Maxell Opublikowano 2 Maja 2020 Zgłoś Udostępnij #101 Opublikowano 2 Maja 2020 Daj więcej zdjęć i jakiś konkretny opis. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16966-toshiba-buduje-komor%C4%99-dojrzewalnicz%C4%85/page/5/#findComment-665616 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TOSHIBA Opublikowano 2 Maja 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #102 Opublikowano 2 Maja 2020 (edytowane) Nic specjalnego, normalna lodówka laboratoryjna firmy Fiocchetti https://www.fiocchetti.it/en/ , z przyłączem internetowym i innymi bajerkami,System modułowy elektroniki - można komponować taki zestaw jaki się chce.Ale najważniejsze jest to ze ma zakresy odpowiadający hodowli mięsa i serów (po to wziąłem model z szufladami) w końcu służy do hodowli różnych tam rzeczy w laboratoriach Szuflady można komponować z przykładkami, pulki bardzo solidne, obieg powietrza regulowany, pamieć procesów 5 lat.Sprawdzam teraz jak trzyma parametry, niby powinno być wszystko w jakości laboratoryjnej, ale wole sprawdzić Nie wiem co fotografować, lodówka jak lodówka Potężny regulowany wentylator, pełen obieg tylną ścianą. Edytowane 2 Maja 2020 przez TOSHIBA Cytuj Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. .... Albert Einstein 自製煙熏肉 Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16966-toshiba-buduje-komor%C4%99-dojrzewalnicz%C4%85/page/5/#findComment-665620 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 2 Maja 2020 Zgłoś Udostępnij #103 Opublikowano 2 Maja 2020 lodówka laboratoryjna i wszystko jasne Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16966-toshiba-buduje-komor%C4%99-dojrzewalnicz%C4%85/page/5/#findComment-665623 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TOSHIBA Opublikowano 2 Maja 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #104 Opublikowano 2 Maja 2020 Próbna partia mięsa na salami już się podmarza.Chce zrobić salami siekane (bez maszynki) Cytuj Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. .... Albert Einstein 自製煙熏肉 Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16966-toshiba-buduje-komor%C4%99-dojrzewalnicz%C4%85/page/5/#findComment-665631 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TOSHIBA Opublikowano 3 Maja 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #105 Opublikowano 3 Maja 2020 No to mięso pokrojone i zaprawioneSzynka i karkówka krojenie spokoBrzuch (czyli wg Polskiego podziału żeberka ze słoniną) tez jakoś poszedłAle wołowinę posikać aby choć trochę zbliżyć się do sitka 2 mm to wyzwanie. Cytuj Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. .... Albert Einstein 自製煙熏肉 Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16966-toshiba-buduje-komor%C4%99-dojrzewalnicz%C4%85/page/5/#findComment-665713 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysio59 Opublikowano 3 Maja 2020 Zgłoś Udostępnij #106 Opublikowano 3 Maja 2020 Ale wołowiny to lepiej nie sikaj,zapach będzie mało przyjemny. Cytuj Ja już nic nie muszę.Piwo posiada wartości odżywcze,podczas gdy żywność nie ma żadnych wartości piwnych Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16966-toshiba-buduje-komor%C4%99-dojrzewalnicz%C4%85/page/5/#findComment-665727 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TOSHIBA Opublikowano 3 Maja 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #107 Opublikowano 3 Maja 2020 Nooo,, masz racje Cytuj Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. .... Albert Einstein 自製煙熏肉 Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16966-toshiba-buduje-komor%C4%99-dojrzewalnicz%C4%85/page/5/#findComment-665728 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TOSHIBA Opublikowano 6 Maja 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #108 Opublikowano 6 Maja 2020 (edytowane) No to salami wystartowało. dzień 0Do zaszczepienia (zaszczepianie zanurzeniowe) wykorzystałem pleśń z szczotkowania poprzedniej produkcji mięsa, a pozyskanej na początku z sera Brie.Skoro eksperyment to do końca