Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Daj więcej zdjęć i jakiś konkretny opis.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16966-toshiba-buduje-komor%C4%99-dojrzewalnicz%C4%85/page/5/#findComment-665616
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 231
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Nic specjalnego, normalna lodówka laboratoryjna firmy Fiocchetti  https://www.fiocchetti.it/en/   , z przyłączem internetowym i innymi bajerkami,

System modułowy elektroniki - można komponować taki zestaw jaki się chce.

Ale najważniejsze jest to ze ma zakresy odpowiadający hodowli mięsa i serów (po to wziąłem model z szufladami) w końcu służy do hodowli różnych tam rzeczy w laboratoriach 

Szuflady można komponować z przykładkami, pulki bardzo solidne, obieg powietrza regulowany, pamieć procesów 5 lat.

Sprawdzam teraz jak trzyma parametry, niby powinno być wszystko w jakości laboratoryjnej, ale wole sprawdzić  :laugh:

Nie wiem co fotografować, lodówka jak lodówka  :)

 

 

post-40314-0-14596700-1588445694_thumb.jpg   post-40314-0-51589500-1588445718_thumb.jpg

 

Potężny regulowany wentylator, pełen obieg tylną ścianą.

 

post-40314-0-38272700-1588446286_thumb.jpg   post-40314-0-51802400-1588446315_thumb.jpg

Edytowane przez TOSHIBA

Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. ....

Albert Einstein

自製煙熏肉

Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie :)

Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16966-toshiba-buduje-komor%C4%99-dojrzewalnicz%C4%85/page/5/#findComment-665620
Udostępnij na innych stronach

Próbna partia mięsa na salami już się podmarza.

Chce zrobić salami siekane (bez maszynki)

Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. ....

Albert Einstein

自製煙熏肉

Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie :)

Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16966-toshiba-buduje-komor%C4%99-dojrzewalnicz%C4%85/page/5/#findComment-665631
Udostępnij na innych stronach

No to mięso pokrojone i zaprawione

Szynka i karkówka krojenie spoko

Brzuch (czyli wg Polskiego podziału żeberka ze słoniną) tez jakoś poszedł

Ale wołowinę posikać aby choć trochę zbliżyć się do sitka 2 mm to wyzwanie.  :laugh:

Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. ....

Albert Einstein

自製煙熏肉

Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie :)

Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16966-toshiba-buduje-komor%C4%99-dojrzewalnicz%C4%85/page/5/#findComment-665713
Udostępnij na innych stronach

Ale wołowiny to lepiej nie sikaj,zapach będzie mało przyjemny.

Ja już nic nie muszę.

Piwo posiada wartości odżywcze,podczas gdy żywność nie ma żadnych wartości piwnych

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16966-toshiba-buduje-komor%C4%99-dojrzewalnicz%C4%85/page/5/#findComment-665727
Udostępnij na innych stronach

Nooo,, masz racje   :laugh:  :facepalm:

Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. ....

Albert Einstein

自製煙熏肉

Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie :)

Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16966-toshiba-buduje-komor%C4%99-dojrzewalnicz%C4%85/page/5/#findComment-665728
Udostępnij na innych stronach

No to salami wystartowało. dzień 0

Do zaszczepienia (zaszczepianie zanurzeniowe) wykorzystałem pleśń z szczotkowania poprzedniej produkcji mięsa, a pozyskanej na początku z sera Brie.

Skoro eksperyment to do końca  :)  :)

Dodatkowo jednego batonu nie zaszczepiłem (oznaczony biało czerwonym sznureczkiem do góry / po lewej) i powiesiłem w komorze Ne. 1 do "samo zaszczepienia" i dodatkowo do towarzystwa 1 baton zaszczepiony / po prawej.

 

post-40314-0-64053600-1588795248_thumb.jpg  post-40314-0-40087100-1588795281_thumb.jpg  post-40314-0-29254500-1588795316_thumb.jpg

 

 

Pozostałe poszły do komory No. 2 na wypalanie.

 

post-40314-0-46108500-1588795344_thumb.jpg    post-40314-0-64843900-1588795375_thumb.jpg

 

Jestem ciekaw kiedy które i jak pokryją się pleśnią i czy będą różnice.

Edytowane przez TOSHIBA

Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. ....

