Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

U mnie też ale chyba w niedzielę upiekę bo przecież trzeba przełożyć  i jeszcze musi piernik przejść tym przełożeniem 

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16833-s%C5%82odko/page/10/#findComment-738482
Udostępnij na innych stronach

Skromny a jednocześnie dystyngowany. Nie powstydziła by się Królowa Brytyjska. :clap: :clap: :clap:

Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacie
M.Rej


Popieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16833-s%C5%82odko/page/10/#findComment-738687
Udostępnij na innych stronach

Skromny a jednocześnie dystyngowany. Nie powstydziła by się Królowa Brytyjska. :clap:

Wróbelku, dziękuję bardzo :D,

mam nadzieję, że nie za czasów reglamentacji :laugh:

 

[Dodano: 19 gru 2021 - 07:40]

 

żeby był skromny.

Skromny i Elegancki zarazem :thumbsup::clap:

:D smakował córce!

 

 

Upiekłam tort urodzinowy dla córki.

Bardzo ładnie się prezentuje :clap: zapewne był pracochłonny samo suszenie bezy trwa ponad 2h.

Dziękuję za miłe słowa :)

 

Zapewne wiesz,....jak się ma ciągle ograniczony czas i wykonuje

kilka czynności jednocześnie to nie zwracasz uwagi na to :facepalm:

Beziki miałam na szczęście wysuszone kilka dni wcześniej.

Większym problemem jest galaretka, która lubi podcieknąć pod ciasto ;).

Edytowane przez ReniaS
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16833-s%C5%82odko/page/10/#findComment-738739
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

W ostatnim miesiącu udało mi się dwukrotnie odwiedzić Holandię
i posmakować oliebollen - holenderskich pączków z rodzynkami i jabłkiem,

które są tam najchętniej jedzone w Sylwestra.

Od lat smażę pączki w styczniu,

więc aby tradycji stało się zadość dziś miałam ostatnią szansę  :D ....i stało się!

post-98636-0-22018900-1643654811_thumb.jpg

post-98636-0-03625700-1643654865_thumb.jpg

post-98636-0-17585000-1643654991_thumb.jpg

Edytowane przez ReniaS
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16833-s%C5%82odko/page/10/#findComment-748339
Udostępnij na innych stronach

Od lat smażę pączki w styczniu, więc aby tradycji stało się zadość dziś miałam ostatnią szansę   ....i stało się!

 

 

A ja w tym roku jeszcze nie smażyłam i w zasadzie nie mam komu bo ' poączkowe '' dziecko  1000 km od domu. 

Nie ukrywam, że jednego pączka bym zjadła  ze smakiem  :D

Edytowane przez ReniaS

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16833-s%C5%82odko/page/10/#findComment-748350
Udostępnij na innych stronach

 

 

więc aby tradycji stało się zadość dziś miałam ostatnią szansę   ....i stało się!

 

Reniu, ja zwykle w kazdym miesiacu pieke p[aczki. Ostatnio zaniedbywalam sie, ale... tez byly u mnie paczki. 

Te plecionki Twoje mi odpowiadaja, :thumbsup:  bo chyba z paczkow najbardziej lubie ciasto  :facepalm:

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16833-s%C5%82odko/page/10/#findComment-748353
Udostępnij na innych stronach

 

Od lat smażę pączki w styczniu, więc aby tradycji stało się zadość dziś miałam ostatnią szansę   ....i stało się!

 

A ja w tym roku jeszcze nie smażyłam 

Nie ukrywam, że jednego pączka bym zjadła  ze smakiem  :D

 

A to już wiem z kim jutro kawę wypiję :thumbsup:

nie będą już takie świeże, ale... 

[Dodano: 31 sty 2022 - 21:40]

 

więc aby tradycji stało się zadość dziś miałam ostatnią szansę   ....i stało się!

 

Reniu, ja zwykle w kazdym miesiacu pieke p[aczki. 

Te plecionki Twoje mi odpowiadaja, :thumbsup:  bo chyba z paczkow najbardziej lubie ciasto  :facepalm:

 

:)  :)

ANNAM,

to faworki z tego ciasta co pączki ....trochę mi się za bardzo przyrumieniły,.... 

no właśnie....., one zadowolą każdego łasucha    :laugh:  :laugh:

Edytowane przez ReniaS
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16833-s%C5%82odko/page/10/#findComment-748378
Udostępnij na innych stronach

Od lat smażę pączki

 

 

więc aby tradycji stało się zadość

 

Czyżby ominął mnie jakiś tłusty czwartek, to teraz jest wcześniej o miesiąc ;):D

Pączusie smacznusie :tongue::clap:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16833-s%C5%82odko/page/10/#findComment-748556
Udostępnij na innych stronach

 

trochę mi się za bardzo przyrumieniły,.... 
O właśnie takie lubię najbardziej  :blush:  

:thumbsup:

Przyrumienione też się zje  :tongue:

 

 

Od lat smażę pączki

 

więc aby tradycji stało się zadość

 

Czyżby ominął mnie jakiś tłusty czwartek, to teraz jest wcześniej o miesiąc . 

