Yerba Opublikowano 21 Sierpnia 2011 Zgłoś Udostępnij #126 Opublikowano 21 Sierpnia 2011 a my zrobiliśmy już gruszki i dynię na słodko-kwaśno w zimie do mięs :thumbsup: Cytuj Jestem jaki jestem . Niestety za stary by się zmienić Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1685-lato-czas-na-przetwory/page/6/#findComment-172264 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Agga Opublikowano 22 Sierpnia 2011 Zgłoś Udostępnij #127 Opublikowano 22 Sierpnia 2011 nie są w całości pokryte zalewązgadza się ostatni słoik nie jest do końca zalany, gdyż zabrakło mi zalewy, ale i tak dzisiaj pójdzie jako pierwszy, więc nie ma czym się przejmować. Co do trwałości, to nie będę się wypowiadać, czy wytrzymają rok, gdyż u mnie nigdy tak długo nie stały (robię dopiero drugi raz, a pierwsze się szybko rozeszły, choć były dla mnie trochę za słodkie - dałam 1 kg cukru, stąd modyfikacja na 0,8kg ciekawe jakie będą, chociaż tamte w smaku były bardzo dobre). Robię podobne ogórki tyle że składniki "jakby inne" :grin: zgadza się, tylko cały szkopuł polega na tym, że te nie są pasteryzowane, ani gotowane - dzięki temu ogórek pozostaje twardy, jędrny i podczas jedzenia chrupie. :grin: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1685-lato-czas-na-przetwory/page/6/#findComment-172282 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
b.b tulipan Opublikowano 22 Sierpnia 2011 Zgłoś Udostępnij #128 Opublikowano 22 Sierpnia 2011 /quote]. Co do trwałości, to nie będę się wypowiadać, czy wytrzymają rok, gdyż u mnie nigdy tak długo nie stały (robię dopiero drugi raz, a pierwsze się szybko rozeszły, choć były dla mnie trochę za słodkie - dałam 1 kg cukru, stąd modyfikacja na 0,8kg ciekawe jakie będą, chociaż tamte w smaku były bardzo dobre). Witam. Ja się Was zapytowywuję :lol: czy zamiast cukru można dać miód?Powiecie, cukier tańszy, ale czy mogę zamienić choć w kilku słoikach?to samo z solą, czy można czymś zamienić sól np. większą dawką pieprzu lub papryki? Sól też nie zdrowa. No i jeszcze pytanie troszkę poza tematem. Jedni stosują Vegetę inni ją stanowczo odradzają w wyrobach.Czym można to zastąpić? lub przekonajcie mnie że to jest dobre. :thumbsup: Cytuj Najlepiej to nic nie robić a potem odpocząć.Pozdrawiam z Wrocka. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1685-lato-czas-na-przetwory/page/6/#findComment-172284 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
madlinka Opublikowano 22 Sierpnia 2011 Zgłoś Udostępnij #129 Opublikowano 22 Sierpnia 2011 No i jeszcze pytanie troszkę poza tematem. Jedni stosują Vegetę inni ją stanowczo odradzają w wyrobach.Czym można to zastąpić? lub przekonajcie mnie że to jest dobre.absolutnie nie będe Cię przekonywać że kupna vegeta jest dobra, gdyż sama jej nie lubię, najlepiej zrobić samemu, ja robię w tym roku wg tego przepisu: VEGETA 4 łyżki suszonej włoszczyzny 1 czubata łyżeczka soli (np. gruboziarnistej morskiej) 1 łyżeczka prażonej cebuli (uprażyć na suczej patelni i wysuszyć) 1/3 łyżeczki kurkumy Składniki mielimy na proszek w malakserze lub w młynku robota kuchennego o dużej mocy. Przesypujemy do słoiczków, szczelnie zakręcamy i przechowujemy przez kilka miesięcy w suchym i chłodnym miejscu. Kto raz spróbuje, raczej nie oprze się pokusie wykonania tej przyprawy ponownie. Zamiast prażonej cebuli można wykorzystać suszony czosnek lub przygotować wersje z różnymi rodzajami ziół, np. lubczyku czy bazylii. Innym pozostaje zakupienie warzyw, pokrojenie ich w cienkie plastry, rozłożenie na pergaminie i ususzenie na piecu bądź kaloryferze albo w specjalnej suszarce.(ja zastosowałam właśnie ten sposób suszenie w piekarniku, częściowo na strychu- całość pachnie niesamowicie, polecam) Można też iść na skróty i zakupić gotową mieszankę suszonych warzyw. Wystarczy pytać o nią na targach i w warzywniakach. Cytuj Lepiej żałować tego co się zrobiło, niż żałować że się czegoś nie zrobiło Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1685-lato-czas-na-przetwory/page/6/#findComment-172321 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
