Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Przywiozłem z działki kilka sztuk kani i chciałbym zapytać szanowne koleżanki i kolegów o jakieś inne sposoby ich przygotowania.

Ja znam tylko jeden.Smażone na maśle w jajku i bułce tartej.

A może znacie jakieś inne :question: :blush: :!: :lol:

Nigdy nie walcz o przyjaźń....

O prawdziwą nie musisz,

o fałszywą nie warto

VanCana

 

Jak wspaniale jest nic nie robić , a potem -odpocząć.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1773-kanie-r%C3%B3%C5%BCne-sposoby-przygotowania/
Udostępnij na innych stronach

Przywiozłem z działki kilka sztuk kani i chciałbym zapytać szanowne koleżanki i kolegów o jakieś inne sposoby ich przygotowania.

Ja znam tylko jeden.Smażone na maśle w jajku i bułce tartej.

A może znacie jakieś inne :question: :blush: :!: :lol:

Witam Jagra.

W temacie grzybobranie EAnna podaje sposób na kanie marynowane.Tylko nie wiem czy Twoje kanie się nadają, czy nie są za duże :???: https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47888#4

 

Pozdrawiam :wink:

Carpe diem - raz kozie death

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1773-kanie-r%C3%B3%C5%BCne-sposoby-przygotowania/#findComment-40065
Udostępnij na innych stronach

Kapelusze kanii - zawsze po wykrojeniu nóżki z "korzeniem" czyli czubkiem kani, można:

1. bezpośrednio smażyć na maśle tak, jak to było robione na zlocie (oczywiscie sól i pieprz obowiązkowo),

2. Panierować jak schabowego

3. Marynować małe główki i do słoików

4. Suszyć duże kapelusze i przechowywać w zgrzanych woreczkach lub jeszcze lepiej w op. próżniowym. Przed użyciem wymoczyć w mleku i panierować jak w pkt.2.

5. Suszyć kapelusze i przechowywać sproszkowane. Używa sie do sosów grzybowych. Osobiście za tym nie przepadam, w przeszłości robiłam.

Jeszcze raz wklejam zdjecie:

 

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1773-kanie-r%C3%B3%C5%BCne-sposoby-przygotowania/#findComment-40067
Udostępnij na innych stronach

Znalazłem jeszcze parę przepisów.

Świetne te przepisy.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1773-kanie-r%C3%B3%C5%BCne-sposoby-przygotowania/#findComment-40076
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Smażone ala schabowy smakują najlepiej...

 

A ja mam podobnie do pieczar jeszcze taki smaczek

Obcinam nóżki i mam dostęp do kuchni z fajerkami.... Jeśli mam, ale to u rodziny na wsi.

 

Na zamkniętych fajerkach sypię delikatnie mąką, i układam kapelusze jak talerze.... po jednym na fajerach... sypię solą i mielonym pieprzem...

Trzymam aż puści soki i będzie przypalona od spodu, a z zewnątrz pianka będzie kipiała....

Ostrożnie przkładam na talerz aby soku nie stracić i....:)

Pieczywko z piekarnika nasączone tym soczkiem i zajadając grzybkiem.... Miód :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1773-kanie-r%C3%B3%C5%BCne-sposoby-przygotowania/#findComment-42832
Udostępnij na innych stronach

Witam.

i układam kapelusze jak talerze.... po jednym na fajerach... sypię solą

Na fajerkach najlepsze są rydze :tongue: W ogonek wbijało się zapałkę żeby było za co wziąć, sypało się solą i kilka razy spijało soczek a potem to całego rydzyka (Toruń z daleka :wink: ) mniam, mniam.

 

Pozdrawiam :wink:

Carpe diem - raz kozie death

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1773-kanie-r%C3%B3%C5%BCne-sposoby-przygotowania/#findComment-42834
Udostępnij na innych stronach

Widzę że ta sama szkoła :)

 

Ja do dziś szaleję w "pół środkach"

Na palniku gazowym zwykłe pieczarki dla smaczku robię.... posolone, popieprzone czekam na kropelki :)

A potem zajadam grzybkiem :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1773-kanie-r%C3%B3%C5%BCne-sposoby-przygotowania/#findComment-42835
Udostępnij na innych stronach

  • 1 rok później...

A ja robię tak:

 

Moczę grzyby przez chwilę w mleku,potem obtaczam w bułce tartej i smażę na oleju rzepakowym na złocisty kolor.Przygotowuje zalewę:ocet,cukier,liśc laurowy,cebula w plasterkach, ziele angielskie,pieprz ziarnisty,sól,gorczyca, (tak jak na marynowane grzyby ).Ja lubię mniej kwaśne a słodkie.Przekładam grzyby do słoika i zalewam gorącą zalewą.Pasteryzuje na koniec.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1773-kanie-r%C3%B3%C5%BCne-sposoby-przygotowania/#findComment-97194
Udostępnij na innych stronach

  • 8 miesięcy temu...

Smażyć kanie każdy potrafi, ale zdradzę tajemnicę jak zrobić aby kanie nie piły oleju/masła.

Otóż przed smażeniem kanie wkładamy na 15 sek do wrzątku, osuszamy , obtaczamy w .... i smażymy. Oleju wówczas prawie nie piją. Przepis z DPN

Festina Lente: Zgubne są kroki szybko podjęte
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1773-kanie-r%C3%B3%C5%BCne-sposoby-przygotowania/#findComment-129402
Udostępnij na innych stronach

Dzięki za radę, bardzo lubię kanie, ale zawsze po tym jak je zjem jest mi niedobrze, właśnie z powodu nadmiaru oleju. Mam nadzieję, że ten sposób faktycznie zadziała.

Lepiej żałować tego co się zrobiło, niż żałować że się czegoś nie zrobiło

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1773-kanie-r%C3%B3%C5%BCne-sposoby-przygotowania/#findComment-129424
Udostępnij na innych stronach

bardzo lubię kanie, ale zawsze po tym jak je zjem jest mi niedobrze, właśnie z powodu nadmiaru oleju

To dlatego, ze panierowane kanie zawierają sporo bułki tartej. W połączeniu z tłuszczem bardzo to obciąża wątrobę.

Te same kanie smażone na maśle klarowanym lub oliwie są lekkostrawne (bez jajka i bułki).

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1773-kanie-r%C3%B3%C5%BCne-sposoby-przygotowania/#findComment-129594
Udostępnij na innych stronach

To tyle jest prepisów na kanie a ja głupi nie zbierałem bo myślałem ,że kanie to tylko jak schabowy :sad:

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1773-kanie-r%C3%B3%C5%BCne-sposoby-przygotowania/#findComment-129596
Udostępnij na innych stronach

mh... czyli spróbuje jeszcze bez panierki :)

Lepiej żałować tego co się zrobiło, niż żałować że się czegoś nie zrobiło

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1773-kanie-r%C3%B3%C5%BCne-sposoby-przygotowania/#findComment-129647
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.