Moniasok Opublikowano 2 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij #201 Opublikowano 2 Sierpnia 2012 Mam na swojej działce pierwszy raz patisony, są bardzo malutkie. Siałam późno. Jakie muszą być duże, aby nadawały się do słoików? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1685-lato-czas-na-przetwory/page/9/#findComment-230557 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pokemon15 Opublikowano 2 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij #202 Opublikowano 2 Sierpnia 2012 Jakie muszą być duże, aby nadawały się do słoików?Monia najlepsze są jak najmniejsze, nawet takie o srednicy 2-4 cm jak większe, to mozesz przecinać na pół albo w ćwiartki... Cytuj MIŁOŚĆ JEST PIĘKNYM KWIATEM KTÓRY KWITNIE POŚRÓD CHWASTÓW Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1685-lato-czas-na-przetwory/page/9/#findComment-230561 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 2 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij #203 Opublikowano 2 Sierpnia 2012 Wielkość nie ma znaczenia.Muszą wleźć do słoika.Jak za duże to je pokrój. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1685-lato-czas-na-przetwory/page/9/#findComment-230563 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Moniasok Opublikowano 2 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij #204 Opublikowano 2 Sierpnia 2012 Dziękuję serdeczne. Dzisiaj zbiór i... do słoików. :grin: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1685-lato-czas-na-przetwory/page/9/#findComment-230564 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rewqty Opublikowano 2 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij #205 Opublikowano 2 Sierpnia 2012 Przepis znaleziony przez mamę - zapożyczony od znajomych ze Lwowa z 22 lata temu [zachował się na oryginalnej kartce piszę dokładnie tak jak podawali [wyroby przywieźli ze sobą - pamiętam Papryka3 kg papryki czerwonej [można miksować czerwona 70% ]zagotować ;2 łyżki soli 2 lyzki cukru 3 łyzki miodu 1 szklanka octu - uwaga 150 g [ wynika to z różnicy jaka była w "tamtych czasach" w pojemności szklanek 1 szklanka oleju - j.w 150 g 6 listków laurowych litr wody [można zastąpić cukier dodatkowym miodem]po zagotowaniu zalewy dodać paprykę i zagotować 3max 5 min.do słoików włozyc czosnek [1- 3 ząbki ] dodać paprykę zalać zalewą mocno zakręcić Z reguły zasysaja się same - ew. pasteryzować 5- 10 min .Papryka którą od tamtej pory robimy co roku po otworzeniu nożem do filetowania skórkę usuwa się bez problemu [paprykę kłaść skórką do deski ] [ Dodano: Pią 03 Sie, 2012 00:29 ]i drugi przepis z tej samej kartki Adżika [ pasta]2kg pomidorów czerwonych 1 kg papryka czerwona [ bułgarska] 6 szt. papryki ostrej pęczek kopru2 pietruszki całe 3 łyzki soli 100 g octu 6%[9% 70 g] - uwaga pisze jak na oryginalnym przepisie300 g czosnku !!! uwaga przepuścić przez maszynkę [ to były czasy] do tego 2 łyżki cukru pasta na zimno do mięs [ ale nie tylko ]ją również można pasteryzować żeby dłużej postała Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1685-lato-czas-na-przetwory/page/9/#findComment-230599 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rewqty Opublikowano 5 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij #206 Opublikowano 5 Sierpnia 2012 ogórki a'la meksykańskie 4kg ogórków 8 łyżek soli2/3 łyzki chili1/2 szklanki oleju 3 główki czosnku [od 20 - 30 zabków czosnku ]rozgniatanych - jeśli wyciskanych praską to połowa 1,5 szklanki octu1/2 kg cukru [ robiłem tez wersje w której cukier zastapiony został miodem ] 6 listków laurowych kilka ziarenek ziela angielskiego 4 łyzki gorczycy 1 łyżka słodkiej papryki I.ogorki umyc osuszyć i ze skórą pokroic w grube skośne plastry [ 2-4 cm]oprósz solą i odstaw na 12 godzin w chlodne miejsce [ przemieszać ]IIogorki zalać gorącym olejem dodać zmiażdzony lub wycisniety czosnek liscie laurowe ziele gorczyce chuli i słodka papryka IIIzagotowac ocet - przyprawiony do smaku solą i cukrem [cukier rozpuścić]- gorącym roztworem zalać ogórki - odstawić na 12 godzin - po tym czasie ogórki przełożyć do wysterylizowanych słoików - mocno zakręcić Przechowywać w chłodnym miejscu - ewentualnie pasteryzować 5 min Smacznego [ Dodano: Nie 05 Sie, 2012 12:15 ]pomidory w ostrej zalewie składniki na 6 słoików [ po 250 ml] 1 kg niewielkich czerwonych pomidorków 1 kg j.w żółtych 2 główki czosnku [ 20 zabków ]4 strączki papryki chili1 łyżka ziaren pieprzu roztwór octu [ 1 część octu na 2 lub 3 części wody ] 12 łyżek oleju sól I Pomidorki umyc wytrzeć do sucha pokroić na połówki lub ćwiartki czosnek posiekać w drobna kostkę papryczki rozkroic usunąć pestki opłukać pokroic w kosteczkę IIpomidory czerwone wymieszac z czosnkiem a żółte z chili Na dno każdego słoika wlać 2 łyżki oleju przekładać warstwami czerwone / żółte wsypac ziarenka pieprzu zalać gorącym roztworem octu doprawionym solą i cukrem III śloiki zakręć wstawić do garnka wyłożonego ściereczką wlać wode zbliżoną do temperatury słoików - zalać na 3/4 wysokości słoika - pasteryzować 15 minut