Gość Gabi Opublikowano 5 Września 2008 Zgłoś Udostępnij #76 Opublikowano 5 Września 2008 i jak tu się nie pogubić w tym naszym bałaganie od pesto do pomidorów suszonychNo właśnie :wink: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1685-lato-czas-na-przetwory/page/4/#findComment-39887 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Domin12439 Opublikowano 5 Września 2008 Zgłoś Udostępnij #77 Opublikowano 5 Września 2008 Większość na cukrze brązowym, jednak typowo lecznicze bez cukru.Dominiku, lecznicze mogą być na miodzie z pasieki. Nie zrobisz sosnówki na samym destylacie, bo rozpuszczą sie żywice i będzie nie do wypicia.Zgadzam się, że nie wszystkie nalewki można zrobić bez udziału cukru bądź miodu. Robię z jeżyn i malin mieszankę bez cukru. Gdzieś czytałem, że w tym przypadku to typowo lecznicze. A sosnówka na miodzie z pasieki o nieba lepsza od tej na cukrze :grin: W tym roku sosnówka majowa ledwie zahaczyła o sierpień :tongue: No co, mam paru Przyjaciół :lol: Cytuj Pozdrawiam serdecznie!!! DominikWĘDZĘ SOBIE I MUZOM - tym co się znają https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286http://www.wyrobydomowe.nazwa.pl/catalog/index.phphttp://nasza-klasa.pl/profile/1110333 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1685-lato-czas-na-przetwory/page/4/#findComment-39892 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Małgoś Opublikowano 3 Października 2008 Autor Zgłoś Udostępnij #78 Opublikowano 3 Października 2008 Gdzie znajdę przepis na paprykę AndrzejaK? Cytuj "W życiu piękne są tylko chwile.." Dżem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1685-lato-czas-na-przetwory/page/4/#findComment-42228 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Papla Opublikowano 3 Października 2008 Zgłoś Udostępnij #79 Opublikowano 3 Października 2008 Gdzie znajdę przepis na paprykę AndrzejaK? O tą chodzi :-) https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=1247&highlight=papryka+andrzejak Cytuj Pozdrawiam Paweł Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1685-lato-czas-na-przetwory/page/4/#findComment-42229 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Małgoś Opublikowano 3 Października 2008 Autor Zgłoś Udostępnij #80 Opublikowano 3 Października 2008 Tak..dzięki.. :lol:Paplo..Super Avatarek.. Cytuj "W życiu piękne są tylko chwile.." Dżem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1685-lato-czas-na-przetwory/page/4/#findComment-42242 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
madlinka Opublikowano 27 Czerwca 2011 Zgłoś Udostępnij #81 Opublikowano 27 Czerwca 2011 Co roku robię galaretkę porzeczkową w następujący sposób: gotuję porzeczki, przecieram dodaję cukier w stosunku 1:1 zagotowuję i do słoików. W tym roku mi się nie chce przecierać (mam jakiegoś lenia) pomyślałam sobie coby przepuścić przez sokowirówkę, potem do soku dodać cukru i zagotować, myślicie że się uda i się z żeluje? A może macie jakiś inny mniej kłopotliwy sposób na porzeczki? Cytuj Lepiej żałować tego co się zrobiło, niż żałować że się czegoś nie zrobiło Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1685-lato-czas-na-przetwory/page/4/#findComment-164662 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nestor Opublikowano 27 Czerwca 2011 Zgłoś Udostępnij #82 Opublikowano 27 Czerwca 2011 Przed przetarciem owoce można rozdrobnić malakserm. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1685-lato-czas-na-przetwory/page/4/#findComment-164685 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 27 Czerwca 2011 Zgłoś Udostępnij #83 Opublikowano 27 Czerwca 2011 pomyślałam sobie coby przepuścić przez sokowirówkę, potem do soku dodać cukru i zagotować, myślicie że się uda i się z żeluje?Pektyny zawarte są w miąższu - wszystko zależy od tego w jakim stopniu Twoja sokowirówka odfiltruje owoce.... Przed przetarciem owoce można rozdrobnić malakserm.malakser może zmasakrować pesteczki które potem dadzą gorzki posmak Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1685-lato-czas-na-przetwory/page/4/#findComment-164688 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mark Opublikowano 27 Czerwca 2011 Zgłoś Udostępnij #84 Opublikowano 27 Czerwca 2011 A może wyciskaczem do owoców takim jak na przykład zelmerowski sprzęcik spróbować przetrzeć. Do winogron się nie nadaje ale porzeczki powinien "łyknąć" ZELMER 986.9000 to sie nazywa. Ale do innych sprzętów powinny być dostępne analogi. Zawsze można potem te wypluwki trochę rozprowadzić sokiem i je ręcznie przetrzeć. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1685-lato-czas-na-przetwory/page/4/#findComment-164712 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
madlinka Opublikowano 27 Czerwca 2011 Zgłoś Udostępnij #85 Opublikowano 27 Czerwca 2011 fajna taka wyciskarka, ale jak już bym miała kupować, to bym przecierak kupiła, tylko ja niestety wysoko mierzę bo w kenwood cooking chef, na razie mnie nie stać, no ale temat nie o tym. Spróbuję część przepuścić przez sokowirówkę, wydaję mi się ze mam dobrą, ale jak nie wyjdzie to będzie soczek, a z częścią się pobawię w galaretkę na zimno, przepis znalazłam w necie: Przepis pochodzi z książki " Słońce w słoikach" Ireny Gumowskiej: "Porzeczki obrać z szypułek, umyć, dobrze odsączyć, zmiażdżyć, zmiksować lub przepuścić przez sokowirówkę. Chodzi o otrzymanie możliwie gęstego soku. Można np. zmiksowane owoce jeszcze przetrzeć przez sito. Na 2 szklanki soku wziąć 65-75 dag cukru. Sok przelać do miski ( makutry) i dosypując po trochu cukier, bez przerwy ucierać drewnianą pałką, aż cały cukier się rozpuści i galaretka zacznie się ścinać. Wtedy przełożyć ją do słoiczków. " No chyba że ktoś mi coś tu jeszcze podrzuci ciekawego, po porzeczki jadę koło czwartku, to jeszcze będę zaglądać. Cytuj Lepiej żałować tego co się zrobiło, niż żałować że się czegoś nie zrobiło Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1685-lato-czas-na-przetwory/page/4/#findComment-164720 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Małgoś Opublikowano 28 Czerwca 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #86 Opublikowano 28 Czerwca 2011 Madlinko..znalazłam kilka przepisów na porzeczki w książce autorstwa J.Jurczenko,L.Jurczenko " Domowe przetwory z owoców i warzyw" , może się Tobie i innym przydadzą? :grin: Konfitura z owoców zalewanych syropem. Owoce przebiera się ,obrywa szypułki ,myje w zimnej wodzie ,zalewa gorącym ,65-70 procentowym syropem(1,5-1,7 kg cukru i 2 szkl. wody na 1 kg owoców) i odstawia na 6-8 godzin. Następnie owoce wyjmuje się ,a syrop gotuje do uzyskania temperatury 107-108 *C ,po czym zdejmuje się go z ognia na 10-15 min.Do ciepłego jeszcze syropu wkłada się porzeczki i smaży ,aż konfitura będzie gotowa.Następnie studzi się ją w wodzie ,wkłada do słoików i zamyka. Konfitura smażona trzykrotnie. Przygotowane porzeczki zalewa się gorącym syropem (1,5 kg cukru i 2 szkl wody na 1 kg porzeczek), smaży na wolnym ogniu przez 5 min, a następnie studzi się do temperatury 25-30*C.Po czym ponownie podgrzewa się je i smaży przez 8-10 min i znowu studzi.Za trzecim razem smaży się je do uzyskania gotowego produktu i rozlewa do słoików. Konfitura z owoców zasypywanych cukrem. Przygotowane porzeczki zasypuje się cukrem( 1,5 kg cukru na 1 kg porzeczek) i odstawia w chłodne miejsce na 6-8 godzin. Po tym czasie naczynie z porzeczkami podgrzewa się i smaży z przerwami.Czas smażenia 5-8 min, a przerwy w smażeniu -8-10 min.Gotową konfiturę rozlewa się do słoików po wystudzeniu. Cytuj "W życiu piękne są tylko chwile.." Dżem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1685-lato-czas-na-przetwory/page/4/#findComment-164766 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
