Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Ty masz pompkę powietrza. Inne komory wentylator. Czy można teoretycznie określić w przybliżeniu ile wymian powietrza musi byc w komorze na dobę?
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16966-toshiba-buduje-komor%C4%99-dojrzewalnicz%C4%85/page/7/#findComment-682465
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 231
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

pompka jest 200l/h, lodówka ma 340l wiec wychodzi +/- 1 wymiana na 2h

Mniej nie polecam, czuć amoniakiem

Edytowane przez TOSHIBA

Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. ....

Albert Einstein

自製煙熏肉

Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie :)

Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16966-toshiba-buduje-komor%C4%99-dojrzewalnicz%C4%85/page/7/#findComment-682468
Udostępnij na innych stronach

Wielkie dzięki, tak myślałem.

Mam  odpowiednie narzędzia do wylutowania przekaźnika.

 

Obniżenie lodówki nie powinno zająć, powiedzmy trzech godzin pracy.

Również do tego mam odpowiednie narzędzia i materiały.

Jak wiesz podstawą każdej pracy są narzędzia wtedy "łatwo i przyjemnie".

Tak się jednak zastanawiam bo we wcześniejszym poście napisałeś, że różnica pomiędzy PID a  ON/OFF jest niewielka. czy warto?

 

 

Przepraszam muszę kończyć, sąsiad z ulicy przyniósł mi pól wiadra okoni. Trza oskrobać materiał.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16966-toshiba-buduje-komor%C4%99-dojrzewalnicz%C4%85/page/7/#findComment-682474
Udostępnij na innych stronach

że różnica pomiędzy PID a  ON/OFF jest niewielka. czy warto?

 

Jeżeli masz do grzania, małą grzałkę o malej bezwładności to nie ma sensu

Dlatego zastosowalnym mały element ceramiczny w dużej obudowie /radiator.

To daje bardzo powolny przyrost temperatury - w takim przypadku PID jest zbędne

Nie wiem jak będzie zimą, czy nie okaże się ze jest za słabe grzanie wiec na wszelki wypadek dałem PID, jak zobaczę ze temperatura spada i się nie podnosi wymienię na większą grzałkę - 60 W

Same SSR to tylko i wyłącznie aby się nic nie iskrzyło = lubię słuchać muzyki, a takie zakłócenia z sieci denerwują mnie (dlatego tez dałem bardzo ciche wentylatory)

kompresora nie możesz regulować Typowym PID, dlatego lepsza regulacje uzyskuje się na ogniwach. Dodatkowo jeżeli ustawisz małą histerezę, to kompresor będzie się często załączał, a tego to one baaaardzo nie lobią

Odwilżacz jak najbardziej dopasowany, aby pracował prawie ciągle na starcie wypalenie 100% a podczas dojrzewania 80%. Lub nawet zastosować 2 mniejsze a potem jeden wyłączać lub zamieniać to kwestia konfiguracji jakie kupisz i jaka będzie potrzeba.

Nawilżacz tak samo, najmniejszy o najmniejsze wydajności

jeżeli to wszystko ww wymienione dasz dopasowane, wtedy PID wo gule nie jest potrzebne 

PID to nie to samo co SSR, ale potrzebę zastosowania napisałem wyżej  :)

Edytowane przez TOSHIBA

Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. ....

Albert Einstein

自製煙熏肉

Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie :)

Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16966-toshiba-buduje-komor%C4%99-dojrzewalnicz%C4%85/page/7/#findComment-682478
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Postanowiłem zamienić trochę twarogu

 

post-40314-0-08255800-1604863927_thumb.jpg

 

w Harzer Käse 

 

Po 4 tygodniach przegryzł się prawie do końca

 

post-40314-0-27261600-1604864034_thumb.jpg  post-40314-0-80068800-1604864052_thumb.jpg  

 

A tu wersja 3 tygodniowa ale zaszczepiona pleśnią białą

 

post-40314-0-32836900-1604864120_thumb.jpg  post-40314-0-55948400-1604864141_thumb.jpg

 

Smak bardziej wyrazisty od wersji nie szczepionej

Edytowane przez TOSHIBA

Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. ....