Albert Einstein

自製煙熏肉

Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie :)

Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16966-toshiba-buduje-komor%C4%99-dojrzewalnicz%C4%85/page/5/#findComment-666023
Udostępnij na innych stronach

Cos się ruszyło

W komorze o wyższych parametrach (proces wypalania) pojawiły się pierwsze wykwity pleśni

 

post-40314-0-00561200-1589218007_thumb.jpg

 

W drugiej komorze gdzie znajdują się jeszcze poprzednia produkcja (82- 84 % wilgotności i 14,5 - 15 stC), jak widać ta z lewej nie zaszczepiona szybciej obsycha, po prawej zaszczepiona, ale jeszcze na obydwu nic nie widać, no poza tym ze sa ciemniejsze.

 

post-40314-0-07620100-1589218050_thumb.jpg

Edytowane przez TOSHIBA

Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. ....

Albert Einstein

自製煙熏肉

Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie :)

Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16966-toshiba-buduje-komor%C4%99-dojrzewalnicz%C4%85/page/5/#findComment-666417
Udostępnij na innych stronach

kolejne 24h

Prędkość przyrostu słaba, mimo wyższych parametrów, w drugiej komorze bez zmian, wiec nawet nie ma co fotografować

Jakos na tym Kolagenie slabu rośnie, lepiej było na żywym mięsie

 

post-40314-0-68616400-1589316016_thumb.jpg

Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. ....

Albert Einstein

自製煙熏肉

Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie :)

Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16966-toshiba-buduje-komor%C4%99-dojrzewalnicz%C4%85/page/5/#findComment-666540
Udostępnij na innych stronach

Kolejne 48 godzin,

Batony po "wypalaniu", właśnie się po woli schładzają, i będą połączone z poprzednią produkcją, już całkiem dobrze wyglądają  :)  

 

post-40314-0-77647400-1589481041_thumb.jpg

 

A i w drugiej komorze wreszcie coś się ruszyło. Zaczyna startować ta zaszczepiona

 

post-40314-0-04758000-1589481125_thumb.jpg     post-40314-0-78966300-1589481154_thumb.jpg

 

Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. ....

Albert Einstein

自製煙熏肉

Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie :)

Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16966-toshiba-buduje-komor%C4%99-dojrzewalnicz%C4%85/page/5/#findComment-666708
Udostępnij na innych stronach

Osłonki kolagenowe nie bardzo się spisują przy wyrobach dojrzewających( chyba,że dedykowane).

Fibrusowe lepsze a naturalne NAJLEPSZE !!!

 

Spróbuj zrobić cokolwiek w jelitkach wp/woł.   ....bedziesz miał porównanie.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16966-toshiba-buduje-komor%C4%99-dojrzewalnicz%C4%85/page/5/#findComment-666709
Udostępnij na innych stronach

Jak wiesz zacząłem bez osłonek, a teraz chce spróbować po kolei wszystkich (od "najgorszych" do najlepszych)  :)

Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. ....

Albert Einstein

自製煙熏肉

Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie :)

Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16966-toshiba-buduje-komor%C4%99-dojrzewalnicz%C4%85/page/5/#findComment-666710
Udostępnij na innych stronach

Dzisiaj baton który nie był szczepiony, poszedł pod nóż, oczywiście tylko i wyłącznie w celach kontroli organoleptycznej  :D

Nie wiem dlaczego, ale jak okroiłem 4 plasterki, pozostała cześć batonu tez znikła  :)  :laugh:

Przyprawy jak do Chorizo, czyli okolo 35g + 25g peklosoli  / na kg 

 

post-40314-0-14635700-1589820008_thumb.jpg    post-40314-0-82882100-1589820035_thumb.jpg

Edytowane przez TOSHIBA

Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. ....

Albert Einstein

自製煙熏肉

Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie :)

Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16966-toshiba-buduje-komor%C4%99-dojrzewalnicz%C4%85/page/5/#findComment-667016
Udostępnij na innych stronach

Kolejny rozkrój elementu, tym razem szynka wieprzowa.

post-40314-0-50595400-1590169797_thumb.jpg       post-40314-0-38581300-1590169837_thumb.jpg

 

 

post-40314-0-54928200-1590169871_thumb.jpg      post-40314-0-36166100-1590169912_thumb.jpg

 

 

W smaku OK,

Słoność przy górnej mojej granicy, ale wpierw próbowane solo, na chlebku w punkt

 

Niestety, ciecie możliwe tylko gilotyną   :)

Edytowane przez TOSHIBA

Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. ....

