Venon Opublikowano 25 Marca 2020 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 25 Marca 2020 Cześć wszystkim Jako, że wiosna zbliża się wielkimi krokami wziąłem się za projektowanie przydomowej wędzarni z grilem. W tym celu przeczytałem artykuł Andyandy'iego oraz wiele wątków z tego forum, które dały mi wiele do myślenia. Korzystając z okazji chciałbym pogratulować i podziękować założycielom, bo jest to nieocenione źródło wiedzy oraz inspiracji. Mając pomysł w głowie przerzuciłem go na papier, a następnie malowałem prosty rysunek w paincie by móc zoobrazować Wam mój zamysł i poprosić o komentarze, sugestie oraz pokazanie błędnego rozumowania. Generalnie, całość konstrukcji chciałbym wykoncać z cegły klinkierowej "dziurawki", komorę wędzarniczą o wymiarach 3,5 x 3,5 cegły (wyłożona wewnątrz drewnem), palenisko 2,5 x 2,5 oraz całość połączoną kanałem dymnym o długości ok 135 cm wykonanej z rury o przekroju 200mm, zaizolowanej wełną oraz keramzytem. Poniżej wrzucam rysunek, który ma za zadanie zwizualizowanie mojego pomysłu. Całośc będzie miała długość 10,5 cegły, z czego 3,5 to komora, 5,5 blat, 2,5 palenisko. A tutaj rzut z góry, Są to moje założenia, lecz obawiam się, że palenisko może okazać się za małe, a kanał zbyt długi, ponieważ w artykule Andyandy opisuje, by nie był dłuższy niż 1 m.Czy gdzieś na formu jest post, gdzie porównujecie wady i zalety wędzarni z pośrednim oraz bezpośrednim paleniskiem? Chciałbym stworzyć coś, co nie tylko będzie cieszyło oko ale przede wszystkim będzie funkcjonalne oraz pozwoli mi przygotować smaczne i zdrowe wędzonki ;] dla tego też zaczynam o projektu, przemyśleń oraz Waszej opinii jako ekspertów. Dziękuje i pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17053-budowa-nowej-grilo-w%C4%99dzarni/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BenekL Opublikowano 26 Marca 2020 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 26 Marca 2020 Witam Ja też jestem nowicjuszem ale już przeszedłem ten etap na, którym Ty jesteś. Zbudowałem wędzarnię "kibelek" i wykonałem w grudniu pierwsze wędzenie. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16736-fotorelacja-z-budowy-w%C4%99dzarni-benka/ Na forum przekonali mnie do tego typu wędzarni i jestem bardzo zadowolony.1. mniejszy zakres budowy2. odpowiednio duża komora spalania3. lepsze panowanie nad parametrami wędzenia i obsługą4. mniejsze zużycie drewna do wędzenia Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17053-budowa-nowej-grilo-w%C4%99dzarni/#findComment-661216 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 26 Marca 2020 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 26 Marca 2020 Witam Ja też jestem nowicjuszem ale już przeszedłem ten etap na, którym Ty jesteś. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17053-budowa-nowej-grilo-w%C4%99dzarni/#findComment-661218 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wróbel75 Opublikowano 26 Marca 2020 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 26 Marca 2020 sverige święte słowa A najlepiej spodobała mi się ta część: całość połączoną kanałem dymnym o długości ok 135 cm obawiam się, że palenisko może okazać się za małe, a kanał zbyt długi, ponieważ w artykule Andyandy opisuje, by nie był dłuższy niż 1 m Chciałbym stworzyć coś, co nie tylko będzie cieszyło oko ale przede wszystkim będzie funkcjonalne :facepalm: dla tego też zaczynam o projektu, przemyśleń To przemyśl to wszystko kolego jeszcze raz Cytuj Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17053-budowa-nowej-grilo-w%C4%99dzarni/#findComment-661225 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Venon Opublikowano 26 Marca 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 26 Marca 2020 Konstruktywna krytyka jest mile widziana, resztę proszę sobie podarować Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17053-budowa-nowej-grilo-w%C4%99dzarni/#findComment-661309 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
