Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Przetwory


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
7 odpowiedzi w tym temacie

#1 ryszpak

ryszpak

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1024 postów
  • MiejscowośćTerra ubi leones ( Kurpie ;) )

Napisano 30 sie 2020 - 09:40

Ogórki w musztardzie Eweliny

 

Przepis od znajomej z poprzedniej fabryki, robię od prawie dwudziestu lat, jeszcze się nie zdarzyło, żeby nie wyszły.

 

ZALEWA (na około 10 słoików 0,6l - takich po posiłkach "regeneracyjnych")

1 litr wody

1 szkl octu 10%

1,5 szkl cukru

3 płaskie łyżeczki soli

6 łyżek musztardy (zawsze dawałem chrzanową firmy na K, ale od kilku lat się skiepściła, w tym roku dałem rosyjską firmy na P ;) )

Dodatkowo do każdego słoika dorzucam kilka ziaren pieprzu czarnego lub kolorowego lub tego i tego.

 

Ogórki obrać, umyć, przekroić wzdłuż na ćwiartki, ułożyć pionowo w słoikach.

Z podanych składników przygotować zalewę, zagotować. Rozbełtać w celu wymieszania musztardy - ile się da. Zalać ogórki, zakręcić słoiki i pasteryzować 15 minut. Ja to robię w piekarniku.

 

p.s. te słoiki na dole to ogórki po kartusku, przepis od Tusiaczka (na forum).

Załączone pliki



#2 paweljack

paweljack

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 6425 postów

Napisano 30 sie 2020 - 10:21

Mam jeszcze od kilku lat "dostane" ogórki z różnymi musztardami i generalnie oprócz tego, że są dość miękkie, to smaku musztardy aż tak bardzo nie czuć, co mnie dziwi bo są również z tymi mocnymi. Nie wiem jak były robione ale jak masz sprawdzony przepis to spróbuję. 



#3 nestor

nestor

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1032 postów
  • MiejscowośćSzczawno Zdrój

Napisano 30 sie 2020 - 13:22

W handlu można kupić ogórki z musztardą ,nazywają się one po kozacku.



#4 ryszpak

ryszpak

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1024 postów
  • MiejscowośćTerra ubi leones ( Kurpie ;) )

Napisano 03 wrz 2020 - 06:08

Ogórki kanapkowe

 

(Przepis może być kogoś z forum, z góry przepraszam, nie pamiętam skąd go wziąłem, choć staram się takie rzeczy zapisywać. W każdym razie robię je od 2017 roku, więc to już kilka lat.)

 

3 kg ogórków

pieprz ziarnisty

ziele angielskie

gorczyca biała

ZALEWA: 2 szkl wody, 2 szkl octu, 2 szkl cukru, łyżka soli, łyżka curry, łyżka kurkumy.

 

Ogórki obrać ze skórki i pokroić wzdłuż na plastry (dość grube, u mnie ok 4-5 mm). Na dno każdego słoika wsypać kilka ziaren pieprzu, po 3 ziarna ziela angielskiego i po pół łyżeczki gorczycy. Upchać dość ciasno (pionowo oczywiście) plastry ogórków.

Składniki zalewy zagotować, gorącą zalać ogórki w słoikach. Zakręcić. Pasteryzować 10-12 minut w piekarniku w 115 C.

Z tych proporcji wyszło 5 słoików 0,68l.

Załączone pliki



#5 tusiaczek

tusiaczek

    Uzależniony od forum

  • **VIP-Organizator**
  • 5589 postów

Napisano 03 wrz 2020 - 06:27

Rafał, a próbowałeś zrobić Kartuskie z przepisu absztyfikanta mojej mamusi...? Polecam  :yes:



#6 ryszpak

ryszpak

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1024 postów
  • MiejscowośćTerra ubi leones ( Kurpie ;) )

Napisano 03 wrz 2020 - 07:21

Sławek zrobiłem w tym roku, tydzień temu. Znaczy zrobiłem i w zeszłym, ale w tym z kwasem mlekowym. Zeszłoroczne były pycha. Tegorocznych jeszcze nie testowałem.

 

p.s. na pierwszej fotce te słoiki pod spodem to właśnie Kartuskie :D.


Użytkownik ryszpak edytował ten post 03 wrz 2020 - 07:22


#7 beatag

beatag

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 2007 postów
  • MiejscowośćSkarzysko-kamienna

Napisano 03 wrz 2020 - 10:12

Na te ogórki z carry to ja robię wg takiego przepisu

Małe ogórki  całe ze skórą[takie jak na korniszony]

Zalewa

5szkl wody

1 szkl octu

1szkl cukru

2-3 Łyżki soli

2łyzeczki carry

Przyprawy

cebula w krążki

gorczyca -pół łyż na słoik

seler-listki



Sponsor

Sponsor
  • Reklama

#8 Anuś

Anuś

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 2113 postów

Napisano 03 wrz 2020 - 10:48

2-3 Łyżki soli

Mam podobny przepis, ale soli 3 łyżki chyba za dużo ? i cukru więcej. Ile ludzi tyle przepisów :D






Użytkownicy przeglądający ten temat: 2

0 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych