Trucker1989 Opublikowano 6 Grudnia 2020 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 6 Grudnia 2020 Witam.Około dwóch miesięcy temu robiłem swoja pierwszą kaszanke niestety pomijając smak i doprawienie gdzie proporcje przypraw zastosowałem z jednego przepisu z forum niestety kaszanka wyszła strasznie sucha. Już po wyjęciu z kotła odrazu widać było jak w miarę stygnięcia robi flak się ,,ściąga" i po 15 minutach wyglądała jakby schła 2 tygodnie na grzejniku... w smaku podobnie zero wilgotności. Niestety nie jestem w stanie przytoczyć dokładnie proporcji ale napewno było w niej bardzo mało tłuszczu bo sztuka była chuda i cała słonina poszła w kiełbasę, dużo kaszy niestety z braku doświadczenia zrobiłem jej chyba aż dwa razy więcej niż reszty wsadu a do tego jak dobrze pamiętam krwi również była duża ilość okolo 2l na 10 kg. Może ktoś podpowie mi co może w największej mierze za to odpowiadać żebym wiedział w którym kierunku iść i co poprawiać. Mówiąc wprost za taką suchość może odpowiadać mało tłuszczu, za dużo kaszy, za dużo krwi lub skórek czy może wszystko na raz...????? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17824-kaszanka-zbyt-sucha-pro%C5%9Bba-o-pomoc/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 6 Grudnia 2020 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 6 Grudnia 2020 Mówiąc wprost za taką suchość może odpowiadać mało tłuszczu, za dużo kaszy, za dużo krwi lub skórek czy może wszystko na raz...? A w jakiej ilości wody parzyłeś kaszę?Ile było mięsa i skórek? Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17824-kaszanka-zbyt-sucha-pro%C5%9Bba-o-pomoc/#findComment-686752 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Trucker1989 Opublikowano 6 Grudnia 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 6 Grudnia 2020 Kasza według przepisu okolo 1,7l na kg a co do reszty niestety już nie pamiętam na 5 kg kaszy było mięso z połówki łba połowa podgardla i trochę skrawków w większości z mięsa krwawego plus skórki niestety nie pamiętam proporcji Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17824-kaszanka-zbyt-sucha-pro%C5%9Bba-o-pomoc/#findComment-686753 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 6 Grudnia 2020 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 6 Grudnia 2020 (edytowane) Nic dziwnego ,że sucha bo tam sama kasza .Mięsa brak.Brakuje Ci płuc ,które nadają kaszance soczystości. Ilość tłustego też ma znaczenie. Dobra proporcja to taka żeby podgardla było tyle co mięsa z głów. Z jednej połówki głowy można uzyskać ok. 1 kg mięsa czyli powinieneś dodać 1 kg podgardla.Jak zrobisz z przepisu poniżej to na pewno nie będzie sucha.Porcja na ok.10 - 11 kg kaszanki1.Maski i mięso z głów wp. 2 kg2.Podgardle - 2kg - 2,5 kg3.Płuca - 1kg4.Watroba krojona w kostkę 05x05 -1 kg (opcjonalnie)5.Skórki - 0,8 kg6.Rosół z gotowania mięsa - 1l7.Krew -1l8.Kasza gryczana niepalona - 1,60 kg- 1,70 kg9.Rosół z gotowania mięsa do gotowania kaszy - 3,2 l - 3,4lPrzyprawy wg. uznania .Solisz cały farsz - 17g/kgP.SJestem ciekaw z jakiego przepisu korzystałeś.? Edytowane 6 Grudnia 2020 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17824-kaszanka-zbyt-sucha-pro%C5%9Bba-o-pomoc/#findComment-686759 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
L.Przemek Opublikowano 6 Grudnia 2020 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 6 Grudnia 2020 Rosół z gotowania kaszy chyba wkradł się błąd Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17824-kaszanka-zbyt-sucha-pro%C5%9Bba-o-pomoc/#findComment-686762 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 6 Grudnia 2020 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 6 Grudnia 2020 chyba wkradł się błąd Skrót myślowy. Chodzi oczywiście o rosół z gotowania mięsa do ugotowania kaszy. Już poprawiłem. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17824-kaszanka-zbyt-sucha-pro%C5%9Bba-o-pomoc/#findComment-686764 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
L.Przemek Opublikowano 6 Grudnia 2020 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 6 Grudnia 2020 Skrót myślowy Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17824-kaszanka-zbyt-sucha-pro%C5%9Bba-o-pomoc/#findComment-686765 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Trucker1989 Opublikowano 6 Grudnia 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 6 Grudnia 2020 Dzięki Arkadiusz, nue kupuje elementów tylko całego swiniaka dlatego daję co i ile z niego mi zostaje ale jeśli będzie np mieso z całego lba i całe podgardla chyba będzie ok? Czy może dołożyć jeszcze nieco słoniny żeby było więcej tłuszczu? [Dodano: 06 gru 2020 - 18:13] A z przepisu korzystałem jak pisałem tylko jeśli chodzi o doprawienie ale następnym razem skorzystam z innego bo w smaku też nie nie było tego czegoś. Może podpowiesz mi ilość i jakie przyprawy na 10 kg poza solą? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17824-kaszanka-zbyt-sucha-pro%C5%9Bba-o-pomoc/#findComment-686770 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
