Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Zapeklowalem mięso w solance na święta, jutro będę wedzil, jednak sporo znajomych chce szynki na święta ale niestety nie posiadam już soli peklowej, mieszkam zza granicą więc mam pytanie, czy można za peklowac nowe mięso w tej samej solance?
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17087-wykorzystanie-solanki-drugi-raz/
Udostępnij na innych stronach

Nie zalecam wykorzystania tej solanki ponownie. Proszę pamiętać, że mięso peklowane w pierwszym rzucie pobrało już prawie/lub (zależy od czasu peklowania) połowę soli i azotynu. Odzyskanie pełnych właściwości solanki jest możliwe po dokładnej analizie zawartości soli i azotynu jakie pozostały po peklowaniu, co pozwoli na precyzyjne uzupełnieniu brakujących składników. W warunkach domowych możemy tylko zakładać orientacyjnie, że na skutek wyrównywania stężeń ok. 50% soli i azotynu pobierze mięso, ale jest to uzależnione od wielu czynników. Dlatego nie zalecam powtórnego wykorzystania solanki w warynkach domowych. Do tego dochodzi również kwestia filtrowania solanki i czuwania nad jej składem biologicznym.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17087-wykorzystanie-solanki-drugi-raz/#findComment-662404
Udostępnij na innych stronach

W Twoim wypadku nie wchodzi to w rachubę bo już nie masz peklosoli żeby uzupełnić pozostałą solankę do odpowiedniego stężenia soli a i nie masz laboratorium ,żeby obliczyć stężenie nitrytu.

Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17087-wykorzystanie-solanki-drugi-raz/#findComment-662406
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.