Smacznego Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1685-lato-czas-na-przetwory/page/9/#findComment-230823 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rewqty Opublikowano 6 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij #207 Opublikowano 6 Sierpnia 2012 Kuchnia Polska PWE 1979 Pikle 1 kg ogórków [dużych dojrzałych ]1 l octu 6% sólna 1 L octu - 5 dkg cukru i 1/2 dkg przypraw [pieprz ziele listek gorczyca ] Duże dojrzałe ogórki o żółtej skórce umyć obrać przepołowić wydrążyć nasiona i miękisz pokrajac ogórki wzdłuż na paski szer 2 cm posolić i odstawić na 3 - 5 godzin - płyn zlać zalać ogorki octem 2% i zostawić do następnego dnia zlać ocet dodać do nowego octu zagotować i zalać przestudzonym ogorki CZYNNOŚĆ POWTÓRZYĆ TRZYKROTNIEogórki wyjąć - przełożyć do słoików zagotować świeży ocet 5% z dodatkiem cukru i przypraw - ostudzonym octe zalać słoiki z piklami zakleic celofanem lub obwiązać pergaminem przechowywać w suchym i chłodnym miejscu Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1685-lato-czas-na-przetwory/page/9/#findComment-230953 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vlodi Opublikowano 14 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij #208 Opublikowano 14 Sierpnia 2012 Mam trochę ogórków z folii. Czy można z nich zrobić jakieś przetwory oprócz mizerii? Nie mam w tej materii doświadczenia :blush: a szkoda żeby się zmarnowały. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1685-lato-czas-na-przetwory/page/9/#findComment-232025 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gregtom Opublikowano 15 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij #209 Opublikowano 15 Sierpnia 2012 Mam trochę ogórków z folii. Czy można z nich zrobić jakieś przetwory oprócz mizerii? Nie mam w tej materii doświadczenia :blush: a szkoda żeby się zmarnowały. Zrób Pokemonowe ogórki słodko-kwaśne. Naprawdę są dobre.. Tu link: https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=6737&postdays=0&postorder=asc&start=0 :wink: Cytuj Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa .. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1685-lato-czas-na-przetwory/page/9/#findComment-232235 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vlodi Opublikowano 16 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij #210 Opublikowano 16 Sierpnia 2012 Dzięki bardzo :grin: Na pewno spróbuję i na Zlot przywiozę. Chociaż może za duże ryzyko :grin: Taki młokos w przetworach ..... Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1685-lato-czas-na-przetwory/page/9/#findComment-232495 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Anonymous Opublikowano 16 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij #211 Opublikowano 16 Sierpnia 2012 Dzięki Wam, i forum, ja zrobiłem z rozdrobnionych i odciśniętych jabłek; ocet jabłkowy. Było tego 3 wiadra o pojemności ponad 30L każde (bardzo podobne to Waszych fermentatorów, ja to mam po syropie z przeznaczeniem do piekarni. do pszczół próbują to stosować z lepszym czy gorszym skutkiem). Jest to już odcedzone przez bardzo drobną tkaninę. Będę mieć dla mnie i do królików. Próbowałem już, ale octowe! Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1685-lato-czas-na-przetwory/page/9/#findComment-232522 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pokemon15 Opublikowano 17 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij #212 Opublikowano 17 Sierpnia 2012 Będę mieć dla mnie i do królików.a nie trzeba było cydru zrobić ??? Cytuj MIŁOŚĆ JEST PIĘKNYM KWIATEM KTÓRY KWITNIE POŚRÓD CHWASTÓW Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1685-lato-czas-na-przetwory/page/9/#findComment-232533 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Anonymous Opublikowano 17 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij #213 Opublikowano 17 Sierpnia 2012 Ocet ten zrobiłem z odpadów, ręcznie po odciśniętym soku z miazgi z jabłek mielonych maszynką 32’, z soku powstało co innego! [ Dodano: Pią 17 Sie, 2012 23:51 ] http://cosniecos.blox.pl/2009/12/Cydr-domowy.html to pokemom? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1685-lato-czas-na-przetwory/page/9/#findComment-232673 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pokemon15 Opublikowano 18 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij #214 Opublikowano 18 Sierpnia 2012 to pokemom?Może być i z tego przepisu... Alltid w swoim wątku też opisała jak zrobić cydr z soku z jabłek, pozdro Cytuj MIŁOŚĆ JEST PIĘKNYM KWIATEM KTÓRY KWITNIE POŚRÓD CHWASTÓW Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1685-lato-czas-na-przetwory/page/9/#findComment-232683 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Anonymous Opublikowano 21 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij #215 Opublikowano 21 Sierpnia 2012 zrobiłem przetwory! Wino po pierwszym odciągnięciu i dodaniu ostatniej części cukru. Od lewej: jagoda leśna, jabłko, jabłko. (to jabłko chcę do plebana dodawać zamiast wina tokaj). Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1685-lato-czas-na-przetwory/page/9/#findComment-233431 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Feederman Opublikowano 21 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij #216 Opublikowano 21 Sierpnia 2012 bartnik, witaminami na zimę się zabezpieczył :clap: :thumbsup: :grin: Cytuj Wszyscy ludzie różne! Jeden ja jednakowy...i ja BAŁT http://seatroutinpoland.e-fora.pl/index.php Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1685-lato-czas-na-przetwory/page/9/#findComment-233438 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
