Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

a my zrobiliśmy już gruszki i dynię na słodko-kwaśno

w zimie do mięs :thumbsup:

Jestem jaki jestem . Niestety za stary by się zmienić :(
 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1685-lato-czas-na-przetwory/page/6/#findComment-172264
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 411
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

nie są w całości pokryte zalewą

zgadza się ostatni słoik nie jest do końca zalany, gdyż zabrakło mi zalewy, ale i tak dzisiaj pójdzie jako pierwszy, więc nie ma czym się przejmować. Co do trwałości, to nie będę się wypowiadać, czy wytrzymają rok, gdyż u mnie nigdy tak długo nie stały (robię dopiero drugi raz, a pierwsze się szybko rozeszły, choć były dla mnie trochę za słodkie - dałam 1 kg cukru, stąd modyfikacja na 0,8kg ciekawe jakie będą, chociaż tamte w smaku były bardzo dobre).

 

Robię podobne ogórki tyle że składniki "jakby inne" :grin:

 

zgadza się, tylko cały szkopuł polega na tym, że te nie są pasteryzowane, ani gotowane - dzięki temu ogórek pozostaje twardy, jędrny i podczas jedzenia chrupie. :grin:
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1685-lato-czas-na-przetwory/page/6/#findComment-172282
Udostępnij na innych stronach

/quote]

. Co do trwałości, to nie będę się wypowiadać, czy wytrzymają rok, gdyż u mnie nigdy tak długo nie stały (robię dopiero drugi raz, a pierwsze się szybko rozeszły, choć były dla mnie trochę za słodkie - dałam 1 kg cukru, stąd modyfikacja na 0,8kg ciekawe jakie będą, chociaż tamte w smaku były bardzo dobre).

 

 

 

Witam.

 

Ja się Was zapytowywuję :lol: czy zamiast cukru można dać miód?

Powiecie, cukier tańszy, ale czy mogę zamienić choć w kilku słoikach?

to samo z solą, czy można czymś zamienić sól np. większą dawką pieprzu lub papryki? Sól też nie zdrowa.

 

No i jeszcze pytanie troszkę poza tematem. Jedni stosują Vegetę inni ją stanowczo odradzają w wyrobach.Czym można to zastąpić? lub przekonajcie mnie że to jest dobre. :thumbsup:

Najlepiej to nic nie robić a potem odpocząć.

Pozdrawiam z Wrocka.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1685-lato-czas-na-przetwory/page/6/#findComment-172284
Udostępnij na innych stronach

No i jeszcze pytanie troszkę poza tematem. Jedni stosują Vegetę inni ją stanowczo odradzają w wyrobach.Czym można to zastąpić? lub przekonajcie mnie że to jest dobre.

absolutnie nie będe Cię przekonywać że kupna vegeta jest dobra, gdyż sama jej nie lubię, najlepiej zrobić samemu, ja robię w tym roku wg tego przepisu:

 

VEGETA

4 łyżki suszonej włoszczyzny

1 czubata łyżeczka soli (np. gruboziarnistej morskiej)

1 łyżeczka prażonej cebuli (uprażyć na suczej patelni i wysuszyć)

1/3 łyżeczki kurkumy

 

Składniki mielimy na proszek w malakserze lub w młynku robota kuchennego o dużej mocy. Przesypujemy do słoiczków, szczelnie zakręcamy i przechowujemy przez kilka miesięcy w suchym i chłodnym miejscu.

 

 

Kto raz spróbuje, raczej nie oprze się pokusie wykonania tej przyprawy ponownie. Zamiast prażonej cebuli można wykorzystać suszony czosnek lub przygotować wersje z różnymi rodzajami ziół, np. lubczyku czy bazylii.

Innym pozostaje zakupienie warzyw, pokrojenie ich w cienkie plastry, rozłożenie na pergaminie i ususzenie na piecu bądź kaloryferze albo w specjalnej suszarce.(ja zastosowałam właśnie ten sposób suszenie w piekarniku, częściowo na strychu- całość pachnie niesamowicie, polecam) Można też iść na skróty i zakupić gotową mieszankę suszonych warzyw. Wystarczy pytać o nią na targach i w warzywniakach.

