krzychuzab Opublikowano 31 Października 2020 Zgłoś Udostępnij #151 Opublikowano 31 Października 2020 Ty masz pompkę powietrza. Inne komory wentylator. Czy można teoretycznie określić w przybliżeniu ile wymian powietrza musi byc w komorze na dobę? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16966-toshiba-buduje-komor%C4%99-dojrzewalnicz%C4%85/page/7/#findComment-682465 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TOSHIBA Opublikowano 31 Października 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #152 Opublikowano 31 Października 2020 (edytowane) pompka jest 200l/h, lodówka ma 340l wiec wychodzi +/- 1 wymiana na 2hMniej nie polecam, czuć amoniakiem Edytowane 31 Października 2020 przez TOSHIBA Cytuj Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. .... Albert Einstein 自製煙熏肉 Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16966-toshiba-buduje-komor%C4%99-dojrzewalnicz%C4%85/page/7/#findComment-682468 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
El komendante Opublikowano 31 Października 2020 Zgłoś Udostępnij #153 Opublikowano 31 Października 2020 Wielkie dzięki, tak myślałem.Mam odpowiednie narzędzia do wylutowania przekaźnika. Obniżenie lodówki nie powinno zająć, powiedzmy trzech godzin pracy.Również do tego mam odpowiednie narzędzia i materiały.Jak wiesz podstawą każdej pracy są narzędzia wtedy "łatwo i przyjemnie".Tak się jednak zastanawiam bo we wcześniejszym poście napisałeś, że różnica pomiędzy PID a ON/OFF jest niewielka. czy warto? Przepraszam muszę kończyć, sąsiad z ulicy przyniósł mi pól wiadra okoni. Trza oskrobać materiał. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16966-toshiba-buduje-komor%C4%99-dojrzewalnicz%C4%85/page/7/#findComment-682474 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TOSHIBA Opublikowano 31 Października 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #154 Opublikowano 31 Października 2020 (edytowane) że różnica pomiędzy PID a ON/OFF jest niewielka. czy warto? Jeżeli masz do grzania, małą grzałkę o malej bezwładności to nie ma sensuDlatego zastosowalnym mały element ceramiczny w dużej obudowie /radiator.To daje bardzo powolny przyrost temperatury - w takim przypadku PID jest zbędneNie wiem jak będzie zimą, czy nie okaże się ze jest za słabe grzanie wiec na wszelki wypadek dałem PID, jak zobaczę ze temperatura spada i się nie podnosi wymienię na większą grzałkę - 60 WSame SSR to tylko i wyłącznie aby się nic nie iskrzyło = lubię słuchać muzyki, a takie zakłócenia z sieci denerwują mnie (dlatego tez dałem bardzo ciche wentylatory)kompresora nie możesz regulować Typowym PID, dlatego lepsza regulacje uzyskuje się na ogniwach. Dodatkowo jeżeli ustawisz małą histerezę, to kompresor będzie się często załączał, a tego to one baaaardzo nie lobiąOdwilżacz jak najbardziej dopasowany, aby pracował prawie ciągle na starcie wypalenie 100% a podczas dojrzewania 80%. Lub nawet zastosować 2 mniejsze a potem jeden wyłączać lub zamieniać to kwestia konfiguracji jakie kupisz i jaka będzie potrzeba.Nawilżacz tak samo, najmniejszy o najmniejsze wydajnościjeżeli to wszystko ww wymienione dasz dopasowane, wtedy PID wo gule nie jest potrzebne PID to nie to samo co SSR, ale potrzebę zastosowania napisałem wyżej Edytowane 31 Października 2020 przez TOSHIBA Cytuj Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. .... Albert Einstein 自製煙熏肉 Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16966-toshiba-buduje-komor%C4%99-dojrzewalnicz%C4%85/page/7/#findComment-682478 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TOSHIBA Opublikowano 8 Listopada 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #155 Opublikowano 8 Listopada 2020 (edytowane) Postanowiłem zamienić trochę twarogu w Harzer Käse Po 4 tygodniach przegryzł się prawie do końca A tu wersja 3 tygodniowa ale zaszczepiona pleśnią białą Smak bardziej wyrazisty od wersji nie szczepionej