Maxell Opublikowano 4 Czerwca 2020 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 4 Czerwca 2020 Kiełbasa – salceson (Zeltz) Pyszne domowe danie mięsne. Spróbuj! Zeltz jest godnym zamiennikiem kupowanej kiełbasy, ponieważ jest wytwarzany z całkowicie naturalnych produktów, a w dodatku własnymi rękoma. Moje dzieci chętnie jedzą taką „kiełbasę”, a ja nie martwię się o jej skład. Polecam wszystkim! Składnikiżelatyna – 30 gfilet z indyka – 700 gczosnek – 2-3 ząbkiliść laurowy – 2 szt.woda – 900 mlsól – do smakuzmielony czarny pieprz – do smakuSposób wykonania: 1. Żelatynę wsyp do miseczki i zalej 100 ml zimnej wody.2. Filet z indyka oczyść, pokrój w kostkę średniej wielkości.3. Włóż przygotowane mięso do garnka, wlej resztę wody, dodaj czosnek, liść laurowy, sól, pieprz i dokładnie wymieszaj.4. Gotuj na wolnym ogniu przez ok 4 godziny, aż mięso będzie miękkie.5. Dodaj spęcznioną żelatynę, dokładnie wymieszaj, aż ta całkowicie się rozpuści.6. Za pomocą obciętej butelki lub lejka o szerokim przepływie, wlej tak przygotowany „rosół”, wraz z mięsem, do przygotowanych wcześniej osłonek o szerokiej średnicy (poliamidowe, termokurczliwe, naturalne wołowe lub grube wieprzowe). Zawiąż ściśle końcówkę.7. Kiedy nasza "kiełbaska salcesonowa" nieco przestygnie, włóż ją na kilka godzin (do zestalenia) do lodówki, a następnie wyjmijcie przygotowaną kiełbaskę i pokrójcie w plastry o grubości około 1 cm.Jedz na zdrowie, smacznego! Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17356-rosja-kie%C5%82basa-salcesonowa-zeltz/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
quadro555 Opublikowano 4 Czerwca 2020 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 4 Czerwca 2020 Więcej wody niż mięsa .4 godziny gotowania fileta ? Chyba żeby zredukować tą ilość wody. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17356-rosja-kie%C5%82basa-salcesonowa-zeltz/#findComment-668361 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 4 Czerwca 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 4 Czerwca 2020 Na kuchni pewnie będzie znacznie szybciej. Te cztery godziny są zarezerwowane dla wolnowaru z opcją "na galaretę". Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17356-rosja-kie%C5%82basa-salcesonowa-zeltz/#findComment-668363 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
quadro555 Opublikowano 4 Czerwca 2020 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 4 Czerwca 2020 4. Gotuj na wolnym ogniu przez ok 4 godziny, aż mięso będzie miękkie. Nie mam wolnowaru dla mnie gotowanie na wolnym ogniu to taki nastawiony rosół aby "pyrkał".Tak czy owak dałbym inne mięso z indyka, raczej z udźca. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17356-rosja-kie%C5%82basa-salcesonowa-zeltz/#findComment-668368 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 5 Czerwca 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 5 Czerwca 2020 Eksperymentuj. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17356-rosja-kie%C5%82basa-salcesonowa-zeltz/#findComment-668381 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mmaniek Opublikowano 22 Grudnia 2020 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 22 Grudnia 2020 Trafiłem dzisiaj na ten przepis, szukałem salcesonu a znalazłem ten Na pewno niebawem spróbuję i dam znać Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17356-rosja-kie%C5%82basa-salcesonowa-zeltz/#findComment-689320 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysio59 Opublikowano 22 Grudnia 2020 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 22 Grudnia 2020 Polecam salceson marynarski :https://www.youtube.com/watch?v=-QR2MkWAO7g&t=273s Cytuj Ja już nic nie muszę.Piwo posiada wartości odżywcze,podczas gdy żywność nie ma żadnych wartości piwnych Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17356-rosja-kie%C5%82basa-salcesonowa-zeltz/#findComment-689373 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 23 Grudnia 2020 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 23 Grudnia 2020 Salcesonik z golonki i łopatki, czemu nie, ale zestaw przypraw nie na mój smak niestety, imbir i gałka w "cwaniaku" zupełnie mi nie pasi, no ale jaj to mówią, "co kraj, to obyczaj", a doprawiać można przecież wg. własnych smaków, gustów i upodobań . Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17356-rosja-kie%C5%82basa-salcesonowa-zeltz/#findComment-689406 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 23 Grudnia 2020 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 23 Grudnia 2020 Zestaw przypraw też nie mój, ale ten marynarski to fajny patent na szybki "salceson" Wysłane z P30 przy użyciu Tapatalka Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17356-rosja-kie%C5%82basa-salcesonowa-zeltz/#findComment-689410 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.