Albert Einstein

自製煙熏肉

Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie :)

Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16966-toshiba-buduje-komor%C4%99-dojrzewalnicz%C4%85/page/7/#findComment-683355
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

Prosciutto Crudo Fiocchetto al Pepe w moim wykonaniu, to co wisiało na dole od ponad 6 miesięcy na fotkach wyżej 

 

post-40314-0-87807800-1606161522_thumb.jpg 

 

 

Jak dla mnie akurat do jedzenia

 

post-40314-0-57818300-1606161545_thumb.jpg  post-40314-0-67964300-1606161567_thumb.jpg 

 

post-40314-0-77057200-1606161584_thumb.jpg  post-40314-0-84663200-1606161604_thumb.jpg


[Dodano: 23 lis 2020 - 21:23]

Oraz moje wykonanie 

Fiocco al pepe nero, to ta obok po lewej

 

post-40314-0-11920100-1606163007_thumb.jpg

Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. ....

Albert Einstein

自製煙熏肉

Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie :)

Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16966-toshiba-buduje-komor%C4%99-dojrzewalnicz%C4%85/page/7/#findComment-685243
Udostępnij na innych stronach

Tak

Nie do zdobycia w Szwajcarii, musiałem z Polski  :) zamawiać 


[Dodano: 23 lis 2020 - 22:12]

Mam taki tłok w dojrzewalniach ze w weekend szczepiłem w wędzarni salami  :facepalm:

 

post-40314-0-41587500-1606165876_thumb.jpg   post-40314-0-34479700-1606165921_thumb.jpg  post-40314-0-03482800-1606165944_thumb.jpg

 

 

Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. ....

Albert Einstein

自製煙熏肉

Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie :)

Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16966-toshiba-buduje-komor%C4%99-dojrzewalnicz%C4%85/page/7/#findComment-685254
Udostępnij na innych stronach

Ponieważ ciągle jestem pytany na @ o temperatury, wilgotność i prędkość przepływu powietrza przez dojrzewalnie, podaje to jeszcze raz. Są to dane producenta i są zgodne z materiałami szkoleniowymi w Szwajcarii nie moje i nie YT 

Stosuje 1 wymianę powietrza na 2 godziny

 

Zaczyna się od zaszczepienia i temperatury 20 stC i zamiany są w krokach co 12 godzin, kolejna kolumna to wilgotność powietrza, a ostatnia to zalecana prędkość liniowa ruchu powietrza w dojrzewalni

 

post-40314-0-33796500-1606167598_thumb.jpg

 

post-40314-0-02230700-1606167628_thumb.jpg

 

Nikogo do niczego nie namawiam, ani nie twierdze ze co inne to złe.

Tak robię ja, i tak będę robił, nie ma znaczenia czy w osłonkach naturalnych, kolagenowych, celofanie, czy bez osłonek.

Od pierwszego razu wszystko się zaszczepiło, hodowla przebiegała prawidłowo i jak dotąd nie miałem problemow

 

 

 

A jaki "model"?

 

 

Na początku stosowałem normalnie serek Brie, a potem te

07615 scheid Salamischimmel weiss.pdf

 

To ostatnie salami, co robiłem w sobotę, sam farsz zaszczepiłem dodatkowo tym RP

 

A to co ma do 40 - 45 mm grubości  (*czyli wszystko co i tak szybko dochodzi) zaszczepiałem dodatkowo tym LMH

07540 Starterkulturen RP.pdf

07525 Scheid Starterkultur LMH.pdf

Edytowane przez TOSHIBA

Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. ....

Albert Einstein

自製煙熏肉

Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie :)

Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16966-toshiba-buduje-komor%C4%99-dojrzewalnicz%C4%85/page/7/#findComment-685258
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Kolejna dojrzewalnie gotowa.

Tym razem do bez pleśniowego dojrzewania lub/i obsuszania.

Do przeróbki poszła szafa chłodnicza do wina.

Sterowanie standardowe ESM-3723P jednak teraz sprzężone z internetem, oraz czujniki ukryte w kanale na tylnej ścianie.

