Skocz do zawartości

TOSHIBA buduje komorę dojrzewalniczą


TOSHIBA

Rekomendowane odpowiedzi

  • Odpowiedzi 230
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Co wyjdzie to wyjdzie

Jak na razie tak zaje..e pachnie ze środka że ciągle głodny łarze i cos bym już tam odkroił  :laugh:

Edytowane przez TOSHIBA

Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. ....

Albert Einstein

自製煙熏肉

Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie :)

Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

A Ty chcesz zapleśniać to co wisi w komorze bo ja bym tego nie robił Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Chciałbym, ale wiem ze szanse mam bliskie zeru bo nie ma osłonek.

Ale widziałem w necie jak facet wytworzył wpierw skórkę na wędzonkach i na tej skorce wyhodował pleśń

Potem skrawa sie skórkę podobnie jak przy dojrzewającej wołowinie

Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. ....

Albert Einstein

自製煙熏肉

Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie :)

Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Nie polecam z dwóch powodów.Po pierwsze wyrób jest wędzony i będzie problem z zapleśnieniem a nawet jak się uda to po zapleśnieniu bezpośrednio na wyrobie może pojawić się zapach stęchlizny jak ze starej szafy.Wytworzenie skórki na powierzchni spowoduje słabe oddawanie wody i kiepskie dojrzewanie.Tak z drugiej strony to trochę się dziwię,że taka wyga jak Ty posiłkuje się jakimiś przepisami z netu a nie korzysta z naszych jakże obecnie bogatych materiałów. Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Tak z drugiej strony to trochę się dziwię,że taka wyga jak Ty posiłkuje się jakimiś przepisami z netu a nie korzysta z naszych jakże obecnie bogatych materiałów.

 

Bo nie ma tego co chciałem zrobić

We Włoszech jadłem plastry dojrzałego lekko podwędzonego ( miało nute wędzonego mięsa) mięsa pokrytego pleśnią. Mięso było bez osłonki, pleśń rosła na mięsie bezpośrednio

Kolor w środku mocno czerwony wręcz prawie bordowy

Zapach mięsa to bukiet 4 mięso + 3 grzybowy + 2 ser + 1 wędzone  (cyfry to silą zapachu)

Nigdzie takiego przepisu nie znalazłem na forum

 

PS

Na razie zapach to mięso + wędzone i teraz po wstawieniu pojemnika z hodowla zaczyna lekko pachnieć serem i bardzo delikatnie grzybami

Edytowane przez TOSHIBA

Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. ....

Albert Einstein

自製煙熏肉

Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie :)

Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Po nocy w komorze przełożyłem pudełko z hodowla do bardziej sprzyjających wzrostowi "penicyliny"  :)  temperatur.

A przy okazji

Miesa od Włocha już dawno nie mam, ale przypomniało mi sie ze mam jeszcze salami

To salami ma trochę ponad 4 lata, przekrojenie nie wymagało użycia dynamitu, normalnym nożem przy użyciu względnej siły

robione było razem z całomięśniowymi wyrobami- widziałem to na miejscu.

post-40314-0-46878800-1586074430_thumb.jpg post-40314-0-58704700-1586074461_thumb.jpg   post-40314-0-95514800-1586074499_thumb.jpg

Niestety, Włoch trochę grał w kulki opowiadając o procesie co i jak.

Ale zawsze mięso wpierw dojrzewało, a potem pleśniało w innej komorze.

W pierwszej było naprawdę zimno, thermometera nie widziałem, ale mogło być kolo 2 do 4 stopni i wysoka wilgotność

Dopiero w drugiej komorze były warunki do wzrostu pleśni czyli koło 15 stopni i 80 RH

Komory były bardzo prymitywne, ale sterowanie zamknięte i nie dało sie nic podpatrzeć, bardzo tego pilnował

Dlatego moje pierwsze nastawy były takie a nie inne

 

 

Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. ....

Albert Einstein

自製煙熏肉

Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie :)

Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Hodowla pleśnie wyszła najlepiej na serze Bree

Wiec dzisiaj kupiłem nowy, zeskrobałem z małą ilością sera, i taka emulsja popsikałem mięso

Przy okazji zmieniłem parametry komory, aby lepiej rozwijały sie pleśnie.

Teraz co 12h będę dopasowywali temperature i wilgotność.

Zobaczymy co wyjdzie.

Tak wygląda przekrój mięsa dzisiaj, 5,23 pH

W smaku już OK 

post-40314-0-77045500-1586380784_thumb.jpg

A tak komora dzień zero, po zaszczepieniu serkiem 

post-40314-0-45053500-1586380850_thumb.jpg   post-40314-0-07190900-1586380908_thumb.jpg

Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. ....

Albert Einstein

自製煙熏肉

Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie :)

Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

kontynuacja dzień 3

spadek Ph postępuje, jak na razie to jedyna zmiana  :laugh:

post-40314-0-18011100-1586606542_thumb.jpg 

Edytowane przez TOSHIBA

Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. ....

Albert Einstein

自製煙熏肉

Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie :)

Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Wieczorna niespodzianka

Do mojej komory już zajrzał zajączek i coś zostawił

Co prawda bardzo nieśmiałe, ale jakiś początek już jest   :laugh:

 

post-40314-0-86705400-1586634817_thumb.jpg

 

post-40314-0-22136600-1586634841_thumb.jpg

 

3 fotka / miniaturka to z przedwczoraj, błędnie załączona i nie mogę usunąć, może któryś z Mod to zrobi

Edytowane przez EAnna

Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. ....