Albert Einstein

自製煙熏肉

Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie :)

Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16966-toshiba-buduje-komor%C4%99-dojrzewalnicz%C4%85/page/5/#findComment-667438
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

Dzisiaj poszła pod nóż karkówka 

 

post-40314-0-82228000-1591805314_thumb.jpg   post-40314-0-30646800-1591805337_thumb.jpg

 

post-40314-0-99561400-1591805360_thumb.jpg   post-40314-0-50021400-1591805382_thumb.jpg

 

Słoność w punkt

Twardość , minimalnie twardsza noga by być, ale nie mogłem się doczekać aby sprawdzić jak tam jest pod pleśnią, są jeszcze 3 wiec te poczekają dłużej.

Następnym razem dodam odrobinę przypraw, tak aby przełamać smak mięsa, ale go nie zmienić specjalnie.

Ale najważniejsze ze tłuszcz nie zmienił smaku/zapachu na stare skarpety, co kiedyś mi się zdarzyło przy korniszonowej karkówce,

Edytowane przez TOSHIBA

Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. ....

Albert Einstein

自製煙熏肉

Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie :)

Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16966-toshiba-buduje-komor%C4%99-dojrzewalnicz%C4%85/page/5/#findComment-668750
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

Przyszedł czas na szyneczkę

 

post-40314-0-14386700-1593109515_thumb.jpg  post-40314-0-74855100-1593109539_thumb.jpg 

 

Rozciąć jeszcze dałem rade

  

post-40314-0-90922100-1593109635_thumb.jpg      post-40314-0-45406400-1593109663_thumb.jpg  

 

Ale ciecie już tylko gilotyną 

 

post-40314-0-06357900-1593109734_thumb.jpg  post-40314-0-22530100-1593109790_thumb.jpg   post-40314-0-99980000-1593109814_thumb.jpg

post-40314-0-36106400-1593109569_thumb.jpg

Edytowane przez TOSHIBA

Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. ....

Albert Einstein

自製煙熏肉

Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie :)

Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16966-toshiba-buduje-komor%C4%99-dojrzewalnicz%C4%85/page/5/#findComment-669894
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

No i przeszedł czas na wołowinę i boczek, to ostatnie produkty z pierwszej serii całomięśniowych / calu sztukowych kawałków mięsa, dojrzewających bez osłonki

Wołowina

post-40314-0-90804600-1593940104_thumb.jpg  post-40314-0-23841600-1593940135_thumb.jpg

 

post-40314-0-86683200-1593940158_thumb.jpg   post-40314-0-72155600-1593940178_thumb.jpg   post-40314-0-17394500-1593940204_thumb.jpg 

Wołowina krojona na kawałki cieńsze niż 1 mm kruszy się, od 1 mm plastry trzymają się.

W smaku OK, jednak wyraźnie brakuje jej przypraw (teraz było tylko mięso i sol) Może dlatego iż się do takiej przyzwyczaiłem.

 

Boczek

 

post-40314-0-43821900-1593940394_thumb.jpg   post-40314-0-33564400-1593940434_thumb.jpg

 

 

post-40314-0-72072800-1593940482_thumb.jpg    post-40314-0-60212300-1593940507_thumb.jpg    post-40314-0-89901800-1593940547_thumb.jpg  

 

Bedzie to nie skromne z mojej strony, ale wyszedł zajebisty, najlepszy boczek jaki jadłem w życiu. 

Sama esencja smaku i zapachu boczku, ani odrobina obcych zapachów czy smaków (np "skarpetowego") 

Tłuszcz lekko przerobiony, ale nie smalcowaty, mięso przesączone tłuszczem, co składa się na niesamowite doznania organoleptyczne podczas konsumpcji.

Nie spodziewałem się tego, raczej myślałem ze boczek zaliczy kosz, a tu taka mila niespodzianka.

Joz w krotce zrobię podsumowanie wstępne

Edytowane przez TOSHIBA

Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. ....

Albert Einstein

自製煙熏肉

Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie :)

Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16966-toshiba-buduje-komor%C4%99-dojrzewalnicz%C4%85/page/5/#findComment-670654
Udostępnij na innych stronach

  • 2 miesiące temu...

Witam,

 

@TOSHIBA

Potrzebuje małego wsparcia technicznego, sterownik ZL-7901A, kontrola wilgotności.

