Maxell Opublikowano 7 Sierpnia 2008 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 7 Sierpnia 2008 Rozpoczynamy serię zdjęć z narodzin naszego stołu technologicznego, który powstaje k/Częstochowy, pod bacznym okiem Papli. Część I - Konstrukcja: Zdjęcia: Papla Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1694-narodziny-naszego-sto%C5%82u-technologicznego/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gonzo Opublikowano 9 Sierpnia 2008 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 9 Sierpnia 2008 Witam. No, no stół zapowiada się porządnie.Blat to chyba z czwórki - jak to mówią, czołgiem będzie można jeździć . Stół do końca świata + tydzień :grin: Pozdrawiam :wink: Cytuj Carpe diem - raz kozie death Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1694-narodziny-naszego-sto%C5%82u-technologicznego/#findComment-38000 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 9 Sierpnia 2008 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 9 Sierpnia 2008 Nie smucę , ale obyśmy go unieśli :tongue: Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1694-narodziny-naszego-sto%C5%82u-technologicznego/#findComment-38011 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 18 Sierpnia 2008 Autor Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 18 Sierpnia 2008 Część II - Deski boczne: Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1694-narodziny-naszego-sto%C5%82u-technologicznego/#findComment-38569 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MirekB Opublikowano 19 Sierpnia 2008 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 19 Sierpnia 2008 Nie chciałbym być żle zrozumiany, ale z tego co widzę to blat będzie drewniany i nie chcąc wywoływać wilka z lasu to czy wg. przepisów sanepidu dopuszcza się w stołach do rozbiórki mięsa drewniane blaty? Nawet dębowe ...............? Cytuj ********** MirekBsp5idk@wp.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1694-narodziny-naszego-sto%C5%82u-technologicznego/#findComment-38597 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Papla Opublikowano 19 Sierpnia 2008 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 19 Sierpnia 2008 Nie chciałbym być żle zrozumiany, ale z tego co widzę to blat będzie drewniany i nie chcąc wywoływać wilka z lasu to czy wg. przepisów sanepidu dopuszcza się w stołach do rozbiórki mięsa drewniane blaty? Nawet dębowe ...............? To nie jest blat tylko takie deski do krojenia chowane-składane po dwóch szerszych bokach stołu. Takie BIG deski do krojenia :-) Sam blat jest z blachy nierdzewki kwasówki półtrorówki :-) Cytuj Pozdrawiam Paweł Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1694-narodziny-naszego-sto%C5%82u-technologicznego/#findComment-38598 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kusy Opublikowano 19 Sierpnia 2008 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 19 Sierpnia 2008 A czy ktoś może mi poradzić jak zaimpregnować deskę ( a właściwie dechę ) do krojenia z klejonego na sztorc drewna dębowego o grubości ok.3cm.Wiem że pytanie trochę nie na temat,ale nie wiem gdzie je umiescić.Bedę wdzieczny.Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1694-narodziny-naszego-sto%C5%82u-technologicznego/#findComment-38600 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BonAir Opublikowano 19 Sierpnia 2008 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 19 Sierpnia 2008 Do celów spożywczych?To raczej olejem jadalnym Cytuj PozdrawiamBonAir https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286Co by tu jeszcze sprasować... ? Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1694-narodziny-naszego-sto%C5%82u-technologicznego/#findComment-38603 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kusy Opublikowano 19 Sierpnia 2008 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 19 Sierpnia 2008 Deska tylko do celów spożywczych.Czy olej roślinny nie bedzie jełczał?Tego się trochę obawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1694-narodziny-naszego-sto%C5%82u-technologicznego/#findComment-38604 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Papla Opublikowano 19 Sierpnia 2008 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 19 Sierpnia 2008 A czy ktoś może mi poradzić jak zaimpregnować deskę ( a właściwie dechę ) do krojenia z klejonego na sztorc drewna dębowego o grubości ok.3cm.Wiem że pytanie trochę nie na temat,ale nie wiem gdzie je umiescić.Bedę wdzieczny.Pozdrawiam. Wrzątkiem a potem posypujesz solą. Ja tak robię i jest dobrze. Wg mnie :-) Cytuj Pozdrawiam Paweł Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1694-narodziny-naszego-sto%C5%82u-technologicznego/#findComment-38609 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BonAir Opublikowano 19 Sierpnia 2008 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 19 Sierpnia 2008 Czy olej roślinny nie bedzie jełczał? Jeśli używasz deskę powiedzmy raz dziennie, to olej nie zdąży zjełczeć :-) Cytuj PozdrawiamBonAir https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286Co by tu jeszcze sprasować... ? Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1694-narodziny-naszego-sto%C5%82u-technologicznego/#findComment-38611 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek z Bielska Opublikowano 19 Sierpnia 2008 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 19 Sierpnia 2008 A czy ktoś może mi poradzić jak zaimpregnować deskę ( a właściwie dechę ) do krojenia z klejonego na sztorc drewna dębowego o grubości ok.3cm.jak jest ona z drewna debowego to tylko porzadnie umyc ja woda plus jakis detergent nastepnie splukac czysta goraca woda i niech sobie wyschnie. nie preferuje konserwacji olejem jadalnym bo z czasem deska zacznie brzydko ca..ieć, a zapach ten zostanie juz na stale. z czasem jak czesto bedziesz na niej robil natlusci sie troche naturalnym tluszczem zwierzecym i po kazdym umyciu bedzie ok nic wiecej. Część II - Deski boczne:super zrobione beda na lata Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1694-narodziny-naszego-sto%C5%82u-technologicznego/#findComment-38612 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MirekB Opublikowano 19 Sierpnia 2008 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 19 Sierpnia 2008 Dzięki za info .......... i wszystko jasne. ( w sprawie stołu) Kolega wystrugał mi dwie piękne deski do krojenie z osiki.Tak jak ktoś poradził zakonserwowałem je olejem jadalnym.Deski mam już kilka lat, są używane głównie w czasie różnych akcji wyjazdowych.Żona je myje po każdym użyciu Ludwikiem i gorącą wodą. Deski "nie capią", zachowują swój naturalny kolor, widać tylko slady po krojeniu. Cytuj ********** MirekBsp5idk@wp.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1694-narodziny-naszego-sto%C5%82u-technologicznego/#findComment-38620 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JASIU Opublikowano 19 Sierpnia 2008 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 19 Sierpnia 2008 moje też nie capią a były zaciągnięte zwykłym rzepakiem :grin: Może coś żle robimy?ps .a ostatnio taką sobie kupiłem ,jest duża ,higieniczna i chyba mniej noże się tępią zaznaczam że chyba, by nie wywołać zbędnej dyskusji jak mycie noży w gorącej wodzie :wink:http://www.allegro.pl/item410321408_roma_deska_do_krojenia_z_polietylenu_biala.html Cytuj wedzarnia z lodowki ,,dymogenerator MIratroche checi i jesz co lubisz ,a nie lubisz co jesz Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1694-narodziny-naszego-sto%C5%82u-technologicznego/#findComment-38622 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 19 Sierpnia 2008 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 19 Sierpnia 2008 jest duża ,higieniczna i chyba mniej noże się tępią zaznaczam że chyba, by nie wywołać zbędnej dyskusji jak mycie noży w gorącej wodzie :wink: W/g mojej wiedzy więcej się na niej noże tępią niż na drewnianej . Chyba że jest to jakaś technologia kosmiczna i noże się wręcz ostrzą . Drewno jest zawsze przyjazne człowiekowi . Chyba że nie ? Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1694-narodziny-naszego-sto%C5%82u-technologicznego/#findComment-38634 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Wiesław Opublikowano 19 Sierpnia 2008 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 19 Sierpnia 2008 To raczej olejem jadalnym potwierdzam, ja swoją klejoną z kwadratów zakonserwowałem bezposrednio po zakupie olejem jadalnym i jak dotąd służy mi już kilka lat bez zarzutu, oczywiście jest uzywana i myta na bieżąco, pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1694-narodziny-naszego-sto%C5%82u-technologicznego/#findComment-38662 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 19 Sierpnia 2008 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 19 Sierpnia 2008 nie preferuje konserwacji olejem jadalnym bo z czasem deska zacznie brzydko ca..ieć, a zapach ten zostanie juz na stale. z czasem jak czesto bedziesz na niej robil natlusci sie troche naturalnym tluszczem zwierzecymno to teraz pojechałeś :shock: olej zjełczeje a zwierzęcy nie?! :shock: olej był uniwersalnym "konserwantem" dla blatów drewnianych bo był neutralnym Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1694-narodziny-naszego-sto%C5%82u-technologicznego/#findComment-38664 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 19 Sierpnia 2008 Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 19 Sierpnia 2008 Odnośnie drewna, został wycofany, gdyż wycofano w UE.Tak, jak zawsze są wady i zalety. Wadą drewna jest jego nasiąkliwość i związany z tym wzrost ilości drobnoustrojów na powierzchni.Wadą polipropylenu, teflonu itp, konieczność użycia myjki wysokociśnieniowej (w sprzedaży są specjalne szczotki do ręcznego czyszczenia) aby móc wyczyścić powierzchnię roboczą. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1694-narodziny-naszego-sto%C5%82u-technologicznego/#findComment-38673 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 19 Sierpnia 2008 Autor Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 19 Sierpnia 2008 Abratku i Bagno, nie kontynuujcie tematu, gdyż na zlocie będzie, zaproszony jako gość, Powiatowy Lekarz Weterynarii z radomska, któremu podlega Zagroda. Na miejscu sobie z nim porozmawiamy.Poza tym - jesli w sklepach sprzedawane sa deski do mięsa wykonane z drewna, to chyba wyjaśnia sprawę.Nie ma po prostu sensu dolewać oliwy do ognia. :wink: Złe duchy czychają. :shock: Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1694-narodziny-naszego-sto%C5%82u-technologicznego/#findComment-38675 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Gabi Opublikowano 19 Sierpnia 2008 Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 19 Sierpnia 2008 O ile sobie dobrze przypominam to w tamtym roku , takiego "cudeńka" nie mieliśmy. :wink: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1694-narodziny-naszego-sto%C5%82u-technologicznego/#findComment-38684 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 19 Sierpnia 2008 Autor Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 19 Sierpnia 2008 Jeśli masz na myśli naszego pana Doktora, to jest w każdą sobote i na każdym zlocie. Bardzo fajny, starszy pan. Przeważnie przyjeżdża w ciągu dnia z córeczką. Pochodzi, poogląda, porozmawia z nami, spróbuje kaszaneczki i jedzie do domu. Musimy z nim żyć w zgodzie, gdyz może zawsze, jak to zauważył kiedys Abratek, zamknąć zlot, a jeśli w przyszłości myslimy o pełnej przeróbce świniaka na zlocie, to już jest sprawa obowiązkowa. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1694-narodziny-naszego-sto%C5%82u-technologicznego/#findComment-38687 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
majchal Opublikowano 19 Sierpnia 2008 Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 19 Sierpnia 2008 Abratku i Bagno, nie kontynuujcie tematu, gdyż na zlocie będzie, zaproszony jako gość, Powiatowy Lekarz Weterynarii z radomska, któremu podlega Zagroda. Na miejscu sobie z nim porozmawiamy. Jak zawsze w Polsce sprawa nie jest jednoznaczna, poprzez bałagan w przepisach. Jakieś dwa lata temu sanepid zaczął szaleć na sklepach, że przepisy UE, że wymogi, dostosowanie itp i nakazali stosować polipropylen. Jednak po bardziej wnikliwej rozmowie/kłótni wyszło na to, że nie ma przepisów wykonawczych, które umożliwiły by egekwowanie/karanie za brak tego sprzętu. Teraz już się nie czepiają, grunt to aby deski i kloce były bez ubytków, czyste, była szczotka druciana i ogólnie aby wyglądały jako tako. My na naszych sklepach dla świętego spokoju uzywamy desek z polipropylenu, jednak kloce mamy nadal drewniane ( głonie chodzi o koszty, ale też o komfort rabania - kto nie rąbał na poli to nie wie o czym mówię ). Co do zakładów produkcyjnych, to drewno nie ma prawa bytu, tylko polipropylen. Cytuj Wino, kobiety i śpiew.Wino robię sam, kobiety mam trzy w domu, a o śpiewie lepiej przemilczeć Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1694-narodziny-naszego-sto%C5%82u-technologicznego/#findComment-38696 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 19 Sierpnia 2008 Autor Zgłoś Udostępnij #23 Opublikowano 19 Sierpnia 2008 Masz rację Majchal, ale przyjmijmy, że to nie jest zakład produkcyjny. Ja zaś biorę na siebie odpowiedzialność, za łamanie unijnych przepisów. :grin: Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1694-narodziny-naszego-sto%C5%82u-technologicznego/#findComment-38697 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek z Bielska Opublikowano 20 Sierpnia 2008 Zgłoś Udostępnij #24 Opublikowano 20 Sierpnia 2008 no to teraz pojechałeś olej zjełczeje a zwierzęcy nie?! olej był uniwersalnym "konserwantem" dla blatów drewnianych bo był neutralnymczy ja pisałem ze zjełczeje?gdzie to wyczytałeś pisalem ze bedzie deska pachnieć,a po zwierzęcym troche najdzie,a i tak myje się ja gorąca wodą z detergentem i sie później splukuje woda. przeciez do domowego przerobu miesa drewniana deska bedzie najlepsza jak zarazem tansza alternatywa do tworzywa sztucznego, ktore jest drozsze ze wzgledu na swe wlaściwości dostosowane do art.spożywczych. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1694-narodziny-naszego-sto%C5%82u-technologicznego/#findComment-38712 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 20 Sierpnia 2008 Zgłoś Udostępnij #25 Opublikowano 20 Sierpnia 2008 czy ja pisałem ze zjełczeje?gdzie to wyczytałeśw kontekście...nie preferuje konserwacji olejem jadalnym bo z czasem deska zacznie brzydko ca..iećtaki zapis rozumiem "capieć - śmierdzieć"... ech....może źle Cię zrozumiałem :lol: Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1694-narodziny-naszego-sto%C5%82u-technologicznego/#findComment-38747 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.