Skocz do zawartości

[Ciasto]Abratkowy "Sernik Ireny"


Rekomendowane odpowiedzi

Na III Zlocie niektóre osoby zachwalały sernik który przywiozłem, oto przepis:

 

Sernik Ireny

 

Kruszonka kakaowa

Mąka - 0,235kg

Cukier - 0,110kg

Margaryna - 0,125kg

Kakao - 1 stołowa łyżka

Proszek do pieczenia - 1 łyżeczka

Żółtko jaja - 1szt

 

Masa serowa

Margaryna - 0,25kg

Cukier - 0,25kg

Żółtka jaj - 5szt

Ser twarogowy półtłusty - 1kg

Budyń śmietankowy lub waniliowy (na pół litra mleka) - 2 torebki

Rodzynki

 

Białko jaj - 5szt

 

 

Z podanych składników przygotowujemy kruszonkę, rozcierając wszystkie składniki między dłońmi

- istnieje inna (pierwotna) wersja, tzn. zagniecenie ciasta i podmrożenie a następnie starcie na grubych oczkach tarki

Dzielimy powstałą kruszonkę na dwie części, jedną z nich wsypujemy do wyłożonej papierem do pieczenia foremki (boki i spód) o wym. 40x13x7cm

 

Przygotowujemy masę serową,

lekko ucieramy margarynę z cukrem, dodajemy żółtka i zmielony ser, a następnie wsypujemy budyń oraz rodzynki i ewentualne substancje smakowo zapachowe (może być skórka pomarańczowa) - ja nie daję nic :tongue:

 

ubijamy na sztywną pianę białka jaj, po czym dodajemy do nich masę serową i delikatnie mieszamy - całość przekładamy do formy i przysypujemy drugą częścią kruszonki,

wypiekamy w piecu o temp. 170-180°C przez ok. godzinę

 

 

Uwagi

jak wiadomo wynik końcowy zależy od wielu rzeczy, ja zawsze używam sera z OSM Głuchów

http://www.osmgluchow.com.pl/pic/twarog4.jpg

margaryna możliwie o najwyższej zawartości tłuszczu - z domowych polecam Palmę 80%

Ilość cukru do masy serowej można nieco obniżyć - szczególnie przy dodatku budyniu "z cukrem"

substancje smakowo-zapachowe to rzecz indywidualna, ale jak już kiedyś wspomniałem zbyt duży dodatek czyni ciasto "sperfumowanym" dlatego ja się wystrzegam, natomiast odrobina skórki z pomarańczy delikatnie aromatyzuje ser

 

OK pół godziny po pieczeniu, kiedy ciasto już nieco przestygnie obraca się go "do góry nogami" , aby powierzchnie była równa - formę zdejmujemy po całkowitym wystygnięciu (najlepiej przez noc) , a ciasto odwracamy z powrotem i posypujemy cukrem pudrem

 

Czas wypiekania należy ustalić indywidualnie gdyż przepieczenie powoduje suchość sernika

kiedy serniki są dobre? wizualnie powierzchnia jest wybrzuszona, natomiast wbity w środek czysty,suchy nóż wyciągnięty powoli z sernika pozostaje "czysty" - bez przylepionego sera

Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1781-ciastoabratkowy-sernik-ireny/
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 60
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Uwielbiam serniki, jednak wszystkie wypieki cukiernicze u mnie w kuchni wykonuje moja małżka. Przepis został więc wydrukowany i niebawem Terenia serniczek upiecze :)

 

Dzięki serdeczne

 

ps - w trakcie konsumpcji częściowo choć poczuję się jak na Zlocie ;) ... o efektach natychmiast poinformuję

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1781-ciastoabratkowy-sernik-ireny/#findComment-40215
Udostępnij na innych stronach

Ja do tego sernika tak się przykleiłem, że Danusia odgoniła mnie by innym zostało do spróbowania, jak dla mnie to było mistrzostwo świata! Sam piekę serniki, ale takiego jeszcze nie udało mi się zrobić. Dzięki Tomku za przepis!

 W życiu dwa dni są najważniejsze:
 Ten w którym się urodziłeś.
  I ten kiedy zrozumiałeś po co

                           M.Twain

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1781-ciastoabratkowy-sernik-ireny/#findComment-40229
Udostępnij na innych stronach

A ja się nie "załapałam" nań...

Będę musiała sobie go upiec,ale to nie to jak produkcja Abratka :lol:

"W życiu piękne są tylko chwile.."

