Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

  • Odpowiedzi 411
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Jakie muszą być duże, aby nadawały się do słoików?

Monia najlepsze są jak najmniejsze, nawet takie o srednicy 2-4 cm :) jak większe, to mozesz przecinać na pół albo w ćwiartki... :)

MIŁOŚĆ

JEST PIĘKNYM KWIATEM

KTÓRY KWITNIE

POŚRÓD CHWASTÓW

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1685-lato-czas-na-przetwory/page/9/#findComment-230561
Udostępnij na innych stronach

Wielkość nie ma znaczenia.Muszą wleźć do słoika.Jak za duże to je pokrój.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1685-lato-czas-na-przetwory/page/9/#findComment-230563
Udostępnij na innych stronach

Przepis znaleziony przez mamę - zapożyczony od znajomych ze Lwowa z 22 lata temu [zachował się na oryginalnej kartce piszę dokładnie tak jak podawali [wyroby przywieźli ze sobą :)- pamiętam

Papryka

3 kg papryki czerwonej [można miksować czerwona 70% ]

zagotować ;

2 łyżki soli

2 lyzki cukru

3 łyzki miodu

1 szklanka octu - uwaga 150 g [ wynika to z różnicy jaka była w "tamtych czasach" w pojemności szklanek :)

1 szklanka oleju - j.w 150 g

6 listków laurowych

litr wody

[można zastąpić cukier dodatkowym miodem]

po zagotowaniu zalewy dodać paprykę i zagotować 3max 5 min.

do słoików włozyc czosnek [1- 3 ząbki ] dodać paprykę zalać zalewą

mocno zakręcić

Z reguły zasysaja się same - ew. pasteryzować 5- 10 min .

Papryka którą od tamtej pory robimy co roku po otworzeniu nożem do filetowania skórkę usuwa się bez problemu [paprykę kłaść skórką do deski :)]

 

[ Dodano: Pią 03 Sie, 2012 00:29 ]

i drugi przepis z tej samej kartki Adżika [ pasta]

2kg pomidorów czerwonych

1 kg papryka czerwona [ bułgarska]

6 szt. papryki ostrej

pęczek kopru

2 pietruszki całe

3 łyzki soli

100 g octu 6%[9% 70 g] - uwaga pisze jak na oryginalnym przepisie

300 g czosnku !!! :)

uwaga przepuścić przez maszynkę :) [ to były czasy]

do tego 2 łyżki cukru

pasta na zimno do mięs [ ale nie tylko ]

ją również można pasteryzować żeby dłużej postała

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1685-lato-czas-na-przetwory/page/9/#findComment-230599
Udostępnij na innych stronach

ogórki a'la meksykańskie

 

4kg ogórków

8 łyżek soli

2/3 łyzki chili

1/2 szklanki oleju

3 główki czosnku [od 20 - 30 zabków czosnku ]rozgniatanych - jeśli wyciskanych praską to połowa

1,5 szklanki octu

1/2 kg cukru [ robiłem tez wersje w której cukier zastapiony został miodem ]

6 listków laurowych

kilka ziarenek ziela angielskiego

4 łyzki gorczycy

1 łyżka słodkiej papryki

 

I.

ogorki umyc osuszyć i ze skórą pokroic w grube skośne plastry [ 2-4 cm]

oprósz solą i odstaw na 12 godzin w chlodne miejsce [ przemieszać ]

II

ogorki zalać gorącym olejem

dodać zmiażdzony lub wycisniety czosnek

liscie laurowe ziele gorczyce chuli i słodka papryka

 

III

zagotowac ocet - przyprawiony do smaku solą i cukrem [cukier rozpuścić]- gorącym roztworem zalać ogórki - odstawić na 12 godzin - po tym czasie ogórki przełożyć do wysterylizowanych słoików - mocno zakręcić

 

Przechowywać w chłodnym miejscu - ewentualnie pasteryzować 5 min

 

Smacznego

 

[ Dodano: Nie 05 Sie, 2012 12:15 ]

pomidory w ostrej zalewie

składniki na 6 słoików [ po 250 ml]

