ryszpak Opublikowano 30 Sierpnia 2020 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 30 Sierpnia 2020 Ogórki w musztardzie Eweliny Przepis od znajomej z poprzedniej fabryki, robię od prawie dwudziestu lat, jeszcze się nie zdarzyło, żeby nie wyszły. ZALEWA (na około 10 słoików 0,6l - takich po posiłkach "regeneracyjnych")1 litr wody1 szkl octu 10%1,5 szkl cukru3 płaskie łyżeczki soli6 łyżek musztardy (zawsze dawałem chrzanową firmy na K, ale od kilku lat się skiepściła, w tym roku dałem rosyjską firmy na P )Dodatkowo do każdego słoika dorzucam kilka ziaren pieprzu czarnego lub kolorowego lub tego i tego. Ogórki obrać, umyć, przekroić wzdłuż na ćwiartki, ułożyć pionowo w słoikach.Z podanych składników przygotować zalewę, zagotować. Rozbełtać w celu wymieszania musztardy - ile się da. Zalać ogórki, zakręcić słoiki i pasteryzować 15 minut. Ja to robię w piekarniku. p.s. te słoiki na dole to ogórki po kartusku, przepis od Tusiaczka (na forum). Cytuj Rafał (ryszpak) rakrzes@poczta.onet.pl Z prawdą jest jak z d..pą. Każdy ma inną i każdy ma swoją... Iure et gladio Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17568-przetwory/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 30 Sierpnia 2020 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 30 Sierpnia 2020 Mam jeszcze od kilku lat "dostane" ogórki z różnymi musztardami i generalnie oprócz tego, że są dość miękkie, to smaku musztardy aż tak bardzo nie czuć, co mnie dziwi bo są również z tymi mocnymi. Nie wiem jak były robione ale jak masz sprawdzony przepis to spróbuję. Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17568-przetwory/#findComment-675403 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nestor Opublikowano 30 Sierpnia 2020 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 30 Sierpnia 2020 W handlu można kupić ogórki z musztardą ,nazywają się one po kozacku. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17568-przetwory/#findComment-675430 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ryszpak Opublikowano 3 Września 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 3 Września 2020 Ogórki kanapkowe (Przepis może być kogoś z forum, z góry przepraszam, nie pamiętam skąd go wziąłem, choć staram się takie rzeczy zapisywać. W każdym razie robię je od 2017 roku, więc to już kilka lat.) 3 kg ogórkówpieprz ziarnistyziele angielskiegorczyca białaZALEWA: 2 szkl wody, 2 szkl octu, 2 szkl cukru, łyżka soli, łyżka curry, łyżka kurkumy. Ogórki obrać ze skórki i pokroić wzdłuż na plastry (dość grube, u mnie ok 4-5 mm). Na dno każdego słoika wsypać kilka ziaren pieprzu, po 3 ziarna ziela angielskiego i po pół łyżeczki gorczycy. Upchać dość ciasno (pionowo oczywiście) plastry ogórków.Składniki zalewy zagotować, gorącą zalać ogórki w słoikach. Zakręcić. Pasteryzować 10-12 minut w piekarniku w 115 C.Z tych proporcji wyszło 5 słoików 0,68l. Cytuj Rafał (ryszpak) rakrzes@poczta.onet.pl Z prawdą jest jak z d..pą. Każdy ma inną i każdy ma swoją... Iure et gladio Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17568-przetwory/#findComment-675843 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tusiaczek Opublikowano 3 Września 2020 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 3 Września 2020 Rafał, a próbowałeś zrobić Kartuskie z przepisu absztyfikanta mojej mamusi...? Polecam Cytuj "Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..." Tatuś Muminka Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17568-przetwory/#findComment-675844 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ryszpak Opublikowano 3 Września 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 3 Września 2020 (edytowane) Sławek zrobiłem w tym roku, tydzień temu. Znaczy zrobiłem i w zeszłym, ale w tym z kwasem mlekowym. Zeszłoroczne były pycha. Tegorocznych jeszcze nie testowałem. p.s. na pierwszej fotce te słoiki pod spodem to właśnie Kartuskie . Edytowane 3 Września 2020 przez ryszpak Cytuj Rafał (ryszpak) rakrzes@poczta.onet.pl Z prawdą jest jak z d..pą. Każdy ma inną i każdy ma swoją... Iure et gladio Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17568-przetwory/#findComment-675851 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beatag Opublikowano 3 Września 2020 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 3 Września 2020 Na te ogórki z carry to ja robię wg takiego przepisuMałe ogórki całe ze skórą[takie jak na korniszony]Zalewa5szkl wody1 szkl octu1szkl cukru2-3 Łyżki soli2łyzeczki carryPrzyprawycebula w krążkigorczyca -pół łyż na słoikseler-listki Cytuj beata Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17568-przetwory/#findComment-675880 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Anuś Opublikowano 3 Września 2020 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 3 Września 2020 2-3 Łyżki soli Mam podobny przepis, ale soli 3 łyżki chyba za dużo ? i cukru więcej. Ile ludzi tyle przepisów Cytuj Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17568-przetwory/#findComment-675882 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.