Skocz do zawartości

Maszynki do mielenia z napędem ręcznym - ORYGINAŁY

Rekomendowane odpowiedzi

Noo, to teraz trzeba zanleść osobę, która za 16.80 zł (20.50 z VAT ). wyjaśni problem :lol: :lol: :lol: :lol: :grin:

Może któryś z Panów ma abonament? Toshiba?

Mam tylko takie normy od 110 kV, ale tu nie znajdą zastosowania :wink: Pozatym sa to normy EU i DE a nie PN (PL)

Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. ....

Albert Einstein

自製煙熏肉

Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie :)

Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber

• Odpowiedzi 68
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Witam

Mam kuzyna który pracuje jako technolog odlewnictwa ale takich dużych różnych zaworów do wody itp . , będę z nim rozmawiał wieczorkiem może coś podpowie w Naszej sprawie :question:

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .

Konserwanty zabijają powoli !!!

Witam

I już mam jak się wie to jakie to proste . Kuzynek odlewnik zameldował że numeracja maszynki to nic innego jak wielkość maszynki . Po prostu nr 22 jest większy od nr 10 :!:

Pomimo że kuzyn ma dzisiaj imieniny to nic nie wskazywało na to że mówi nieprawdę :grin:

Pozdrawiam

Bystrzacha ten Twój kuzyn JK

No w tym temacie skłamać się nie da. Na tym forum jest więcej fachowców niż by się zdawało.

"Pan Bóg stworzył jedzenie, a diabeł kucharzy". James Joyce

Taki mi przyszło do głowy jeszcze jeden współczynnik.

Dla odlewnika (o ile idę w dobrym kierunku) ważne jest ilość materiału, to znaczy nie jego waga bo można odlewać z żeliwa, aluminium i innych cudaków, ale objętość.

Jeżeli ktoś może i chciał by się pobawić w detektywa, to niech zmierzy w miarę najdokładniej ile wody wyprze ślimak zanurzony.

Najdokładniejszy wynik będzie w menzurce pomiarowej.

Czyli potrzebna jest menzurka do której zmieści się ślimak i chwila czasu (no i chęci)

:grin:

Ewentualnie do napełnionego słoika na FULL wsadzić ślimaka i zmierzyć wylana wodę np. strzykawką.

Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. ....

Albert Einstein

自製煙熏肉

Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie :)

Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber

A może pojemność cylindra (gardzieli)?

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Witam

Dla odlewnika (o ile idę w dobrym kierunku) ważne jest ilość materiału, to znaczy nie jego waga bo można odlewać z żeliwa, aluminium i innych cudaków, ale objętość.

TOSHIBA masz po części rację , może i to również dotyczyć i maszynek do mięsa , ale to nie ma nic wspólnego z ich powiedzmy numerem . Kuzyn pracował również w technologi i opowiadał jak szukało się oszczędności a zarazem zysku na ilości zużytego materiału do odlania na przykład jednego zaworu .W raz z rozwojem technologi istnieją takie możliwości " skubnięcia " materiału w taki sposób by jakość danego powiedzmy zaworu pozostała taka sama . Z praktyki jednak wiemy że jest inaczej czyli jakość gorsza .

Pozdrawiam

A mi się wydaje że po prostu ustalono że będzie taka numeracja i do każdej numeracji ustalono gabaryty maszynek . pozdrawiam
Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.

Witam

Szukam dalej :rolleyes:

Czego :!:

Pozdrawiam

A wszystko przez Papcia :lol: :lol: :lol: :lol: .

Po takiej dyskusji trzeba dojść do sedna :!: :idea: :grin: .

Albert Einstein

自製煙熏肉

A wszystko przez Papcia :lol: :lol: :lol: :lol: .

