andrzej k Opublikowano 22 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij #26 Opublikowano 22 Grudnia 2010 na forum nie mogę znaleść takiego gatunku drewna jak kasztan. No ja sobie też nie przypominam , żeby taki temat był poruszany . Myślę że najlepsze gatunki drewna do wędzenia zostały już omówione . Jeżeli masz ochotę wędzić kasztanem to będziesz zapewne pierwszy . Fotorelacja z opisem na forum mile widziana . Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1729-kolor-w%C4%99dzonek-a-u%C5%BCyte-drewno/page/2/#findComment-138763 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andyandy Opublikowano 22 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij #27 Opublikowano 22 Grudnia 2010 Bachus, Jabłoń - bardzo łagodny dym z subtelnym owocowym posmakiem lekko słodki, można stosować do wędzenia drobiu, barwi skórkę drobiu na kolor ciemno brązowy; Wiśnia - podobne walory smakowe dymu do dymu jabłoni ale jest lekko gorzki, można stosować do wędzenia drobiu, barwi skórkę na kolor ciemno brązowy; Klon cukrowy - dym nadaje wędzonkom łagodny i lekko słodki smak, oraz złocistożółty kolor, stosować do wędzenia ryb i wołowiny; Jesion - szybko się pali i opieka potrawy, ostry z lekkim wyróżniającym go smakiem, nadaje wędzonkom złocistożółtą barwę, świetny do dziczyzny, Winorośl - dostarcza dużo dymu, każdy gatunek innego, wszystkie rodzaje posiadają jednak generalnie bogaty i głęboki smak owocowy, polecana szczególnie do wędzenia ryb i drobiu; Akacja - uzyskujemy cytrynowy kolor wędzenia, szczególnie polecana do wędzenia drobiu oraz wieprzowiny; Bez - dym bardzo lekki, łagodny, subtelny z odrobina zapachu (smaku) kwiatowego, polecany do wędzenia owoców morza i baraniny; Dąb czerwony - jedno z najszybciej palącego się drewna, wyczuwalny smak miodu, oraz posmak ziemisty z odrobiną goryczki, daje barwę brązową. Dąb biały - jest nieco łagodniejszy, nadaje potrawom zabarwienie ciemnożółte, polecany do wędzenia wołowiny, ryb i drobiu; Buk - nadaje potrawom wędzonym zabarwienie złocistożółte, zalecany szczególnie do wędzenia wieprzowiny oraz ryb; Grusza - paląc drewnem gruszy, uzyskamy w czasie wędzenia barwę czerwonego wina, wędzić przede wszystkim drób; Olcha - najlepsze drewno do wędzenia, najczęściej stosowane, uzyskuje się ładny, ciemnożółty kolor potraw, przechodzący w brąz, polecany do wędzenia wszystkich mięs i ryb; Orzech - uzyskujemy ciemnożółte zabarwienie mięs, oraz specyficzny aromat potraw, do wędzenia drobiu i ryb; Kasztan: najlepiej wypróbować. Ja się nie spotkałem żeby wędzić tym drewnem, chociaż kasztan jest twardym i kruchym drewnem więc spróbuj. :???: 1 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1729-kolor-w%C4%99dzonek-a-u%C5%BCyte-drewno/page/2/#findComment-138766 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wirus Opublikowano 22 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij #28 Opublikowano 22 Grudnia 2010 Coś jednak było, ale też tylko zasłyszane : http://www.wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=24841#24841 Cytuj Pozdrawiam Wirus. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1729-kolor-w%C4%99dzonek-a-u%C5%BCyte-drewno/page/2/#findComment-138808 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bobas_demolka Opublikowano 23 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij #29 Opublikowano 23 Stycznia 2011 Wszystko pieknie Koledzy... każdy wie, że drewno śliwy jest prima ale...no własnie... mam okazje kupić drewno GŁOGU! Czy ktoś z wielkich zadymiaczy odpowie jaki będzie efekt wędzenia tym drewnem?Na mój gust - jest to drewno twarde a nawet supertwarde, biorąc pod uwagę owoce - powinien być kwiatowy posmak albo zapach:) Nie uwierzę, że nikt nie wędził głogiem:) Pozdrawiam bobas_demolka Cytuj Pozdrawiam:) bobas_demolujący:) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1729-kolor-w%C4%99dzonek-a-u%C5%BCyte-drewno/page/2/#findComment-143006 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mmbp