Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Kaszanka “Piekło-niebo” na bogato wg Dziadek Vito

 

SUROWCE:

Wątroba wieprzowa 1 kg

Skórki wieprzowe      1 kg

Łeb wieprzowy           1 szt

Płuca wieprzowe        1 kg

Mięso z ośródek itd.   1,5 kg

Kasza gryczana biała  2 kg

Kasza g…….     palona 0,5 kg

Rosół po gotowaniu   5 l

Krew suszona              250 g

 

PRZYPRAWY:

 

Sól                                 18 g/ kg

Pieprz czarny               3,5 g/ kg

Pieprz ziołowy             1,5 g/ kg

Majeranek                   3 g/ kg

Ziele angielskie           1 g/ kg

 

WYKONANIE:

 

Mięso myjemy, usuwamy co niepotrzebne i parzymy. Tak żeby np. jednym ruchem ręki obrać łepek. Wątróbkę parzymy krócej. Następnie kroimy ją w kostkę. Płucka,skórki i tłuszczyk mielimy na makówce czyli najdrobniejszym sitku. Mięso na sitku nr 4. Nie mogłem zmielić inaczej ze względu na domowników (nie lubię płucek itd.).

Wodą po gotowaniu czyli rosołem zalewamy kaszę, doprowadzamy do wrzenia i zakrywamy garnek. Dojdzie sama.

Rozrabiamy suszoną krew w zimnej wodzie przy użyciu blendera i wlewamy do kaszy  a następnie dodajemy mięsną część kaszanki oraz przyprawy. Wyrabiamy farsz i nadziewamy niezbyt ściśle w jelita, kasza jeszcze spęcznieje. Parzymy w 85 stopniach około 30-40 minut. W końcowej fazie dolewamy zimnej wody aby nam nie popękała. Z kotła kaszanka wędruje do zimnej wody w celu schłodzenia a następnie wieszamy ją ponownie do wystudzenia. Gdy osiągnie temperaturę pokojową, pakujemy ją do lodówki. Smacznego.

 

Przepis powstał w mojej głowie po długim studiowaniu Wędzarniczej Braci i forum wędlinydomowe.pl. Nie próbowałem nikogo kopiować.

Na moje wyszło zacnie choć niezbyt słono bo użyłem zbyt mało soli. Przepis jest już po poprawce. Myślę że więcej nie potrzeba bo po paru kęsach nie odczuwa się nic oprócz piekła w ustach. Niebo jest wtedy gdy umoczymy pętko w musztardzie i stwierdzimy że chłodzi. Smacznego

 

post-102767-0-64053800-1598433623_thumb.jpg

post-102767-0-37153400-1598433651_thumb.jpg

post-102767-0-58295700-1598433713_thumb.jpg

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17558-kaszanka-piek%C5%82o-niebo-na-bogato-wg-dziadek-vito/
Udostępnij na innych stronach

Nie to żebym krytykował bo wygląda nieźle, ale na bogato to mi nie wygląda.Ewidentnie brak tłustego i jednej ważnej przyprawy i dlatego wolę swój skład, ale to rzecz gustu. :) No i ta suszona krew, która zmienia niestety smak kaszanki. :(

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8741-wędliny-podrobowe/?p=404897

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17558-kaszanka-piek%C5%82o-niebo-na-bogato-wg-dziadek-vito/#findComment-675069
Udostępnij na innych stronach

Arku, nie widać to fakt. Co do dostępu do krwi to moge zapomnieć bo jestem w UK.Nie robię tez takich ilości jak widzę w twojej recepturze. Ja się uczę choć mam pewne doświadczenie. Ta kaszanka to moje pierwsze coś co wstawiłem na forum. Co do tłuszczu to ile % farszu powinno być tylko tłuszczem? To nie jest produkt który będę robił na co dzień a chciałby żeby był Perfect.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17558-kaszanka-piek%C5%82o-niebo-na-bogato-wg-dziadek-vito/#findComment-675070
Udostępnij na innych stronach

 

 

Co do dostępu do krwi to moge zapomnieć bo jestem w UK

To fakt.Tam nie do dostania.

 

 

Co do tłuszczu to ile % farszu powinno być tylko tłuszczem?

Do tego Twojego przepisu dodał bym ok.20 % (2 kg) podgardla, zmniejszył nieco ilość skórek do 70 dkg - 80 dkg i koniecznie dodał bym cebulę w formie suszu lub świeżą smażoną.Podgardla powinno być mniej więcej tyle ile mięsa z łbów.Zmniejszenie ilości skór i dodanie cebuli zmieni zasadniczo smak tej kaszanki.A co do tłuszczu to zależy czy masz tłuste czy chude podgardle.Jeśli przyjmiemy ,że jest 50/50 bo obecne są chude to tłuszczu z podgardla masz 10% + jeszcze trochę tłuszczu z łbów.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17558-kaszanka-piek%C5%82o-niebo-na-bogato-wg-dziadek-vito/#findComment-675082
Udostępnij na innych stronach

Dziękuję serdecznie. Wezmę wszystkie twoje zalecenia do serca i poprawię się przy następnej kaszance. Oprócz krwi to podgardle tutaj nie istnieje.Po rozbiorze zostaje poddane utylizacji. Nie mniej w końcu znalazłem Polaka który ma w swej ofercie. No nic. Nie truję i za porady dziękuję.
 