boggi Opublikowano 30 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij #217 Opublikowano 30 Sierpnia 2012 Właśnie robię sok z malin z tego przepisu : http://stokolorowkuchni.blox.pl/2011/09/Sok-z-malin-razy-dwa.html Mówię o malinach zasypywanych cukrem. Cukru dałem w stosunku do malin - 1:1 .Dziś chcę to kończyć i dokładnie nie wiem co dalej , odcedzić maliny od soku a co z tą pulpą ????Wygniatać sok z tego , czy też nie ?Może mi ktoś podpowiedzieć ??? Żebym nie narobił głupstw . Cytuj Powoli się wprawiam i zaczynam się rozpędzać Pan S jest moim przyjacielem i codziennie go odwiedzam. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ http://boggi-okna.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1685-lato-czas-na-przetwory/page/9/#findComment-234651 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kazik55 Opublikowano 30 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij #218 Opublikowano 30 Sierpnia 2012 Ja to co . Dodać drożdży i przerobić. Cytuj www.ratownicy.org Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1685-lato-czas-na-przetwory/page/9/#findComment-234656 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hahar Opublikowano 30 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij #219 Opublikowano 30 Sierpnia 2012 Ja zalewam alkoholem. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1685-lato-czas-na-przetwory/page/9/#findComment-234659 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kazik55 Opublikowano 30 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij #220 Opublikowano 30 Sierpnia 2012 To potem nie będziesz wiedział co zrobić z pulpą alkoholową. Cytuj www.ratownicy.org Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1685-lato-czas-na-przetwory/page/9/#findComment-234661 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hana Opublikowano 30 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij #221 Opublikowano 30 Sierpnia 2012 Przepis znaleziony przez mamę - zapożyczony od znajomych ze Lwowa z 22 lata temu [zachował się na oryginalnej kartce piszę dokładnie tak jak podawali [wyroby przywieźli ze sobą - pamiętam Papryka rewelacyjna, zrobiłam ją tydzień temu i raczej nie dotrwa do zimy. Cytuj Anna M. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1685-lato-czas-na-przetwory/page/9/#findComment-234667 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
boggi Opublikowano 30 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij #222 Opublikowano 30 Sierpnia 2012 Kyzimol, malin miałem 2 kg , więc dużo tego nie będzie Cytuj Powoli się wprawiam i zaczynam się rozpędzać Pan S jest moim przyjacielem i codziennie go odwiedzam. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ http://boggi-okna.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1685-lato-czas-na-przetwory/page/9/#findComment-234671 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 30 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij #223 Opublikowano 30 Sierpnia 2012 boggi możesz pulpę malinową przetrzeć przez sitko i dodac żel fix i masz dżem co prawda nie wiem jak ze słodkością .[/b] Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1685-lato-czas-na-przetwory/page/9/#findComment-234726 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
boggi Opublikowano 31 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij #224 Opublikowano 31 Sierpnia 2012 Dzięki , intuicyjnie tak właśnie zrobiłem Cytuj Powoli się wprawiam i zaczynam się rozpędzać Pan S jest moim przyjacielem i codziennie go odwiedzam. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ http://boggi-okna.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1685-lato-czas-na-przetwory/page/9/#findComment-234771 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 8 Września 2012 Zgłoś Udostępnij #225 Opublikowano 8 Września 2012 Dzisiaj zrobiłam kilka słoiczków Dyni marynowanej.. Dzięki za przepis Wojtku... dynia jest po prostu rewelacyjna . :thumbsup: A to moje dzisiejsze ''dreptanie'' :wink: Na prośbę kolegi wstawiam przepis... myślę że Wojtek nie będzie zły.. :wink: DYNIA MARYNOWANA: 1kg dyni, ZALEWA: -25dkg cukru, -1/2l wody, 0,1l octu 10%, Do każdego słoika goździk i szczypta cynamonu. Pokrojoną w kostkę dynię zalać gorącą zalewą. Pasteryzować 20min. Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1685-lato-czas-na-przetwory/page/9/#findComment-236354 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.