Opublikowano 27 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij #30 Opublikowano 27 Lutego 2011 WitamMam pytanie: chciałbym się dowiedzieć czy drzewo uzywane do wędzenia musi być bez kory? Mam problem z uzyskaniem dymu w wędzarni, wędliny wychodzą mi raczej upieczone niż uwędzone.. Czy ktoś ma na to jakąs skuteczną radę? Bardzo proszę o odpowiedź i serdecznie pozdrawiam wszytkich miłosników wędzenia ;-) Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1729-kolor-w%C4%99dzonek-a-u%C5%BCyte-drewno/page/2/#findComment-149169 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 27 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij #31 Opublikowano 27 Lutego 2011 Przy takich pytaniach najlepiej pokazać swoją wędzarnię . Pozdrawiam Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1729-kolor-w%C4%99dzonek-a-u%C5%BCyte-drewno/page/2/#findComment-149174 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andyandy Opublikowano 28 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij #32 Opublikowano 28 Lutego 2011 mmbp, Spalaj w niższej temperaturze opał. Przegrzane palenisko i wysoka temperatura spalania z dużą zawartością tlenu = brak dymu + pieczone, nie wędzone. Tak jak piszesz. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1729-kolor-w%C4%99dzonek-a-u%C5%BCyte-drewno/page/2/#findComment-149283 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mmbp Opublikowano 28 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij #33 Opublikowano 28 Lutego 2011 Dzięki za radę rozumiem że powinienem zamknąć całkowicie palenisko.Aco ztą korą na drzewie czy kora ma jaliś wpływ na wyroby . Jestem nowicjuszem łykam wszystko co kto powie i póżniej same problemy można czy nie.A rodzinka prawdy do końca nie mówi bo co zrobię wyroby to o te to ci dopiero udały się.Forum znalazłęm nie dawno iteraz wiem że tu wypowiadają się fachowcy .może podałby ktoś jakiś prosty a zarazem dobry przepis na szynkę Chciałbym zakoczyć żone i młodzież Zgóry dziękuje.Czekam na pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1729-kolor-w%C4%99dzonek-a-u%C5%BCyte-drewno/page/2/#findComment-149409 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jeep63 Opublikowano 6 Października 2011 Zgłoś Udostępnij #34 Opublikowano 6 Października 2011 Akurat mam wycinkę drzew i mogę pozyskać czeremchę, czy ktoś już wędził takim drzewem czy warto to zakupić? mam to za płotem i za grosze :lol: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1729-kolor-w%C4%99dzonek-a-u%C5%BCyte-drewno/page/2/#findComment-178709 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolszymczak Opublikowano 6 Października 2011 Zgłoś Udostępnij #35 Opublikowano 6 Października 2011 jeep63, możesz spokojnie wędzić jest .jest bardzo twarde drewno. Cytuj W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1729-kolor-w%C4%99dzonek-a-u%C5%BCyte-drewno/page/2/#findComment-178720 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 6 Października 2011 Zgłoś Udostępnij #36 Opublikowano 6 Października 2011 http://www.drzewapolski.pl/Drzewa/Czeremcha/Czeremcha.html Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1729-kolor-w%C4%99dzonek-a-u%C5%BCyte-drewno/page/2/#findComment-178724 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jeep63 Opublikowano 7 Października 2011 Zgłoś Udostępnij #37 Opublikowano 7 Października 2011 Dzieki za odpowiedz drzewo pozyskałem za darmo i jest tego sporo ale musiałem wziąć razem z gałęziami . Dziadek dzięki za linka jest to ,,Czeremcha pospolita,, Zbudowałem wędzarnie w oparciu o forum i pierwsze wędzenie za tydzień (Drzewem z ubiegłego roku) :smile: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1729-kolor-w%C4%99dzonek-a-u%C5%BCyte-drewno/page/2/#findComment-178851 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WoytekK Opublikowano 7 Października 2011 Zgłoś Udostępnij #38 Opublikowano 7 Października 2011 Witam ! Doczytałem się w artykule z linku