romk Opublikowano 27 Marca 2020 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 27 Marca 2020 Konstruktywna krytyka jest mile widziana, resztę proszę sobie podarowaćDzień dobry (wieczór?), Jeżeli chcesz wersję kanałową, to doradzałbym skrócenie kanału . Powiększenie wymiarów paleniska na pewno nie zaszkodzi, da Ci więcej możliwości regulowania tempa i temperatury spalania drewna. Ja przesiadłem się z kanałowej na "kibelek" i nie żałuję. Ale sporo osób woli wersje z kanałem.życzę zdrowia i udanych wyrobów. Cytuj Romk Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17053-budowa-nowej-grilo-w%C4%99dzarni/#findComment-661400 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Panstan Opublikowano 3 Maja 2020 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 3 Maja 2020 Grillowędzarnia w typie jednobryłowym,typ kibelek,z paleniskiem pod spodem komory jest wg mnie wykonalna tylko przy zachowaniu kilku zasad: - konstrukcja z cegły pełnej- wyłożenie komory drewnem,szalówką jako wkładane/wyjmowane panele.- komin murowany z szybrem typu zasuwa- otwory dymne po obu stronach komory,na górze tj w typowym kibelku.Taka konstrukcja musiałaby się składać z kilku ruchomych/demontowanych części. Widzę to tak:1. zamiast stropu betonowego nad paleniskiem, osadzamy odpowiednio cegły na kątownikach stalowych,wiązanie na zaprawie glinianej (nie szamotowej). Cegły czerwone, kl. 20, 25. Otwór dymny z paleniska 20-25 cm,kwadrat. 2. w funkcji wędzarnia wkładamy gotowe skręcone 4 panele drewniane na wymiar: najpierw tylny,potem boczne,na końcu góra. JAko,że boczne trzymają tylny i górę więc unieruchomic musimy tylko 2 boczne panele, np za pomocą 4 docietych na wymiar prętów gwintowanych. Pręty przechodziłyby od wewnątrz komory,poprzez nawiercone otwory,na zewnątrz skręcamy śrubami typu motylek. Przy wedzeniu zasuwamy zasuwę/szyber na kominie,uzywamy otworów dymnych bocznych.,W funkcji wędzarnia możemy tez zamiast otworów dymowych- użyc komina,wtedy zamiast panelu górnego,opartego na panelach bocznych możemy użyc katowników,gdzie wsuwamy deski,odpowiednio rozsuniete. Tworzyłoby to komorę pod kominem (kątowniki zamontować odp niżej,aby ta komore utworzyć). to tylko opcja,wystarczy wersja z otworami dymowymi 3. w funkcji grilla wyjmujemy 4 panele drewniane , zostawiając odkryte ceglane wnetrze komory. Odsuwamy szyber na kominie i grillujemy. Do grillowania przyda się wstawiany metalowy zestaw,jakaś szuflada itp. Wnetrze komory możemy obłożyc szamotem w 2 rzedach,na sucho. Opcji jest wiele. Jedynym problemem byłyby dość duże drzwi grillowedzarni,przez które mogłby uciekac dym z grilla,zamiast w komin.Tu wypadałoby sie zastanowic nad poprawieniem tego stanu,np włożyc od zewnątrz komory jakiś element,może blachę na wysokości 1/3 drzwiczek od góry. Oczywiście element ruchomy. Byc może wystarczyłby kolejny panel drewniany. Co myslicie na temat tego pomysłu. Jest wiele zapytań,czy w "kibelku" można grillować bezpiecznie. Ci,którzy by zdecydowali się na hybrydę,mieliby taką możliwość. Klasyczny kibelek zostałby zachowany. To tylko pomysł pod przyszłą dyskusjęhttp:// Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17053-budowa-nowej-grilo-w%C4%99dzarni/#findComment-665691 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.