Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć wszystkim

 

Jako, że wiosna zbliża się wielkimi krokami wziąłem się za projektowanie przydomowej wędzarni z grilem. W tym celu przeczytałem artykuł Andyandy'iego oraz wiele wątków z tego forum, które dały mi wiele do myślenia. Korzystając z okazji chciałbym pogratulować i podziękować założycielom, bo jest to nieocenione źródło wiedzy oraz inspiracji.

 

Mając pomysł w głowie przerzuciłem go na papier, a następnie malowałem prosty rysunek w paincie by móc zoobrazować Wam mój zamysł i poprosić o komentarze, sugestie oraz pokazanie błędnego rozumowania.

 

Generalnie, całość konstrukcji chciałbym wykoncać z cegły klinkierowej "dziurawki", komorę wędzarniczą o wymiarach 3,5 x 3,5 cegły (wyłożona wewnątrz drewnem), palenisko 2,5 x 2,5 oraz całość połączoną kanałem dymnym o długości ok 135 cm wykonanej z rury o przekroju 200mm, zaizolowanej wełną oraz keramzytem. Poniżej wrzucam rysunek, który ma za zadanie zwizualizowanie mojego pomysłu. Całośc będzie miała długość 10,5 cegły, z czego 3,5 to komora, 5,5 blat, 2,5 palenisko.

 

post-101404-0-94589100-1585170873_thumb.jpg

 

A tutaj rzut z góry,

 

post-101404-0-96572900-1585170881_thumb.jpg

 

Są to moje założenia, lecz obawiam się, że palenisko może okazać się za małe, a kanał zbyt długi, ponieważ w artykule Andyandy opisuje, by nie był dłuższy niż 1 m.

Czy gdzieś na formu jest post, gdzie porównujecie wady i zalety wędzarni z pośrednim oraz bezpośrednim paleniskiem?

 

Chciałbym stworzyć coś, co nie tylko będzie cieszyło oko ale przede wszystkim będzie funkcjonalne oraz pozwoli mi przygotować smaczne i zdrowe wędzonki ;] dla tego też zaczynam o projektu, przemyśleń oraz Waszej opinii jako ekspertów.

 

Dziękuje i pozdrawiam

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17053-budowa-nowej-grilo-w%C4%99dzarni/
Udostępnij na innych stronach

Witam

 

Ja też jestem nowicjuszem ale już przeszedłem ten etap na, którym Ty jesteś.

 

Zbudowałem wędzarnię "kibelek" i wykonałem w grudniu pierwsze wędzenie.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16736-fotorelacja-z-budowy-w%C4%99dzarni-benka/

 

Na forum przekonali mnie do tego typu wędzarni i jestem bardzo zadowolony.

1. mniejszy zakres budowy

2. odpowiednio duża komora spalania

3. lepsze panowanie nad parametrami wędzenia i obsługą

4. mniejsze zużycie drewna do wędzenia

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17053-budowa-nowej-grilo-w%C4%99dzarni/#findComment-661216
Udostępnij na innych stronach

sverige święte słowa :thumbsup:

A najlepiej spodobała mi się ta część:

 

 

całość połączoną kanałem dymnym o długości ok 135 cm 

 

 

obawiam się, że palenisko może okazać się za małe, a kanał zbyt długi, ponieważ w artykule Andyandy opisuje, by nie był dłuższy niż 1 m

 

 

Chciałbym stworzyć coś, co nie tylko będzie cieszyło oko ale przede wszystkim będzie funkcjonalne

:facepalm: :facepalm: :facepalm:

 

 

 

dla tego też zaczynam o projektu, przemyśleń

To przemyśl to wszystko kolego jeszcze raz :yes:

Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacie
M.Rej


Popieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17053-budowa-nowej-grilo-w%C4%99dzarni/#findComment-661225
Udostępnij na innych stronach

Konstruktywna krytyka jest mile widziana, resztę proszę sobie podarować

Dzień dobry (wieczór?),  Jeżeli chcesz wersję kanałową, to doradzałbym skrócenie kanału . Powiększenie wymiarów paleniska na pewno nie zaszkodzi, da Ci więcej możliwości regulowania tempa i temperatury spalania drewna. Ja przesiadłem się z kanałowej na "kibelek" i nie żałuję. Ale sporo osób woli wersje z kanałem.

życzę zdrowia i udanych wyrobów.

Romk
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17053-budowa-nowej-grilo-w%C4%99dzarni/#findComment-661400
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Grillowędzarnia w typie jednobryłowym,typ kibelek,z paleniskiem pod spodem komory jest wg mnie wykonalna tylko przy zachowaniu kilku zasad:

 

- konstrukcja z cegły pełnej

- wyłożenie komory drewnem,szalówką jako wkładane/wyjmowane panele.

- komin murowany z szybrem typu zasuwa

- otwory dymne po obu stronach komory,na górze tj w typowym kibelku.

Taka konstrukcja musiałaby się składać z  kilku ruchomych/demontowanych części. Widzę to tak:

1. zamiast stropu betonowego nad paleniskiem, osadzamy odpowiednio cegły na kątownikach stalowych,wiązanie na zaprawie glinianej (nie szamotowej). Cegły czerwone, kl. 20, 25. Otwór dymny z paleniska 20-25 cm,kwadrat.

 

2. w funkcji wędzarnia wkładamy gotowe skręcone 4 panele drewniane na wymiar: najpierw tylny,potem boczne,na końcu góra. JAko,że boczne trzymają tylny i górę więc unieruchomic musimy tylko 2 boczne panele, np za pomocą 4 docietych na wymiar prętów gwintowanych. Pręty przechodziłyby  od wewnątrz komory,poprzez nawiercone otwory,na zewnątrz skręcamy śrubami typu motylek. Przy wedzeniu zasuwamy zasuwę/szyber na kominie,uzywamy otworów dymnych bocznych.,

W funkcji wędzarnia możemy tez zamiast otworów dymowych- użyc komina,wtedy zamiast panelu górnego,opartego na panelach bocznych możemy użyc katowników,gdzie wsuwamy deski,odpowiednio rozsuniete. Tworzyłoby to komorę pod kominem (kątowniki zamontować odp niżej,aby ta komore utworzyć). to tylko opcja,wystarczy wersja z otworami dymowymi

 

3. w funkcji grilla wyjmujemy 4 panele drewniane , zostawiając odkryte ceglane wnetrze komory. Odsuwamy szyber na kominie i grillujemy. Do grillowania przyda się wstawiany metalowy zestaw,jakaś szuflada itp. Wnetrze komory możemy obłożyc szamotem w 2 rzedach,na sucho. Opcji jest wiele.

 

Jedynym problemem byłyby dość duże drzwi grillowedzarni,przez które mogłby uciekac dym z grilla,zamiast w komin.Tu wypadałoby sie zastanowic nad poprawieniem tego stanu,np włożyc od zewnątrz komory jakiś element,może blachę na  wysokości 1/3 drzwiczek od góry. Oczywiście element ruchomy. Byc może wystarczyłby kolejny panel drewniany.

 

Co myslicie na temat tego pomysłu. Jest wiele zapytań,czy w "kibelku" można grillować bezpiecznie. Ci,którzy by zdecydowali się na hybrydę,mieliby taką możliwość. Klasyczny kibelek zostałby zachowany. To tylko pomysł pod przyszłą dyskusję

http://7642b0b4348f0162med.png

 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17053-budowa-nowej-grilo-w%C4%99dzarni/#findComment-665691
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.