Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/176-ub%C3%B3j-i-sprawianie-zwierz%C4%85t-gospodarskich/page/2/#findComment-8384
Udostępnij na innych stronach

  • 2 miesiące temu...

Mam pytanko, może ktoś mi pomoże. Podobno jest aparacik do mierzenia grubości tkanki tłuszczowej na żywcu wieprzowym. Gdzie można to kupić i ile kosztuje, jeśli ktoś ma jakąś wiedzę na ten temat to bardzo proszę o kilka słów.

dziękuję i pozdrawiam

Jest takie urządzonko tz. urządzenie do badania mięsności przyżyciowo. Kiedyś robił to DRAMIŃSKI z Olsztyna i to było drogie 10 000zł, teraz chyba nikt w to się nie bawi, ale myślę że jest to do zrobienia. www.draminski.pl i może będzie tańsze.

Może głubość słoniny to wyjdzie ale z mięsnością to bardzo źle nawet do 10% się myli.

Kiedyś bawiłem się z tym i korelacja jest duża.

Musiałbyś zastanowić w którym miejscu chciałbyś badać tucznika a nie każdy ma takie same miejsca większej obszerności tego tłuszczu. Kark, odcinek lędźwiowy, czy szynka, który z tych punktów będzie najbardziej przybliżony do lepszej mięsności (bo chyba bardziej o to chodzi?).

 

To jest dobra tabelka

Człowiek, który nie robi błędów, zwykle nie robi niczego,

Jeśli przyjmiesz do siebie zabiedzonego psa i sprawisz, że zacznie mu się dobrze powodzić - nie ugryzie cię. Na tym polega zasadnicza różnica między psem a człowiekiem.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/176-ub%C3%B3j-i-sprawianie-zwierz%C4%85t-gospodarskich/page/2/#findComment-11654
Udostępnij na innych stronach

powinna trwać ok. 0,30m

Nie to że się czepiam ale prosiłbym Cię abyś to zaminił na sekundy. Bo można odczytać to tak jak zapisałeś, że jest to 18s. Ale myśle, że większość forumowiczów przeczyta to jako 30s. :wink:. Bo należy pamiętać, że czas nie jest mierzony w systemie dziesiątkowym, i tu mogą powstawać rozbierzności.

Pozdrawiam Marek_!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/176-ub%C3%B3j-i-sprawianie-zwierz%C4%85t-gospodarskich/page/2/#findComment-11709
Udostępnij na innych stronach

  • 5 lat później...
ja świnię zabijam tak : wypuszczam z klatki na podwórko gdzie wcześniej wysypałem trochę paszy świnka zaczyna sobie jeść i ryć a ja w tedy ją ogłuszam i źgam w tętnicę szyjną przeważnie, nic nie wiążę żadnymi powrozami po co zwierzę stresować przed ubojem.
Rzeźnik z powołania
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/176-ub%C3%B3j-i-sprawianie-zwierz%C4%85t-gospodarskich/page/2/#findComment-255192
Udostępnij na innych stronach

  • 6 miesięcy temu...

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.