Dżem

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1781-ciastoabratkowy-sernik-ireny/#findComment-40230
Udostępnij na innych stronach

Tomku co to znaczy

OK pół godziny po wypieczeniu, dobrze jest ciasto obrócić "do góry nogami"

:shock: :blush:

Pozdrawiam Anetka :lol:

 

To nie sztuka śmiać się, kiedy wszystko jest dobrze, sztuką jest szukanie uśmiechu gdy nam jest źle !

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1781-ciastoabratkowy-sernik-ireny/#findComment-40232
Udostępnij na innych stronach

Małgoś no trudno ale wybacz jak obrócić blachę z sernikiem , żeby nie wyleciał :question: :shock: :grin: a ja chcę spróbować na 18 zrobić juniorowi, i co obrócę i stracę sernik :grin: Abratku szybciutko tłumacz o co chodzi

Pozdrawiam Anetka :lol:

 

To nie sztuka śmiać się, kiedy wszystko jest dobrze, sztuką jest szukanie uśmiechu gdy nam jest źle !

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1781-ciastoabratkowy-sernik-ireny/#findComment-40234
Udostępnij na innych stronach

Małgoś no trudno ale wybacz jak obrócić blachę z sernikiem , żeby nie wyleciał :question: :shock: :grin: a ja chcę spróbować na 18 zrobić juniorowi, i co obrócę i stracę sernik :grin: Abratku szybciutko tłumacz o co chodzi

... do "góry nogami" (jak z wszystkim innym, np pasztetem), na wierzch "otwartej formy" kładziesz deskę kuchenną (lub cokolwiek podobnego) i odwracasz "do góry nogami" delikatnie zdejmując formę ... ot co

 

buziaczki :grin:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1781-ciastoabratkowy-sernik-ireny/#findComment-40235
Udostępnij na innych stronach

Doroty sernik nie dotrwał do konkursu został "wchłoniety" w chwilę , piątkowej nocy ,:poszła jeszcze cała blacha "piramisso" w tempie " biegu na 100 metrów ", szkoda może by "zawalczyła", ale niech idzie na zdrowie :lol: .Za rok trzeba będzie podłączyć pod 380 V może dotrwa. :wink:
Tomuś
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1781-ciastoabratkowy-sernik-ireny/#findComment-40237
Udostępnij na innych stronach

Doroty sernik nie dotrwał do konkursu został "wchłoniety" w chwilę

Całe szczęście ,że Dorotka o mnie pomyślała i kawałeczek schowała :tongue: , bo pewnie bym nie skosztowała.

Niestety na sernik abratka się nie "załapałam" :sad: .

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1781-ciastoabratkowy-sernik-ireny/#findComment-40238
Udostępnij na innych stronach

....i pewnie wszystko było schowane w szafie pancernej czyt. na "regale" biura zlotowego. :wink:

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1781-ciastoabratkowy-sernik-ireny/#findComment-40239
Udostępnij na innych stronach

Szukałem czegoś, a tutaj trafiam na prawdziwy skarbczyk łakoci z przepitkami do kompletu. :wink:

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1781-ciastoabratkowy-sernik-ireny/#findComment-40241
Udostępnij na innych stronach

Możecie wierzyć lub nie ale da się go odwrócić - oczywiście razem z formą(i tak już pozostaje do wystygnięcia), oczywiście trzeba do tego wprawy a wygląda to dość brutalnie...
Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1781-ciastoabratkowy-sernik-ireny/#findComment-40253
Udostępnij na innych stronach

pół godziny po wypieczeniu,

jak obrócić blachę z sernikiem , żeby nie wyleciał

Czytając pierwszy raz przepis Abratka zrozumiałam, że zawartość formy należy obrócić po 1/2h wypiekania, czyli w trakcie pieczenia. A tutaj chodzi o odwrócenie "ładną stoną do góry" wypieku pół godziny po wyjęciu z piekarnika. :rolleyes:

Czyli tak jak w torcie, spód ciasta, jako najbardziej foremny, dajemy na górę.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1781-ciastoabratkowy-sernik-ireny/#findComment-40297
Udostępnij na innych stronach

Poprawiłem ten zapis, uzupełniając go nieco :wink:

Czyli tak jak w torcie, spód ciasta, jako najbardziej foremny, dajemy na górę.

niekoniecznie, robiąc torty warstwy zawsze są w tej samej kolejności z tym że górną odwracam (po uprzednim ścięciu wierzchniej "skórki"), spód natomiast "usztywnia konstrukcję"
Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1781-ciastoabratkowy-sernik-ireny/#findComment-40313
Udostępnij na innych stronach

Abratku! jestem zły na Ciebie!!!!

Teraz siedzi mi w piekarniku Twój sernik i ucieka z blachy!!!!!!!

