JaGra Opublikowano 8 Września 2008 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 8 Września 2008 Przywiozłem z działki kilka sztuk kani i chciałbym zapytać szanowne koleżanki i kolegów o jakieś inne sposoby ich przygotowania.Ja znam tylko jeden.Smażone na maśle w jajku i bułce tartej.A może znacie jakieś inne :question: :blush: :!: :lol: Cytuj Nigdy nie walcz o przyjaźń.... O prawdziwą nie musisz, o fałszywą nie warto VanCana Jak wspaniale jest nic nie robić , a potem -odpocząć. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1773-kanie-r%C3%B3%C5%BCne-sposoby-przygotowania/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gonzo Opublikowano 8 Września 2008 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 8 Września 2008 Przywiozłem z działki kilka sztuk kani i chciałbym zapytać szanowne koleżanki i kolegów o jakieś inne sposoby ich przygotowania. Ja znam tylko jeden.Smażone na maśle w jajku i bułce tartej. A może znacie jakieś inne :question: :blush: :!: :lol: Witam Jagra. W temacie grzybobranie EAnna podaje sposób na kanie marynowane.Tylko nie wiem czy Twoje kanie się nadają, czy nie są za duże :???: https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47888#4 Pozdrawiam :wink: Cytuj Carpe diem - raz kozie death Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1773-kanie-r%C3%B3%C5%BCne-sposoby-przygotowania/#findComment-40065 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 8 Września 2008 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 8 Września 2008 Kapelusze kanii - zawsze po wykrojeniu nóżki z "korzeniem" czyli czubkiem kani, można: 1. bezpośrednio smażyć na maśle tak, jak to było robione na zlocie (oczywiscie sól i pieprz obowiązkowo), 2. Panierować jak schabowego 3. Marynować małe główki i do słoików 4. Suszyć duże kapelusze i przechowywać w zgrzanych woreczkach lub jeszcze lepiej w op. próżniowym. Przed użyciem wymoczyć w mleku i panierować jak w pkt.2. 5. Suszyć kapelusze i przechowywać sproszkowane. Używa sie do sosów grzybowych. Osobiście za tym nie przepadam, w przeszłości robiłam. Jeszcze raz wklejam zdjecie: Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1773-kanie-r%C3%B3%C5%BCne-sposoby-przygotowania/#findComment-40067 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gonzo Opublikowano 8 Września 2008 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 8 Września 2008 Witam.Znalazłem jeszcze parę przepisów.http://www.ksiazka-kucharska.pl/przepis/630/Kanie-faszerowane/http://gotowanie.onet.pl/29120,0,1,kanie_w_serowym_ciescie,ksiazka_przepis.htmlhttp://www.uwielbiam.pl/przepisy/przegladanie/pieczone-kanie.html Pozdrawiam :wink: Cytuj Carpe diem - raz kozie death Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1773-kanie-r%C3%B3%C5%BCne-sposoby-przygotowania/#findComment-40068 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 8 Września 2008 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 8 Września 2008 Znalazłem jeszcze parę przepisów.Świetne te przepisy. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1773-kanie-r%C3%B3%C5%BCne-sposoby-przygotowania/#findComment-40076 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Arecki Opublikowano 11 Października 2008 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 11 Października 2008 Smażone ala schabowy smakują najlepiej... A ja mam podobnie do pieczar jeszcze taki smaczekObcinam nóżki i mam dostęp do kuchni z fajerkami.... Jeśli mam, ale to u rodziny na wsi. Na zamkniętych fajerkach sypię delikatnie mąką, i układam kapelusze jak talerze.... po jednym na fajerach... sypię solą i mielonym pieprzem...Trzymam aż puści soki i będzie przypalona od spodu, a z zewnątrz pianka będzie kipiała....Ostrożnie przkładam na talerz aby soku nie stracić i....Pieczywko z piekarnika nasączone tym soczkiem i zajadając grzybkiem.... Miód Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1773-kanie-r%C3%B3%C5%BCne-sposoby-przygotowania/#findComment-42832 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gonzo Opublikowano 12 Października 2008 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 12 Października 2008 Witam. i układam kapelusze jak talerze.... po jednym na fajerach... sypię solą Na fajerkach najlepsze są rydze :tongue: W ogonek wbijało się zapałkę żeby było za co wziąć, sypało się solą i kilka razy spijało soczek a