Szkielet dystansowy dla kanału z profili alu klejonych na taśmę dwu stroną

post-40314-0-03528400-1607281882_thumb.jpg  post-40314-0-77286700-1607281906_thumb.jpg

 

grzałka ceramiczna plaska

 

post-40314-0-14162400-1607281955_thumb.jpg   post-40314-0-24178200-1607281979_thumb.jpg

 

Na to płyta plastikowa spożywcza

 

post-40314-0-01942400-1607282040_thumb.jpg  post-40314-0-52388500-1607282079_thumb.jpg

 

Czas przeróbki około 5 h łącznie z domontem oryginalnego sterowania 

 

Test Portugalskie Churizo

 

post-40314-0-50531400-1607282436_thumb.jpg  post-40314-0-50482800-1607282482_thumb.jpg

 

post-40314-0-24395000-1607282150_thumb.jpg  post-40314-0-27355300-1607282285_thumb.jpg

Edytowane przez TOSHIBA

Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. ....

Albert Einstein

自製煙熏肉

Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie :)

Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16966-toshiba-buduje-komor%C4%99-dojrzewalnicz%C4%85/page/7/#findComment-686794
Udostępnij na innych stronach

Na razie jest to "pająk' 

Przetworniki oryginalne, tak jak go sprzedają, jednak podpisem się pod sygnał z czujnika i podałem na  Raspberry Pi 3 Model B+

Na Święta chce wyjechać na 3 - 4 tygodnie i chce mieć wszystkie komory w podglądzie

A jak dam rade czasowo to w pełnym sterowaniu

Tani modem (około 35 Euro), i pełno darmowego oprogramowania, łącznie z gotowcami jak się komuś nie chce pisać samemu programu


[Dodano: 06 gru 2020 - 21:23]

PS

Można tez od biedy kupić gotowe sterowanie - Uwaga, czujnik wilgotności pracuje w miarę dokładnie do 92 - 96 % i tylko wtedy jak się znajduje w strudze powietrza i bez obudowy, jeżeli wolno wiszący to max do 79 - 80 %

https://www.amazon.de/gp/product/B08D39GP68/ref=ox_sc_saved_title_6?smid=A3DQSUXUL40GB8&psc=1

 

Ale w każdym przypadku, nie ma znaczenia jakie sterowanie ktos robi czy kupuje, jako pierwsze należy zawsze skalibrować.

O kalibracji termometrów było wiele napisane, higrometry tez trzeba i może nawet bardziej niż termometry.

Termometry kupne - elektroniczne - pokazują z błędem około maksymalnie do 2 - 3 st C

Wszystkie higrometry jakie dotąd kupiłem miały błędne wskazania, rekordzista był 18 % obok (NIE MA ZNACZENIA CENA, WSZYSTKIE SIĘ MYLĄ)

proces kalibracji higrometru jest czasochłonny, ale na szczęście nie pracochłonny, ale opłaca się, aby prawidłowo przeprowadzić proces dojrzewania

Edytowane przez TOSHIBA

Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. ....

Albert Einstein

自製煙熏肉

Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie :)

Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16966-toshiba-buduje-komor%C4%99-dojrzewalnicz%C4%85/page/7/#findComment-686809
Udostępnij na innych stronach

Witam,

Nie bardzo mam pojęcie o programowaniu czy Raspberry ale możliwość kontroli aktualnych parametrów komory ze statku to już mi się bardzo podoba.

Ciekawe czy połączenie z komorą nie będzie zablokowane przez dostawce internetu przez satelitę, wiele stron jest zablokowanych.

Mam jednak okienko, mogę do nich napisać prośbę o odblokowanie, czasami to robią.

Starszy syn jest bardzo zainteresowany dojrzewającymi wędlinami i zapewne w czasie mojej nieobecności będzie pilnował procesów.

Pozdrawiam

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16966-toshiba-buduje-komor%C4%99-dojrzewalnicz%C4%85/page/7/#findComment-686987
Udostępnij na innych stronach

Nie wiem czy tunelowy transfer danych jest możliwy na 100% przez satelitę.

Z informacji jak na razie wynika prawie pól na pól, ale to "większe pól"  :)  że nie, wszystko zależy od dostawcy internetu, no i od satelity z którego ciągniesz.

Nie wiem czy dla Ciebie, pelę nadzór jest wskazany, bo co będzie jeżeli w trakcie zerwie połączenie i stracisz kontrole nad komorą?

Może na początek starczy tylko to ze będziesz miał podgląd danych. Pisałeś ze Syn jest już zarażony, może sobie będziesz podglądał dane, analizował je, a Syn będzie dokonywał zmian?