Edytowane 8 Listopada 2020 przez TOSHIBA Cytuj Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. .... Albert Einstein 自製煙熏肉 Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16966-toshiba-buduje-komor%C4%99-dojrzewalnicz%C4%85/page/7/#findComment-683355 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TOSHIBA Opublikowano 23 Listopada 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #156 Opublikowano 23 Listopada 2020 Prosciutto Crudo Fiocchetto al Pepe w moim wykonaniu, to co wisiało na dole od ponad 6 miesięcy na fotkach wyżej Jak dla mnie akurat do jedzenia [Dodano: 23 lis 2020 - 21:23]Oraz moje wykonanie Fiocco al pepe nero, to ta obok po lewej Cytuj Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. .... Albert Einstein 自製煙熏肉 Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16966-toshiba-buduje-komor%C4%99-dojrzewalnicz%C4%85/page/7/#findComment-685243 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qzym Opublikowano 23 Listopada 2020 Zgłoś Udostępnij #157 Opublikowano 23 Listopada 2020 Fiocco al pepe nero, to ta obok po lewej W jakiej to osłonce jest ??? pęcherz??/ Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16966-toshiba-buduje-komor%C4%99-dojrzewalnicz%C4%85/page/7/#findComment-685252 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TOSHIBA Opublikowano 23 Listopada 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #158 Opublikowano 23 Listopada 2020 TakNie do zdobycia w Szwajcarii, musiałem z Polski zamawiać [Dodano: 23 lis 2020 - 22:12]Mam taki tłok w dojrzewalniach ze w weekend szczepiłem w wędzarni salami Cytuj Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. .... Albert Einstein 自製煙熏肉 Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16966-toshiba-buduje-komor%C4%99-dojrzewalnicz%C4%85/page/7/#findComment-685254 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qzym Opublikowano 23 Listopada 2020 Zgłoś Udostępnij #159 Opublikowano 23 Listopada 2020 A jaki "model"? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16966-toshiba-buduje-komor%C4%99-dojrzewalnicz%C4%85/page/7/#findComment-685257 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TOSHIBA Opublikowano 23 Listopada 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #160 Opublikowano 23 Listopada 2020 (edytowane) Ponieważ ciągle jestem pytany na @ o temperatury, wilgotność i prędkość przepływu powietrza przez dojrzewalnie, podaje to jeszcze raz. Są to dane producenta i są zgodne z materiałami szkoleniowymi w Szwajcarii nie moje i nie YT Stosuje 1 wymianę powietrza na 2 godziny Zaczyna się od zaszczepienia i temperatury 20 stC i zamiany są w krokach co 12 godzin, kolejna kolumna to wilgotność powietrza, a ostatnia to zalecana prędkość liniowa ruchu powietrza w dojrzewalni Nikogo do niczego nie namawiam, ani nie twierdze ze co inne to złe.Tak robię ja, i tak będę robił, nie ma znaczenia czy w osłonkach naturalnych, kolagenowych, celofanie, czy bez osłonek.Od pierwszego razu wszystko się zaszczepiło, hodowla przebiegała prawidłowo i jak dotąd nie miałem problemow A jaki "model"? Na początku stosowałem normalnie serek Brie, a potem te07615 scheid Salamischimmel weiss.pdf To ostatnie salami, co robiłem w sobotę, sam farsz zaszczepiłem dodatkowo tym RP A to co ma do 40 - 45 mm grubości (*czyli wszystko co i tak szybko dochodzi) zaszczepiałem dodatkowo tym LMH07540 Starterkulturen RP.pdf07525 Scheid Starterkultur LMH.pdf Edytowane 23 Listopada 2020 przez TOSHIBA Cytuj Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. .... Albert Einstein 自製煙熏肉 Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16966-toshiba-buduje-komor%C4%99-dojrzewalnicz%C4%85/page/7/#findComment-685258 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qzym Opublikowano 24 Listopada 2020 Zgłoś Udostępnij #161 Opublikowano 24 Listopada 2020 Ale to normalny proces.......Pierwsze 6 wierszy/parametrów - okres fermentacji, dalej dojrzewanie........ Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16966-toshiba-buduje-komor%C4%99-dojrzewalnicz%C4%85/page/7/#findComment-685267 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TOSHIBA Opublikowano 6 Grudnia 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #162 Opublikowano 6 Grudnia 2020 (edytowane) Kolejna dojrzewalnie gotowa.Tym razem do bez pleśniowego dojrzewania lub/i obsuszania.Do przeróbki poszła szafa chłodnicza do wina.Sterowanie standardowe ESM-3723P jednak teraz sprzężone z internetem, oraz czujniki ukryte w kanale na tylnej ścianie.Szkielet dystansowy dla kanału z profili alu klejonych na taśmę dwu stroną grzałka ceramiczna plaska Na to płyta plastikowa spożywcza Czas przeróbki około 5 h łącznie z domontem oryginalnego sterowania Test Portugalskie Churizo Edytowane 6 Grudnia 2020 przez TOSHIBA Cytuj Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. .... Albert Einstein 自製煙熏肉 Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16966-toshiba-buduje-komor%C4%99-dojrzewalnicz%C4%85/page/7/#findComment-686794 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
El komendante Opublikowano 6 Grudnia 2020 Zgłoś Udostępnij #163 Opublikowano 6 Grudnia 2020 Fiu fiu, poprzeczka idzie w górę .Jak połączyłeś sterownik z internetem?Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16966-toshiba-buduje-komor%C4%99-dojrzewalnicz%C4%85/page/7/#findComment-686802 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TOSHIBA Opublikowano 6 Grudnia 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #164 Opublikowano 6 Grudnia 2020 (edytowane) Na razie jest to "pająk' Przetworniki oryginalne, tak jak go sprzedają, jednak podpisem się pod sygnał z czujnika i podałem na Raspberry Pi 3 Model B+Na Święta chce wyjechać na 3 - 4 tygodnie i chce mieć wszystkie komory w podglądzieA jak dam rade czasowo to w pełnym sterowaniuTani modem (około 35 Euro), i pełno darmowego oprogramowania, łącznie z gotowcami jak się komuś nie chce pisać samemu programu[Dodano: 06 gru 2020 - 21:23]PSMożna tez od biedy kupić gotowe sterowanie - Uwaga, czujnik wilgotności pracuje w miarę dokładnie do 92 - 96 % i tylko wtedy jak się znajduje w strudze powietrza i bez obudowy, jeżeli wolno wiszący to max do 79 - 80 %https://www.amazon.de/gp/product/B08D39GP68/ref=ox_sc_saved_title_6?smid=A3DQSUXUL40GB8&psc=1 Ale w każdym przypadku, nie ma znaczenia jakie sterowanie ktos robi czy kupuje, jako pierwsze należy zawsze skalibrować.O kalibracji termometrów było wiele napisane, higrometry tez trzeba i może nawet bardziej niż termometry.Termometry kupne - elektroniczne - pokazują z błędem około maksymalnie do 2 - 3 st CWszystkie higrometry jakie dotąd kupiłem miały błędne wskazania, rekordzista był 18 % obok (NIE MA ZNACZENIA CENA, WSZYSTKIE SIĘ MYLĄ)proces kalibracji higrometru jest czasochłonny, ale na szczęście nie pracochłonny, ale opłaca się, aby prawidłowo przeprowadzić proces dojrzewania Edytowane 6 Grudnia 2020 przez TOSHIBA Cytuj Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. .... Albert Einstein 自製煙熏肉 Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16966-toshiba-buduje-komor%C4%99-dojrzewalnicz%C4%85/page/7/#findComment-686809 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
El komendante Opublikowano 8 Grudnia 2020 Zgłoś Udostępnij #165 Opublikowano 8 Grudnia 2020 Witam,Nie bardzo mam pojęcie o programowaniu czy Raspberry ale możliwość kontroli aktualnych parametrów komory ze statku to już mi się bardzo podoba.Ciekawe czy połączenie z komorą nie będzie zablokowane przez dostawce internetu przez satelitę, wiele stron jest zablokowanych.Mam jednak okienko, mogę do nich napisać prośbę o odblokowanie, czasami to robią.Starszy syn jest bardzo zainteresowany dojrzewającymi wędlinami i zapewne w czasie mojej nieobecności będzie pilnował procesów.