potem to całego rydzyka (Toruń z daleka :wink: ) mniam, mniam. Pozdrawiam :wink: Cytuj Carpe diem - raz kozie death Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1773-kanie-r%C3%B3%C5%BCne-sposoby-przygotowania/#findComment-42834 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Arecki Opublikowano 12 Października 2008 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 12 Października 2008 Widzę że ta sama szkoła Ja do dziś szaleję w "pół środkach"Na palniku gazowym zwykłe pieczarki dla smaczku robię.... posolone, popieprzone czekam na kropelki A potem zajadam grzybkiem Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1773-kanie-r%C3%B3%C5%BCne-sposoby-przygotowania/#findComment-42835 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ela Opublikowano 12 Października 2008 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 12 Października 2008 W tamtym roku przeprowadziłam eksperyment w postaci mrożenia kani.Udał sie i zimą jedliśmy kanie ala schabowy. Cytuj KTO PYTA-NIE BŁĄDZI. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1773-kanie-r%C3%B3%C5%BCne-sposoby-przygotowania/#findComment-42856 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
westfal Opublikowano 28 Stycznia 2010 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 28 Stycznia 2010 A ja robię tak: Moczę grzyby przez chwilę w mleku,potem obtaczam w bułce tartej i smażę na oleju rzepakowym na złocisty kolor.Przygotowuje zalewę:ocet,cukier,liśc laurowy,cebula w plasterkach, ziele angielskie,pieprz ziarnisty,sól,gorczyca, (tak jak na marynowane grzyby ).Ja lubię mniej kwaśne a słodkie.Przekładam grzyby do słoika i zalewam gorącą zalewą.Pasteryzuje na koniec. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1773-kanie-r%C3%B3%C5%BCne-sposoby-przygotowania/#findComment-97194 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Biotit Opublikowano 25 Października 2010 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 25 Października 2010 Smażyć kanie każdy potrafi, ale zdradzę tajemnicę jak zrobić aby kanie nie piły oleju/masła.Otóż przed smażeniem kanie wkładamy na 15 sek do wrzątku, osuszamy , obtaczamy w .... i smażymy. Oleju wówczas prawie nie piją. Przepis z DPN Cytuj Festina Lente: Zgubne są kroki szybko podjęte Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1773-kanie-r%C3%B3%C5%BCne-sposoby-przygotowania/#findComment-129402 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
madlinka Opublikowano 26 Października 2010 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 26 Października 2010 Dzięki za radę, bardzo lubię kanie, ale zawsze po tym jak je zjem jest mi niedobrze, właśnie z powodu nadmiaru oleju. Mam nadzieję, że ten sposób faktycznie zadziała. Cytuj Lepiej żałować tego co się zrobiło, niż żałować że się czegoś nie zrobiło Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1773-kanie-r%C3%B3%C5%BCne-sposoby-przygotowania/#findComment-129424 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 27 Października 2010 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 27 Października 2010 bardzo lubię kanie, ale zawsze po tym jak je zjem jest mi niedobrze, właśnie z powodu nadmiaru olejuTo dlatego, ze panierowane kanie zawierają sporo bułki tartej. W połączeniu z tłuszczem bardzo to obciąża wątrobę. Te same kanie smażone na maśle klarowanym lub oliwie są lekkostrawne (bez jajka i bułki). Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1773-kanie-r%C3%B3%C5%BCne-sposoby-przygotowania/#findComment-129594 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 27 Października 2010 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 27 Października 2010 To tyle jest prepisów na kanie a ja głupi nie zbierałem bo myślałem ,że kanie to tylko jak schabowy :sad: Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1773-kanie-r%C3%B3%C5%BCne-sposoby-przygotowania/#findComment-129596 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
madlinka Opublikowano 28 Października 2010 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 28 Października 2010 mh... czyli spróbuje jeszcze bez panierki Cytuj Lepiej żałować tego co się zrobiło, niż żałować że się czegoś nie zrobiło Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1773-kanie-r%C3%B3%C5%BCne-sposoby-przygotowania/#findComment-129647 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.