b.b tulipan Opublikowano 22 Sierpnia 2011 Zgłoś Udostępnij #130 Opublikowano 22 Sierpnia 2011 madlinka, Bardzo dziękuję za podpowiedź. :clap: Tak nie wiele a jak pomocne. :thumbsup: Zaraz krzyczę na moje panie w kuchni aby wywaliły tą ohydę ze sklepu. :lol: Cytuj Najlepiej to nic nie robić a potem odpocząć.Pozdrawiam z Wrocka. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1685-lato-czas-na-przetwory/page/6/#findComment-172331 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Małgoś Opublikowano 8 Września 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #131 Opublikowano 8 Września 2011 http://www.wielkiezarcie.com/recipe36055.html Cytuj "W życiu piękne są tylko chwile.." Dżem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1685-lato-czas-na-przetwory/page/6/#findComment-174897 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
boggi Opublikowano 9 Września 2011 Zgłoś Udostępnij #132 Opublikowano 9 Września 2011 Macie może jakiś sprawdzony przepis na sok za malin ??? Cytuj Powoli się wprawiam i zaczynam się rozpędzać Pan S jest moim przyjacielem i codziennie go odwiedzam. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ http://boggi-okna.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1685-lato-czas-na-przetwory/page/6/#findComment-174998 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PePe Opublikowano 9 Września 2011 Zgłoś Udostępnij #133 Opublikowano 9 Września 2011 Moja Żona robi zawsze sok z malin w jeden sposób: do garnka wsypuje maliny i je rozgotowuje ciągle mieszając. Jak już jest z malin papka, przelewa je na sito i odcedza,odcedzony sok miesza z cukrem w stosunku 1do 1 i to zagotowuje, zbiera pianę (odszumowuje) i wrzący sok wlewa do wyparzonych butelek , najlepiej po bobofrucie do pełna, mocno zakręca i odkłada na półkę. Cytuj Sznurek od mojej wędzonki jest smaczniejszy od wędlin z marketu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1685-lato-czas-na-przetwory/page/6/#findComment-175005 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
boggi Opublikowano 9 Września 2011 Zgłoś Udostępnij #134 Opublikowano 9 Września 2011 1:1 to nie będzie za słodkie wyjdzie ? Cytuj Powoli się wprawiam i zaczynam się rozpędzać Pan S jest moim przyjacielem i codziennie go odwiedzam. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ http://boggi-okna.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1685-lato-czas-na-przetwory/page/6/#findComment-175017 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
madlinka Opublikowano 9 Września 2011 Zgłoś Udostępnij #135 Opublikowano 9 Września 2011 Mnie w tym roku wyszedł wspaniały sok z malin, kupiłam sobie taką ręczną wyciskarkę http://img18.allegroimg.pl/photos/oryginal/18/07/56/05/1807560584 choć przyznam szczerze, ze jeśli masz kasę to lepiej zainwestować w elektryczną. Wyciskałam tym sok z malin, trzykrotnie, potem zagotowałam z cukrem, ale nie dawałam dużo cukru, kurcze nie pamiętam już ile, ale niewiele (na pewno nie jeden na jeden, co najwyżej 1kg cukru było na 5 litrów soku) i gorące do wysterylizowanych butelek, Soczek jest pyszny i zachował dużo wartości ze względu na krótkie gotowanie. Cytuj Lepiej żałować tego co się zrobiło, niż żałować że się czegoś nie zrobiło Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1685-lato-czas-na-przetwory/page/6/#findComment-175019 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jakub2001 Opublikowano 9 Września 2011 Zgłoś Udostępnij #136 Opublikowano 9 Września 2011 Moja żona 3 godziny trzyma maliny w kapieli wodnej pod przykryciem. Temp. 80-85 stopni.Zlewa sok, dosładza miodem rozlewa do słoików i odwraca. Resztę dosładza cukrem, do słoików , zagotowuje i wszyscy się zajadają. :tongue: Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1685-lato-czas-na-przetwory/page/6/#findComment-175026 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