1 kg niewielkich czerwonych pomidorków

1 kg j.w żółtych

2 główki czosnku [ 20 zabków ]

4 strączki papryki chili

1 łyżka ziaren pieprzu

roztwór octu [ 1 część octu na 2 lub 3 części wody ]

12 łyżek oleju

sól

 

I

Pomidorki umyc wytrzeć do sucha pokroić na połówki lub ćwiartki

czosnek posiekać w drobna kostkę

papryczki rozkroic usunąć pestki opłukać pokroic w kosteczkę

 

II

pomidory czerwone wymieszac z czosnkiem a żółte z chili

Na dno każdego słoika wlać 2 łyżki oleju

przekładać warstwami czerwone / żółte

wsypac ziarenka pieprzu

zalać gorącym roztworem octu doprawionym solą i cukrem

III

 

śloiki zakręć wstawić do garnka wyłożonego ściereczką wlać wode zbliżoną do temperatury słoików - zalać na 3/4 wysokości słoika - pasteryzować 15 minut

 

Smacznego

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1685-lato-czas-na-przetwory/page/9/#findComment-230823
Udostępnij na innych stronach

Kuchnia Polska

PWE 1979

 

 

Pikle

1 kg ogórków [dużych dojrzałych ]

1 l octu 6%

sól

na 1 L octu - 5 dkg cukru i 1/2 dkg przypraw

[pieprz ziele listek gorczyca ]

 

Duże dojrzałe ogórki o żółtej skórce umyć obrać przepołowić

wydrążyć nasiona i miękisz

pokrajac ogórki wzdłuż na paski szer 2 cm

posolić i odstawić na 3 - 5 godzin

- płyn zlać

zalać ogorki octem 2% i zostawić do następnego dnia

zlać ocet dodać do nowego octu zagotować i zalać przestudzonym ogorki

CZYNNOŚĆ POWTÓRZYĆ TRZYKROTNIE

ogórki wyjąć - przełożyć do słoików

zagotować świeży ocet 5% z dodatkiem cukru i przypraw - ostudzonym octe zalać słoiki z piklami

zakleic celofanem lub obwiązać pergaminem :)

przechowywać w suchym i chłodnym miejscu

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1685-lato-czas-na-przetwory/page/9/#findComment-230953
Udostępnij na innych stronach

Mam trochę ogórków z folii. Czy można z nich zrobić jakieś przetwory oprócz mizerii?

 

Nie mam w tej materii doświadczenia :blush: a szkoda żeby się zmarnowały.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1685-lato-czas-na-przetwory/page/9/#findComment-232025
Udostępnij na innych stronach

Mam trochę ogórków z folii. Czy można z nich zrobić jakieś przetwory oprócz mizerii?

 

Nie mam w tej materii doświadczenia :blush: a szkoda żeby się zmarnowały.

Zrób Pokemonowe ogórki słodko-kwaśne. Naprawdę są dobre..

 

Tu link: https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=6737&postdays=0&postorder=asc&start=0

 

 

:wink:

Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa ..
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1685-lato-czas-na-przetwory/page/9/#findComment-232235
Udostępnij na innych stronach

Dzięki Wam, i forum, ja zrobiłem z rozdrobnionych i odciśniętych jabłek; ocet jabłkowy. Było tego 3 wiadra o pojemności ponad 30L każde (bardzo podobne to Waszych fermentatorów, ja to mam po syropie z przeznaczeniem do piekarni. do pszczół próbują to stosować z lepszym czy gorszym skutkiem). Jest to już odcedzone przez bardzo drobną tkaninę.

Będę mieć dla mnie i do królików. Próbowałem już, ale octowe!

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1685-lato-czas-na-przetwory/page/9/#findComment-232522
Udostępnij na innych stronach

Ocet ten zrobiłem z odpadów, ręcznie po odciśniętym soku z miazgi z jabłek mielonych maszynką 32’, z soku powstało co innego!

 

[ Dodano: Pią 17 Sie, 2012 23:51 ]

http://cosniecos.blox.pl/2009/12/Cydr-domowy.html

 

to pokemom?

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1685-lato-czas-na-przetwory/page/9/#findComment-232673
Udostępnij na innych stronach

to pokemom?