Wlałem go do blachy tak jak pisałeś 13x40cm i jest za mała!!! Dana już ku.....wuje że tyle sprzątania będzie w piekarniku!

Zobaczymy czy cały nie ucieknie!

Idę go pilnować!

 W życiu dwa dni są najważniejsze:
 Ten w którym się urodziłeś.
  I ten kiedy zrozumiałeś po co

                           M.Twain

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1781-ciastoabratkowy-sernik-ireny/#findComment-40676
Udostępnij na innych stronach

Abratku! jestem zły na Ciebie!!!!... Twój sernik ... ucieka z blachy!!!!!!!

Papciu, jest mi z tego powodu bardzo przykro :sad: :blush: naprawdę nie wiem co mogę napisać na swoją obronę,

może na pocieszenie powiem ze nam też czasem ten sernik robił taki "numer" - działo się tak przeważnie gdy było za dużo sera lub zbyt mocno podbiła się margaryna a masa serowa dodatkowo była zbyt delikatnie wymieszana z białkami

Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1781-ciastoabratkowy-sernik-ireny/#findComment-40682
Udostępnij na innych stronach

Dana już ku.....wuje że tyle sprzątania będzie w piekarniku!

Abratku! jestem zły na Ciebie!!!!

Abratku w przepisie powinieneś jeszcze dopisać ;

Melisa + krople uspokajające dla osoby sprzątającej :wink:

Tomuś
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1781-ciastoabratkowy-sernik-ireny/#findComment-40684
Udostępnij na innych stronach

Już upieczony, zdjęcia nie dam bo to porażka. Znaczy się jakieś 1/3 wylała się, śmierdzi od spalenizny, popękał jak wulkan, ale smak ma taki jak na zlocie! Nie dam się i go zjem, a jutro jeszcze raz, ale w większej foremce! Danuś pójdzie do pracy a ja zrobię drugi, tylko żebym nie przesadził. Posypka świetna i dobrze się robi, nawet Dana ją zaaprobowała. Ona mówiła bym dał do większej formy, ale ja jej pokazałem przepis i dała za wygraną. Ma teraz uciechę i nabija się ze mnie!

To na razie i Abratku nie martw się, nauczka dla mnie - trzeba myśleć!!

 W życiu dwa dni są najważniejsze:
 Ten w którym się urodziłeś.
  I ten kiedy zrozumiałeś po co

                           M.Twain

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1781-ciastoabratkowy-sernik-ireny/#findComment-40686
Udostępnij na innych stronach

Zgodnie z przepisem, obróciłem go do góry nogami i jakoś wyszedł z formy. Wylane boki już pożarte. Dana już się uspokoiła i stwierdziła, smaczny! nie muszę jutro piec drugiego.

W sumie fajny wieczór!

Warty ten sernik upieczenia, tylko "z głową" bo ucieka z formy!

 W życiu dwa dni są najważniejsze:
 Ten w którym się urodziłeś.
  I ten kiedy zrozumiałeś po co

                           M.Twain

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1781-ciastoabratkowy-sernik-ireny/#findComment-40689
Udostępnij na innych stronach

Tak mi teraz przyszło do głowy że istnieją różne formy, te których używam mają wysokość 7cm, jednak mam jedną ok 5cm - w tej też piekłem jednak masy musiało być mniej
Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1781-ciastoabratkowy-sernik-ireny/#findComment-40690
Udostępnij na innych stronach

No i po serniku!

Po obcięciu i zjedzeniu to co „uciekało” reszta wyglądała nieźle. Jako tester był syn i jego dziewczyna, zjedli po kawałku i prosili o dokładkę, to nos mi coraz wyżej się unosił! Danusia i ja też po kawałku i po serniku. Ale uciechy było wczoraj! Te łapanie... Polecam przepis, już mam zamówienie na następny.

Dzięki Tomku!

 W życiu dwa dni są najważniejsze:
 Ten w którym się urodziłeś.
  I ten kiedy zrozumiałeś po co

                           M.Twain

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1781-ciastoabratkowy-sernik-ireny/#findComment-40791
Udostępnij na innych stronach

♥Wczoraj upiekłem drugi sernik. Nauczony doświadczeniem, wlałem go do większej formy i ten jest super! Moja Danusia powiedziała: Wyrzuć wszystkie inne przepisy serników a zostaw Abratka. nawet ten z Włoszowej mam wyrzucić. (na pudełku sera z Włoszcowej jest przepis)Jak to mówią: Trening czyni mistrza!

 W życiu dwa dni są najważniejsze:
 Ten w którym się urodziłeś.
  I ten kiedy zrozumiałeś po co

                           M.Twain

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1781-ciastoabratkowy-sernik-ireny/#findComment-41082
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.