To możesz zrobić w dwojaki sposób

1. Kamera IP z komunikacja dwukierunkowa, to da Ci możliwość patrzenia przez kamerę na nadzorowany obiekt, dodatkowo jak ktos otworzy komorę, to zajrzysz do środka, a oprócz video, poprzez wbudowane głośniki i mikrofony, będziesz mógł normalnie rozmawiać.

2. Drugi sposób prosty- to podłączenie tych 2 urządzeń z linku wyżej, to da Ci kontrole Online i dodatkowo zapisuje dane w cyklach dniowych, a to możesz sobie ściągnąć i analizować wtedy kiedy będziesz miał czas i możliwości.

 

Dalej to już raczej bardziej rozbudowane systemy wymagające "trochę" dodatkowej wiedzy z informatyki.

 

Co Ty na to?

Punkt 1 lub 2, czy tez coś większego?

Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. ....

Albert Einstein

自製煙熏肉

Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie :)

Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16966-toshiba-buduje-komor%C4%99-dojrzewalnicz%C4%85/page/7/#findComment-687095
Udostępnij na innych stronach

Chorizo po 72h

Musiałem spróbować czy proces przebiega prawidłowo   :laugh:

 

post-40314-0-42208800-1607631110_thumb.jpg   post-40314-0-29858800-1607631149_thumb.jpg

 

Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. ....

Albert Einstein

自製煙熏肉

Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie :)

Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16966-toshiba-buduje-komor%C4%99-dojrzewalnicz%C4%85/page/7/#findComment-687491
Udostępnij na innych stronach

Salami z postu 158

 

Bardzo proste, bez specjalnej klasyfikacji mies ( po prostu mięso i tłuszcz)

Ponieważ wszystko będzie i tak razem mielone, nic nie trzeba wstępnie dzielić.

Należy +/- oszacować jak tłuste mamy składniki, i to wszystko = nie robić z tego apteki i tak wyjdzie

 

 karkówkę + boczek  jak boczek bardzo chudy to 50% / 50 %

                          +                                 średnio              55% / 45 %     

                          +                                  tłusty                 60% / 40 % <<  takiej mieszanki użyłem do ww salami

                          +                              lub  słonina           65% / 35 %

Zmielić wszystko na sitku 8 (ew 6 jak ktos lubi drobne kawałeczki tłuszczu choć w wielu przepisach jest odwrotnie a jeżeli w naszych kiełbasach, czyli mięso mielone na sitkach drobniejszych a jeżeli tłuszcze)

Mielenie raz mięso, raz tłuste, mniej mieszania, na koniec mięso, mniej mycia maszynki   :)

Przyprawy na kg farszu

 26g peklosoli

15g  La Chinata Netasa Pimentón de la Vera 'hot'

15g  El Avion Pimenton Dulce Ahumado

      Obydwie papryki, można modyfikować wg własnego uznania / smaku - ja lubie tak

6 g pieprzu, ja biorę czerwony bo optycznie pasuje 

6 g kminek

2- 3 ząbki czosnku swierzego miażdżonego 

2g glukozy

Osłonka kolagenowa z tej aukcji 55/40

https://www.amazon.d...HEZH4MD&psc=1  

 50 ml wytrawnego czerwonego wina + https://www.amazon.de/-/pl/gp/product/B072F76QHT/ref=ox_sc_act_title_4?smid=A1AA9U0IJYDST7&psc=1 

Do farszu lub tylko malowane na wierzchu ( ja dodaje do farszu) biała pleśń taka jak kto ma

 

Tłuszcz wstępnie pociąć, tak aby pasowało do maszynki (paski lub kawałki) dobrze zmrozić 48h  do minus 4 - 6 st C, mięso mocno wychłodzić do 0 - 2 stC 

ww salami było wszystko zmrożone do minus 4-5 st C / 48h

 

Mielic i na przemian z przyprawami peklosola winem i rozpuszczonymi szczepami od razu do mieszarki. tak do wykorzystania wszystkich składników.

Wyrobić do pierwszej kleistości i bardzo ścisłe napełniać osłonki

Nakłuć i odpowietrzyć i do komory

24h stopniowo doprowadzić do 20 st C i zacząć fermentacje i potem dojrzenie wg mojej tabeli.# 160

Po niecałych 2 miesiącach wychodzi tak

 

post-40314-0-41875300-1607816072_thumb.jpg  post-40314-0-51951500-1607816089_thumb.jpg

 

post-40314-0-34888600-1607816040_thumb.jpg

Edytowane przez TOSHIBA

Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. ....