Lepiej żałować tego co się zrobiło, niż żałować że się czegoś nie zrobiło

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1685-lato-czas-na-przetwory/page/6/#findComment-172321
Udostępnij na innych stronach

madlinka,

 

Bardzo dziękuję za podpowiedź. :clap:

Tak nie wiele a jak pomocne. :thumbsup:

Zaraz krzyczę na moje panie w kuchni aby wywaliły tą ohydę ze sklepu. :lol:

Najlepiej to nic nie robić a potem odpocząć.

Pozdrawiam z Wrocka.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1685-lato-czas-na-przetwory/page/6/#findComment-172331
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...
Macie może jakiś sprawdzony przepis na sok za malin ???

Powoli się wprawiam i zaczynam się rozpędzać :)

 

Pan S jest moim przyjacielem i codziennie go odwiedzam.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

http://boggi-okna.pl

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1685-lato-czas-na-przetwory/page/6/#findComment-174998
Udostępnij na innych stronach

Moja Żona robi zawsze sok z malin w jeden sposób: do garnka wsypuje maliny i je rozgotowuje ciągle mieszając. Jak już jest z malin papka, przelewa je na sito i odcedza,odcedzony sok miesza z cukrem w stosunku 1do 1 i to zagotowuje, zbiera pianę (odszumowuje) i wrzący sok wlewa do wyparzonych butelek , najlepiej po bobofrucie do pełna, mocno zakręca i odkłada na półkę.
Sznurek od mojej wędzonki jest smaczniejszy od wędlin z marketu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1685-lato-czas-na-przetwory/page/6/#findComment-175005
Udostępnij na innych stronach

1:1 to nie będzie za słodkie wyjdzie ?

Powoli się wprawiam i zaczynam się rozpędzać :)

 

Pan S jest moim przyjacielem i codziennie go odwiedzam.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

http://boggi-okna.pl

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1685-lato-czas-na-przetwory/page/6/#findComment-175017
Udostępnij na innych stronach

Mnie w tym roku wyszedł wspaniały sok z malin, kupiłam sobie taką ręczną wyciskarkę

 

http://img18.allegroimg.pl/photos/oryginal/18/07/56/05/1807560584

 

choć przyznam szczerze, ze jeśli masz kasę to lepiej zainwestować w elektryczną. Wyciskałam tym sok z malin, trzykrotnie, potem zagotowałam z cukrem, ale nie dawałam dużo cukru, kurcze nie pamiętam już ile, ale niewiele (na pewno nie jeden na jeden, co najwyżej 1kg cukru było na 5 litrów soku) i gorące do wysterylizowanych butelek, Soczek jest pyszny i zachował dużo wartości ze względu na krótkie gotowanie.

Lepiej żałować tego co się zrobiło, niż żałować że się czegoś nie zrobiło

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1685-lato-czas-na-przetwory/page/6/#findComment-175019
Udostępnij na innych stronach

Moja żona 3 godziny trzyma maliny w kapieli wodnej pod przykryciem. Temp. 80-85 stopni.

Zlewa sok, dosładza miodem rozlewa do słoików i odwraca. Resztę dosładza cukrem, do słoików , zagotowuje i wszyscy się zajadają. :tongue:

Pozdrawiam.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1685-lato-czas-na-przetwory/page/6/#findComment-175026
Udostępnij na innych stronach

Pytam bo dostałem taki przepis :

Maliny zalać wrzątkiem , tak żeby przykryć owoce .

po 24 godzinach przecedzić przez sitko , dodać cukier 1kg/1l soku.

Przelać do pojemników 9 słoiczki , butelki ) i zapasteryzować .

Nie wiem właśnie jak z tym cukrem , czy nie za wiele .

Powoli się wprawiam i zaczynam się rozpędzać :)

 

Pan S jest moim przyjacielem i codziennie go odwiedzam.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

http://boggi-okna.pl

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1685-lato-czas-na-przetwory/page/6/#findComment-175031
Udostępnij na innych stronach