Wyjście R3, normalnie stan 1 nawilżanie, po osiągnięciu zaprogramowanej wilgotności na wyjściu zanik napięcia, stan 0,

powinien się załączyć osuszacz /kody H10, H20, H21 i 22/

Czy kod H23,  0-30 min to jest zwłoka pomiędzy wyłączeniem jednej funkcji a załączeniem drugiej?

Jak to połączyć, bo albo nawilżanie albo osuszanie. Gdzie tu miejsce na zwłokę?

Czy to ma być tak, że jedna funkcja po osiągnięciu zadanej wartości zostaje przełączona na drugą? i tak w kółko.

Bo jeśli wilgotność utrzymuje się  w ustawionym zakresie to ani nawilżacz ani osuszacz nie powinny pracować.

Jako że nie jestem automatykiem poproszę o schemat połączeń przekaźników

 

I drugie pytanie, czy  dedykowany w komplecie czujnik wilgotności SHR04 można zastąpić innym tak jak we wcześniejszych postach, czy potrzebna jest kalibracja. W manualu ani słowa o tym jak to zrobić czy tylko wystarczy metoda plug and play?

Z góry dziękuję za pomocną dłoń.

Edytowane przez El komendante
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16966-toshiba-buduje-komor%C4%99-dojrzewalnicz%C4%85/page/5/#findComment-678705
Udostępnij na innych stronach

Problem z tym sterownikiem jest taki, ze albo może być w funkcji osuszanie lub nawilżanie i tylko wg jednej z tych może sterować

Ustawiasz to w H10 0 - osuszanie lub 1 nawilżanie

H20 to punkt pracy dla ww funkcji - punkt w którym jedna z ww funkcji ma zadziałać

H21 to histereza zal i wyłączenia w cyklu

H22 to kalibracja czujnika wilgotności - najlepiej ja robić na 100%, czyli wpierw dajesz maksymalny minus, włączasz nawilżacz i obserwujesz przyrost. Jak przyrost ustanie kalibrujesz o różnice, czyli wskazał przykładowo 97,5 % to zmieniasz kalibracje o 2,5 i przewietrzasz komorę powtórnie przeprowadzasz test. osobiście ustawiam nie 100% tylko 99,9% wtedy mam rezerwę na zalanie czujnika (kondensacja wody na czujniku podczas otwierania drzwi komory.

Aby uniknąć zalewania czujnika podczas normalnej pracy konieczne jest jego umieszczenie w strudze wentylatora obiegowego

Np. Nr 1 na obrazku

 

post-40314-0-52676800-1601235526_thumb.jpg

 

Numer 2 to doładowanie świeżego powietrza pompką akwariowa 200 l

 

 

 

Co do wymiany czujnika na ProNem, jest to niewykonalne z tym sterownikiem.

 

Na wszelki wypadek załączam instrukcje.

Mam nadzieje ze pomogłem, jeżeli dalej coś niejasnego to pisz

 

ZL-7901A_en V2.6c srerownik.pdf

 

 

PS

Pamiętaj o efekcie mokrego termometru, czujnik wilgotności i temperatury znajduje sie w jednym opakowaniu, montując go w strudze wilgotnego powietrza będzie zaniżał wskazania.

Najlepiej jest korzystać jednocześnie z drugiego termometru umieszczonego w geometrycznym środku komory i na podstawie jego wskazań ustawiać ZL-7901A

Stala korekta nie wchodzi w grę, bo nie jest to liniowy odchyl

 

PS2

Z czujnika dobrze zdjąć cala obudowę, lepiej, szybciej reaguje i nie zalewa się ciągle

Raz na miesiąc lekko obmyć woda destylowana i zostawić do wyschnięcia, nie wycierać. Od tył płytkę zabezpieczyć np lakierem do paznokci

post-40314-0-79092000-1601237455_thumb.jpg

Edytowane przez TOSHIBA

Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. ....

Albert Einstein

自製煙熏肉

Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie :)

Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16966-toshiba-buduje-komor%C4%99-dojrzewalnicz%C4%85/page/5/#findComment-678706
Udostępnij na innych stronach

Dzięki za wyjaśnienia.

Im dalej w las tym więcej drzew.

 

żeby rozwiązać problem osuszacza to widzę dwie opcje, drugi identyczny sterownik lub całkowicie inny

umożliwiający jednoczesna kontrolę nawilżania/osuszania. Czy jeden czujnik obsłuży wtedy dwa sterowniki?

Jak w swojej komorze rozwiązałeś ten problem, czy możesz polecić lepszy sterownik.