madlinka Opublikowano 28 Czerwca 2011 Zgłoś Udostępnij #87 Opublikowano 28 Czerwca 2011 Małgoś, dziękuje :* Po tym czasie naczynie z porzeczkami podgrzewa się i smaży z przerwami.Czas smażenia 5-8 min, a przerwy w smażeniu -8-10 min.Gotową konfiturę rozlewa się do słoików po wystudzeniu.tylko się zastanawiam jak długo ją smażyć, tzn ile razy? Cytuj Lepiej żałować tego co się zrobiło, niż żałować że się czegoś nie zrobiło Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1685-lato-czas-na-przetwory/page/4/#findComment-164772 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Małgoś Opublikowano 28 Czerwca 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #88 Opublikowano 28 Czerwca 2011 Niestety o tym przepis nie mówi.. ale sądzę ,że pewnie koło godzinki-sama nie wiem :mellow: [ Dodano: Wto 28 Cze, 2011 09:28 ] Znalazłam !!! Co prawda w innej części książki ale jest :lol: "gotowanie konfitur można zakończyć ,jeżeli: 1) szumowiny gromadzą się w części środkowej naczynia i nie rozpływają się po jego brzegach 2) syrop ścieka z łyżki gęstą i dość grubą strużką 3) krople ostudzonego syropu nie rozpływają się. Najlepiej posłużyć się w tym celu termometrem; po uzyskaniu temperatury 106-106,5 *C konfitury są gotowe." Cytuj "W życiu piękne są tylko chwile.." Dżem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1685-lato-czas-na-przetwory/page/4/#findComment-164775 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
madlinka Opublikowano 28 Czerwca 2011 Zgłoś Udostępnij #89 Opublikowano 28 Czerwca 2011 aha, dzięki Cytuj Lepiej żałować tego co się zrobiło, niż żałować że się czegoś nie zrobiło Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1685-lato-czas-na-przetwory/page/4/#findComment-164816 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
madlinka Opublikowano 7 Lipca 2011 Zgłoś Udostępnij #90 Opublikowano 7 Lipca 2011 Poszukuję szybkiego i mało pracochłonnego sposobu na sok malinowy, ale taki żeby miał jak najwięcej wartości, toteż sokownik odpada.Co myślicie o przepuszczeniu malin przez sokowirówkę? Cytuj Lepiej żałować tego co się zrobiło, niż żałować że się czegoś nie zrobiło Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1685-lato-czas-na-przetwory/page/4/#findComment-165845 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 7 Lipca 2011 Zgłoś Udostępnij #91 Opublikowano 7 Lipca 2011 Poszukuję szybkiego i mało pracochłonnego sposobu na sok malinowy, ale taki żeby miał jak najwięcej wartości,Są takie przystawki do maszynek do mięsa, wyciskarki na zimno. Przeznaczone są właśnie do owoców jagodowych. Kiedyś występowały jako samodzielne, o napędzie ręcznym. [ Dodano: Czw 07 Lip, 2011 13:28 ]To jest ta przystawka:http://www.kajt24.pl/wyciskarka-do-soku-zelmer-9869000-biala-p-3201.html Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1685-lato-czas-na-przetwory/page/4/#findComment-165855 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
madlinka Opublikowano 7 Lipca 2011 Zgłoś Udostępnij #92 Opublikowano 7 Lipca 2011 no ja wiem o tych wyciskarkach tylko że ja mam maszynkę alfę 8 i póki co nie zamierzam zmieniać dopóki nie uzbieram na kenwood cooking chef, a do alfy to raczej takich przystawek nie ma, toteż chce to jakoś obejść choćby sokowirówką. Rozejrzałam się na Allegro a może by któreś z tych kupić, myślisz że dobre to będzie?http://allegro.pl/maszynka-do-pomidorow-przecierak-do-warzyw-i1689021360.htmlhttp://allegro.pl/przecierak-do-owocow-i-warzyw-i1691953281.html#gallery Cytuj Lepiej żałować tego co się zrobiło, niż żałować że się czegoś nie zrobiło Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1685-lato-czas-na-przetwory/page/4/#findComment-165913 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yerba Opublikowano 7 Lipca 2011 Zgłoś Udostępnij #93 Opublikowano 7 Lipca 2011 myślę ,że ta do pomidorów praktyczniejsza choćby ze względu na sposób mocowania . Ja ( czytaj również żona :wink: ) zaczęliśmy zimowe przetwory : czarna porzeczka na surowo z cukrem . W zimie będzie do skubańca i do herbaty :thumbsup: Cytuj Jestem jaki jestem . Niestety za stary by się zmienić Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1685-lato-czas-na-przetwory/page/4/#findComment-165927 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vlodi Opublikowano 7 Lipca 2011 Zgłoś Udostępnij #94 Opublikowano 7 Lipca 2011 myślę ,że ta do pomidorów praktyczniejsza choćby ze względu na sposób mocowania . Ja ( czytaj również żona :wink: ) zaczęliśmy zimowe przetwory : czarna porzeczka na surowo z cukrem . W zimie będzie do skubańca i do herbaty :thumbsup: Obrazek Obrazek Możesz powiedzieć co to jest skubaniec ? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1685-lato-czas-na-przetwory/page/4/#findComment-165928 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yerba Opublikowano 7 Lipca 2011 Zgłoś Udostępnij #95 Opublikowano 7 Lipca 2011 Możesz powiedzieć co to jest skubaniec ?skubaniec to takie dość szybkie ciasto a'la szarlotka :thumbsup: Cytuj Jestem jaki jestem . Niestety za stary by się zmienić Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1685-lato-czas-na-przetwory/page/4/#findComment-165931 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vlodi Opublikowano 7 Lipca 2011 Zgłoś Udostępnij #96 Opublikowano 7 Lipca 2011 yerba, czy możesz trochę więcej podać o porzeczce z cukrem ( jakieś proporcję, sposób przechowania) ? :wink: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1685-lato-czas-na-przetwory/page/4/#findComment-165932 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yerba Opublikowano 7 Lipca 2011 Zgłoś Udostępnij #97 Opublikowano 7 Lipca 2011 to co na zdjęciu : 5kg porzeczek opłukanych i zmielonych ( nie mam póki co przystawki więc sitko nr3 ) do tego 4kg cukru . I zasada kto przechodzi miesza . kilka razy dziennie do momentu , aż cukier się rozpuści ( przestanie być wyczuwalne zgrzytanie ) Później do słoiczków zakręcone i do lodówki .Jednego roku próbowaliśmy przechować w piwnicy , ale u nas w niej dość ciepławo i zaczęło się burzyć . Cytuj Jestem jaki jestem . Niestety za stary by się zmienić Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1685-lato-czas-na-przetwory/page/4/#findComment-165934 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vlodi Opublikowano 7 Lipca 2011 Zgłoś Udostępnij #98 Opublikowano 7 Lipca 2011 yerba, dzięki za podpowiedź. Mam na działce trochę porzeczki i tak kombinowałem co z nią zrobić. Twój sposób może być dobry i na pewno :thumbsup: :thumbsup: :thumbsup: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1685-lato-czas-na-przetwory/page/4/#findComment-165936 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yerba Opublikowano 7 Lipca 2011 Zgłoś Udostępnij #99 Opublikowano 7 Lipca 2011 są naprawdę dobre w smaku , a przede wszystkim bez obróbki cieplnej ,więc jak świeże :thumbsup: Cytuj Jestem jaki jestem . Niestety za stary by się zmienić Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1685-lato-czas-na-przetwory/page/4/#findComment-165937 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 7 Lipca 2011 Zgłoś Udostępnij #100 Opublikowano 7 Lipca 2011 . I zasada kto przechodzi miesza . kilka razy dziennie do momentu , aż cukier się rozpuści ( przestanie być wyczuwalne zgrzytanie ) Później do słoiczków zakręcone i do lodówki .Jednego roku próbowaliśmy przechować w piwnicy , ale u nas w niej dość ciepławo i zaczęło się burzyć .Yerba a może spróbuj jak puści sok i przełożysz do słoików , zagotować te słoiki . Ja tak robię z wiśniami( po wydrylowaniu zasypuję cukrem no i dalej jak u Ciebie ) ,które potem używam do ciasta o nazwie pleśniak - to może byc coś w rodzaju twego skubańca. :lol: Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1685-lato-czas-na-przetwory/page/4/#findComment-165941 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.