L.Przemek Opublikowano 6 Grudnia 2020 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 6 Grudnia 2020 dołożyć jeszcze nieco słoniny Lepszy tłusty boczek lub pachwina możesz dodać też skórę z tłuszczem z obróbki szynki. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17824-kaszanka-zbyt-sucha-pro%C5%9Bba-o-pomoc/#findComment-686771 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Trucker1989 Opublikowano 6 Grudnia 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 6 Grudnia 2020 Nic dziwnego ,że sucha bo tam sama kasza .Mięsa brak.Brakuje Ci płuc ,które nadają kaszance soczystości. Ilość tłustego też ma znaczenie. Dobra proporcja to taka żeby podgardla było tyle co mięsa z głów. Z jednej połówki głowy można uzyskać ok. 1 kg mięsa czyli powinieneś dodać 1 kg podgardla.Jak zrobisz z przepisu poniżej to na pewno nie będzie sucha.Porcja na ok.10 - 11 kg kaszanki1.Maski i mięso z głów wp. 2 kg2.Podgardle - 2kg - 2,5 kg3.Płuca - 1kg4.Watroba krojona w kostkę 05x05 -1 kg (opcjonalnie)5.Skórki - 0,8 kg6.Rosół z gotowania mięsa - 1l7.Krew -1l8.Kasza gryczana niepalona - 1,60 kg- 1,70 kg9.Rosół z gotowania mięsa do gotowania kaszy - 3,2 l - 3,4lPrzyprawy wg. uznania .Solisz cały farsz - 17g/kgP.SJestem ciekaw z jakiego przepisu korzystałeś.?Arkadiusz zauważyłem że rosołu z gotowania mies dodajesz również 1 litr na około 10 kg gotowego wsadu?[Dodano: 06 gru 2020 - 18:21] dołożyć jeszcze nieco słoninyLepszy tłusty boczek lub pachwina możesz dodać też skórę z tłuszczem z obróbki szynki.Dzieki ale zazwyczaj boczek cały pekluje lub daję w kiełbasę a przy ostatniej sztuce nawet słoniny nie zostało bo było jej może max 2 kg i całość poszła w kiełbasę żeby nie była zbyt chuda dlatego między innymi kaszanka była już uboga we wszystko ???? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17824-kaszanka-zbyt-sucha-pro%C5%9Bba-o-pomoc/#findComment-686772 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 6 Grudnia 2020 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 6 Grudnia 2020 (edytowane) Tak plus 1 l krwi.Czyli razem masz 2 l płynu na ok. 10 kg farszu.Możesz dodać też 2l samej krwi ,ale moim zdaniem kaszanka ma leprzy smak jak dodasz 50/50 krwi i rosołu z gotowania mięsa.A czy dodasz podgardle ,tlusty boczek czy skórotłuszcz z szynki to już nie ma znaczenia.Kaszanka potrzebuje tłuszczu. [Dodano: 06 gru 2020 - 18:53]Tu masz gotowca.https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8741-wędliny-podrobowe-arkadiusza/?p=404897 Edytowane 6 Grudnia 2020 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17824-kaszanka-zbyt-sucha-pro%C5%9Bba-o-pomoc/#findComment-686777 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
daro52 Opublikowano 10 Grudnia 2020 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 10 Grudnia 2020 (edytowane) Witam wszystkich,chcę zrobić kaszankę ale mam mały problem,mianowicie,mam zamrożone zmielone zapeklowane 1,5kg podgardła pozostałość po robieniu kiełbasy w przepisie jest że wszystkie mięso gotujemy,no i teraz nie wiem co z tym podgardłem zrobić ugotować tego nie da rady,pytanie,czy mogę dodać te surowe,zmielone podgardle do całości ugotowanego zmielonego farszu?dzięki za pomocną odpowiedż Edytowane 10 Grudnia 2020 przez daro52 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17824-kaszanka-zbyt-sucha-pro%C5%9Bba-o-pomoc/#findComment-687313 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 10 Grudnia 2020 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 10 Grudnia 2020 (edytowane) Do kaszanki wszystkie składniki powinny być gotowane ,niesolone i niepeklowane.Zostaw sobie do kiełbasy to zmielone peklowane i dokup podgardla, albo tłustego boczku. Edytowane 10 Grudnia 2020 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17824-kaszanka-zbyt-sucha-pro%C5%9Bba-o-pomoc/#findComment-687333 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
daro52 Opublikowano 10 Grudnia 2020 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 10 Grudnia 2020 Do kaszanki wszystkie składniki powinny być gotowane ,niesolone i niepeklowane.Zostaw sobie do kiełbasy to zmielone peklowane i dokup podgardla, albo tłustego boczku.właśnie kupiłem świeże podgardle temat do zamknięcia,dzięki[Dodano: 10 gru 2020 - 10:38]Do kaszanki wszystkie składniki powinny być gotowane ,niesolone i niepeklowane.Zostaw sobie do kiełbasy to zmielone peklowane i dokup podgardla, albo tłustego boczku.a powiedz mi jeszcze czy wodę w której gotujemy wszystkie mięso solimy?zdaje mi się że nie Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17824-kaszanka-zbyt-sucha-pro%C5%9Bba-o-pomoc/#findComment-687338 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 10 Grudnia 2020 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 10 Grudnia 2020 (edytowane) Wody nie solimy.Tu masz gotowca.Jak będziesz miał jakieś pytania to na PW. https://wedlinydomow...iusza/?p=404897 Edytowane 10 Grudnia 2020 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17824-kaszanka-zbyt-sucha-pro%C5%9Bba-o-pomoc/#findComment-687342 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
daro52 Opublikowano 10 Grudnia 2020 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 10 Grudnia 2020 Wody nie solimy.Tu masz gotowca.Jak będziesz miał jakieś pytania to na PW https://wedlinydomow...iusza/?p=404897 dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17824-kaszanka-zbyt-sucha-pro%C5%9Bba-o-pomoc/#findComment-687344 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.