Albert Einstein

自製煙熏肉

Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie :)

Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16966-toshiba-buduje-komor%C4%99-dojrzewalnicz%C4%85/page/7/#findComment-687846
Udostępnij na innych stronach

Do tego i do Churizo (tyle jest w oryginalnym Portugalskim Churizo 30 - 33g) o ile maja to jeść inni tez, jeżeli ja sam to o 30-50 % więcej

Papryka i pieprz po 2 miesiącach słabnie,

Skład Churizo post 167 dokładnie taki sam (mięso i przyprawy) nie dodaje tylko pleśni białej a peklosol zastępuje solą w ilości (suszone i delikatnie zimno podwędzane) 21-22g do grzania dodatkowo bez kultur starawych tylko wino 'do jedzenia na ciepło" 19 g i dodaje 2 g Ascorbinsäure (witaminy C)

W przyszłym roku pobawię się w kierunku Salami bez osłonkowego

coś w tym kierunku 

 

post-40314-0-12225200-1607861125_thumb.jpg   post-40314-0-02484400-1607861412_thumb.jpg

 

 

Lub/i Włoskiego  PITINA

 

post-40314-0-65150600-1607861160_thumb.jpg   post-40314-0-30296200-1607861172_thumb.jpg

post-40314-0-24951900-1607861146_thumb.jpg

Edytowane przez TOSHIBA

Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. ....

Albert Einstein

自製煙熏肉

Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie :)

Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16966-toshiba-buduje-komor%C4%99-dojrzewalnicz%C4%85/page/7/#findComment-687902
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Najlepszy sterownik "wykopał" z internetu  qzym 

Sam go stosuje i polecam innym

 

ESM-3723P noniecznie z literom P na końcu, bo to oznacza ze jest do czujnika ProNem 

attachicon.gifcec.JPG

Obsługuje wszystkie 4 funkcje

attachicon.gifgrrv.JPG

 

 

 

 

Witam, mam pytanie (a w zasadzie dwa pytania) do ekspertów. Na tym schemacie piszesz, że L idzie do 7, a N do 8. Na samym sterowniku jest odwrotnie, ósemka jest oznaczona jako L, a siódemka to N. Ja wiedza jest słaba zatem chcę dopytać, czy po prostu błąd w Twoim schemacie, czy celowo tak to podłączyłeś?

 

I drugie pytanie, czy dobrze rozumiem, że cztery odbiorniki są narysowane na schemacie (te numery w kółeczkach): 1. nie wiem co to 2. lodówka (agregat) 3. nawilżacz .4 osuszacz powietrza. W razie czego uprzejmie proszę o korektę.

 

Z góry wielkie dzięki za rozwianie wątpliwości. 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16966-toshiba-buduje-komor%C4%99-dojrzewalnicz%C4%85/page/7/#findComment-696029
Udostępnij na innych stronach

Add1

Przy prądzie przemiennym / "zmiennym" /, czyli taki jaki jest w "gniazdku domowym" nie ma znaczenia gdzie przyjdzie N czy L. można zamieniać (co robisz codziennie nieświadomie ) bez konsekwencji,  wtyczkę możesz wsadzić N L lub L N w "gniazdkach" takich jak 

 

post-40314-0-77886700-1612899213_thumb.jpg

 

W zależności czy wsadzisz do dolnej czy górnej dziury polaryzacja się zmienia

Tylko PE się nie zmienia

Pisze o pełnych wtyczkach 3 pinowych

W tych płaskich 2 pinowych to już wo-gule wsadzasz do każdego gniazda tak i odwrotnie nie zastanawiając się

 

Add2

1. grzałka /grzanie, lub wentylator, w zależności od konfiguracji sterownika

2. Chłodzenie/agregat lodówkowy, lub alarm temperatury np. lampka, busser, syrena

3. nawilżacz

4 osuszacz, lub alarm wilgotności  np. lampka, busser, syrena

Edytowane przez TOSHIBA

Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. ....