Albert Einstein

自製煙熏肉

Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie :)

Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Gdyby nie były wtedy podwędzone, to już dawno by śmietnik zaliczyły :laugh:  :laugh:  :laugh: , wiesz przecież ze nie miałem nic do zaszczepienia a plan był zupełnie inny 

Teraz jade na serku Bree, co tez nie miało sie udać

w ogolę nic nie miało sie udać, bo przecież osłonek tez nie miałem

PS

I tak nie wiadomo jak to dalej będzie

O parametrach w komorze nawet nie pisze, bo znowu zjeby  :facepalm:  dostane ze wszystko złe i do dupy   :laugh:  :laugh:

Edytowane przez TOSHIBA

Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. ....

Albert Einstein

自製煙熏肉

Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie :)

Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dzisiaj rano  :)

Wczoraj lekko zagęściłem, jestem ciekawa kto wie dlaczego? -  dzięki temu pośrednio proces wzajemnego zarażania też powinien sie wzmocnić

 

post-40314-0-19450400-1586677641_thumb.jpg  post-40314-0-02997500-1586677678_thumb.jpg  post-40314-0-39081900-1586677699_thumb.jpg 

Edytowane przez TOSHIBA

Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. ....

Albert Einstein

自製煙熏肉

Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie :)

Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Hmm.... w zasadzie to nie wiem co napisać........

 

Zagęszczenie coś tam  pewno pomoże, ale cyrkulacja powietrza wewnątrz i tak zrobi swoje.

Szkoda,że nie masz osłonek na wyrobach- grozi to powstaniem suchego pierścienia i brakiem odprowadzania wilgoci z wnetrza wyrobu- zapewno to wiesz.

Jedyne co mi przychodzi na myśł w tej sytuacji to utrzymywanie stosunkowo dużej wilgotności w komorze- ok.85%  może i ciut więcej....

Dłuzej to potrwa wtedy........

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Przy tym wyrobie specjalnie nie mam osłonek  :)

Pozostały tok myślenia  :thumbsup:  ale sedno sprawy jest trochę inne / w swojej wypowiedzi zahaczyłeś o powód  ale inaczej go interprozedurales 

Czas to akurat najmniej istotny faktor dla mnie

Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. ....

Albert Einstein

自製煙熏肉

Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie :)

Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Hmm.... w zasadzie to nie wiem co napisać

 

 

Moze foto po kolejnych 12h podpowie

 

post-40314-0-63799100-1586713481_thumb.jpg

Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. ....

Albert Einstein

自製煙熏肉

Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie :)

Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Kolejne 12 godzin, Dzisiaj rano

 

post-40314-0-57569000-1586762089_thumb.jpg

Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. ....

Albert Einstein

自製煙熏肉

Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie :)

Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ta wołowina nie chciała, ale ja obróciłem i przesunięciem i zaczyna zarastać

Edytowane przez TOSHIBA

Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. ....

Albert Einstein

自製煙熏肉

Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie :)

Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dzisiaj rano

Jak widać proces przepalania został zakończony, wiec zmieniam parametry i teraz już tylko czekać

 

post-40314-0-94149400-1586842326_thumb.jpg

Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. ....

Albert Einstein

自製煙熏肉

Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie :)

Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Pierwszy test

Polędwiczka

Utrata na wadze 34,5 procent

post-40314-0-82676400-1587828323_thumb.jpg

Szczotkowanie pleśni

post-40314-0-86222900-1587828366_thumb.jpg

Przekrój, w krojeniu żadnych problemow

post-40314-0-99610900-1587828424_thumb.jpg

W smaku OK, nie udało mi sie niestety uzyskać nuty serowo/grzybowej. Może następnym razem

Od poniedziałku sklepy techniczne będą wreszcie otwarte, wiec popakuje, może z czasem dojrzeją.

Ogolnie jestem zadowolony

 

 

Un ringraziamento speciale a Ezio del gruppo di salumi della regione delle Marsche.   :clap:  :clap:  :clap:  :clap:  :clap:  :clap: 

Edytowane przez TOSHIBA

Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. ....

Albert Einstein

自製煙熏肉

Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie :)

Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Chyba twarda,

 

Nóż ostry  :laugh:

Osobiście lubie jeszcze bardziej twarde

Daje sie ścisnąć

 post-40314-0-80591600-1587830413_thumb.jpg    post-40314-0-40123000-1587830436_thumb.jpg

 

Mozna kroić cienko i grubiej 

post-40314-0-28223100-1587830499_thumb.jpg

 

Obecnie pH 5.51

post-40314-0-01642400-1587830550_thumb.jpg

Edytowane przez TOSHIBA

Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. ....

Albert Einstein

自製煙熏肉

Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie :)

Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

W oczekiwaniu na efekt końcowy, spędziłem trochę czasu na lekturze  :)

https://www.researchgate.net/publication/51776635_Use_of_starter_cultures_of_dairy_origin_in_the_production_of_Salame_nostrano_an_Italian_dry-cured_sausage

Edytowane przez TOSHIBA

Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. ....

Albert Einstein

自製煙熏肉

Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie :)

Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

No to druga komora dojechała.

Ciężką jak cholera, ale nic nie trzeba przerabiać czy dorabiać.

Ale na wszelki wypadek i tak ją teraz przetestuje  :)

 

post-40314-0-46647200-1588441836_thumb.jpg

 

półki i szuflady można dowolnie montować / zamieniać

Edytowane przez EAnna

Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. ....

Albert Einstein

自製煙熏肉

Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie :)

Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.