Dodatkowo jednego batonu nie zaszczepiłem (oznaczony biało czerwonym sznureczkiem do góry / po lewej) i powiesiłem w komorze Ne. 1 do "samo zaszczepienia" i dodatkowo do towarzystwa 1 baton zaszczepiony / po prawej. Pozostałe poszły do komory No. 2 na wypalanie. Jestem ciekaw kiedy które i jak pokryją się pleśnią i czy będą różnice. Edytowane 6 Maja 2020 przez TOSHIBA Cytuj Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. .... Albert Einstein 自製煙熏肉 Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16966-toshiba-buduje-komor%C4%99-dojrzewalnicz%C4%85/page/5/#findComment-666023 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TOSHIBA Opublikowano 11 Maja 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #109 Opublikowano 11 Maja 2020 (edytowane) Cos się ruszyłoW komorze o wyższych parametrach (proces wypalania) pojawiły się pierwsze wykwity pleśni W drugiej komorze gdzie znajdują się jeszcze poprzednia produkcja (82- 84 % wilgotności i 14,5 - 15 stC), jak widać ta z lewej nie zaszczepiona szybciej obsycha, po prawej zaszczepiona, ale jeszcze na obydwu nic nie widać, no poza tym ze sa ciemniejsze. Edytowane 11 Maja 2020 przez TOSHIBA Cytuj Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. .... Albert Einstein 自製煙熏肉 Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16966-toshiba-buduje-komor%C4%99-dojrzewalnicz%C4%85/page/5/#findComment-666417 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TOSHIBA Opublikowano 12 Maja 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #110 Opublikowano 12 Maja 2020 kolejne 24hPrędkość przyrostu słaba, mimo wyższych parametrów, w drugiej komorze bez zmian, wiec nawet nie ma co fotografowaćJakos na tym Kolagenie slabu rośnie, lepiej było na żywym mięsie Cytuj Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. .... Albert Einstein 自製煙熏肉 Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16966-toshiba-buduje-komor%C4%99-dojrzewalnicz%C4%85/page/5/#findComment-666540 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TOSHIBA Opublikowano 14 Maja 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #111 Opublikowano 14 Maja 2020 Kolejne 48 godzin,Batony po "wypalaniu", właśnie się po woli schładzają, i będą połączone z poprzednią produkcją, już całkiem dobrze wyglądają A i w drugiej komorze wreszcie coś się ruszyło. Zaczyna startować ta zaszczepiona Cytuj Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. .... Albert Einstein 自製煙熏肉 Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16966-toshiba-buduje-komor%C4%99-dojrzewalnicz%C4%85/page/5/#findComment-666708 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qzym Opublikowano 14 Maja 2020 Zgłoś Udostępnij #112 Opublikowano 14 Maja 2020 Osłonki kolagenowe nie bardzo się spisują przy wyrobach dojrzewających( chyba,że dedykowane).Fibrusowe lepsze a naturalne NAJLEPSZE !!! Spróbuj zrobić cokolwiek w jelitkach wp/woł. ....bedziesz miał porównanie. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16966-toshiba-buduje-komor%C4%99-dojrzewalnicz%C4%85/page/5/#findComment-666709 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TOSHIBA Opublikowano 14 Maja 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #113 Opublikowano 14 Maja 2020 Jak wiesz zacząłem bez osłonek, a teraz chce spróbować po kolei wszystkich (od "najgorszych" do najlepszych) Cytuj Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. .... Albert Einstein 自製煙熏肉 Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16966-toshiba-buduje-komor%C4%99-dojrzewalnicz%C4%85/page/5/#findComment-666710 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qzym Opublikowano 14 Maja 2020 Zgłoś Udostępnij #114 Opublikowano 14 Maja 2020 Tak, wiem....to tylko tak gwoli przypomnienia :-) Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16966-toshiba-buduje-komor%C4%99-dojrzewalnicz%C4%85/page/5/#findComment-666711 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TOSHIBA Opublikowano 18 Maja 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #115 