Edytowane przez EAnna
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17558-kaszanka-piek%C5%82o-niebo-na-bogato-wg-dziadek-vito/#findComment-675083
Udostępnij na innych stronach

Mamy kilku uczestników co mieszkają w UK.Może oni Ci pomogą w znalezieniu krwi.A może pogadaj z tym polakiem od podgardla.Może załatwi.Nie trzeba jej dużo bo ja daję 50/50 z rosołem z gotowania mięsa.

Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17558-kaszanka-piek%C5%82o-niebo-na-bogato-wg-dziadek-vito/#findComment-675089
Udostępnij na innych stronach

Arku, jak narazie stop z kaszanką bo nie przejem ani nie sprzedam. Ale nawet nie pomyslalem zeby zapytac o to. Wyjdzie w praniu. Wiem jaka jest roznica. Pracowalem za szczyla w masarni. Uczylem sie... Dzieki tak czy tak. Ale spytam zanim zaczne myslec znow
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17558-kaszanka-piek%C5%82o-niebo-na-bogato-wg-dziadek-vito/#findComment-675115
Udostępnij na innych stronach

 

 

Krew suszona              250 g

Krew suszoną dodaje się w ilości 40 g/kg farszu. 

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17558-kaszanka-piek%C5%82o-niebo-na-bogato-wg-dziadek-vito/#findComment-675117
Udostępnij na innych stronach

Dałem 20/kg i wystarczyło. Wpierw oglądałem video na forum na temat kaszanki i poczytałem komentarze pod nim. Nie wiem może miałem inną niz ty. Była z Hiszpanii, pewnie z jakiegoś Fernando. Czuć ją w każdym bądź razie.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17558-kaszanka-piek%C5%82o-niebo-na-bogato-wg-dziadek-vito/#findComment-675123
Udostępnij na innych stronach

  • 2 miesiące temu...

Nie to żebym krytykował bo wygląda nieźle, ale na bogato to mi nie wygląda.Ewidentnie brak tłustego i jednej ważnej przyprawy i dlatego wolę swój skład, ale to rzecz gustu. :) No i ta suszona krew, która zmienia niestety smak kaszanki. :(

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8741-wędliny-podrobowe/?p=404897

Mam zamiar popełnić kaszankę :) . Ale dostępność świeżej krwi jest pewnym problemem. Mam pytanie, czy zmiana smaku, przy zastosowaniu suszonej, jest mniej więcej jak między winem za 8 zł a 50 zł, czy może jak między winem za 50 zł a 500 zł ?

Wydaje się, że kaszankę robi się w zasadzie z drugorzędnych podrobów i prawie odpadów, a jednak ich dostępność graniczy z rarytasem ;)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17558-kaszanka-piek%C5%82o-niebo-na-bogato-wg-dziadek-vito/#findComment-684749
Udostępnij na innych stronach

Jak się nie ma co się lubi to się lubi co się ma.Jak nie ma świeżej to trzeba robić z suszonej.Daj 50/50 krwi i wywaru z gotowania mięsa

Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17558-kaszanka-piek%C5%82o-niebo-na-bogato-wg-dziadek-vito/#findComment-684751
Udostępnij na innych stronach

Tak jak napisałem wcześniej dałem 20 gram suszonej na kilo farszu. Co do smaku to ciężko powiedzieć. Nie ma taż takiej rozbieżności. Jest inna fakt ale przyprawy robią swoje, Po to są w końcu

 

Nie to żebym krytykował bo wygląda nieźle, ale na bogato to mi nie wygląda.Ewidentnie brak tłustego i jednej ważnej przyprawy i dlatego wolę swój skład, ale to rzecz gustu. :) No i ta suszona krew, która zmienia niestety smak kaszanki. :(

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8741-wędliny-podrobowe/?p=404897

Mam zamiar popełnić kaszankę :) . Ale dostępność świeżej krwi jest pewnym problemem. Mam pytanie, czy zmiana smaku, przy zastosowaniu suszonej, jest mniej więcej jak między winem za 8 zł a 50 zł, czy może jak między winem za 50 zł a 500 zł ?

Wydaje się, że kaszankę robi się w zasadzie z drugorzędnych podrobów i prawie odpadów, a jednak ich dostępność graniczy z rarytasem ;)

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17558-kaszanka-piek%C5%82o-niebo-na-bogato-wg-dziadek-vito/#findComment-684752
Udostępnij na innych stronach

Robert raczej jak w winach 2 a 5 letnich, jadłem smaczne kaszanki na suszonej jak i byle jakie na naturalnej. Krew w kaszance to jeden ze składników ????

Muskie - to ryba 🙃

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17558-kaszanka-piek%C5%82o-niebo-na-bogato-wg-dziadek-vito/#findComment-684753
Udostępnij na innych stronach

Dziękuję wszystkim za odpowiedzi.

Pierwszą kaszankę zrobię zatem na suszonej hemoglobinie (bo już kupiłem), ale postaram się trzymać sztuki w zakresie innych składników, chociaż nie jest łatwo. Trzymajcie za mnie kciuki ;)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17558-kaszanka-piek%C5%82o-niebo-na-bogato-wg-dziadek-vito/#findComment-684834
Udostępnij na innych stronach

Tu masz krok po kroku. Przyprawy oprócz soli a szczególnie pieprz możesz dać wg. swojego uznania

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8741-wędliny-podrobowe-arkadiusza/?p=404897

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17558-kaszanka-piek%C5%82o-niebo-na-bogato-wg-dziadek-vito/#findComment-684841
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.