DZIADEK Opublikowano 11 Lutego 2007 Zgłoś Udostępnij #26 Opublikowano 11 Lutego 2007 Tomuś- http://www.wedlinydomowe.pl/roboczy/nasze/dziadek/uzyskimiesawiep.htm Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/176-ub%C3%B3j-i-sprawianie-zwierz%C4%85t-gospodarskich/page/2/#findComment-8384 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zemat Opublikowano 23 Kwietnia 2007 Zgłoś Udostępnij #27 Opublikowano 23 Kwietnia 2007 Mam pytanko, może ktoś mi pomoże. Podobno jest aparacik do mierzenia grubości tkanki tłuszczowej na żywcu wieprzowym. Gdzie można to kupić i ile kosztuje, jeśli ktoś ma jakąś wiedzę na ten temat to bardzo proszę o kilka słów. dziękuję i pozdrawiamJest takie urządzonko tz. urządzenie do badania mięsności przyżyciowo. Kiedyś robił to DRAMIŃSKI z Olsztyna i to było drogie 10 000zł, teraz chyba nikt w to się nie bawi, ale myślę że jest to do zrobienia. www.draminski.pl i może będzie tańsze. Może głubość słoniny to wyjdzie ale z mięsnością to bardzo źle nawet do 10% się myli. Kiedyś bawiłem się z tym i korelacja jest duża. Musiałbyś zastanowić w którym miejscu chciałbyś badać tucznika a nie każdy ma takie same miejsca większej obszerności tego tłuszczu. Kark, odcinek lędźwiowy, czy szynka, który z tych punktów będzie najbardziej przybliżony do lepszej mięsności (bo chyba bardziej o to chodzi?). Tomuś- http://www.wedlinydomowe.pl/roboczy/nasze/dziadek/uzyskimiesawiep.htm To jest dobra tabelka Cytuj Człowiek, który nie robi błędów, zwykle nie robi niczego, Jeśli przyjmiesz do siebie zabiedzonego psa i sprawisz, że zacznie mu się dobrze powodzić - nie ugryzie cię. Na tym polega zasadnicza różnica między psem a człowiekiem. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/176-ub%C3%B3j-i-sprawianie-zwierz%C4%85t-gospodarskich/page/2/#findComment-11654 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek_ Opublikowano 23 Kwietnia 2007 Zgłoś Udostępnij #28 Opublikowano 23 Kwietnia 2007 powinna trwać ok. 0,30mNie to że się czepiam ale prosiłbym Cię abyś to zaminił na sekundy. Bo można odczytać to tak jak zapisałeś, że jest to 18s. Ale myśle, że większość forumowiczów przeczyta to jako 30s. :wink:. Bo należy pamiętać, że czas nie jest mierzony w systemie dziesiątkowym, i tu mogą powstawać rozbierzności. Pozdrawiam Marek_! Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/176-ub%C3%B3j-i-sprawianie-zwierz%C4%85t-gospodarskich/page/2/#findComment-11709 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nikoś Opublikowano 9 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij #29 Opublikowano 9 Grudnia 2012 ja świnię zabijam tak : wypuszczam z klatki na podwórko gdzie wcześniej wysypałem trochę paszy świnka zaczyna sobie jeść i ryć a ja w tedy ją ogłuszam i źgam w tętnicę szyjną przeważnie, nic nie wiążę żadnymi powrozami po co zwierzę stresować przed ubojem. Cytuj Rzeźnik z powołania Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/176-ub%C3%B3j-i-sprawianie-zwierz%C4%85t-gospodarskich/page/2/#findComment-255192 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jondek Opublikowano 25 Czerwca 2013 Zgłoś Udostępnij #30 Opublikowano 25 Czerwca 2013 Cytuj z ukłonami Jondek Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/176-ub%C3%B3j-i-sprawianie-zwierz%C4%85t-gospodarskich/page/2/#findComment-289922 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.