Skocz do zawartości

Ile czasu bez ingerencji dymią Wasze dymogeneratory?

Rekomendowane odpowiedzi

Możliwy :) Wędzarnia swój apetyt na zimne powietrze powinna zaspakajać z wlotu tegoż powietrza, a nie poprzez DG. Dlatego komora nie może być za szczelna, bo wtedy zaciąga przez DG. Musi też mieć regulację zarówno wlotów, jak i wylotów. Jest to szczególnie istotne przy wędzarniach z wysokim kominem.

No to bardzo proszę gotowe rozwiązanie:

jak wędzarnia ma niezależny wlot świeżego powietrza to wystarczy powiesić klapkę (jak zawór membramowy uchylny) czym większy będzie "cug kominowy" tym większe podciśnienie i klapka szerzej się otworzy (a raczej wyżej uniesie) dopuszczając więcej powietrza i w ten sposób redukując podciśnienie.

• Odpowiedzi 183
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Powietrze idzie tamtędy, gdzie ma lżej. DG stawia nieznaczny opór, otwór wlotowy mniejszy opór. Powiesisz tam klapkę, powietrze nie będzie się z nią zmagać, wejdzie przez DG

Idę mroczną doliną, złego się nie lękam, bo ze mnie najgorszy sukinsyn w całej dolinie

601-167-051 czynne całą dobę ;)

Jak sam zauważyłeś tam gdzie ma lżej. Jeśli klapka będzie z odpowiednio lekkiego materiału i odpowiedniej wielkości to powinna zadziałać.

Jak sam zauważyłeś tam gdzie ma lżej. Jeśli klapka będzie z odpowiednio lekkiego materiału i odpowiedniej wielkości to powinna zadziałać.

To tylko teoria. Każda wędzarnia jest inna, stoi w innym miejscu, posiada inny wlot i wylot powietrza, jak rówież jest inaczej, inną metodą oraz z inną mocą ogrzewana. Te czynniki, a zapewne i wiele innych powodują, że nie da ustalić jakiś ogólnych reguł odnoszących się do optymalnego sposobu wędzenia i korzystania z DG.

Aby wygodnie korzystać z danej wędzarni, trzeba ją poznać, czyli wędzić w niej kilka razy. W moim przypadku, kiedy jest duży wiatr, dobre efekty daje przymknięcie nawiewu i otworzenie otworów wylotowych na maksimum. Odwrotnie jest w przypadku braku wiatru. Nie oznacza to jednak, że te zasady mają zastosowanie we wszystkich wędzarniach.

Kolego wcześniej napisałeś:

Kiedy wędziłem wczoraj było bezwietrznie, ale co jakiś czas zrywały się większe porywy wiatru, rozpalając żar dymogeneratora poprzez otwory służące do zapalania. W takiej sytuacji w ogóle wyączałem pomkę, a generator dalej dymił przez jakiś czas. Nie wiem, czy mam rację, ale moim zdaniem mocne rozpalenie dymogeneratora poprzez stosowanie mocnego nawiewu powietrza, przynosi dobre efekty przez góra kilkanaście minut. Po tym czasie, mimo widocznego w popielniku intensywnego żaru, dymu jest coraz mniej, aż do zupełnego jego zaniku.

Moje posty nie mają charakteru drwiny tylko staram się coś wymyślić żeby pomóc rozwiązać Twój problem.

To tylko teoria

Owszem, ale z takich teorii nieraz powstają całkiem sprawne rozwiązania, choć jak sam zauważyłeś nie konieczne uniwersalne ale może dobre dla Ciebie.

Tak czy inaczej, ja chciałem dobrze ale może "wyrwałem się przed orkiestrę"

Tymczasem pozdrawiam i życzę szybkiego i skutecznego rozwiązania problemu.

Nara.

Taką klapkę od wentylacji można wykorzystać do regulacji ciągu albo zrobić coś lekkiego z metalu bo oryginały drogie i raczej na większe kominy.

Jeśli będzie mały ciężarek to i mniejszy cug wyregulujemy tak jak tu większy.

A gdzie widzisz sprzeczność ? Wyłączałem pompkę, bo przy podmuchach wiatru poziom żaru w DG bardzo wzrastał. Nie ma tam słowa o otworach dolotowych i odprowadzających dym. Poza tym wcześniej opisałem jak rozwiązałem problem, więc nie ma się dalej co nad tym zastanawiać.

Link do siatki plecionej z nierdzewki: https://allegro.pl/o...11x-10055172166

Siatka pleciona nie jest zgrzewana - każdy drut jest oddzielnie - nie nadaje się - mam z takiej zrobione siatki na serki.

--

Romii

Siatka pleciona nie jest zgrzewana - każdy drut jest oddzielnie - nie nadaje się - mam z takiej zrobione siatki na serki.

