Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Około dwóch miesięcy temu robiłem swoja pierwszą kaszanke niestety pomijając smak i doprawienie gdzie proporcje przypraw zastosowałem z jednego przepisu z forum niestety kaszanka wyszła strasznie sucha. Już po wyjęciu z kotła odrazu widać było jak w miarę stygnięcia robi flak się ,,ściąga" i po 15 minutach wyglądała jakby schła 2 tygodnie na grzejniku... w smaku podobnie zero wilgotności. Niestety nie jestem w stanie przytoczyć dokładnie proporcji ale napewno było w niej bardzo mało tłuszczu bo sztuka była chuda i cała słonina poszła w kiełbasę, dużo kaszy niestety z braku doświadczenia zrobiłem jej chyba aż dwa razy więcej niż reszty wsadu a do tego jak dobrze pamiętam krwi również była duża ilość okolo 2l na 10 kg. Może ktoś podpowie mi co może w największej mierze za to odpowiadać żebym wiedział w którym kierunku iść i co poprawiać. Mówiąc wprost za taką suchość może odpowiadać mało tłuszczu, za dużo kaszy, za dużo krwi lub skórek czy może wszystko na raz...?????

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17824-kaszanka-zbyt-sucha-pro%C5%9Bba-o-pomoc/
Udostępnij na innych stronach

 

 

Mówiąc wprost za taką suchość może odpowiadać mało tłuszczu, za dużo kaszy, za dużo krwi lub skórek czy może wszystko na raz...?

A w jakiej ilości wody parzyłeś kaszę?

Ile było mięsa i skórek? 

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17824-kaszanka-zbyt-sucha-pro%C5%9Bba-o-pomoc/#findComment-686752
Udostępnij na innych stronach

Kasza według przepisu okolo 1,7l na kg a co do reszty niestety już nie pamiętam na 5 kg kaszy było mięso z połówki łba połowa podgardla i trochę skrawków w większości z mięsa krwawego plus skórki niestety nie pamiętam proporcji
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17824-kaszanka-zbyt-sucha-pro%C5%9Bba-o-pomoc/#findComment-686753
Udostępnij na innych stronach

Nic dziwnego ,że sucha bo tam sama kasza .Mięsa brak.

Brakuje Ci płuc ,które nadają kaszance soczystości. Ilość tłustego też ma znaczenie. Dobra proporcja to taka żeby podgardla było tyle co mięsa z głów. Z jednej połówki głowy można uzyskać ok. 1 kg mięsa czyli powinieneś dodać 1 kg podgardla.

Jak zrobisz z przepisu poniżej to na pewno nie będzie sucha.

Porcja na ok.10 - 11 kg kaszanki

1.Maski i mięso z głów wp. 2 kg

2.Podgardle - 2kg - 2,5 kg

3.Płuca - 1kg

4.Watroba krojona w kostkę 05x05 -1 kg (opcjonalnie)

5.Skórki - 0,8 kg

6.Rosół z gotowania mięsa - 1l

7.Krew -1l

8.Kasza gryczana niepalona - 1,60 kg- 1,70 kg

9.Rosół z gotowania mięsa do gotowania kaszy - 3,2 l - 3,4l

Przyprawy wg. uznania .Solisz cały farsz - 17g/kg

P.S

Jestem ciekaw z jakiego przepisu korzystałeś.?

Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17824-kaszanka-zbyt-sucha-pro%C5%9Bba-o-pomoc/#findComment-686759
Udostępnij na innych stronach

 

 

chyba wkradł się błąd

Skrót myślowy. :D Chodzi oczywiście o rosół z gotowania mięsa do ugotowania kaszy. Już poprawiłem. 

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17824-kaszanka-zbyt-sucha-pro%C5%9Bba-o-pomoc/#findComment-686764
Udostępnij na innych stronach

Dzięki Arkadiusz, nue kupuje elementów tylko całego swiniaka dlatego daję co i ile z niego mi zostaje ale jeśli będzie np mieso z całego lba i całe podgardla chyba będzie ok? Czy może dołożyć jeszcze nieco słoniny żeby było więcej tłuszczu?

[Dodano: 06 gru 2020 - 18:13]

A z przepisu korzystałem jak pisałem tylko jeśli chodzi o doprawienie ale następnym razem skorzystam z innego bo w smaku też nie nie było tego czegoś. Może podpowiesz mi ilość i jakie przyprawy na 10 kg poza solą?

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17824-kaszanka-zbyt-sucha-pro%C5%9Bba-o-pomoc/#findComment-686770
Udostępnij na innych stronach

Nic dziwnego ,że sucha bo tam sama kasza .Mięsa brak.

