Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Ogórki w musztardzie Eweliny

 

Przepis od znajomej z poprzedniej fabryki, robię od prawie dwudziestu lat, jeszcze się nie zdarzyło, żeby nie wyszły.

 

ZALEWA (na około 10 słoików 0,6l - takich po posiłkach "regeneracyjnych")

1 litr wody

1 szkl octu 10%

1,5 szkl cukru

3 płaskie łyżeczki soli

6 łyżek musztardy (zawsze dawałem chrzanową firmy na K, ale od kilku lat się skiepściła, w tym roku dałem rosyjską firmy na P ;) )

Dodatkowo do każdego słoika dorzucam kilka ziaren pieprzu czarnego lub kolorowego lub tego i tego.

 

Ogórki obrać, umyć, przekroić wzdłuż na ćwiartki, ułożyć pionowo w słoikach.

Z podanych składników przygotować zalewę, zagotować. Rozbełtać w celu wymieszania musztardy - ile się da. Zalać ogórki, zakręcić słoiki i pasteryzować 15 minut. Ja to robię w piekarniku.

 

p.s. te słoiki na dole to ogórki po kartusku, przepis od Tusiaczka (na forum).

post-40061-0-04781300-1598776752_thumb.jpg

Rafał (ryszpak)

rakrzes@poczta.onet.pl

 

Z prawdą jest jak z d..pą. Każdy ma inną i każdy ma swoją...

 

Iure et gladio

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17568-przetwory/
Udostępnij na innych stronach

Mam jeszcze od kilku lat "dostane" ogórki z różnymi musztardami i generalnie oprócz tego, że są dość miękkie, to smaku musztardy aż tak bardzo nie czuć, co mnie dziwi bo są również z tymi mocnymi. Nie wiem jak były robione ale jak masz sprawdzony przepis to spróbuję. 

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17568-przetwory/#findComment-675403
Udostępnij na innych stronach

Ogórki kanapkowe

 

(Przepis może być kogoś z forum, z góry przepraszam, nie pamiętam skąd go wziąłem, choć staram się takie rzeczy zapisywać. W każdym razie robię je od 2017 roku, więc to już kilka lat.)

 

3 kg ogórków

pieprz ziarnisty

ziele angielskie

gorczyca biała

ZALEWA: 2 szkl wody, 2 szkl octu, 2 szkl cukru, łyżka soli, łyżka curry, łyżka kurkumy.

 

Ogórki obrać ze skórki i pokroić wzdłuż na plastry (dość grube, u mnie ok 4-5 mm). Na dno każdego słoika wsypać kilka ziaren pieprzu, po 3 ziarna ziela angielskiego i po pół łyżeczki gorczycy. Upchać dość ciasno (pionowo oczywiście) plastry ogórków.

Składniki zalewy zagotować, gorącą zalać ogórki w słoikach. Zakręcić. Pasteryzować 10-12 minut w piekarniku w 115 C.

Z tych proporcji wyszło 5 słoików 0,68l.

post-40061-0-58879500-1599109643_thumb.jpg

Rafał (ryszpak)

rakrzes@poczta.onet.pl

 

Z prawdą jest jak z d..pą. Każdy ma inną i każdy ma swoją...

 

Iure et gladio

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17568-przetwory/#findComment-675843
Udostępnij na innych stronach

Rafał, a próbowałeś zrobić Kartuskie z przepisu absztyfikanta mojej mamusi...? Polecam  :yes:

"Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..."

Tatuś Muminka

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17568-przetwory/#findComment-675844
Udostępnij na innych stronach

Sławek zrobiłem w tym roku, tydzień temu. Znaczy zrobiłem i w zeszłym, ale w tym z kwasem mlekowym. Zeszłoroczne były pycha. Tegorocznych jeszcze nie testowałem.

 

p.s. na pierwszej fotce te słoiki pod spodem to właśnie Kartuskie :D.

Edytowane przez ryszpak

Rafał (ryszpak)

rakrzes@poczta.onet.pl

 

Z prawdą jest jak z d..pą. Każdy ma inną i każdy ma swoją...

 

Iure et gladio

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17568-przetwory/#findComment-675851
Udostępnij na innych stronach

Na te ogórki z carry to ja robię wg takiego przepisu

Małe ogórki  całe ze skórą[takie jak na korniszony]

Zalewa

5szkl wody

1 szkl octu

1szkl cukru

2-3 Łyżki soli

2łyzeczki carry

Przyprawy

cebula w krążki

gorczyca -pół łyż na słoik

seler-listki

beata
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17568-przetwory/#findComment-675880
Udostępnij na innych stronach

 

 

2-3 Łyżki soli

Mam podobny przepis, ale soli 3 łyżki chyba za dużo ? i cukru więcej. Ile ludzi tyle przepisów :D

Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17568-przetwory/#findComment-675882
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.