Dym nad Jeziorem Opublikowano 16 Maja 2020 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 16 Maja 2020 Cześć. Już trzeci raz z rzędu mam problem z wędzeniem kiełbasy. Wędzarnia Thermowind 1904. Wkład 7-7,5kg. Kiełbasa na dolnym ruszcie jest uwiedziona, ta na górnym nie, lub tylko od zewnętrznej strony. Mało dymu, niska temperatura? Będę wdzięczny za pomoc. Wysłane z mojego MI 9 przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17307-niedowedzone-kie%C5%82basy-w-czym-problem/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
quadro555 Opublikowano 16 Maja 2020 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 16 Maja 2020 Zamiana kijów w trakcie wędzenia może pomoże. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17307-niedowedzone-kie%C5%82basy-w-czym-problem/#findComment-666871 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dym nad Jeziorem Opublikowano 16 Maja 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 16 Maja 2020 Zamiana kijów w trakcie wędzenia może pomoże.Tak mi też przyszło do głowy. Dziwne jest jednak to że przy wędzeniu szynek, boczków ów problem nie występuje. Wędliny łapią temperaturę i są równomiernie uwedzone zarówno na górnych kijach jak i na dolnych. Może za dużo wody w kiełbasie? Wysłane z mojego MI 9 przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17307-niedowedzone-kie%C5%82basy-w-czym-problem/#findComment-666872 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 17 Maja 2020 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 17 Maja 2020 Może kiepsko osuszone. może zbyt ściśle umieszczone na kijach, co utrudnia przepływ dymu? Przyczyn może być wiele. Pokaż zdjęcie jak to wygląda. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17307-niedowedzone-kie%C5%82basy-w-czym-problem/#findComment-666898 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dym nad Jeziorem Opublikowano 17 Maja 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 17 Maja 2020 Wygląda to tak... Wysłane z mojego MI 9 przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17307-niedowedzone-kie%C5%82basy-w-czym-problem/#findComment-666901 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 17 Maja 2020 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 17 Maja 2020 Kiepskie zdjęcie. Kolory pokazują, że masz nierównomierne rozprowadzenie ciepła i dymu w wędzarni. Albo tłok, albo kiepski przepływ dymu. Daj większe zdjęcie. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17307-niedowedzone-kie%C5%82basy-w-czym-problem/#findComment-666902 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dym nad Jeziorem Opublikowano 17 Maja 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 17 Maja 2020 Kiepskie zdjęcie. Kolory pokazują, że masz nierównomierne rozprowadzenie ciepła i dymu w wędzarni. Albo tłok, albo kiepski przepływ dymu. Daj większe zdjęcie.Wkład jest ok 7kg kiełbasy. Możliwe że tłok... Kiełbasa podsuszona przez ok 1,5h później wędzona. Wędzarnia rozgrzana. Przytykam przepływ dymu w kominie żeby więcej dymu było w komorze. Nic to nie daje. Temperatura też ledwo 60st w górnej sekcji, jakieś 10st mniej niż na dole. Wysłane z mojego MI 9 przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17307-niedowedzone-kie%C5%82basy-w-czym-problem/#findComment-666909 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TOSHIBA Opublikowano 17 Maja 2020 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 17 Maja 2020 Te wszystkie jawniejsze miejsca to sparowana powierzchnia wędzonek.PrzyczynyZa mały przepływWędzarnia przepełniona w stosunku do ilości dymu / ciepła / przepływu / możliwości odparowania wilgociRozwiązaniaZwiększyć przepływ lub/i zamontować termoobieg lub/i zmniejszyć ilość wędzonek Cytuj Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. .... Albert Einstein 自製煙熏肉 Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17307-niedowedzone-kie%C5%82basy-w-czym-problem/#findComment-666910 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 17 Maja 2020 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 17 Maja 2020 Jak ledwo? To nawet za dużo. Daj większy przepływ dymu, gdyż ta różnica temperatur wynika właśnie z przytłumienia jego przepływu. Ciepło zawsze wędruje do góry i tam się u ciebie kumuluje nie mając dobrej cyrkulacji. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17307-niedowedzone-kie%C5%82basy-w-czym-problem/#findComment-666911 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dym nad Jeziorem Opublikowano 17 Maja 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 17 Maja 2020 Dziękuję za pomoc. Następnym razem zastosuje te wskazówki i podzielę się wynikami. Rozważam zakup wędzarni booxa smoker 320 z termoobiegiem. Powyższy problem powinien zniknąć Wysłane z mojego MI 9 przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17307-niedowedzone-kie%C5%82basy-w-czym-problem/#findComment-666913 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 17 Maja 2020 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 17 Maja 2020 To 60 stopni i więcej, powoduje właśnie częściowe podpieczenie kiełbasek, co widać po kolorze a, że temperatura i obieg dymu nie mają właściwej cyrkulacji, do tego przepełnienie wędzarni, efekt jest jak na zdjęciach. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17307-niedowedzone-kie%C5%82basy-w-czym-problem/#findComment-666914 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TOSHIBA Opublikowano 17 Maja 2020 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 17 Maja 2020 (edytowane) Ciepło zawsze wędruje do góry Bledna teza, bo nie zawsze się spełnia, na co wielokrotnie zwracałem już uwagę.Nie ciepło idzie do góry tylko lżejsze gazy są wypierane przez cięższe w kierunku przeciwnym do grawitacjiCzyli krotko mówiąc lżejsze gazy poruszają się do góry.Należy zwrócić uwagę na słowo lżejsze.Cieplejsze powietrze ale obciążone dymem i wilgocią przy niewystarczającej różnicy temperatur, mimo ze cieplejsze może stać w miejscu lub nawet opadać.Ale z cala pewnością zmniejsza się jego prędkość unoszenia To zjawisko szczególnie zwiększa się przy stosowaniu regulatorów PID, gdzie różnica temperatur uzyskiwanych na grzałce jest mniejsza, bo w końcu po to jest PID Edytowane 17 Maja 2020 przez TOSHIBA Cytuj Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. .... Albert Einstein 自製煙熏肉 Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17307-niedowedzone-kie%C5%82basy-w-czym-problem/#findComment-666918 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 17 Maja 2020 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 17 Maja 2020 Jednak po rozkładzie temperatur w tej wędzarni i tym sposbie wędzenia, widać, że cieplejsze poszło do góry. Świadczyłoby to o tym, że wyroby są prawidłowo wysuszone, ale brak odpowiedniej cyrkulacji dymu i ciepła w komorze. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17307-niedowedzone-kie%C5%82basy-w-czym-problem/#findComment-666919 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dym nad Jeziorem Opublikowano 17 Maja 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 17 Maja 2020 Jednak po rozkładzie temperatur w tej wędzarni i tym sposbie wędzenia, widać, że cieplejsze poszło do góry. Świadczyłoby to o tym, że wyroby są prawidłowo wysuszone, ale brak odpowiedniej cyrkulacji dymu i ciepła w komorze.Niekoniecznie. Najlepiej uwedzone kiełbasa znajduje się na dolnym ruszcie przy tylnej ścianie wędzarni. Kolega Toshiba może mieć rację Wysłane z mojego MI 9 przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17307-niedowedzone-kie%C5%82basy-w-czym-problem/#findComment-666920 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TOSHIBA Opublikowano 17 Maja 2020 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 17 Maja 2020 (edytowane) Po zewnątrz i na dole, tak, czyli od strony obudowy, tam miało wystarczającą ilość energii do unoszenia mimo zwiększonego ciężaru (o czym pisałem wyżej), ale pomiędzy wędzonkami kisiło się i było mniejsze lub stało w miejscu Edytowane 17 Maja 2020 przez TOSHIBA Cytuj Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. .... Albert Einstein 自製煙熏肉 Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17307-niedowedzone-kie%C5%82basy-w-czym-problem/#findComment-666921 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 17 Maja 2020 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 17 Maja 2020 To co miałem napisać napisałem i teraz czas na działania Kolegi Dym Nad Jeziorem. Powodzenia. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17307-niedowedzone-kie%C5%82basy-w-czym-problem/#findComment-666922 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 17 Maja 2020 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 17 Maja 2020 A, może spróbuj w trakcie osuszania wsadu od czasu do czasu otworzyć drzwi wędzarni i usunąć wilgoć z wędzarni oraz pozamieniaj miejscami kije. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17307-niedowedzone-kie%C5%82basy-w-czym-problem/#findComment-666923 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TOSHIBA Opublikowano 17 Maja 2020 Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 17 Maja 2020 (edytowane) Dym Nad Jeziorem Gazy wyrównały ciężar (spadek temperatury ale mimo wszystko cieplejsze, bo inaczej by opadły) do energii i stoją w miejscu. Smog w mieście, gazy maja taka sama temperaturę, ale są cięższe wiec wypełniają miasto jak woda miskę Nie można mylić skutku z przyczyną. To tak jak by twierdzić, ze peklosól barwi mięso na czerwono po obróbce termicznej. Edytowane 17 Maja 2020 przez TOSHIBA Cytuj Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. .... Albert Einstein 自製煙熏肉 Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17307-niedowedzone-kie%C5%82basy-w-czym-problem/#findComment-666924 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dym nad Jeziorem Opublikowano 17 Maja 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 17 Maja 2020 A, może spróbuj w trakcie osuszania wsadu od czasu do czasu otworzyć drzwi wędzarni i usunąć wilgoć z wędzarni oraz pozamieniaj miejscami kije.Przy suszeniu mam otwarty szyber na dole i na górze. Wilgoć ma dobre ujście. Myślę że zamiana kijów też przy suszeniu nie będzie konieczna bo w wędzarniach Thermowind dolot i komin są mniej więcej po przekątnej więc powietrze omiata w miarę równomiernie całość wsadu. Wysłane z mojego MI 9 przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17307-niedowedzone-kie%C5%82basy-w-czym-problem/#findComment-666929 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TOSHIBA Opublikowano 17 Maja 2020 Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 17 Maja 2020 Możesz 'walczyć" ze skutkiem lub przyczynąZe skutkiem,czyli jak napisał Bagno, otworzyć, przewietrzyć-wysuszyć, wypościć wilgoć i przewiesić kijeLub z przyczynąZwiększyć przepływ przez wędzarnie, mniej pakować do środka Cytuj Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. .... Albert Einstein 自製煙熏肉 Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17307-niedowedzone-kie%C5%82basy-w-czym-problem/#findComment-666944 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dym nad Jeziorem Opublikowano 17 Maja 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 17 Maja 2020 Wrzuciłem na dowedzenie na 1-1,5h z większym przepływem. Powinn0 być o.k:) Wysłane z mojego MI 9 przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17307-niedowedzone-kie%C5%82basy-w-czym-problem/#findComment-666945 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 17 Maja 2020 Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 17 Maja 2020 Zwiększyć przepływ przez wędzarnie, mniej pakować do środka Na początku też zrobiłem błąd - zasugerowałem sie opisem producenta ile to można jednorazowo uwędzić Teraz wędzę połowę tego i jest ok Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17307-niedowedzone-kie%C5%82basy-w-czym-problem/#findComment-666946 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TOSHIBA Opublikowano 17 Maja 2020 Zgłoś Udostępnij #23 Opublikowano 17 Maja 2020 Teraz wędzę połowę tego i jest ok Miejmy tylko nadzieje ze Dym nad Jeziorem, doszedł do tego samego wniosku Cytuj Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. .... Albert Einstein 自製煙熏肉 Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17307-niedowedzone-kie%C5%82basy-w-czym-problem/#findComment-666947 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dym nad Jeziorem Opublikowano 17 Maja 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #24 Opublikowano 17 Maja 2020 Teraz wędzę połowę tego i jest ok Miejmy tylko nadzieje ze Dym nad Jeziorem, doszedł do tego samego wniosku Prędzej czy później skończy się na zakupie większej wędzarni A na razie trzeba dojść do ładu z tą co jest Wysłane z mojego MI 9 przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17307-niedowedzone-kie%C5%82basy-w-czym-problem/#findComment-666950 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Burmundo Opublikowano 22 Maja 2020 Zgłoś Udostępnij #25 Opublikowano 22 Maja 2020 Witajcie wędzę kiełbasę w termowindzie. okres suszenia ok 2h w temperaturze ok 40-45 stopni następnie wędzenie z dymem ok 3h w temperaturze 50-60 stopni. i po ukończeniu zostawiam kiełbasę na noc. Rano otwieram i część kiełbasy jest dobrze uwędzona skórka czerwona nie raz twardsza a część jak by blada, szara, miękka ... nie dowędzona? choć w smaku jest ok. Jaka może być przyczyna? zdjęcia poniżej. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17307-niedowedzone-kie%C5%82basy-w-czym-problem/#findComment-667402 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.