Opublikowano 18 Maja 2020 (edytowane) Dzisiaj baton który nie był szczepiony, poszedł pod nóż, oczywiście tylko i wyłącznie w celach kontroli organoleptycznej Nie wiem dlaczego, ale jak okroiłem 4 plasterki, pozostała cześć batonu tez znikła Przyprawy jak do Chorizo, czyli okolo 35g + 25g peklosoli / na kg Edytowane 18 Maja 2020 przez TOSHIBA Cytuj Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. .... Albert Einstein 自製煙熏肉 Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16966-toshiba-buduje-komor%C4%99-dojrzewalnicz%C4%85/page/5/#findComment-667016 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TOSHIBA Opublikowano 22 Maja 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #116 Opublikowano 22 Maja 2020 (edytowane) Kolejny rozkrój elementu, tym razem szynka wieprzowa. W smaku OK,Słoność przy górnej mojej granicy, ale wpierw próbowane solo, na chlebku w punkt Niestety, ciecie możliwe tylko gilotyną Edytowane 22 Maja 2020 przez TOSHIBA Cytuj Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. .... Albert Einstein 自製煙熏肉 Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16966-toshiba-buduje-komor%C4%99-dojrzewalnicz%C4%85/page/5/#findComment-667438 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TOSHIBA Opublikowano 10 Czerwca 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #117 Opublikowano 10 Czerwca 2020 (edytowane) Dzisiaj poszła pod nóż karkówka Słoność w punktTwardość , minimalnie twardsza noga by być, ale nie mogłem się doczekać aby sprawdzić jak tam jest pod pleśnią, są jeszcze 3 wiec te poczekają dłużej.Następnym razem dodam odrobinę przypraw, tak aby przełamać smak mięsa, ale go nie zmienić specjalnie.Ale najważniejsze ze tłuszcz nie zmienił smaku/zapachu na stare skarpety, co kiedyś mi się zdarzyło przy korniszonowej karkówce, Edytowane 10 Czerwca 2020 przez TOSHIBA Cytuj Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. .... Albert Einstein 自製煙熏肉 Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16966-toshiba-buduje-komor%C4%99-dojrzewalnicz%C4%85/page/5/#findComment-668750 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TOSHIBA Opublikowano 25 Czerwca 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #118 Opublikowano 25 Czerwca 2020 (edytowane) Przyszedł czas na szyneczkę Rozciąć jeszcze dałem rade Ale ciecie już tylko gilotyną Edytowane 25 Czerwca 2020 przez TOSHIBA Cytuj Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. .... Albert Einstein 自製煙熏肉 Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16966-toshiba-buduje-komor%C4%99-dojrzewalnicz%C4%85/page/5/#findComment-669894 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TOSHIBA Opublikowano 5 Lipca 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #119 Opublikowano 5 Lipca 2020 (edytowane) No i przeszedł czas na wołowinę i boczek, to ostatnie produkty z pierwszej serii całomięśniowych / calu sztukowych kawałków mięsa, dojrzewających bez osłonkiWołowina Wołowina krojona na kawałki cieńsze niż 1 mm kruszy się, od 1 mm plastry trzymają się.W smaku OK, jednak wyraźnie brakuje jej przypraw (teraz było tylko mięso i sol) Może dlatego iż się do takiej przyzwyczaiłem. Boczek Bedzie to nie skromne z mojej strony, ale wyszedł zajebisty, najlepszy boczek jaki jadłem w życiu. Sama esencja smaku i zapachu boczku, ani odrobina obcych zapachów czy smaków (np "skarpetowego") Tłuszcz lekko przerobiony, ale nie smalcowaty, mięso przesączone tłuszczem, co składa się na niesamowite doznania organoleptyczne podczas konsumpcji.Nie spodziewałem się tego, raczej myślałem ze boczek zaliczy kosz, a tu taka mila niespodzianka.Joz w krotce zrobię podsumowanie wstępne Edytowane 5 Lipca 2020 przez TOSHIBA Cytuj Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. .... Albert Einstein 自製煙熏肉 Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16966-toshiba-buduje-komor%C4%99-dojrzewalnicz%C4%85/page/5/#findComment-670654 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzes7908 Opublikowano 5 Lipca 2020 Zgłoś Udostępnij #120 Opublikowano 5 Lipca 2020 Kolego TOSHIBA , zazdroszczę Ci tych smaków. ???????????? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16966-toshiba-buduje-komor%C4%99-dojrzewalnicz%C4%85/page/5/#findComment-670681 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
El komendante Opublikowano 27 Września 2020 Zgłoś Udostępnij #121 Opublikowano 27 Września 2020 (edytowane) Witam, @TOSHIBAPotrzebuje małego wsparcia technicznego, sterownik ZL-7901A, kontrola wilgotności.Wyjście R3, normalnie stan 1 nawilżanie, po osiągnięciu zaprogramowanej wilgotności na wyjściu zanik napięcia, stan 0,powinien się załączyć osuszacz /kody H10, H20, H21 i 22/Czy kod H23, 0-30 min to jest zwłoka pomiędzy wyłączeniem jednej funkcji a załączeniem drugiej?Jak to połączyć, bo albo nawilżanie albo osuszanie. Gdzie tu miejsce na zwłokę?Czy to ma być tak, że jedna funkcja po osiągnięciu zadanej wartości zostaje przełączona na drugą? i tak w kółko.Bo jeśli wilgotność utrzymuje się w ustawionym zakresie to ani nawilżacz ani osuszacz nie powinny pracować.Jako że nie jestem automatykiem poproszę o schemat połączeń przekaźników I drugie pytanie, czy dedykowany w komplecie czujnik wilgotności SHR04 można zastąpić innym tak jak we wcześniejszych postach, czy potrzebna jest kalibracja. W manualu ani słowa o tym jak to zrobić czy tylko wystarczy metoda plug and play?Z góry dziękuję za pomocną dłoń. Edytowane 27 Września 2020 przez El komendante Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16966-toshiba-buduje-komor%C4%99-dojrzewalnicz%C4%85/page/5/#findComment-678705 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TOSHIBA Opublikowano 27 Września 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #122 Opublikowano 27 Września 2020 (edytowane) Problem z tym sterownikiem jest taki, ze albo może być w funkcji osuszanie lub nawilżanie i tylko wg jednej z tych może sterowaćUstawiasz to w H10 0 - osuszanie lub 1 nawilżanieH20 to punkt pracy dla ww funkcji - punkt w którym jedna z ww funkcji ma zadziałaćH21 to histereza zal i wyłączenia w cykluH22 to kalibracja czujnika wilgotności - najlepiej ja robić na 100%, czyli wpierw dajesz maksymalny minus, włączasz nawilżacz i obserwujesz przyrost. Jak przyrost ustanie kalibrujesz o różnice, czyli wskazał przykładowo 97,5 % to zmieniasz kalibracje o 2,5 i przewietrzasz komorę powtórnie przeprowadzasz test. osobiście ustawiam nie 100% tylko 99,9% wtedy mam rezerwę na zalanie czujnika (kondensacja wody na czujniku podczas otwierania drzwi komory.Aby uniknąć zalewania czujnika podczas normalnej pracy konieczne jest jego umieszczenie w strudze wentylatora obiegowegoNp. Nr 1 na obrazku Numer 2 to doładowanie świeżego powietrza pompką akwariowa 200 l Co do wymiany czujnika na ProNem, jest to niewykonalne z tym sterownikiem. Na wszelki wypadek załączam instrukcje.Mam nadzieje ze pomogłem, jeżeli dalej coś niejasnego to pisz ZL-7901A_en V2.6c srerownik.pdf PSPamiętaj o efekcie mokrego termometru, czujnik wilgotności i temperatury znajduje sie w jednym opakowaniu, montując go w strudze wilgotnego powietrza będzie zaniżał wskazania.Najlepiej jest korzystać jednocześnie z drugiego termometru umieszczonego w geometrycznym środku komory i na podstawie jego wskazań ustawiać ZL-7901AStala korekta nie wchodzi w grę, bo nie jest to liniowy odchyl PS2Z czujnika dobrze zdjąć cala obudowę, lepiej, szybciej reaguje i nie zalewa się ciągleRaz na miesiąc lekko obmyć woda destylowana i zostawić do wyschnięcia, nie wycierać. Od tył płytkę zabezpieczyć np lakierem do paznokci Edytowane 27 Września 2020 przez TOSHIBA Cytuj Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. .... Albert Einstein 自製煙熏肉 Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16966-toshiba-buduje-komor%C4%99-dojrzewalnicz%C4%85/page/5/#findComment-678706 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