boggi Opublikowano 9 Września 2011 Zgłoś Udostępnij #137 Opublikowano 9 Września 2011 Pytam bo dostałem taki przepis :Maliny zalać wrzątkiem , tak żeby przykryć owoce . po 24 godzinach przecedzić przez sitko , dodać cukier 1kg/1l soku.Przelać do pojemników 9 słoiczki , butelki ) i zapasteryzować .Nie wiem właśnie jak z tym cukrem , czy nie za wiele . Cytuj Powoli się wprawiam i zaczynam się rozpędzać Pan S jest moim przyjacielem i codziennie go odwiedzam. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ http://boggi-okna.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1685-lato-czas-na-przetwory/page/6/#findComment-175031 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tim Opublikowano 10 Września 2011 Zgłoś Udostępnij #138 Opublikowano 10 Września 2011 My do garnka z malinami nalewamy na dno troszkę wody i na wolnym ogniu podgrzewamy aż puszczą sok następnie przecedzamy przez sito. Czysty sok odparowujemy z dolanej wcześniej wody a następnie dodajemy cukier "na smak" i gorący przelewamy do gorących butelek i zakręcamy, kładziemy na leżąco i czekamy aż wystygnie. Cytuj Moja wędzarnia https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=5785 i tematy https://wedlinydomowe.pl/forum/index.php?app=core&module=search&do=user_activity&search_app=forums&mid=42078&sid=8a787e7658ac8944d85868546dfda7d4&search_app_filters[forums][searchInKey]=&userMode=title Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1685-lato-czas-na-przetwory/page/6/#findComment-175135 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
asia50 Opublikowano 10 Września 2011 Zgłoś Udostępnij #139 Opublikowano 10 Września 2011 madlinka, nigdy nie gotuję soków myślę że w ten sposób tracimy większość witamin najwyższa tem. do jakiej w ostateczności podgrzewam soki to 80stopni a w ogóle to zasypuję owoce cukrem i na słoneczko do wygrzania jak przerobią cukier to zlewam sok, z owoców konfitura lub dżem a soczek albo podgrzewam albo nie i jak na razie wszystko się trzyma :lol: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1685-lato-czas-na-przetwory/page/6/#findComment-175148 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
madlinka Opublikowano 12 Września 2011 Zgłoś Udostępnij #140 Opublikowano 12 Września 2011 madlinka, nigdy nie gotuję soków myślę że w ten sposób tracimy większość witamin najwyższa tem. do jakiej w ostateczności podgrzewam soki to 80stopnii wytrzymują całą zimę? nie popsują się? Cytuj Lepiej żałować tego co się zrobiło, niż żałować że się czegoś nie zrobiło Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1685-lato-czas-na-przetwory/page/6/#findComment-175325 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zibi187 Opublikowano 12 Września 2011 Zgłoś Udostępnij #141 Opublikowano 12 Września 2011 Ja robię syrop z malin w termomixie wychodzą extra :thumbsup: :thumbsup: Cytuj "Pan Bóg stworzył jedzenie, a diabeł kucharzy". James Joyce Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1685-lato-czas-na-przetwory/page/6/#findComment-175341 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 16 Października 2011 Zgłoś Udostępnij #142 Opublikowano 16 Października 2011 Jak nie wiadomo co zrobić z małymi buraczkami to można : Buraczki marynowane . Przepis z książki kucharskiej Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1685-lato-czas-na-przetwory/page/6/#findComment-180100 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
