Papla Opublikowano 1 Września 2008 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 1 Września 2008 Witam Na zlocie doświadczyliśmy z Andrzejem Bagno różnic w jakości i mocy przypraw. Dlatego proszę uważać na dawkowanie przypraw. Mogę z całą świadomością stwierdzić, że w większości przepisów wagowe ilości przypraw stosują się do ZMIELONYCH PRZED DODANIEM. Przykład: zmielonego czarnego pieprzu (gotowego zmielonego) daliśmy aby uzyskać pożądany smak, uwaga 2 dkg (!!!) na 10kg farszu kaszanki. Przypadek się powtórzył przy: majeranku, gałce muszkatałowej, kolendrze. Także namawiam na kupowanie przypraw nie mielonych i mielenie przed samym użyciem. W tej chwili rozglądam się już za młynkiem do przypraw. Cytuj Pozdrawiam Paweł Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1742-przyprawy-tylko-mielone-przed-dodaniem/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 1 Września 2008 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 1 Września 2008 Potwierdzam pieprz mieliśmy jakiś taki niearomatyczny a gałki nawet trudno było rozpoznać :???:Papla poszukaj sobie takiego jak miałem na zlocie (czyli ten stary elektryczny do kawy) - jego przewagą jest to że nie zakleją się żarna - wrzucamy wszystko do młynka i bzzzzzz.... , wychodzi pyła do samego pieprzu mam stary żarnowy i mielę na bieżąco ile trzeba Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1742-przyprawy-tylko-mielone-przed-dodaniem/#findComment-39300 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek z Bielska Opublikowano 1 Września 2008 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 1 Września 2008 Także namawiam na kupowanie przypraw nie mielonych i mielenie przed samym użyciem. W tej chwili rozglądam się już za młynkiem do przypraw. zgadza sie lepiej je samemu zemleć.kup Papla mlynek do kawy,moze byc uzywany,wymyj go dobrze i bedzie super,kup na allegro pelno tam mlynkow sprowadzanych z zagranicy.pamietaj krocej mielesz masz pieprz do kielbasy lekko ziarnisty,dluzej masz pyl Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1742-przyprawy-tylko-mielone-przed-dodaniem/#findComment-39305 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 1 Września 2008 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 1 Września 2008 Przy domowej produkcji - do 10kg mięsa - doskonale sprawdza się moździerz. Przy tłuczeniu niektórych przypraw jednak (tych z gałązkami), należy je dodatkowo przesiać. Pod tym względem młynek jest lepszy bo odpada dodatkowa czynność. Jednak przyprawy z moździerza są najbardziej aromatyczne, nieprzegrzane. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1742-przyprawy-tylko-mielone-przed-dodaniem/#findComment-39313 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.