El komendante Opublikowano 27 Września 2020 Zgłoś Udostępnij #123 Opublikowano 27 Września 2020 (edytowane) Dzięki za wyjaśnienia.Im dalej w las tym więcej drzew. żeby rozwiązać problem osuszacza to widzę dwie opcje, drugi identyczny sterownik lub całkowicie innyumożliwiający jednoczesna kontrolę nawilżania/osuszania. Czy jeden czujnik obsłuży wtedy dwa sterowniki?Jak w swojej komorze rozwiązałeś ten problem, czy możesz polecić lepszy sterownik. Edytowane 27 Września 2020 przez El komendante Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16966-toshiba-buduje-komor%C4%99-dojrzewalnicz%C4%85/page/5/#findComment-678708 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TOSHIBA Opublikowano 27 Września 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #124 Opublikowano 27 Września 2020 (edytowane) Najlepszy sterownik "wykopał" z internetu qzym Sam go stosuje i polecam innym ESM-3723P noniecznie z literom P na końcu, bo to oznacza ze jest do czujnika ProNem Obsługuje wszystkie 4 funkcje Co do dwóch sterowników , no nie wiem, czy to warto, ale skoro już jeden masz, to ten drugi jest tańszy dokupić, a jeżeli nowy ESMale każdy musi mieć swój czujnik Ale zastanów się czy wartoTak naprawdę, w zależności gdzie stoi komora używasz tylko jednej funkcjiNajczęściej jest to tylko osuszanie.Jeżeli komora stoi w bardzo suchym pomieszczeniu dopiero na koniec procesu zaczynasz nawilżać, ale tyle samo osiągniesz wstawiając kuwetę z wodą Jeżeli dokładasz ciągle nowe mięso. to tak naprawdę prawdopodobnie nigdy nie będziesz nawilżał, bo nowa wilgoć będzie pochodzić z nowego wkładu.Co wcale nie oznacza ze jestem przeciwny stosowania nawilżaczy, ale z tego co widzę u mnie to tylko sobie stoi. W komorze wstępnej (ba mam 2 do procesu dojrzewania pleśniowego) to co innego, tam musisz nawilżać, aby osiągnąć początkowo wysokie parametry, a dopiero później zacząć osuszać, ale i to jest do zrobienia tym sterownikiem, po prostu musiał byś po wstępnym procesie zamieniać funkcje i urządzenia peryferyjne, czyli nawilżać zamieniać na osuszacz, Tez dużo zależy od lodówki jaka przerabiasz, a dokładniej jej elementu chłodzącego, jedne bardziej osuszają powietrze inne mniej. bezwzględnie dla wygody jest posiadanie wszystkich punkcji i nie ma co tu dyskutować Załączam instrukcje od ESM do poczytania instruction_esm3723-regulator-temperatury-i-wilgotnosci.pdf Edytowane 27 Września 2020 przez TOSHIBA Cytuj Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. .... Albert Einstein 自製煙熏肉 Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16966-toshiba-buduje-komor%C4%99-dojrzewalnicz%C4%85/page/5/#findComment-678711 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
El komendante Opublikowano 27 Września 2020 Zgłoś Udostępnij #125 Opublikowano 27 Września 2020 Super dzięki, teraz jestem właściwie ukierunkowany.Sterownika nie mam, niczego jeszcze nie mam, ale jest pragnienie wejścia na wyższy poziom sztuki masarskiej.Komora będzie stała w nieogrzewanej piwnicy, chociaż czasami będę palił w kominku, 2 pomieszczenia około 45 m2.Posadowiona około 1,5 m w gruncie, tylko małe okna, latem temperatura bardzo rzadko przekracza 18-20 st, zimą 12-15 st.Jest sucha.To jest moja radiostacja w której będzie zainstalowana komora. Pod koniec Października kończę kontrakt i mam nadzieje że virusy nie skrócą mi urlopu, tak jak ostatnio i odpocznę pełne 4 miesiące. Wystarczająco dużo czasu aby coś zmontować.Finansowe zabezpieczenie projektu jest już zatwierdzone przez moja LP .Myślę o zakupie przeszklonej witryny wys około 180-200 cm, kusi mnie zastosowanie ogniw jakie proponowałeś na początku tego wątku, trochę mnie jednak martwi dość duży prąd. Mam zasilacze transformatorowe 12v 30A i impulsowe podobnej mocy, nie wiem jednak czy impulsowe można zastosować do tych ogniw. Jak obliczyć moc ogniw potrzebna dla danej wielkości komory? Serdecznie dziękuję za pomoc. Pozdrawiam z drogi z Curacao na Kubę Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16966-toshiba-buduje-komor%C4%99-dojrzewalnicz%C4%85/page/5/#findComment-678714 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.