abratek Opublikowano 9 Września 2008 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 9 Września 2008 Na III Zlocie niektóre osoby zachwalały sernik który przywiozłem, oto przepis: Sernik Ireny Kruszonka kakaowa Mąka - 0,235kg Cukier - 0,110kg Margaryna - 0,125kg Kakao - 1 stołowa łyżka Proszek do pieczenia - 1 łyżeczka Żółtko jaja - 1szt Masa serowa Margaryna - 0,25kg Cukier - 0,25kg Żółtka jaj - 5szt Ser twarogowy półtłusty - 1kg Budyń śmietankowy lub waniliowy (na pół litra mleka) - 2 torebki Rodzynki Białko jaj - 5szt Z podanych składników przygotowujemy kruszonkę, rozcierając wszystkie składniki między dłońmi - istnieje inna (pierwotna) wersja, tzn. zagniecenie ciasta i podmrożenie a następnie starcie na grubych oczkach tarki Dzielimy powstałą kruszonkę na dwie części, jedną z nich wsypujemy do wyłożonej papierem do pieczenia foremki (boki i spód) o wym. 40x13x7cm Przygotowujemy masę serową, lekko ucieramy margarynę z cukrem, dodajemy żółtka i zmielony ser, a następnie wsypujemy budyń oraz rodzynki i ewentualne substancje smakowo zapachowe (może być skórka pomarańczowa) - ja nie daję nic :tongue: ubijamy na sztywną pianę białka jaj, po czym dodajemy do nich masę serową i delikatnie mieszamy - całość przekładamy do formy i przysypujemy drugą częścią kruszonki, wypiekamy w piecu o temp. 170-180°C przez ok. godzinę Uwagi jak wiadomo wynik końcowy zależy od wielu rzeczy, ja zawsze używam sera z OSM Głuchów http://www.osmgluchow.com.pl/pic/twarog4.jpg margaryna możliwie o najwyższej zawartości tłuszczu - z domowych polecam Palmę 80% Ilość cukru do masy serowej można nieco obniżyć - szczególnie przy dodatku budyniu "z cukrem" substancje smakowo-zapachowe to rzecz indywidualna, ale jak już kiedyś wspomniałem zbyt duży dodatek czyni ciasto "sperfumowanym" dlatego ja się wystrzegam, natomiast odrobina skórki z pomarańczy delikatnie aromatyzuje ser OK pół godziny po pieczeniu, kiedy ciasto już nieco przestygnie obraca się go "do góry nogami" , aby powierzchnie była równa - formę zdejmujemy po całkowitym wystygnięciu (najlepiej przez noc) , a ciasto odwracamy z powrotem i posypujemy cukrem pudrem Czas wypiekania należy ustalić indywidualnie gdyż przepieczenie powoduje suchość sernika kiedy serniki są dobre? wizualnie powierzchnia jest wybrzuszona, natomiast wbity w środek czysty,suchy nóż wyciągnięty powoli z sernika pozostaje "czysty" - bez przylepionego sera Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1781-ciastoabratkowy-sernik-ireny/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość ChefPaul Opublikowano 10 Września 2008 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 10 Września 2008 Uwielbiam serniki, jednak wszystkie wypieki cukiernicze u mnie w kuchni wykonuje moja małżka. Przepis został więc wydrukowany i niebawem Terenia serniczek upiecze Dzięki serdeczne ps - w trakcie konsumpcji częściowo choć poczuję się jak na Zlocie ... o efektach natychmiast poinformuję Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1781-ciastoabratkowy-sernik-ireny/#findComment-40215 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Papcio Opublikowano 10 Września 2008 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 10 Września 2008 Ja do tego sernika tak się przykleiłem, że Danusia odgoniła mnie by innym zostało do spróbowania, jak dla mnie to było mistrzostwo świata! Sam piekę serniki, ale takiego jeszcze nie udało mi się zrobić. Dzięki Tomku za przepis! Cytuj W życiu dwa dni są najważniejsze: Ten w którym się urodziłeś. I ten kiedy zrozumiałeś po co M.Twain Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1781-ciastoabratkowy-sernik-ireny/#findComment-40229 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Małgoś Opublikowano 10 Września 2008 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 10 Września 2008 A ja się nie "załapałam" nań...Będę musiała sobie go upiec,ale to nie to jak produkcja Abratka :lol: Cytuj "W życiu piękne są tylko chwile.." Dżem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1781-ciastoabratkowy-sernik-ireny/#findComment-40230 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Anetka Opublikowano 10 Września 2008 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 10 Września 2008 Tomku co to znaczy OK pół godziny po wypieczeniu, dobrze jest ciasto obrócić "do góry nogami" :shock: :blush: Cytuj Pozdrawiam Anetka :lol: To nie sztuka śmiać się, kiedy wszystko jest dobrze, sztuką jest szukanie uśmiechu gdy nam jest źle ! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1781-ciastoabratkowy-sernik-ireny/#findComment-40232 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Małgoś Opublikowano 10 Września 2008 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 10 Września 2008 Miałam o to samo spytac..ale się wstydziłam..hihi :blush: :grin: Cytuj "W życiu piękne są tylko chwile.." Dżem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1781-ciastoabratkowy-sernik-ireny/#findComment-40233 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Anetka Opublikowano 10 Września 2008 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 10 Września 2008 Małgoś no trudno ale wybacz jak obrócić blachę z sernikiem , żeby nie wyleciał :question: :shock: :grin: a ja chcę spróbować na 18 zrobić juniorowi, i co obrócę i stracę sernik :grin: Abratku szybciutko tłumacz o co chodzi Cytuj Pozdrawiam Anetka :lol: To nie sztuka śmiać się, kiedy wszystko jest dobrze, sztuką jest szukanie uśmiechu gdy nam jest źle ! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1781-ciastoabratkowy-sernik-ireny/#findComment-40234 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość ChefPaul Opublikowano 10 Września 2008 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 10 Września 2008 Małgoś no trudno ale wybacz jak obrócić blachę z sernikiem , żeby nie wyleciał :question: :shock: :grin: a ja chcę spróbować na 18 zrobić juniorowi, i co obrócę i stracę sernik :grin: Abratku szybciutko tłumacz o co chodzi... do "góry nogami" (jak z wszystkim innym, np pasztetem), na wierzch "otwartej formy" kładziesz deskę kuchenną (lub cokolwiek podobnego) i odwracasz "do góry nogami" delikatnie zdejmując formę ... ot co buziaczki :grin: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1781-ciastoabratkowy-sernik-ireny/#findComment-40235 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomuś Opublikowano 10 Września 2008 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 10 Września 2008 Doroty sernik nie dotrwał do konkursu został "wchłoniety" w chwilę , piątkowej nocy ,:poszła jeszcze cała blacha "piramisso" w tempie " biegu na 100 metrów ", szkoda może by "zawalczyła", ale niech idzie na zdrowie :lol: .Za rok trzeba będzie podłączyć pod 380 V może dotrwa. :wink: Cytuj Tomuś Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1781-ciastoabratkowy-sernik-ireny/#findComment-40237 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Gabi Opublikowano 10 Września 2008 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 10 Września 2008 Doroty sernik nie dotrwał do konkursu został "wchłoniety" w chwilęCałe szczęście ,że Dorotka o mnie pomyślała i kawałeczek schowała :tongue: , bo pewnie bym nie skosztowała. Niestety na sernik abratka się nie "załapałam" :sad: . Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1781-ciastoabratkowy-sernik-ireny/#findComment-40238 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 10 Września 2008 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 10 Września 2008 ....i pewnie wszystko było schowane w szafie pancernej czyt. na "regale" biura zlotowego. :wink: Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1781-ciastoabratkowy-sernik-ireny/#findComment-40239 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Gabi Opublikowano 10 Września 2008 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 10 Września 2008 A Ty co ? Podglądałeś? :wink: :lol: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1781-ciastoabratkowy-sernik-ireny/#findComment-40240 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 10 Września 2008 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 10 Września 2008 Szukałem czegoś, a tutaj trafiam na prawdziwy skarbczyk łakoci z przepitkami do kompletu. :wink: Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1781-ciastoabratkowy-sernik-ireny/#findComment-40241 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 10 Września 2008 Autor Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 10 Września 2008 Możecie wierzyć lub nie ale da się go odwrócić - oczywiście razem z formą(i tak już pozostaje do wystygnięcia), oczywiście trzeba do tego wprawy a wygląda to dość brutalnie... Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1781-ciastoabratkowy-sernik-ireny/#findComment-40253 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 11 Września 2008 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 11 Września 2008 pół godziny po wypieczeniu,jak obrócić blachę z sernikiem , żeby nie wyleciał Czytając pierwszy raz przepis Abratka zrozumiałam, że zawartość formy należy obrócić po 1/2h wypiekania, czyli w trakcie pieczenia. A tutaj chodzi o odwrócenie "ładną stoną do góry" wypieku pół godziny po wyjęciu z piekarnika. :rolleyes: Czyli tak jak w torcie, spód ciasta, jako najbardziej foremny, dajemy na górę. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1781-ciastoabratkowy-sernik-ireny/#findComment-40297 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 11 Września 2008 Autor Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 11 Września 2008 Poprawiłem ten zapis, uzupełniając go nieco :wink: Czyli tak jak w torcie, spód ciasta, jako najbardziej foremny, dajemy na górę.niekoniecznie, robiąc torty warstwy zawsze są w tej samej kolejności z tym że górną odwracam (po uprzednim ścięciu wierzchniej "skórki"), spód natomiast "usztywnia konstrukcję" Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1781-ciastoabratkowy-sernik-ireny/#findComment-40313 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Papcio Opublikowano 16 Września 2008 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 16 Września 2008 Abratku! jestem zły na Ciebie!!!!Teraz siedzi mi w piekarniku Twój sernik i ucieka z blachy!!!!!!!Wlałem go do blachy tak jak pisałeś 13x40cm i jest za mała!!! Dana już ku.....wuje że tyle sprzątania będzie w