Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

 

podzielę się krótką fotorelacją z wczorajszego wędzenia parówek.

 

Zainspirowany przepisem z linku poniżej,

 

http://smakimariolki.blogspot.com/2017/08/parowki-wieprzowe-cienkie.html

 

Wędzarnia Booxa Smoker 300, polecam :)

 

dodaje też kilka fotek z poprzednich wędzeń

 

pozrdawiam SiBy :)

post-95072-0-14211500-1602515034_thumb.jpg

post-95072-0-61639800-1602515048_thumb.jpg

post-95072-0-61876800-1602515065_thumb.jpg

post-95072-0-39772800-1602515080_thumb.jpg

post-95072-0-43448600-1602515099_thumb.jpg

post-95072-0-55968400-1602515118_thumb.jpg

post-95072-0-67008400-1602515131_thumb.jpg

post-95072-0-27563700-1602515146_thumb.jpg

post-95072-0-41506500-1602515161_thumb.jpg

post-95072-0-42665800-1602515176_thumb.jpg

post-95072-0-81999200-1602515223_thumb.jpg

Edytowane przez Paweł1984
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17677-par%C3%B3wki/
Udostępnij na innych stronach

Ciekawi mnie, jaką miałeś temperaturę farszu pod koniec ostatniego mielenia?

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17677-par%C3%B3wki/#findComment-680516
Udostępnij na innych stronach

Powiem szczerze, że nie mierzyłem, a wiem powinienem. Powinna byc chyba ok 15 stopni, podejrzewam, że było więcej.

Czymś to grozi ?

Po drugim czyli ostatnim mieleniu mięso poszło do chłodni, na drugi dzień je zblenderowałem wraz z wodą i przyprawami, po czym poszło w jelita i do wędzarni.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17677-par%C3%B3wki/#findComment-680517
Udostępnij na innych stronach

 

 

Powinna byc chyba ok 15 stopni, podejrzewam, że było więcej. Czymś to grozi ?

 post-95072-0-61639800-1602515048_thumb.j

 

Brakiem emulsji - mimo dodatku mleka w proszku.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17677-par%C3%B3wki/#findComment-680525
Udostępnij na innych stronach

Chodzi o te widoczne pęcherzyki powietrza ?

W trakcie blenderowania dodałem zblenderowaną zimną wodę z przyprawami i mąką ziemniaczaną.

Konsystencja wydawała się ok.

W smaku dobre, najważniejsze :)

 

dziękuję za wszelkie wskazówki i porady, są bardzo cenne bo to mój pierwszy rok z wędzeniem

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17677-par%C3%B3wki/#findComment-680527
Udostępnij na innych stronach

Możesz też skorzystać z pełnej fotorelacji z produkcji parówek przez spółdzielnię "Miś".

TUTAJ

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17677-par%C3%B3wki/#findComment-680529
Udostępnij na innych stronach

Dzięki, podejrzewam, ze bez kutra to prawidłowej emulsji nigdy nie uzyskam,

Zmieliłem na 8, potem dwa razy na 2, kolejnego dnia ręczny blender.

Jak na domowe warunki, myślę, że tragedii nie ma 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17677-par%C3%B3wki/#findComment-680544
Udostępnij na innych stronach

Pokazałem, że my korzystaliśmy z kutra ,ale w domowych warunkach jest to ewelement.Wystarczy dobra maszynka taka co to mieli a nie miażdży mięso podnosząc jego temperaturę i dwu , trzykrotne mielenie na sitku 2 mm.No i te dodatki w postaci mleka w proszku,skrobi ziemniaczanej też nie są potrzebne

Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17677-par%C3%B3wki/#findComment-680554
Udostępnij na innych stronach

Pokazałem, że my korzystaliśmy z kutra ,ale w domowych warunkach jest to ewelement.Wystarczy dobra maszynka taka co to mieli a nie miażdży mięso podnosząc jego temperaturę i dwu , trzykrotne mielenie na sitku 2 mm.No i te dodatki w postaci mleka w proszku,skrobi ziemniaczanej też nie są potrzebne

 

Maszynkę mam gastronomiczną także z tych lepszych. W trakcie drugiego mielenia wyczuwalna juz była większa temperatura mięska, w tym momencie powinienem dodawać kruszony lód i mielic razem z mięsem ?

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17677-par%C3%B3wki/#findComment-681197
Udostępnij na innych stronach

Przed mieleniem do chudego mięsa dodaj przyprawy obliczone na całość masy i wymieszaj. Nie będziesz musiał już później mieszać po zmieleniu bo to się ciężko miesza. Lód powinieneś dodawać w trakcie całego mielenia. Podziel go sobie na dwie lub trzy części (zależy ile razy będziesz mielił) i dodawaj do każdego etapu mielenia. Przy pierwszym mieleniu tłuszcz zmiel oddzielnie i chude mięso oddzielnie. Przy drugim dodawaj tłuszcz sukcesywnie do chudego mięsa. Przy ew.trzecim zmiel już całą masę razem.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17677-par%C3%B3wki/#findComment-681199
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.