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16966-toshiba-buduje-komor%C4%99-dojrzewalnicz%C4%85/page/7/#findComment-686987 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TOSHIBA Opublikowano 8 Grudnia 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #166 Opublikowano 8 Grudnia 2020 Nie wiem czy tunelowy transfer danych jest możliwy na 100% przez satelitę.Z informacji jak na razie wynika prawie pól na pól, ale to "większe pól" że nie, wszystko zależy od dostawcy internetu, no i od satelity z którego ciągniesz.Nie wiem czy dla Ciebie, pelę nadzór jest wskazany, bo co będzie jeżeli w trakcie zerwie połączenie i stracisz kontrole nad komorą?Może na początek starczy tylko to ze będziesz miał podgląd danych. Pisałeś ze Syn jest już zarażony, może sobie będziesz podglądał dane, analizował je, a Syn będzie dokonywał zmian?To możesz zrobić w dwojaki sposób1. Kamera IP z komunikacja dwukierunkowa, to da Ci możliwość patrzenia przez kamerę na nadzorowany obiekt, dodatkowo jak ktos otworzy komorę, to zajrzysz do środka, a oprócz video, poprzez wbudowane głośniki i mikrofony, będziesz mógł normalnie rozmawiać.2. Drugi sposób prosty- to podłączenie tych 2 urządzeń z linku wyżej, to da Ci kontrole Online i dodatkowo zapisuje dane w cyklach dniowych, a to możesz sobie ściągnąć i analizować wtedy kiedy będziesz miał czas i możliwości. Dalej to już raczej bardziej rozbudowane systemy wymagające "trochę" dodatkowej wiedzy z informatyki. Co Ty na to?Punkt 1 lub 2, czy tez coś większego? Cytuj Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. .... Albert Einstein 自製煙熏肉 Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16966-toshiba-buduje-komor%C4%99-dojrzewalnicz%C4%85/page/7/#findComment-687095 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TOSHIBA Opublikowano 10 Grudnia 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #167 Opublikowano 10 Grudnia 2020 Chorizo po 72hMusiałem spróbować czy proces przebiega prawidłowo Cytuj Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. .... Albert Einstein 自製煙熏肉 Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16966-toshiba-buduje-komor%C4%99-dojrzewalnicz%C4%85/page/7/#findComment-687491 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TOSHIBA Opublikowano 12 Grudnia 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #168 Opublikowano 12 Grudnia 2020 (edytowane) Salami z postu 158 Bardzo proste, bez specjalnej klasyfikacji mies ( po prostu mięso i tłuszcz)Ponieważ wszystko będzie i tak razem mielone, nic nie trzeba wstępnie dzielić.Należy +/- oszacować jak tłuste mamy składniki, i to wszystko = nie robić z tego apteki i tak wyjdzie karkówkę + boczek jak boczek bardzo chudy to 50% / 50 % + średnio 55% / 45 % + tłusty 60% / 40 % << takiej mieszanki użyłem do ww salami + lub słonina 65% / 35 %Zmielić wszystko na sitku 8 (ew 6 jak ktos lubi drobne kawałeczki tłuszczu choć w wielu przepisach jest odwrotnie a jeżeli w naszych kiełbasach, czyli mięso mielone na sitkach drobniejszych a jeżeli tłuszcze)Mielenie raz mięso, raz tłuste, mniej mieszania, na koniec mięso, mniej mycia maszynki Przyprawy na kg farszu 26g peklosoli15g La Chinata Netasa Pimentón de la Vera 'hot'15g El Avion Pimenton Dulce Ahumado Obydwie papryki, można modyfikować wg własnego uznania / smaku - ja lubie tak6 g pieprzu, ja biorę czerwony bo optycznie pasuje 6 g kminek2- 3 ząbki czosnku swierzego miażdżonego 2g glukozyOsłonka kolagenowa z tej aukcji 55/40https://www.amazon.d...HEZH4MD&psc=1 50 ml wytrawnego czerwonego wina + https://www.amazon.de/-/pl/gp/product/B072F76QHT/ref=ox_sc_act_title_4?smid=A1AA9U0IJYDST7&psc=1 Do farszu lub tylko malowane na wierzchu ( ja dodaje do farszu) biała pleśń taka jak kto ma Tłuszcz wstępnie pociąć, tak aby pasowało do maszynki (paski lub kawałki) dobrze zmrozić 48h do minus 4 - 6 st C, mięso mocno wychłodzić do 0 - 2 stC ww salami było wszystko zmrożone do minus 4-5 st C / 48h Mielic i na przemian z przyprawami peklosola winem i rozpuszczonymi szczepami od razu do mieszarki. tak do wykorzystania wszystkich składników.Wyrobić do pierwszej kleistości i bardzo ścisłe napełniać osłonkiNakłuć i odpowietrzyć i do komory24h stopniowo doprowadzić do 20 st C i zacząć fermentacje i potem dojrzenie wg mojej tabeli.