My do garnka z malinami nalewamy na dno troszkę wody i na wolnym ogniu podgrzewamy aż puszczą sok następnie przecedzamy przez sito. Czysty sok odparowujemy z dolanej wcześniej wody a następnie dodajemy cukier "na smak" i gorący przelewamy do gorących butelek i zakręcamy, kładziemy na leżąco i czekamy aż wystygnie.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1685-lato-czas-na-przetwory/page/6/#findComment-175135
Udostępnij na innych stronach

madlinka, nigdy nie gotuję soków myślę że w ten sposób tracimy większość witamin najwyższa tem. do jakiej w ostateczności podgrzewam soki to 80stopni a w ogóle to zasypuję owoce cukrem i na słoneczko do wygrzania jak przerobią cukier to zlewam sok, z owoców konfitura lub dżem a soczek albo podgrzewam albo nie i jak na razie wszystko się trzyma :lol:
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1685-lato-czas-na-przetwory/page/6/#findComment-175148
Udostępnij na innych stronach

madlinka, nigdy nie gotuję soków myślę że w ten sposób tracimy większość witamin najwyższa tem. do jakiej w ostateczności podgrzewam soki to 80stopni

i wytrzymują całą zimę? nie popsują się?

Lepiej żałować tego co się zrobiło, niż żałować że się czegoś nie zrobiło

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1685-lato-czas-na-przetwory/page/6/#findComment-175325
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Jak nie wiadomo co zrobić z małymi buraczkami to można :

 

 

Buraczki marynowane .

 

Przepis z książki kucharskiej

 

 

 

 

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1685-lato-czas-na-przetwory/page/6/#findComment-180100
Udostępnij na innych stronach

Buraczki marynowane

Są pyszne. Moja LP robiła też duże pokrojone na kawałeczki i w marynacie jak na paprykę .
Wiedzy nigdy za wiele, nawet tej na chwilę obecną pozornie nieprzydatnej.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1685-lato-czas-na-przetwory/page/6/#findComment-180109
Udostępnij na innych stronach

Dynia jest wskazana dla mężczyzn.

 

Apteki - reklamy mówią że tylko pestki od dyni :tongue:

 

 

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1685-lato-czas-na-przetwory/page/6/#findComment-181184
Udostępnij na innych stronach

To mój skromny asortymencik na zimę, bez wyrobów alkoholowych,

to w butelkach to soki, wiśnia, aronia i jabłko+śliwka,sok pomidorowy.

„Idąc utartą drogą, wiesz czego się spodziewać.

Idąc nowym szlakiem, odkrywasz nowe możliwości”

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1685-lato-czas-na-przetwory/page/6/#findComment-182326
Udostępnij na innych stronach

ja się tyle narobiłam soków malinowych, a już mn tylko 4 butelki zostały :rolleyes: W przyszłym roku muszę zwiększyc produkcję.

Lepiej żałować tego co się zrobiło, niż żałować że się czegoś nie zrobiło

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1685-lato-czas-na-przetwory/page/6/#findComment-182509
Udostępnij na innych stronach

ja się tyle narobiłam soków malinowych, a już mn tylko 4 butelki zostały :rolleyes: W przyszłym roku muszę zwiększyc produkcję.

to ile tego soku Zrobiłaś, że już prawie brakło.

„Idąc utartą drogą, wiesz czego się spodziewać.

Idąc nowym szlakiem, odkrywasz nowe możliwości”

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1685-lato-czas-na-przetwory/page/6/#findComment-183846
Udostępnij na innych stronach

to ile tego soku Zrobiłaś, że już prawie brakło.

wiesz, ja nie mogę pić teraz herbaty i praktycznie cały czas piję ten sok zamiast, może nie była to jakaś mega produkcja, ale się narobiłam i namęczyłam, bo musiałam kręcić ręcznie przez wyciskarkę, w przyszłym roku będzie łatwiej bo już mam nadzieję jedzie do mnie mój nowy Zelmerek z wyciskarką.

Lepiej żałować tego co się zrobiło, niż żałować że się czegoś nie zrobiło

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1685-lato-czas-na-przetwory/page/6/#findComment-183895
Udostępnij na innych stronach

Przypadkowo kupiłem w Media-Markt taką przystawkę, do pomidorów, owoców

i miękkich warzyw, bardzo fajna rzecz.

Większość soków robię jednak z sokownika, przecier pomidorowy czy sok pomidorowy wychodzą z tego rewelacyjnie.

„Idąc utartą drogą, wiesz czego się spodziewać.

Idąc nowym szlakiem, odkrywasz nowe możliwości”

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1685-lato-czas-na-przetwory/page/6/#findComment-183923
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.