To nie problem. Przed docięciem siatki można spróbować połapać migomatem miejsca w których krzyżują się druciki tuż przed miejscem, gdzie siatka ma zostać obcięta. Aby tego się dowiedzieć należałoby zrobić szablon z kartonu, który po wyjęciu z DG i rozprostowaniu można będzie przyłożyć na tę siatkę, by odwzorować właściwy kształt. Z takiej siatki, albo podobnej, gdzie druty też były oddzielnie,  zrobiłem pseudoruszt do mojego DG. W moim przypadku druciki są stabilne ;

post-96658-0-58212700-1618343298_thumb.jpg

Z rury nierdzewki z której masz zrobiony DG odcinasz pierścień np. 1cm. Przecinasz go tarczą, ściskasz wkładasz do rury i spawasz (oczywiście nie do rury głównej :)) . Masz pierścień. Kupujesz w metrażu pręt nierdzewki fi 3mm, i robisz kratę(ruszt) o pożądanym rozstawie. Jak nie masz narzędzi, (spawarki) na pewno ktoś się znajdzie w otoczeniu sąsiedzkim. I gotowe... Na pewno lepsze i trwalsze niż siatka plecionka. 

post-52839-0-57205500-1618346730_thumb.jpg

Ruszt jest zdecydowanie zbyt gęsty aby właściwie spełniał swe zadanie. Średnica zewnętrzna pierścienia mojego rusztu wynosi 100 mm. pręty z których jest wykonany mają 3mm.

post-49725-0-86872200-1441347110_thumb.j

Jak więc widać na załączonym obrazku, wielkość wewnętrzna każdego pojedyńczego oczka rusztu wynosi ok. 13 x 13 mm.

Edytowane przez sverige2
Istotna też jest gradacja użytych zrębek :) 13x13 jest ok do gradacji 10, 11x11 nada się do gradacji 8. Ruszt nie musi być z nierdzewki.

Idę mroczną doliną, złego się nie lękam, bo ze mnie najgorszy sukinsyn w całej dolinie

Tak, Miki dobrze prawi, osobiście używam zrębki kl. 8 - 10, najchętniej jednak pellet wędzarniczy, który jest super i nigdy się nie zawiesza https://allegro.pl/oferta/zrebki-do-wedzenia-pellet-1kg-buk-olcha-9147140197?reco_id=f74e90f0-9d14-11eb-81b5-b8ca3a6c1500&sid=3ec404f37aa2fad6253fa5dd6bb023427743f77ee2f01bb84454c4701b8c0118, oraz różniste klocuszki które mieszam ew. ze zrębkami :D  :thumbsup: .

Przepraszam za OFFTOP, ale korzystam z faktu, że kolega @MlKl w tym wątku się udziela.

@MlKl, Proszę abyś, jako stary praktyk, wypowiedział się co sądzisz na temat DG, który zamierzam zbudować.

Potrzebne materiały :

- rura spalinowa czarna fi 120 mm, dł. 500 mm

- 2 trójniki 3/4  cala

- 3 mufy 3/4 cala

- redukcja 3/4 cala na 3/8 cala do rurki nawiewu powietrza

- rurki stalowe 3/4 cala stosownie do potrzeb,

- 2 nakrętki 3/4 cala

- rurka do generatora nawiewu

- zaślepka 3/4 cala

- blacha przeznaczona na dno plus inne potrzebne do zamocowania dna pierdółki.

Jak sądzisz można spróbować uskutecznić tę konstrukcję ? 

post-96658-0-01108200-1618414440_thumb.jpg post-96658-0-67542400-1618414451_thumb.jpg

Edytowane przez Belizariusz

Można. To praktycznie taki sam DG jak mój. Daję szerszy wylot dymu z DG, i nie stosuję już słoika, zamiast niego mam stale otwarty otwór fi 10 w króćcu wychodzącym z DG.

Szerszy wylot dymu to mniejsza prędkość zasysanego powietrza, i mniejsza temperatura w DG. Istotne jest pozostawienie lekkiego progu na wylocie, żeby smoła w nim osiadająca nie wracała do DG i nie ciekła po wewnętrznej ściance do żaru.

Doszły mi dziś z Chin regulatory do wentylatorów 5V - za zwrot kosztów plus jakaś flaszka mogę zrobić taki nawiew injektora, jak mam przy swojej beczce :)

Przy takim ruszcie rury dymowej do DG możesz nie wpuszczać wcale.

Edytowane przez MlKl

Można. To praktycznie taki sam DG jak mój.

Oczywiście, że pomysł zaczerpnąłem od Ciebie. Dlatego Ciebie zapytałem o zdanie.

