Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

 

Na zlocie doświadczyliśmy z Andrzejem Bagno różnic w jakości i mocy przypraw. Dlatego proszę uważać na dawkowanie przypraw. Mogę z całą świadomością stwierdzić, że w większości przepisów wagowe ilości przypraw stosują się do ZMIELONYCH PRZED DODANIEM. Przykład: zmielonego czarnego pieprzu (gotowego zmielonego) daliśmy aby uzyskać pożądany smak, uwaga 2 dkg (!!!) na 10kg farszu kaszanki. Przypadek się powtórzył przy: majeranku, gałce muszkatałowej, kolendrze. Także namawiam na kupowanie przypraw nie mielonych i mielenie przed samym użyciem.

 

W tej chwili rozglądam się już za młynkiem do przypraw.

Pozdrawiam Paweł
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1742-przyprawy-tylko-mielone-przed-dodaniem/
Udostępnij na innych stronach

Potwierdzam :cool: pieprz mieliśmy jakiś taki niearomatyczny a gałki nawet trudno było rozpoznać :???:

Papla poszukaj sobie takiego jak miałem na zlocie (czyli ten stary elektryczny do kawy) - jego przewagą jest to że nie zakleją się żarna - wrzucamy wszystko do młynka i bzzzzzz.... , wychodzi pył

a do samego pieprzu mam stary żarnowy i mielę na bieżąco ile trzeba

Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1742-przyprawy-tylko-mielone-przed-dodaniem/#findComment-39300
Udostępnij na innych stronach

Także namawiam na kupowanie przypraw nie mielonych i mielenie przed samym użyciem.

 

W tej chwili rozglądam się już za młynkiem do przypraw.

zgadza sie lepiej je samemu zemleć.kup Papla mlynek do kawy,moze byc

uzywany,wymyj go dobrze i bedzie super,kup na allegro pelno tam mlynkow

sprowadzanych z zagranicy.pamietaj krocej mielesz masz pieprz do kielbasy

lekko ziarnisty,dluzej masz pyl

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1742-przyprawy-tylko-mielone-przed-dodaniem/#findComment-39305
Udostępnij na innych stronach

Przy domowej produkcji - do 10kg mięsa - doskonale sprawdza się moździerz. Przy tłuczeniu niektórych przypraw jednak (tych z gałązkami), należy je dodatkowo przesiać. Pod tym względem młynek jest lepszy bo odpada dodatkowa czynność. Jednak przyprawy z moździerza są najbardziej aromatyczne, nieprzegrzane.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1742-przyprawy-tylko-mielone-przed-dodaniem/#findComment-39313
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.