Pączusie smacznusie :tongue::clap:

 

Grzesiu,

to był tłusty poniedziałek i jeszcze wtorek   :facepalm:  :D

 

U mnie na słodko może być każdy dzień :laugh:

....nawet maseczkę do twarzy kupiłam "słodki kokos"  :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16833-s%C5%82odko/page/10/#findComment-748607
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Gniazdka, albo jak ktoś woli pączki hiszpańskie - na szybko do kawusi  :)

Przygotowuje się je z parzonego ciasta, bez cukru.

 

https://www.domowe-wypieki.pl/przepisy/ciastka-male-wypieki/507-paczki-hiszpanskie

post-98636-0-44671900-1647786270_thumb.jpg

post-98636-0-25305900-1647786282_thumb.jpg

Edytowane przez ReniaS
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16833-s%C5%82odko/page/10/#findComment-758241
Udostępnij na innych stronach

.Reniu aż się uśmichają.

 

 

Gniazdka
:w00t::wub:

 

 

Gniazdka, albo jak ktoś woli pączki hiszpańskie

:clap::tongue:

 

Dziękuję  :D

Nie mam rękawa cukierniczego, ale  udało się uformować gniazdka - przywitały pierwszy dzień wiosny :) .

Edytowane przez ReniaS
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16833-s%C5%82odko/page/10/#findComment-758287
Udostępnij na innych stronach

  • 8 miesięcy temu...

 

 

Zapach korzennych pierników to aromat Świąt.....
Oj czas się zbliża ...pewnie córkę namówię na wspólne działania  :facepalm:  W 100 % będą bez lukru  :D  

Muskie - to ryba 🙃

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16833-s%C5%82odko/page/10/#findComment-799887
Udostępnij na innych stronach

I już niedługo trzeba będzie zaczynić  :D

 

 

Tak, to już ta pora  :D .

Planuję pierniczyć w najbliższy weekend   :frantics:. O ile czas pozwoli...... :facepalm:

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16833-s%C5%82odko/page-7?do=findComment&comment=686640

Edytowane przez ReniaS
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16833-s%C5%82odko/page/10/#findComment-799904
Udostępnij na innych stronach

Dziś piernikowo  :D

Piernik staropolski już od kilku godzin dojrzewa, tak będzie sobie czekał w lodówce  ok. 2 tygodni   ;)

 

 

Zostałam kiedyś obdarowana flakonikiem Melasy z Paragwaju i wreszcie nadszedł czas jej wykorzystania :thumbsup: .

 

PIERNIKI Z MELASĄ:

 

470g mąki pszennej

1łyżeczka sody

1 przyprawa do piernika

2 czubate łyżki kakao (ciemne Decomorreno)

180 g masła (dałam Kasię :facepalm: )

160g cukru

200g melasy

2 żółtka

skórka otarta z cytryny, olejek pomarańczowy

 

Wykonania:

Mąkę, sodę, przyprawę piernikową i kakao wsypujemy do miski i dokładnie mieszamy.

Masło z cukrem i żółtka miksujemy aż składniki się połączą, dodajemy melasę i dalej miksujemy.

Do masy przekładamy przesiane przez sitko suche składniki oraz skórkę z cytryny i zapach pomarańczowy.

Wyrabiamy ciasto, a następnie  wykładamy na oprószoną mąkę stolnicę i krótko zagniatamy. Rozwałkowujemy na ok. 5mm.

Pierniczki pieczemy 8 minut w 180 st. C.

post-98636-0-39760300-1670080711_thumb.jpg

post-98636-0-72501000-1670080735_thumb.jpg

post-98636-0-28606200-1670080769_thumb.jpg

Edytowane przez ReniaS
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16833-s%C5%82odko/page/10/#findComment-800923
Udostępnij na innych stronach

Melasy z Paragwaju i wreszcie nadszedł czas jej wykorzystania  .  

 Niemożliwe - tyle wytrzymała ?

No śliczności  :thumbsup:  :clap:

Edytowane przez Muski

Muskie - to ryba 🙃

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16833-s%C5%82odko/page/10/#findComment-800930
Udostępnij na innych stronach

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.