Brakuje Ci płuc ,które nadają kaszance soczystości. Ilość tłustego też ma znaczenie. Dobra proporcja to taka żeby podgardla było tyle co mięsa z głów. Z jednej połówki głowy można uzyskać ok. 1 kg mięsa czyli powinieneś dodać 1 kg podgardla.

Jak zrobisz z przepisu poniżej to na pewno nie będzie sucha.

Porcja na ok.10 - 11 kg kaszanki

1.Maski i mięso z głów wp. 2 kg

2.Podgardle - 2kg - 2,5 kg

3.Płuca - 1kg

4.Watroba krojona w kostkę 05x05 -1 kg (opcjonalnie)

5.Skórki - 0,8 kg

6.Rosół z gotowania mięsa - 1l

7.Krew -1l

8.Kasza gryczana niepalona - 1,60 kg- 1,70 kg

9.Rosół z gotowania mięsa do gotowania kaszy - 3,2 l - 3,4l

Przyprawy wg. uznania .Solisz cały farsz - 17g/kg

P.S

Jestem ciekaw z jakiego przepisu korzystałeś.?

Arkadiusz zauważyłem że rosołu z gotowania mies dodajesz również 1 litr na około 10 kg gotowego wsadu?

[Dodano: 06 gru 2020 - 18:21]

 

dołożyć jeszcze nieco słoniny

Lepszy tłusty boczek lub pachwina możesz dodać też skórę z tłuszczem z obróbki szynki.
Dzieki ale zazwyczaj boczek cały pekluje lub daję w kiełbasę a przy ostatniej sztuce nawet słoniny nie zostało bo było jej może max 2 kg i całość poszła w kiełbasę żeby nie była zbyt chuda dlatego między innymi kaszanka była już uboga we wszystko ????
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17824-kaszanka-zbyt-sucha-pro%C5%9Bba-o-pomoc/#findComment-686772
Udostępnij na innych stronach

Tak plus 1 l krwi.Czyli razem masz 2 l płynu na ok. 10 kg farszu.Możesz dodać też 2l samej krwi ,ale moim zdaniem kaszanka ma leprzy smak jak dodasz 50/50 krwi i rosołu z gotowania mięsa.A czy dodasz podgardle ,tlusty boczek czy skórotłuszcz z szynki to już nie ma znaczenia.Kaszanka potrzebuje tłuszczu. 


[Dodano: 06 gru 2020 - 18:53]

Tu masz gotowca.

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8741-wędliny-podrobowe-arkadiusza/?p=404897

Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17824-kaszanka-zbyt-sucha-pro%C5%9Bba-o-pomoc/#findComment-686777
Udostępnij na innych stronach

Witam wszystkich,chcę zrobić kaszankę ale mam mały problem,mianowicie,mam zamrożone  zmielone zapeklowane 1,5kg podgardła pozostałość po robieniu kiełbasy  w przepisie jest że wszystkie mięso gotujemy,no i teraz nie wiem co z tym podgardłem zrobić ugotować tego nie da rady,pytanie,czy mogę dodać te surowe,zmielone podgardle  do całości ugotowanego zmielonego farszu?dzięki za pomocną odpowiedż

Edytowane przez daro52
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17824-kaszanka-zbyt-sucha-pro%C5%9Bba-o-pomoc/#findComment-687313
Udostępnij na innych stronach

Do kaszanki wszystkie składniki powinny być gotowane ,niesolone i niepeklowane.Zostaw sobie do kiełbasy to zmielone peklowane i dokup  podgardla, albo tłustego boczku.

Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17824-kaszanka-zbyt-sucha-pro%C5%9Bba-o-pomoc/#findComment-687333
Udostępnij na innych stronach

Do kaszanki wszystkie składniki powinny być gotowane ,niesolone i niepeklowane.Zostaw sobie do kiełbasy to zmielone peklowane i dokup  podgardla, albo tłustego boczku.

właśnie kupiłem świeże podgardle temat do zamknięcia,dzięki

[Dodano: 10 gru 2020 - 10:38]

Do kaszanki wszystkie składniki powinny być gotowane ,niesolone i niepeklowane.Zostaw sobie do kiełbasy to zmielone peklowane i dokup  podgardla, albo tłustego boczku.

a powiedz mi jeszcze czy wodę w której gotujemy wszystkie mięso solimy?zdaje mi się że nie

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17824-kaszanka-zbyt-sucha-pro%C5%9Bba-o-pomoc/#findComment-687338
Udostępnij na innych stronach

Wody nie solimy.Tu masz gotowca.Jak będziesz miał jakieś pytania to na PW.

 https://wedlinydomow...iusza/?p=404897

Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17824-kaszanka-zbyt-sucha-pro%C5%9Bba-o-pomoc/#findComment-687342
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.