I na dodatek Papcio siedzi cichutko i czeka na wyniki "śledztwa". A może On wie i na razie się dobrze bawi :grin: :lol: :lol:

Pozdrawiam :wink:

Carpe diem - raz kozie death

GONZO jesteś niezastąpiony uświadomiłeś mnie, że jestem właścicielem eksponatu muzealnego MASZYNKA TYP 86 Z ROKU 1977 i co ciekawe cały czas działa. JK
Do życia potrzeba piwa kiełbasy i chleba

Nie, nie wie. Zadawałem to pytanie już na zlocie i nikt nie wie dlaczego jest taka dziwna numeracja. Próbowałem dojść do jakiejś zależności, ale to nie takie proste. Maszynki różnych firm mają trochę inne wymiary sitek choć te same oznaczenia. Bo odpowiedź że ktoś to tak ustalił nie ma żadnego uzasadnienia, tego nie robi się w technice, Wszystko z czegoś wynika. Bo 10 powinna być dwa razy mniejsza od 22 a tak nie jest.

Pozdrawiam

W życiu dwa dni są najważniejsze:
 Ten w którym się urodziłeś.
  I ten kiedy zrozumiałeś po co

M.Twain

Witam

Bo odpowiedź że ktoś to tak ustalił nie ma żadnego uzasadnienia, tego nie robi się w technice, Wszystko z czegoś wynika. Bo 10 powinna być dwa razy mniejsza od 22 a tak nie jest.

Teraz to moja ciekawość nie zna granic . Myślę że problem powinien być rozwiązany do końca , a choćby dla tego że to Nasz podstawowy sprzęt do wyrobu kiełbasek .

Pozdrawiam

Witam

Teraz to moja ciekawość nie zna granic . Myślę że problem powinien być rozwiązany do końca , a choćby dla tego że to Nasz podstawowy sprzęt do wyrobu kiełbasek .

Andrzeju, nie dałeś wiary kuzynowi :grin:

Pozdrawiam :wink:

Carpe diem - raz kozie death

Witam

Andrzeju, nie dałeś wiary kuzynowi :grin:

Ja dałem , ale forum powiedzmy część forum żyje jednak w niepewności . Popytam może ma gdzieś to udokumentowane . Pracuje 45lat w odlewnictwie i technologi myślę że posiada jakąś wiedzę w tym temacie .

Pozdrawiam

Uważam że może odpowiedź zna:

Karl Drais, Karl Friedrich Christian Ludwig Freiherr Drais von Sauerbronn (ur. 29 kwietnia 1785 w Karlsruhe, zm. 10 grudnia 1851 Tamże) – niemiecki wynalazca, twórca roweru i drezyny, a także maszynki do mielenia mięsa.

http://pl.wikipedia.org/wiki/Maszynka_do_mi%C4%99sa

:grin: :grin:

POZDRAWIAM
Maszynki 5, 8 10 mają mocowanie na ścisk do blatu. Natomiast maszynki 12, 22, 32 mają mocowanie poprzez przykręcenie czterema śrubami do podłoża (blatu). W tych mocowanych na cztery śruby druga cyfra może właśnie oznaczać sposób mocowania. Jeżeli się ją skreśli pozostaje jedynka, dwójka, trójka. Tak sobie głośno myślę. :rolleyes: :grin:
  • 2 tygodnie później...

Z tymi numerami maszynkami to ciężko się połapać.Dzisiaj zdobyłem maszynkę nr 20. Ślimak, noże,siatki pasują do niej od nr 22.

Zgadywanka ile za nią zapłaciłem. A historia jej zdobycia ciekawa. Pozdrawiam

Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.

Być może wcale nie dużo , ludzie w tej chwili nie doceniają tego co mają , ja mam 10 i sobie bardzo chwalę , na moje potrzeby starczy. Rok temu dostałam od znajomej maszynę ręczną do wyciskania soku, podobna jest do maszynki do mięsa ( pewnie niektórzy wiedza o co chodzi), dostałam za darmo . Chcieli oddać na złom , a maszynka przywieziona ze Lwowa .

Także ja zakładam że dałeś umowną butelczynę. :grin:

Hanka_Kaszubka33

Wszyscy Jesteśmy Aniołami Z Jednym Skrzydłem....

GDYNIA MOJE MIASTO

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.