DZIADKA że: ''Kora ciemnobrązowa do czarniawej zawiera kwas pruski, wydziela zapach zgnilizny'' Drzewo nawet po okorowaniu też będzie miało po części ten zapach...tak mi się wydaje Pozdrawiam Cytuj Jeżeli coś może się nie udać - nie uda się na pewno :wink: Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1729-kolor-w%C4%99dzonek-a-u%C5%BCyte-drewno/page/2/#findComment-178861 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolszymczak Opublikowano 7 Października 2011 Zgłoś Udostępnij #39 Opublikowano 7 Października 2011 WoytekK, kwas pruski to wydzielają pestki wiśni!ale żeby Tobie zaszkodziły to musiałbyś tonę zjeść ! :lol: Cytuj W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1729-kolor-w%C4%99dzonek-a-u%C5%BCyte-drewno/page/2/#findComment-178863 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WoytekK Opublikowano 7 Października 2011 Zgłoś Udostępnij #40 Opublikowano 7 Października 2011 karolszymczak, Nie wiem czy miałeś do czynienia z Czeremchą i jej owocami, myślę ze nie. Co do artykułu to sobie poczytaj..... A kwas pruski ... wiadomo zawierają go pestki różnych owoców a alkohol przyspiesza jego ekstrakcję - spożywanie nawet niewielkich dawek przez lata szkodzi nieodwracalnie...... Cytuj Jeżeli coś może się nie udać - nie uda się na pewno :wink: Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1729-kolor-w%C4%99dzonek-a-u%C5%BCyte-drewno/page/2/#findComment-178867 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 7 Października 2011 Zgłoś Udostępnij #41 Opublikowano 7 Października 2011 Dla pewności musisz obkorować i wysuszyć zdobyte drewno . Posiadam też takie drewno i po tym zabiegu wędziłem bez żadnych ujemnych konsekwencji, dokładając niewielkie ilości do olchy . Pozdrawiam Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1729-kolor-w%C4%99dzonek-a-u%C5%BCyte-drewno/page/2/#findComment-178871 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolszymczak Opublikowano 8 Października 2011 Zgłoś Udostępnij #42 Opublikowano 8 Października 2011 WoytekK, używam czeremchy od ponad 10 lat tak że mam z nią do czynienia. Cytuj W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1729-kolor-w%C4%99dzonek-a-u%C5%BCyte-drewno/page/2/#findComment-178904 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jeep63 Opublikowano 8 Października 2011 Zgłoś Udostępnij #43 Opublikowano 8 Października 2011 Oczywiście okoruje no i pod daszek do przyszłego roku. Teraz będę strzelał na ślepo, mam sporo drzew z ubiegłych lat wyciągam takie co mają korę i wyglądają na liściaste oboruje i na tym będę wędził nie mam innego wyjścia.Na pewno będzie tam olcha, buk, dąb,czeremcha, i co jeszcze to nie wiem.myślę że na pewno będzie smak lepszy niż sklepowy(taką mam nadzieje ) Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1729-kolor-w%C4%99dzonek-a-u%C5%BCyte-drewno/page/2/#findComment-178915 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andyandy Opublikowano 11 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij #44 Opublikowano 11 Stycznia 2012 Pora ruszyć zapomniany temat!!! Kolor wędzonek możemy uzyskać od sposobu wędzenia - opalania. Jednak kolor nie równa się smakowi. Poszukiwanie charakterystycznego smaku i tego odpowiedniego dla "podniebienia" uzależniony jest od wielu czynników. Najlepsze rezultaty uzyskuje się z drewna w którym podczas procesu spalania uzyskuje się taka samą ilość kwasów i zasad. Drzewa w których ilość kwasów przeważa robią się ciemne po sparzeniu, a wędząc z dodatkiem dodatkowej wilgoci można uzyskać wędzonki o posmaku kwaśnym. W zasadzie nie zdarza się żeby zasada była w przewadze z kwasami. Kwasy i zasady są tymi nie pożądanymi składnikami dymu. Właściwego smaki wędzonkom nadamy spalając drewno w temperaturach w których nie dopalimy aldehydy, ketony i fenole. To są składniki dymów powodujące zapach i smak wędzonek. Przy tych składnikach występuje kwas mrówkowy i inne substancje smakowo zapachowe. Do najlepszego drzewa do wędzenia zaliczam: 1 Drzewa owocowe ponad wszystko i jako dodatek do innych drzew użytych podczas wędzenia. 