Dziadek Vito Opublikowano 26 Sierpnia 2020 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 26 Sierpnia 2020 Kaszanka “Piekło-niebo” na bogato wg Dziadek Vito SUROWCE:Wątroba wieprzowa 1 kgSkórki wieprzowe 1 kgŁeb wieprzowy 1 sztPłuca wieprzowe 1 kgMięso z ośródek itd. 1,5 kgKasza gryczana biała 2 kgKasza g……. palona 0,5 kgRosół po gotowaniu 5 lKrew suszona 250 g PRZYPRAWY: Sól 18 g/ kgPieprz czarny 3,5 g/ kgPieprz ziołowy 1,5 g/ kgMajeranek 3 g/ kgZiele angielskie 1 g/ kg WYKONANIE: Mięso myjemy, usuwamy co niepotrzebne i parzymy. Tak żeby np. jednym ruchem ręki obrać łepek. Wątróbkę parzymy krócej. Następnie kroimy ją w kostkę. Płucka,skórki i tłuszczyk mielimy na makówce czyli najdrobniejszym sitku. Mięso na sitku nr 4. Nie mogłem zmielić inaczej ze względu na domowników (nie lubię płucek itd.).Wodą po gotowaniu czyli rosołem zalewamy kaszę, doprowadzamy do wrzenia i zakrywamy garnek. Dojdzie sama.Rozrabiamy suszoną krew w zimnej wodzie przy użyciu blendera i wlewamy do kaszy a następnie dodajemy mięsną część kaszanki oraz przyprawy. Wyrabiamy farsz i nadziewamy niezbyt ściśle w jelita, kasza jeszcze spęcznieje. Parzymy w 85 stopniach około 30-40 minut. W końcowej fazie dolewamy zimnej wody aby nam nie popękała. Z kotła kaszanka wędruje do zimnej wody w celu schłodzenia a następnie wieszamy ją ponownie do wystudzenia. Gdy osiągnie temperaturę pokojową, pakujemy ją do lodówki. Smacznego. Przepis powstał w mojej głowie po długim studiowaniu Wędzarniczej Braci i forum wędlinydomowe.pl. Nie próbowałem nikogo kopiować. Na moje wyszło zacnie choć niezbyt słono bo użyłem zbyt mało soli. Przepis jest już po poprawce. Myślę że więcej nie potrzeba bo po paru kęsach nie odczuwa się nic oprócz piekła w ustach. Niebo jest wtedy gdy umoczymy pętko w musztardzie i stwierdzimy że chłodzi. Smacznego Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17558-kaszanka-piek%C5%82o-niebo-na-bogato-wg-dziadek-vito/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 26 Sierpnia 2020 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 26 Sierpnia 2020 Nie to żebym krytykował bo wygląda nieźle, ale na bogato to mi nie wygląda.Ewidentnie brak tłustego i jednej ważnej przyprawy i dlatego wolę swój skład, ale to rzecz gustu. No i ta suszona krew, która zmienia niestety smak kaszanki. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8741-wędliny-podrobowe/?p=404897 Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17558-kaszanka-piek%C5%82o-niebo-na-bogato-wg-dziadek-vito/#findComment-675069 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dziadek Vito Opublikowano 26 Sierpnia 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 26 Sierpnia 2020 Arku, nie widać to fakt. Co do dostępu do krwi to moge zapomnieć bo jestem w UK.Nie robię tez takich ilości jak widzę w twojej recepturze. Ja się uczę choć mam pewne doświadczenie. Ta kaszanka to moje pierwsze coś co wstawiłem na forum. Co do tłuszczu to ile % farszu powinno być tylko tłuszczem? To nie jest produkt który będę robił na co dzień a chciałby żeby był Perfect. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17558-kaszanka-piek%C5%82o-niebo-na-bogato-wg-dziadek-vito/#findComment-675070 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 26 Sierpnia 2020 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 26 Sierpnia 2020 Co do dostępu do krwi to moge zapomnieć bo jestem w UK To fakt.Tam nie do dostania. Co do tłuszczu to ile % farszu powinno być tylko tłuszczem? Do tego Twojego przepisu dodał bym ok.20 % (2 kg) podgardla, zmniejszył nieco ilość skórek do 70 dkg - 80 dkg i koniecznie dodał bym cebulę w formie suszu lub świeżą smażoną.Podgardla powinno być mniej więcej tyle ile mięsa z łbów.Zmniejszenie ilości skór i dodanie cebuli zmieni zasadniczo smak tej kaszanki.A co do tłuszczu to zależy czy masz tłuste czy chude podgardle.Jeśli przyjmiemy ,że jest 50/50 bo obecne są chude to tłuszczu z podgardla masz 10% + jeszcze trochę tłuszczu z łbów. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17558-kaszanka-piek%C5%82o-niebo-na-bogato-wg-dziadek-vito/#findComment-675082 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dziadek Vito Opublikowano 26 Sierpnia 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 26 Sierpnia 2020 (edytowane) Dziękuję serdecznie. Wezmę wszystkie twoje zalecenia do serca i poprawię się przy następnej kaszance. Oprócz krwi to podgardle tutaj nie istnieje.Po rozbiorze zostaje poddane utylizacji. Nie mniej w końcu znalazłem Polaka który ma w swej ofercie. No nic. Nie truję i za porady dziękuję. Edytowane 26 Sierpnia 2020 przez EAnna Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17558-kaszanka-piek%C5%82o-niebo-na-bogato-wg-dziadek-vito/#findComment-675083 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 26 Sierpnia 2020 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 26 Sierpnia 2020 (edytowane) Mamy kilku uczestników co mieszkają w UK.Może oni Ci pomogą w znalezieniu krwi.A może pogadaj z tym polakiem od podgardla.Może załatwi.Nie trzeba jej dużo bo ja daję 50/50 z rosołem z gotowania mięsa. Edytowane 26 Sierpnia 2020 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17558-kaszanka-piek%C5%82o-niebo-na-bogato-wg-dziadek-vito/#findComment-675089 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dziadek Vito Opublikowano 26 Sierpnia 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 26 Sierpnia 2020 Arku, jak narazie stop z kaszanką bo nie przejem ani nie sprzedam. Ale nawet nie pomyslalem zeby zapytac o to. Wyjdzie w praniu. Wiem jaka jest roznica. Pracowalem za szczyla w masarni. Uczylem sie... Dzieki tak czy tak. Ale spytam zanim zaczne myslec znow Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17558-kaszanka-piek%C5%82o-niebo-na-bogato-wg-dziadek-vito/#findComment-675115 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 26 Sierpnia 2020 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 26 Sierpnia 2020 Krew suszona 250 g Krew suszoną dodaje się w ilości 40 g/kg farszu. Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17558-kaszanka-piek%C5%82o-niebo-na-bogato-wg-dziadek-vito/#findComment-675117 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dziadek Vito Opublikowano 26 Sierpnia 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 26 Sierpnia 2020 Dałem 20/kg i wystarczyło. Wpierw oglądałem video na forum na temat kaszanki i poczytałem komentarze pod nim. Nie wiem może miałem inną niz ty. Była z Hiszpanii, pewnie z jakiegoś Fernando. Czuć ją w każdym bądź razie. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17558-kaszanka-piek%C5%82o-niebo-na-bogato-wg-dziadek-vito/#findComment-675123 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Robert N Opublikowano 20 Listopada 2020 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 20 Listopada 2020 Nie to żebym krytykował bo wygląda nieźle, ale na bogato to mi nie wygląda.Ewidentnie brak tłustego i jednej ważnej przyprawy i dlatego wolę swój skład, ale to rzecz gustu. No i ta suszona krew, która zmienia niestety smak kaszanki. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8741-wędliny-podrobowe/?p=404897Mam zamiar popełnić kaszankę . Ale dostępność świeżej krwi jest pewnym problemem. Mam pytanie, czy zmiana smaku, przy zastosowaniu suszonej, jest mniej więcej jak między winem za 8 zł a 50 zł, czy może jak między winem za 50 zł a 500 zł ?Wydaje się, że kaszankę robi się w zasadzie z drugorzędnych podrobów i prawie odpadów, a jednak ich dostępność graniczy z rarytasem Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17558-kaszanka-piek%C5%82o-niebo-na-bogato-wg-dziadek-vito/#findComment-684749 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 20 Listopada 2020 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 20 Listopada 2020 (edytowane) Jak się nie ma co się lubi to się lubi co się ma.Jak nie ma świeżej to trzeba robić z suszonej.Daj 50/50 krwi i wywaru z gotowania mięsa Edytowane 20 Listopada 2020 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17558-kaszanka-piek%C5%82o-niebo-na-bogato-wg-dziadek-vito/#findComment-684751 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dziadek Vito Opublikowano 20 Listopada 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 20 Listopada 2020 Tak jak napisałem wcześniej dałem 20 gram suszonej na kilo farszu. Co do smaku to ciężko powiedzieć. Nie ma taż takiej rozbieżności. Jest inna fakt ale przyprawy robią swoje, Po to są w końcu Nie to żebym krytykował bo wygląda nieźle, ale na bogato to mi nie wygląda.Ewidentnie brak tłustego i jednej ważnej przyprawy i dlatego wolę swój skład, ale to rzecz gustu. No i ta suszona krew, która zmienia niestety smak kaszanki. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8741-wędliny-podrobowe/?p=404897Mam zamiar popełnić kaszankę . Ale dostępność świeżej krwi jest pewnym problemem. Mam pytanie, czy zmiana smaku, przy zastosowaniu suszonej, jest mniej więcej jak między winem za 8 zł a 50 zł, czy może jak między winem za 50 zł a 500 zł ?Wydaje się, że kaszankę robi się w zasadzie z drugorzędnych podrobów i prawie odpadów, a jednak ich dostępność graniczy z rarytasem Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17558-kaszanka-piek%C5%82o-niebo-na-bogato-wg-dziadek-vito/#findComment-684752 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 20 Listopada 2020 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 20 Listopada 2020 Robert raczej jak w winach 2 a 5 letnich, jadłem smaczne kaszanki na suszonej jak i byle jakie na naturalnej. Krew w kaszance to jeden ze składników ???? Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17558-kaszanka-piek%C5%82o-niebo-na-bogato-wg-dziadek-vito/#findComment-684753 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Robert N Opublikowano 21 Listopada 2020 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 21 Listopada 2020 Dziękuję wszystkim za odpowiedzi.Pierwszą kaszankę zrobię zatem na suszonej hemoglobinie (bo już kupiłem), ale postaram się trzymać sztuki w zakresie innych składników, chociaż nie jest łatwo. Trzymajcie za mnie kciuki Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17558-kaszanka-piek%C5%82o-niebo-na-bogato-wg-dziadek-vito/#findComment-684834 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 21 Listopada 2020 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 21 Listopada 2020 Tu masz krok po kroku. Przyprawy oprócz soli a szczególnie pieprz możesz dać wg. swojego uznaniahttps://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8741-wędliny-podrobowe-arkadiusza/?p=404897 Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17558-kaszanka-piek%C5%82o-niebo-na-bogato-wg-dziadek-vito/#findComment-684841 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.