Co do regulatorów do wentylatora to też zamówiłem w Chinach. Regulator, wientylator oraz  zasilacz, wszystko 12 V. Nie spieszy mi się, bo to ma być DG do innej wędzarki, nie mojej. Jeżeli się sprawdzi możliwe, że pozbędę się mojego elektryka i zrobię kolejny, z tym nowym DG.

Ta nowa wędzarnia miałaby szerszą o 10 cm skrzynię, grzałkę o mocy 2900 W i przede wszystkim drzwiczki z przodu.

Odnośnie zrobienia nawiewu iniektora, to doceniam Twoją propozycję, ale mam dostęp do drukarki 3D. Musiałbym jedynie zrobić projekt i zapisać w odpowiednim pliku.

I jeszcze jedna kwestia. Waham się pomiędzy rurą zasypową o przekroju kwadratowym i okrągłym. Jakieś sugestie ?

Edytowane przez Belizariusz
Waham się pomiędzy rurą zasypową o przekroju kwadratowym i okrągłym

Ja bym zastosował kształtownik u góry wąski który rozszerza się w kierunku dołu, coś na wzór trapezu. Jak potrafisz oraz masz czym pospawać to żaden problem wykonać taką komorę. 

Edytowane przez Grzewlod

Nie testowałem przekrojów innych niż okrągłe. Zrębki się zawieszają, gdy w DG są za małe otwory zapałowe, a na pompce jest za wysokie ciśnienie. Wtedy w DG wytwarza się za wysoka temperatura na zbyt dużym obszarze komory spalania, i wytwarzająca się smoła skleja zrębki nad żarem.

Żar ma być jak w papierosie - w pobliżu otworów zapałowych. Wtedy nawet jak wytwarza smołę, to zlepi co najwyżej zrębki nad samym żarem, środkiem będą się osypywać swobodnie. I tutaj twój patent na ruszt jest genialny, żar nie może się rozleźć po całym dnie DG.

IMHO nie ma znaczenia, czy użyjesz rury okrągłej, czy kwadratowej.

Spawanie trapezów bym odpuścił.

Ruszt jest zdecydowanie zbyt gęsty aby właściwie spełniał swe zadanie. Średnica zewnętrzna pierścienia mojego rusztu wynosi 100 mm. pręty z których jest wykonany mają 3mm.

post-49725-0-86872200-1441347110_thumb.j

Jak więc widać na załączonym obrazku, wielkość wewnętrzna każdego pojedyńczego oczka rusztu wynosi ok. 13 x 13 mm.

Prezentowany przeze mnie ruszt nie wskazuje rozstaw oczek, a sposób jego wykonania. Już gdzieś wcześniej podałem że wszystko zależy i jakie gradacji stosujesz zrębki. U mnie Wykonałem dwa ruszty rozstaw prętów 8mm ( taki jak przedstawiłem w #111) właściwy dla zrębek o gradacji 6 mm. Drugi ruszt mam wykonany w rozstawie prętów 10 mm i on jest właściwy do zrębek klasa 8 (poniższe foto). Miki dlaczego stal nierdzewna a dlatego, że po wędzeniu wszystkie elementy trafiają do pojemnika z kretem i możemy cieszyć się czyściutkim dymogeneratorem. Jest to właściwe ze względów estetycznych jak i przy ponownym używaniu nie dochodzi do spalania starych pozostałości. Oczywiście musisz stosować specjalne elektrody.

post-52839-0-54236500-1618421601_thumb.jpg

Edytowane przez Raf78

A nabyłem takie drogą kupna ostatnio :)

Mój DG jest z czarnej stali, kreta nie widział i nie zobaczy w życiu :) Po kąpieli w krecie elementy DG są czyste do uruchomienia, w kilka minut potem są takie jak przed myciem. A wędzi się kilka godzin.

Ale kto bogatemu zabroni ;)

86abb044410f4446cf9f89f801f8a040.jpg

Mój DG jest z czarnej stali, kreta nie widział i nie zobaczy w życiu

To jest zrozumiałe, bo jakbyś użył kreta to by go rudy zjadł. W przypadku komory nie masz większego problemu z wyczyszczeniem, szczotką drucianą a w przypadku smoły wyciekającej przez dolne nieduże łączniki jak sobie radzisz ?

Edytowane przez Grzewlod
Smoła ma wyciekać otworem fi 10 w króćcu do podstawionego naczynia. Nie skręciłem nowego DG na pakuły, czy teflon i to był błąd, stąd zacieki na powierzchni. Jak kupię pakuły, to podwinę gwinty i już nie będzie ciekło.

Smoła ma wyciekać otworem fi 10 w króćcu do podstawionego naczynia.

Nigdy cała smoła nie wycieknie a co z wyczyszczeniem pozostałości?

Nic, nie przeszkadzają w eksploatacji urządzenia. Po wywierceniu tego otworu w prototypie przestałem tam zaglądać, kilkanaście wędzeń i nadal działał prawidłowo.