2 Buk 3 Jawor 4 Olcha 5 Brzoza bez kory 6 Jesion 7 Grab 8 Dąb Z dębem należy uważać, ponieważ bardzo łatwo uzyskać kwaskowaty posmak i dużą ilość goryczki. Sposób jaki opalamy - spalamy drewno nadaje dobrego smaku, ale i też w czym spalamy drewno. Do podstawowych błędów robionych przez forumowiczów należy budowa paleniska. W zasadzie wejście do kanału dymnego. Małe, zrobione na wzór pieca z rusztami paleniska powodują spalanie drewna w wysokich temperaturach i dodatkowo nagrzewają początek kanału lub ścianki samego paleniska. Efektem jest dopalanie się części składowych dymu i powstanie innych składników już w samym kanale dymnym. Można stawać na głowie i wędzonki nie wyjdą takie jak zakładaliśmy. Dlatego szereg opisów jak wędzić, zaleca żeby zrobić odpowiednią ilość żaru i ogrzać i osuszyć wędzonki bez dymu. To jest ten czas na ostudzenie samej wędzarni po wygrzaniu. Wędzimy spalając drewno w jak najniższej temperaturze czyli bez płomieni wyżarzając drewno. Uzyskujemy odpowiedni dym wędzarniczy i nie dopalamy w przegrzanym palenisku odpowiednich składników dymu odpowiedzialnych za smak naszych wyrobów. Oczywiście konstrukcja wędzarni musi być tak dobrana, żeby tak opalane drewno w palenisku dostarczyło odpowiednią ilość energii cieplnej do komory. Drugim błędem jest wykonanie wędzarni - komory, której nie da się ogrzać i posiada duże straty ciepła. ( Najlepiej żeby nie ponosić zbyt dużych kosztów przerobić uzupełniając komorę lodówką i mieć odpowiedni barek. ) Tak naprawdę wędzarnie o dużych stratach można wykorzystać tylko latem i tez z wielkim trudem. Rozdrobnienie drewna nie wpływa na jakość tylko na ilość dymu i czas spalania. Wymaga jednak opanowania i kontroli przebiegu spalania. Należy również pamiętać, że paleniska nie wolno zamykać ponieważ brak czynnika chłodzącego powoduje nagrzewanie się paleniska i dopalanie pożądanych substancji, a brak odpowiedniej ilości tlenu dodatkowo spowoduje pirolizę co w efekcie będzie owocować osadzaniem się dziegciu na chłodniejszych częściach wędzarni i wędzonkach. :wink: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1729-kolor-w%C4%99dzonek-a-u%C5%BCyte-drewno/page/2/#findComment-196040 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Misiekk85 Opublikowano 11 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij #45 Opublikowano 11 Stycznia 2012 Kruca bomba... to ja już coraz bardziej głupieje...Ja mam właśnie wędzarnie z dużymi stratami ciepła.... Stąd palę płomieniem w palenisku żeby odpowiednio dogrzewać wędzarnię i myślałem że jest to poprawne, ale już widzę, że się mylę.Czy ocieplenie komory wędzarniczej 5 cm warstwą wełny pozwoli mi na lepsze utrzymanie temperatury... z tego co wiem to napewno... ale liczę się z tym że nadal będę musiał palić żywym płomieniem coby dym wchodzący do mojej szafy metalowej mial odpowiednią temperaturę.To jaka jest optymalna długość kanału z paleniska do szafy (zakładając, że szafa jest zaizolowana) ??? Cytuj ...Kwestia smaku jest różna u różnych osób..._____________________________________http://swinskiekawaly.blox.pl/htmlmichal.pogorzelec@gmail.com Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1729-kolor-w%C4%99dzonek-a-u%C5%BCyte-drewno/page/2/#findComment-196053 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 11 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij #46 Opublikowano 11 Stycznia 2012 jaka jest optymalna długość kanału z paleniska do szafy W Twoim układzie pierwsze co powinieneś zrobić to wywalić tą rurę spiro i albo zrobić jak sam to napisałeś kanał dymny z paleniskiem koło metra od tej szafy albo zrobić palenisko bezpośrednie i to moim zdaniem w Twoim przypadku jest prostsze do zrobienia i lepsze jeśli masz problemy z temperaturą. Sama izolacja komory pomoże ale nie załatwi problemu. Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1729-kolor-w%C4%99dzonek-a-u%C5%BCyte-drewno/page/2/#findComment-196054 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Misiekk85 Opublikowano 11 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij #47 Opublikowano 11 Stycznia 2012 Roger ja juz ta wedzarnie moja 2 krotnie przerabialem CO przeróbka to lepsze efekty ale ostatecznie zastanawiam się nad jeszcze jednym paleniskiem z lewej strony jeśli znajdę miejsce i zrobię praktycznie komore spalania obok szafy czyli bezpośrednio.Jak widziałeś moją szafę to rura spiro służy tylko jako kolano i jeśli teraz się nie pomylę to odległośc będzie max 1,30m.Wiem natomiast, że coś jest i tak nie tak jak powinno być, bo trzymając się rygorystycznie temperatur i używając brzozy kolor wyszedł brązowo siny. Patrząc na szybkość spalania drewna moja komora ma rację bytu przy spalaniu drewna i wędzeniu dymem zimnym.A od paleniska bezpośrednio pod szafą to będę bardzo uciekał gdyż nie chcę tego robić ze względu po prostu na fakt, że mróz czy nie mróz będę musiał stać i pilnować.No nic pomyślę na wiosnę o skrócenie tego kanału o te 30-40cm i dorobieniu jeszcze jednego bezpośredniego paleniska i to powinno wówczas załatwić sprawę Cytuj ...Kwestia smaku jest różna u różnych osób..._____________________________________http://swinskiekawaly.blox.pl/htmlmichal.pogorzelec@gmail.com Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1729-kolor-w%C4%99dzonek-a-u%C5%BCyte-drewno/page/2/#findComment-196123 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
myth Opublikowano 11 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij #48 Opublikowano 11 Stycznia 2012 Też podzielam stanowisko Roberta. Palenisko bezpośrednie to jet to co zda egzamin.... Może być nawet na całą szerokość x głębokość szafy, kiedy nazbiera się tam odpowiednia ilość żaru, to będziesz miał temperaturę, a wtedy szczapa, lub dwie drewna drewna, położone daleko od siebie, aby płomieni nie robić i wędzonko jak trza ... wiadomą sprawą jet to, że będziesz musiał się nauczyć w niej na nowo palić - wędzić ... [ Dodano: Sro 11 Sty, 2012 18:47 ]A od paleniska bezpośrednio pod szafą to będę bardzo uciekał gdyż nie chcę tego robić ze względu po prostu na fakt, że mróz czy nie mróz będę musiał stać i pilnować.Hmmm. to albo wędzimy, albo siedzimy .... inaczej się nie da :???: Cytuj Jedzenie, picie, sen, miłość cielesna - wszystko z umiarem....Nie wyobrażam sobie piękniejszego regionu niż POMORZE - Koszalin - moje miasto Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1729-kolor-w%C4%99dzonek-a-u%C5%BCyte-drewno/page/2/#findComment-196127 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andyandy Opublikowano 11 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij #49 Opublikowano 11 Stycznia 2012 Misiekk85, nie zapomnij o dużym deflektorze!!! Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1729-kolor-w%C4%99dzonek-a-u%C5%BCyte-drewno/page/2/#findComment-196130 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Misiekk85 Opublikowano 11 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij #50 Opublikowano 11 Stycznia 2012 wiadomą sprawą jet to, że będziesz musiał się nauczyć w niej na nowo palić - wędzić ...No właśnie tego się boję :/ ja wiem jakie to jest wędzenie bezpośrednie i jest to nadzwyczaj skomplikowane.... bo wymaga naprawdę obycia aby nie spalić mięs... co mi się już niejednokrotnie zdarzało przy wędzeniu w beczce. Hmmm. to albo wędzimy, albo siedzimy .... inaczej się nie daPowiedz to mojej kobiecie :D:D isiekk85, nie zapomnij o dużym deflektorze!!!Rozumiem że tutaj chodzi o przysłowiowe zatrzymanie i rozprowadzenie dymu ? Cytuj ...Kwestia smaku jest różna u różnych osób..._____________________________________http://swinskiekawaly.blox.pl/htmlmichal.pogorzelec@gmail.com Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1729-kolor-w%C4%99dzonek-a-u%C5%BCyte-drewno/page/2/#findComment-196131 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.