piekarniku! Zobaczymy czy cały nie ucieknie!Idę go pilnować! Cytuj W życiu dwa dni są najważniejsze: Ten w którym się urodziłeś. I ten kiedy zrozumiałeś po co M.Twain Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1781-ciastoabratkowy-sernik-ireny/#findComment-40676 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 16 Września 2008 Autor Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 16 Września 2008 Abratku! jestem zły na Ciebie!!!!... Twój sernik ... ucieka z blachy!!!!!!!Papciu, jest mi z tego powodu bardzo przykro :sad: :blush: naprawdę nie wiem co mogę napisać na swoją obronę, może na pocieszenie powiem ze nam też czasem ten sernik robił taki "numer" - działo się tak przeważnie gdy było za dużo sera lub zbyt mocno podbiła się margaryna a masa serowa dodatkowo była zbyt delikatnie wymieszana z białkami Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1781-ciastoabratkowy-sernik-ireny/#findComment-40682 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomuś Opublikowano 16 Września 2008 Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 16 Września 2008 Dana już ku.....wuje że tyle sprzątania będzie w piekarniku!Abratku! jestem zły na Ciebie!!!! Abratku w przepisie powinieneś jeszcze dopisać ; Melisa + krople uspokajające dla osoby sprzątającej :wink: Cytuj Tomuś Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1781-ciastoabratkowy-sernik-ireny/#findComment-40684 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Papcio Opublikowano 16 Września 2008 Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 16 Września 2008 Już upieczony, zdjęcia nie dam bo to porażka. Znaczy się jakieś 1/3 wylała się, śmierdzi od spalenizny, popękał jak wulkan, ale smak ma taki jak na zlocie! Nie dam się i go zjem, a jutro jeszcze raz, ale w większej foremce! Danuś pójdzie do pracy a ja zrobię drugi, tylko żebym nie przesadził. Posypka świetna i dobrze się robi, nawet Dana ją zaaprobowała. Ona mówiła bym dał do większej formy, ale ja jej pokazałem przepis i dała za wygraną. Ma teraz uciechę i nabija się ze mnie! To na razie i Abratku nie martw się, nauczka dla mnie - trzeba myśleć!! Cytuj W życiu dwa dni są najważniejsze: Ten w którym się urodziłeś. I ten kiedy zrozumiałeś po co M.Twain Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1781-ciastoabratkowy-sernik-ireny/#findComment-40686 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Małgoś Opublikowano 16 Września 2008 Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 16 Września 2008 Człowiek nie świnia ..wszystko zje( a zwłaszcza co sam zrobił. :grin: ).. Cytuj "W życiu piękne są tylko chwile.." Dżem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1781-ciastoabratkowy-sernik-ireny/#findComment-40687 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Papcio Opublikowano 16 Września 2008 Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 16 Września 2008 Zgodnie z przepisem, obróciłem go do góry nogami i jakoś wyszedł z formy. Wylane boki już pożarte. Dana już się uspokoiła i stwierdziła, smaczny! nie muszę jutro piec drugiego.W sumie fajny wieczór! Warty ten sernik upieczenia, tylko "z głową" bo ucieka z formy! Cytuj W życiu dwa dni są najważniejsze: Ten w którym się urodziłeś. I ten kiedy zrozumiałeś po co M.Twain Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1781-ciastoabratkowy-sernik-ireny/#findComment-40689 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 16 Września 2008 Autor Zgłoś Udostępnij #23 Opublikowano 16 Września 2008 Tak mi teraz przyszło do głowy że istnieją różne formy, te których używam mają wysokość 7cm, jednak mam jedną ok 5cm - w tej też piekłem jednak masy musiało być mniej Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1781-ciastoabratkowy-sernik-ireny/#findComment-40690 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Papcio Opublikowano 17 Września 2008 Zgłoś Udostępnij #24 Opublikowano 17 Września 2008 No i po serniku!Po obcięciu i zjedzeniu to co „uciekało” reszta wyglądała nieźle. Jako tester był syn i jego dziewczyna, zjedli po kawałku i prosili o dokładkę, to nos mi coraz wyżej się unosił! Danusia i ja też po kawałku i po serniku. Ale uciechy było wczoraj! Te łapanie... Polecam przepis, już mam zamówienie na następny.Dzięki Tomku! Cytuj W życiu dwa dni są najważniejsze: Ten w którym się urodziłeś. I ten kiedy zrozumiałeś po co M.Twain Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1781-ciastoabratkowy-sernik-ireny/#findComment-40791 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Papcio Opublikowano 21 Września 2008 Zgłoś Udostępnij #25 Opublikowano 21 Września 2008 ♥Wczoraj upiekłem drugi sernik. Nauczony doświadczeniem, wlałem go do większej formy i ten jest super! Moja Danusia powiedziała: Wyrzuć wszystkie inne przepisy serników a zostaw Abratka. nawet ten z Włoszowej mam wyrzucić. (na pudełku sera z Włoszcowej jest przepis)Jak to mówią: Trening czyni mistrza! Cytuj W życiu dwa dni są najważniejsze: Ten w którym się urodziłeś. I ten kiedy zrozumiałeś po co M.Twain Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1781-ciastoabratkowy-sernik-ireny/#findComment-41082 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.