Edytowane przez El komendante
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16966-toshiba-buduje-komor%C4%99-dojrzewalnicz%C4%85/page/5/#findComment-678708
Udostępnij na innych stronach

Najlepszy sterownik "wykopał" z internetu  qzym 

Sam go stosuje i polecam innym

 

ESM-3723P noniecznie z literom P na końcu, bo to oznacza ze jest do czujnika ProNem 

post-40314-0-59437600-1601239132_thumb.jpg

Obsługuje wszystkie 4 funkcje

post-40314-0-69750000-1601239148_thumb.jpg

 

Co do dwóch sterowników , no nie wiem, czy to warto, ale skoro już jeden masz, to ten drugi jest tańszy dokupić, a jeżeli nowy ESM

ale każdy musi mieć swój czujnik

 

Ale zastanów się czy warto

Tak naprawdę, w zależności gdzie stoi komora używasz tylko jednej funkcji

Najczęściej jest to tylko osuszanie.

Jeżeli komora stoi w bardzo suchym pomieszczeniu dopiero na koniec procesu zaczynasz nawilżać, ale tyle samo osiągniesz wstawiając kuwetę z wodą 

Jeżeli dokładasz ciągle nowe mięso. to tak naprawdę prawdopodobnie nigdy nie będziesz nawilżał, bo nowa wilgoć będzie pochodzić z nowego wkładu.

Co wcale nie oznacza ze jestem przeciwny stosowania nawilżaczy, ale z tego co widzę u mnie to tylko sobie stoi.

 

W komorze wstępnej (ba mam 2 do procesu dojrzewania pleśniowego) to co innego, tam musisz nawilżać, aby osiągnąć początkowo wysokie parametry, a dopiero później zacząć osuszać, ale i to jest do zrobienia tym sterownikiem, po prostu musiał byś po wstępnym procesie zamieniać funkcje i urządzenia peryferyjne, czyli nawilżać zamieniać na osuszacz,

 

Tez dużo zależy od lodówki jaka przerabiasz, a dokładniej jej elementu chłodzącego, jedne bardziej osuszają powietrze inne mniej.

 

bezwzględnie dla wygody jest posiadanie wszystkich punkcji i nie ma co tu dyskutować

 

Załączam instrukcje od ESM do poczytania

 

instruction_esm3723-regulator-temperatury-i-wilgotnosci.pdf

Edytowane przez TOSHIBA

Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. ....

Albert Einstein

自製煙熏肉

Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie :)

Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16966-toshiba-buduje-komor%C4%99-dojrzewalnicz%C4%85/page/5/#findComment-678711
Udostępnij na innych stronach

Super dzięki, teraz jestem właściwie ukierunkowany.

Sterownika nie mam, niczego jeszcze nie mam, ale jest pragnienie wejścia na wyższy poziom sztuki masarskiej.

Komora będzie stała w nieogrzewanej piwnicy, chociaż czasami będę palił w kominku, 2 pomieszczenia około 45 m2.

Posadowiona około 1,5 m  w gruncie, tylko małe okna, latem temperatura bardzo rzadko przekracza 18-20 st, zimą 12-15 st.

Jest sucha.

To jest moja radiostacja w której będzie zainstalowana komora.

post-70976-0-19991800-1601243253_thumb.jpg

post-70976-0-15074600-1601243285_thumb.jpg

post-70976-0-07980200-1601243928_thumb.jpg

 Pod koniec Października kończę kontrakt i mam nadzieje że virusy nie skrócą mi urlopu, tak jak ostatnio i odpocznę pełne 4 miesiące. Wystarczająco dużo czasu aby coś zmontować.

Finansowe zabezpieczenie projektu jest już zatwierdzone przez moja LP ;).

Myślę o zakupie przeszklonej witryny wys około 180-200 cm, kusi mnie zastosowanie ogniw jakie proponowałeś na początku tego wątku, trochę mnie jednak martwi dość duży prąd. Mam zasilacze transformatorowe 12v 30A i impulsowe podobnej mocy, nie wiem jednak czy impulsowe można zastosować do tych ogniw. Jak obliczyć moc ogniw potrzebna dla danej wielkości komory?

 

Serdecznie dziękuję za pomoc.

 

 

 

Pozdrawiam z drogi z Curacao na Kubę

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16966-toshiba-buduje-komor%C4%99-dojrzewalnicz%C4%85/page/5/#findComment-678714
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.