Albert Einstein

自製煙熏肉

Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie :)

Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16966-toshiba-buduje-komor%C4%99-dojrzewalnicz%C4%85/page/7/#findComment-696034
Udostępnij na innych stronach

Add1

Przy prądzie przemiennym / "zmiennym" /, czyli taki jaki jest w "gniazdku domowym" nie ma znaczenia gdzie przyjdzie N czy L. można zamieniać (co robisz codziennie nieświadomie ) bez konsekwencji,  wtyczkę możesz wsadzić N L lub L N w "gniazdkach" takich jak 

 

attachicon.gifgni.JPG

 

W zależności czy wsadzisz do dolnej czy górnej dziury polaryzacja się zmienia

Tylko PE się nie zmienia

Pisze o pełnych wtyczkach 3 pinowych

W tych płaskich 2 pinowych to już wo-gule wsadzasz do każdego gniazda tak i odwrotnie nie zastanawiając się

 

Add2

1. grzałka /grzanie, lub wentylator, w zależności od konfiguracji sterownika

2. Chłodzenie/agregat lodówkowy, lub alarm temperatury np. lampka, busser, syrena

3. nawilżacz

4 osuszacz, lub alarm wilgotności  np. lampka, busser, syrena

 

 

A no tak, że też o czymś takim oczywistym nie pomyślałem.  Co do jedynki, to grzałka ma sens. Tylko zdziwił mnie ten element rysunku który wygląda jak zraszacz : )

 

Dzięki wielkie za szybką odpowiedź!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16966-toshiba-buduje-komor%C4%99-dojrzewalnicz%C4%85/page/7/#findComment-696044
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Heloł,

Zakres regulacji wyznaczany jest nastawą wilgotności pkt. 5.1 instrukcji  i histerezą nastawy hhSŁ .

Jeżeli chcesz mieć wilgotność na poziomie np.80% to należy ustawić wartość zadaną na 80% i do tego histereza hhSŁ załóżmy 2%.

W tym wypadku regulator będzie nawilżał do 80% i się wyłączy, jak zacznie spadać wilgotność to załączy się dopiero przy 80%-2%=78%.

Jeżeli chodzi o osuszacz to: możesz go podłączyć pod wyjście alarmowe wilgotności i konfiguracja: Nastawa alarmu wilgotności hASŁ np 85% skoro to jest max i histereza alarmu hALh może być 0%, to już dobrałbym doświadczalnie.

Dolne i Górne ograniczenie nastaw i alarmu oznacza zakres w którym użytkownik może zmieniać nastawy - nie oznacza zakresu regulacji.

 

Instrukcja jest b. czytelna.......wystarczy spokojnie poczytać.

 

Mam pytanie do osób które mają zamontowany sterownik ESM-3727. Ja prawdopodobnie jestem jakiś mało kumaty. Próbuję podpiąć lodówkę do sterownika i podłączona jest jak pisał kolega TOSHIBA pod 3. Ustawiłem temperaturę roboczo na 11,5 stopnia Celsjusza i... agregat się nie włącza. Zatem wykombinowałem, że pewnie ma to związek z ustawieniami alarmu temperatury ŁAŁS. Nie jestem natomiast wymyśleć czy to ma być bezwzględny dolny, czy górny, czy jaki. No i jak ustawić ŁASŁ i ŁALh.

 

Czy mógłby ktoś poratować poradą/instrukcją. Ja wiem, że parę osób już tu pisało, że instrukcja jest bardzo przejrzysta. I może faktycznie tak jest, ale do mnie nie trafia.

 

Dzięki wielkie. 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16966-toshiba-buduje-komor%C4%99-dojrzewalnicz%C4%85/page/7/#findComment-697739
Udostępnij na innych stronach

Próbuję podpiąć lodówkę do sterownika i podłączona jest jak pisał kolega TOSHIBA pod 3.

 

post-40314-0-33601700-1614035444_thumb.jpg

 

Wyjaśnienie

 

post-40314-0-61244200-1614035563_thumb.jpg

 

Teraz OK?

 

Dodatkowe grzanie odwrotnie

 

 

Edytowane przez EAnna

Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. ....

Albert Einstein

自製煙熏肉

Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie :)

Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16966-toshiba-buduje-komor%C4%99-dojrzewalnicz%C4%85/page/7/#findComment-697742
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.