frapio Opublikowano 16 Października 2011 Zgłoś Udostępnij #143 Opublikowano 16 Października 2011 Buraczki marynowane Są pyszne. Moja LP robiła też duże pokrojone na kawałeczki i w marynacie jak na paprykę . Cytuj Wiedzy nigdy za wiele, nawet tej na chwilę obecną pozornie nieprzydatnej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1685-lato-czas-na-przetwory/page/6/#findComment-180109 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nestor Opublikowano 23 Października 2011 Zgłoś Udostępnij #144 Opublikowano 23 Października 2011 Ostatnio zrobiłem paprykę w słoikach,użyłem do niej octu jabłkowego,oraz dynię z kwaskiem cytrynowym.Dynia jest wskazana dla mężczyzn. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1685-lato-czas-na-przetwory/page/6/#findComment-181177 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 23 Października 2011 Zgłoś Udostępnij #145 Opublikowano 23 Października 2011 Dynia jest wskazana dla mężczyzn. Apteki - reklamy mówią że tylko pestki od dyni :tongue: Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1685-lato-czas-na-przetwory/page/6/#findComment-181184 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ziutek Opublikowano 29 Października 2011 Zgłoś Udostępnij #146 Opublikowano 29 Października 2011 To mój skromny asortymencik na zimę, bez wyrobów alkoholowych, to w butelkach to soki, wiśnia, aronia i jabłko+śliwka,sok pomidorowy. Cytuj „Idąc utartą drogą, wiesz czego się spodziewać.Idąc nowym szlakiem, odkrywasz nowe możliwości” Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1685-lato-czas-na-przetwory/page/6/#findComment-182326 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
madlinka Opublikowano 31 Października 2011 Zgłoś Udostępnij #147 Opublikowano 31 Października 2011 ja się tyle narobiłam soków malinowych, a już mn tylko 4 butelki zostały :rolleyes: W przyszłym roku muszę zwiększyc produkcję. Cytuj Lepiej żałować tego co się zrobiło, niż żałować że się czegoś nie zrobiło Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1685-lato-czas-na-przetwory/page/6/#findComment-182509 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ziutek Opublikowano 7 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij #148 Opublikowano 7 Listopada 2011 ja się tyle narobiłam soków malinowych, a już mn tylko 4 butelki zostały :rolleyes: W przyszłym roku muszę zwiększyc produkcję.to ile tego soku Zrobiłaś, że już prawie brakło. Cytuj „Idąc utartą drogą, wiesz czego się spodziewać.Idąc nowym szlakiem, odkrywasz nowe możliwości” Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1685-lato-czas-na-przetwory/page/6/#findComment-183846 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
madlinka Opublikowano 8 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij #149 Opublikowano 8 Listopada 2011 to ile tego soku Zrobiłaś, że już prawie brakło.wiesz, ja nie mogę pić teraz herbaty i praktycznie cały czas piję ten sok zamiast, może nie była to jakaś mega produkcja, ale się narobiłam i namęczyłam, bo musiałam kręcić ręcznie przez wyciskarkę, w przyszłym roku będzie łatwiej bo już mam nadzieję jedzie do mnie mój nowy Zelmerek z wyciskarką. Cytuj Lepiej żałować tego co się zrobiło, niż żałować że się czegoś nie zrobiło Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1685-lato-czas-na-przetwory/page/6/#findComment-183895 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ziutek Opublikowano 8 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij #150 Opublikowano 8 Listopada 2011 Przypadkowo kupiłem w Media-Markt taką przystawkę, do pomidorów, owoców i miękkich warzyw, bardzo fajna rzecz. Większość soków robię jednak z sokownika, przecier pomidorowy czy sok pomidorowy wychodzą z tego rewelacyjnie. Cytuj „Idąc utartą drogą, wiesz czego się spodziewać.Idąc nowym szlakiem, odkrywasz nowe możliwości” Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1685-lato-czas-na-przetwory/page/6/#findComment-183923 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.