# 160Po niecałych 2 miesiącach wychodzi tak Edytowane 12 Grudnia 2020 przez TOSHIBA Cytuj Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. .... Albert Einstein 自製煙熏肉 Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16966-toshiba-buduje-komor%C4%99-dojrzewalnicz%C4%85/page/7/#findComment-687846 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzychuzab Opublikowano 13 Grudnia 2020 Zgłoś Udostępnij #169 Opublikowano 13 Grudnia 2020 Jeżeli chodzi o ilość papryki i pieprzu to dajesz do wszystkich wyrobów takie ilości czy tylko do tego wyrobu? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16966-toshiba-buduje-komor%C4%99-dojrzewalnicz%C4%85/page/7/#findComment-687896 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TOSHIBA Opublikowano 13 Grudnia 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #170 Opublikowano 13 Grudnia 2020 (edytowane) Do tego i do Churizo (tyle jest w oryginalnym Portugalskim Churizo 30 - 33g) o ile maja to jeść inni tez, jeżeli ja sam to o 30-50 % więcejPapryka i pieprz po 2 miesiącach słabnie,Skład Churizo post 167 dokładnie taki sam (mięso i przyprawy) nie dodaje tylko pleśni białej a peklosol zastępuje solą w ilości (suszone i delikatnie zimno podwędzane) 21-22g do grzania dodatkowo bez kultur starawych tylko wino 'do jedzenia na ciepło" 19 g i dodaje 2 g Ascorbinsäure (witaminy C)W przyszłym roku pobawię się w kierunku Salami bez osłonkowegocoś w tym kierunku Lub/i Włoskiego PITINA Edytowane 13 Grudnia 2020 przez TOSHIBA Cytuj Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. .... Albert Einstein 自製煙熏肉 Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16966-toshiba-buduje-komor%C4%99-dojrzewalnicz%C4%85/page/7/#findComment-687902 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piotrer Opublikowano 9 Lutego 2021 Zgłoś Udostępnij #171 Opublikowano 9 Lutego 2021 Najlepszy sterownik "wykopał" z internetu qzym Sam go stosuje i polecam innym ESM-3723P noniecznie z literom P na końcu, bo to oznacza ze jest do czujnika ProNem cec.JPGObsługuje wszystkie 4 funkcjegrrv.JPG Witam, mam pytanie (a w zasadzie dwa pytania) do ekspertów. Na tym schemacie piszesz, że L idzie do 7, a N do 8. Na samym sterowniku jest odwrotnie, ósemka jest oznaczona jako L, a siódemka to N. Ja wiedza jest słaba zatem chcę dopytać, czy po prostu błąd w Twoim schemacie, czy celowo tak to podłączyłeś? I drugie pytanie, czy dobrze rozumiem, że cztery odbiorniki są narysowane na schemacie (te numery w kółeczkach): 1. nie wiem co to 2. lodówka (agregat) 3. nawilżacz .4 osuszacz powietrza. W razie czego uprzejmie proszę o korektę. Z góry wielkie dzięki za rozwianie wątpliwości. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16966-toshiba-buduje-komor%C4%99-dojrzewalnicz%C4%85/page/7/#findComment-696029 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TOSHIBA Opublikowano 9 Lutego 2021 Autor Zgłoś Udostępnij #172 Opublikowano 9 Lutego 2021 (edytowane) Add1Przy prądzie przemiennym / "zmiennym" /, czyli taki jaki jest w "gniazdku domowym" nie ma znaczenia gdzie przyjdzie N czy L. można zamieniać (co robisz codziennie nieświadomie ) bez konsekwencji, wtyczkę możesz wsadzić N L lub L N w "gniazdkach" takich jak W zależności czy wsadzisz do dolnej czy górnej dziury polaryzacja się zmieniaTylko PE się nie zmieniaPisze o pełnych wtyczkach 3 pinowychW tych płaskich 2 pinowych to już wo-gule wsadzasz do każdego gniazda tak i odwrotnie nie zastanawiając się Add21. grzałka /grzanie, lub wentylator, w zależności od konfiguracji sterownika2. Chłodzenie/agregat lodówkowy, lub alarm temperatury