzanie, ma na celu odzyskanie jego elastyczności i kleistości. Nadziewane po lekkim ostudzeniu jeszcze ciepłe doskonale się sklei. Oczywiście po ocenie kleistości, dodanie, w razie potrzeby, odrobinę ciepłego wywaru nie powinno zaszkodzić, ale jak przedobrzymy to zamiast jednolitego dobrze sklejonego bloku otrzymamy galart/galaretkę. Skoro autorka nic o tym nie pisze, to widocznie nie trzeba nic dodawać. Ćwiczyłem podobny temat tydzień temu robiąc galaretkę/studzieninę/galart z nóżek. Cytuj Wiedzy nigdy za wiele, nawet tej na chwilę obecną pozornie nieprzydatnej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16792-ukraina-zelc-saltz-zylc-saltison-z-wieprzowiny-po-ukrai%C5%84sku/#findComment-659927 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bilu72 Opublikowano 14 Marca 2020 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 14 Marca 2020 (edytowane) 5. Krok piąty: 2-3 godziny przed zakończeniem gotowania mięsa, dodaj cebulę, marchewkę, liście laurowe, groszek i ziele angielskie. O jaki groszek chodzi? Edytowane 14 Marca 2020 przez bilu72 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16792-ukraina-zelc-saltz-zylc-saltison-z-wieprzowiny-po-ukrai%C5%84sku/#findComment-660020 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
frapio Opublikowano 14 Marca 2020 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 14 Marca 2020 O jaki groszek chodzi? O pieprz ziarnisty. Cytuj Wiedzy nigdy za wiele, nawet tej na chwilę obecną pozornie nieprzydatnej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16792-ukraina-zelc-saltz-zylc-saltison-z-wieprzowiny-po-ukrai%C5%84sku/#findComment-660033 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bilu72 Opublikowano 14 Marca 2020 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 14 Marca 2020 O jaki groszek chodzi? O pieprz ziarnisty.Dzięki za info. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16792-ukraina-zelc-saltz-zylc-saltison-z-wieprzowiny-po-ukrai%C5%84sku/#findComment-660040 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.