Może być i z tego przepisu... Alltid w swoim wątku też opisała jak zrobić cydr z soku z jabłek, pozdro

MIŁOŚĆ

JEST PIĘKNYM KWIATEM

KTÓRY KWITNIE

POŚRÓD CHWASTÓW

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1685-lato-czas-na-przetwory/page/9/#findComment-232683
Udostępnij na innych stronach

zrobiłem przetwory!

 

 

 

 

Wino po pierwszym odciągnięciu i dodaniu ostatniej części cukru.

Od lewej: jagoda leśna, jabłko, jabłko. (to jabłko chcę do plebana dodawać zamiast wina tokaj).

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1685-lato-czas-na-przetwory/page/9/#findComment-233431
Udostępnij na innych stronach

bartnik, witaminami na zimę się zabezpieczył :clap: :thumbsup: :grin:

Wszyscy ludzie różne! Jeden ja jednakowy...

i ja BAŁT http://seatroutinpoland.e-fora.pl/index.php

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1685-lato-czas-na-przetwory/page/9/#findComment-233438
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Właśnie robię sok z malin z tego przepisu : http://stokolorowkuchni.blox.pl/2011/09/Sok-z-malin-razy-dwa.html

 

Mówię o malinach zasypywanych cukrem.

 

Cukru dałem w stosunku do malin - 1:1 .

Dziś chcę to kończyć i dokładnie nie wiem co dalej , odcedzić maliny od soku a co z tą pulpą ????

Wygniatać sok z tego , czy też nie ?

Może mi ktoś podpowiedzieć ??? Żebym nie narobił głupstw .

Powoli się wprawiam i zaczynam się rozpędzać :)

 

Pan S jest moim przyjacielem i codziennie go odwiedzam.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

http://boggi-okna.pl

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1685-lato-czas-na-przetwory/page/9/#findComment-234651
Udostępnij na innych stronach

Przepis znaleziony przez mamę - zapożyczony od znajomych ze Lwowa z 22 lata temu [zachował się na oryginalnej kartce piszę dokładnie tak jak podawali [wyroby przywieźli ze sobą :) - pamiętam

Papryka rewelacyjna, zrobiłam ją tydzień temu i raczej nie dotrwa do zimy.

Anna M.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1685-lato-czas-na-przetwory/page/9/#findComment-234667
Udostępnij na innych stronach

Kyzimol, malin miałem 2 kg , więc dużo tego nie będzie :)

Powoli się wprawiam i zaczynam się rozpędzać :)

 

Pan S jest moim przyjacielem i codziennie go odwiedzam.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

http://boggi-okna.pl

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1685-lato-czas-na-przetwory/page/9/#findComment-234671
Udostępnij na innych stronach

boggi możesz pulpę malinową przetrzeć przez sitko i dodac żel fix i masz dżem co prawda nie wiem jak ze słodkością .[/b]

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1685-lato-czas-na-przetwory/page/9/#findComment-234726
Udostępnij na innych stronach

Dzięki , intuicyjnie tak właśnie zrobiłem :)

Powoli się wprawiam i zaczynam się rozpędzać :)

 

Pan S jest moim przyjacielem i codziennie go odwiedzam.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

http://boggi-okna.pl

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1685-lato-czas-na-przetwory/page/9/#findComment-234771
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Dzisiaj zrobiłam kilka słoiczków Dyni marynowanej..

Dzięki za przepis Wojtku... dynia jest po prostu rewelacyjna . :thumbsup:

A to moje dzisiejsze ''dreptanie'' :wink:

 

Na prośbę kolegi wstawiam przepis... myślę że Wojtek nie będzie zły.. :wink:

 

DYNIA MARYNOWANA:

 

1kg dyni,

 

ZALEWA:

-25dkg cukru,

-1/2l wody,

0,1l octu 10%,

 

Do każdego słoika goździk i szczypta cynamonu.

Pokrojoną w kostkę dynię zalać gorącą zalewą.

Pasteryzować 20min.

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1685-lato-czas-na-przetwory/page/9/#findComment-236354
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.