np. lampka, busser, syrena3. nawilżacz4 osuszacz, lub alarm wilgotności np. lampka, busser, syrena Edytowane 9 Lutego 2021 przez TOSHIBA Cytuj Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. .... Albert Einstein 自製煙熏肉 Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16966-toshiba-buduje-komor%C4%99-dojrzewalnicz%C4%85/page/7/#findComment-696034 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piotrer Opublikowano 9 Lutego 2021 Zgłoś Udostępnij #173 Opublikowano 9 Lutego 2021 Add1Przy prądzie przemiennym / "zmiennym" /, czyli taki jaki jest w "gniazdku domowym" nie ma znaczenia gdzie przyjdzie N czy L. można zamieniać (co robisz codziennie nieświadomie ) bez konsekwencji, wtyczkę możesz wsadzić N L lub L N w "gniazdkach" takich jak gni.JPG W zależności czy wsadzisz do dolnej czy górnej dziury polaryzacja się zmieniaTylko PE się nie zmieniaPisze o pełnych wtyczkach 3 pinowychW tych płaskich 2 pinowych to już wo-gule wsadzasz do każdego gniazda tak i odwrotnie nie zastanawiając się Add21. grzałka /grzanie, lub wentylator, w zależności od konfiguracji sterownika2. Chłodzenie/agregat lodówkowy, lub alarm temperatury np. lampka, busser, syrena3. nawilżacz4 osuszacz, lub alarm wilgotności np. lampka, busser, syrena A no tak, że też o czymś takim oczywistym nie pomyślałem. Co do jedynki, to grzałka ma sens. Tylko zdziwił mnie ten element rysunku który wygląda jak zraszacz : ) Dzięki wielkie za szybką odpowiedź!! Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16966-toshiba-buduje-komor%C4%99-dojrzewalnicz%C4%85/page/7/#findComment-696044 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piotrer Opublikowano 22 Lutego 2021 Zgłoś Udostępnij #174 Opublikowano 22 Lutego 2021 Heloł,Zakres regulacji wyznaczany jest nastawą wilgotności pkt. 5.1 instrukcji i histerezą nastawy hhSŁ .Jeżeli chcesz mieć wilgotność na poziomie np.80% to należy ustawić wartość zadaną na 80% i do tego histereza hhSŁ załóżmy 2%.W tym wypadku regulator będzie nawilżał do 80% i się wyłączy, jak zacznie spadać wilgotność to załączy się dopiero przy 80%-2%=78%.Jeżeli chodzi o osuszacz to: możesz go podłączyć pod wyjście alarmowe wilgotności i konfiguracja: Nastawa alarmu wilgotności hASŁ np 85% skoro to jest max i histereza alarmu hALh może być 0%, to już dobrałbym doświadczalnie.Dolne i Górne ograniczenie nastaw i alarmu oznacza zakres w którym użytkownik może zmieniać nastawy - nie oznacza zakresu regulacji. Instrukcja jest b. czytelna.......wystarczy spokojnie poczytać. Mam pytanie do osób które mają zamontowany sterownik ESM-3727. Ja prawdopodobnie jestem jakiś mało kumaty. Próbuję podpiąć lodówkę do sterownika i podłączona jest jak pisał kolega TOSHIBA pod 3. Ustawiłem temperaturę roboczo na 11,5 stopnia Celsjusza i... agregat się nie włącza. Zatem wykombinowałem, że pewnie ma to związek z ustawieniami alarmu temperatury ŁAŁS. Nie jestem natomiast wymyśleć czy to ma być bezwzględny dolny, czy górny, czy jaki. No i jak ustawić ŁASŁ i ŁALh. Czy mógłby ktoś poratować poradą/instrukcją. Ja wiem, że parę osób już tu pisało, że instrukcja jest bardzo przejrzysta. I może faktycznie tak jest, ale do mnie nie trafia. Dzięki wielkie. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16966-toshiba-buduje-komor%C4%99-dojrzewalnicz%C4%85/page/7/#findComment-697739 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TOSHIBA Opublikowano 22 Lutego 2021 Autor Zgłoś Udostępnij #175 Opublikowano 22 Lutego 2021 (edytowane) Próbuję podpiąć lodówkę do sterownika i podłączona jest jak pisał kolega TOSHIBA pod 3. Wyjaśnienie Teraz OK? Dodatkowe grzanie odwrotnie Edytowane 23 Lutego 2021 przez EAnna Cytuj Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. .... Albert Einstein 自製煙熏肉 Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16966-toshiba-buduje-komor%C4%99-dojrzewalnicz%C4%85/page/7/#findComment-697742 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.