Baleron79 Opublikowano 19 Listopada 2020 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 19 Listopada 2020 Witam.Jak w temacie,czy peklujac 10 dni wystarczy zmierzyc stezenie soli w zalewie,czyli w/g tabeli 10-11% i wtedy nie trzeba zwracac uwagi na wage miesa i ilosć wody,np;na 10 kilo miesa zamiast dac 4litry wody mozna wtedy dac mniej wody ale o stezeniu 10-11%.Prosze o wyrozumialosc:) Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17770-czy-wystarczy-zmierzyc-solmierzem-czy-trzeba-sie-koniecznie-trzymac-tabelki/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 19 Listopada 2020 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 19 Listopada 2020 ,czy peklujac 10 dni wystarczy zmierzyc stezenie soli w zalewie,czyli w/g tabeli 10-11% i wtedy nie trzeba zwracac uwagi na wage miesa i ilosć wody,np;na 10 kilo miesa zamiast dac 4litry wody mozna wtedy dac mniej wody ale o stezeniu 10-11% Niestety NIE!Sól zawarta w solance przechodzi do mięsa na zasadzie pompy osmotycznej aż do wyrównania stężeń w mięsie i wodzie.Przy zmniejszonej ilości solanki tej soli (przypadającej na 1kg mięsa ) będzie za mało.Można oczywiście zmniejszyć ilość wody ale powinna się w niej znaleźć prawie cała sól podana w tabeli dla 0,4l wody na kg mięsa.Czyli zamiast 4 litrów solanki o stężeniu 10% możesz użyć np. 2l o stężeniu nieco niższym niż 20%.To "nieco" wynika z braku 2l wody do posolenia Można to obliczyć:Stężenie soli w 4l wody + 10kg mięsa = 0,4/14=2,8% - dla solanki 10% (0,4 to 0,4kg soli zawartej w 4l solanki o stężeniu 10%).Ilość soli w 2l wody + 10kg mięsa dająca 2,8% stężenie całości = 2,8x(2+10)/100=0,336kgStężenie nowej solanki = 0,336/2=16,3%Nie zawracaj sobie jednak głowy zmianami tego typu i trzymaj się ilości wody i stężeń podanych w tabeli. Nie zapomnij także o nastrzykach.Nadmienię, że powyższe wyliczenie nie jest ścisłe bo nie uwzględnia różnic szybkości peklowania, która to szybkość wrasta ze stężeniem solanki. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17770-czy-wystarczy-zmierzyc-solmierzem-czy-trzeba-sie-koniecznie-trzymac-tabelki/#findComment-684678 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Baleron79 Opublikowano 22 Listopada 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 22 Listopada 2020 Dzieki za odzew.Czyli teoretycznie najwazniejsze jest trzymac sie ilosci soli na kg miesa,ilosc wody ma mniejsze znaczenie,ale wtedy trzeba skrócic czas peklowania? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17770-czy-wystarczy-zmierzyc-solmierzem-czy-trzeba-sie-koniecznie-trzymac-tabelki/#findComment-685094 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bossky Opublikowano 22 Listopada 2020 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 22 Listopada 2020 Dzieki za odzew.Czyli teoretycznie najwazniejsze jest trzymac sie ilosci soli na kg miesa,ilosc wody ma mniejsze znaczenie,ale wtedy trzeba skrócic czas peklowania?Tabela Dziadka która zapewne poznałeś przewiduje w zależności od czasu peklowania stała ilość wody a zmienną peklosoli. Im dłużej peklujesx tym mniej peklosoli. Ilość wody się nie zmienia. Wysłane z mojego Redmi 4A przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17770-czy-wystarczy-zmierzyc-solmierzem-czy-trzeba-sie-koniecznie-trzymac-tabelki/#findComment-685095 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 22 Listopada 2020 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 22 Listopada 2020 Czyli teoretycznie najwazniejsze jest trzymac sie ilosci soli na kg miesa,ilosc wody ma mniejsze znaczenie,ale wtedy trzeba skrócic czas peklowania? Widzę, że kiepski ze mnie nauczyciel W zależności od zakładanego czasu peklowania i ilości mięsa musi być dostarczona odpowiednia ilość peklosoli.Ta ilość rozkłada się zarówno na mięso jak i na wodę. Zatem ilość wody nie jest obojętna, bo "odciąga" część peklosoli.Starałam się to pokazać i przeliczyć na przykładzie ale widzę, że nie jest to zbyt jasne.Zatem trzymaj się tabeli DZIADKA i nie kombinuj. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17770-czy-wystarczy-zmierzyc-solmierzem-czy-trzeba-sie-koniecznie-trzymac-tabelki/#findComment-685097 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wirus Opublikowano 23 Listopada 2020 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 23 Listopada 2020 Zatem trzymaj się tabeli DZIADKA i nie kombinuj. Trzeba tylko pamiętać, że ta tabela jest dla "słonolubnych" - np. dla mnie nieakceptowalna.I jeszcze jedno trzeba pamiętać - tabela nie dotyczy polędwic i polędwiczek. Cytuj Pozdrawiam Wirus. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17770-czy-wystarczy-zmierzyc-solmierzem-czy-trzeba-sie-koniecznie-trzymac-tabelki/#findComment-685119 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tytan58 Opublikowano 23 Listopada 2020 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 23 Listopada 2020 To zależy od gustów ,ja robię wszystko (polędwice ,polędwiczki, szynki .... )według tabeli Dziadka mniejsza słoność i jest w sam raz,a do słonolubnych nie należę. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17770-czy-wystarczy-zmierzyc-solmierzem-czy-trzeba-sie-koniecznie-trzymac-tabelki/#findComment-685137 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Baleron79 Opublikowano 7 Grudnia 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 7 Grudnia 2020 Dzieki za odpowiedzi. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17770-czy-wystarczy-zmierzyc-solmierzem-czy-trzeba-sie-koniecznie-trzymac-tabelki/#findComment-686850 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.