Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć,

 

Trochę na forum mnie nie było  :laugh: Jakieś ponad 10 lat, aż szkoda  :devil:

 

No więc tak, na święta mam 16kg szynki i standardowo pekluje na mokro.

Jednak ze względu na ograniczone miejsce, postanowiłem poeksperymentować z peklowaniem próżniowym polędwicy. 

 

Małe, raczej około 50-65 dag / szt.

 

Dałem 18gr peklo na kg mięsa, natarte mięsko bez nastrzyku poszło w próżnię na 6 dni.

 

Nie będzie za słone?

Wrzuciłem do worka 2 ziela + jeden liść, żeby jakikolwiek aromat to miało.

 

Jeśli macie jakieś doświadczenia w tej materii, proszę o podpowiedź  :angel:  :angel:

Edytowane przez zifarek

:heart: kryniu123  :heart:

"Ze świata tego każdy ma tyle, ile sobie weźmie." - L. Tołstoj

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17887-peklowanie-vacuum/
Udostępnij na innych stronach

Zależy jaki poziom słoności preferujesz. Myślę, że będzie dobrze.

Dla mnie byłoby zbyt mało słone (lub na granicy), ale ja ze słonolubnych ????

 

6 dni to trochę mało, ale z drugiej strony to małe kawałki. Zobaczysz po wędzeniu i przekrojeniu czy zdarzyło się zapeklować w całości.

 

Aromat miałoby na 100% nawet bez przypraw - mięsny, wędzony ????

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17887-peklowanie-vacuum/#findComment-687950
Udostępnij na innych stronach

 

 

Dla mnie byłoby zbyt mało słone (lub na granicy), ale ja ze słonolubnych 6 dni to trochę mało, ale z drugiej strony to małe kawałki. Zobaczysz po wędzeniu i przekrojeniu czy zdarzyło się zapeklować w całości.
 

Dziękuję, ja raczej z tych umiarkowanych co do soli. No i uwielbiam zapach i aromat przypraw, no ale to można nadać dzięki parzeniu. 

 

 

 

6 dni to trochę mało, ale z drugiej strony to małe kawałki. Zobaczysz po wędzeniu i przekrojeniu czy zdarzyło się zapeklować w całości.

Generalnie zawsze pekluje na mokro, przy polędwiczkach tych rozmiarów nigdy nie miałem problemu z niedopeklowaniem, ale to mój pierwszy raz z próżnią. 

 

@tytan58 - dziękuję, poczytam, trochę do tyłu jestem z lekturami  :blush:

:heart: kryniu123  :heart:

"Ze świata tego każdy ma tyle, ile sobie weźmie." - L. Tołstoj

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17887-peklowanie-vacuum/#findComment-687952
Udostępnij na innych stronach

Ja z niedopeklowaniem przy peklowaniu w worku miałem problem tylko przy jednej kombinacji warunków:

- krótki czas peklowania (5 dni)

- worek leżał na złej półce w lodówce gdzie było 1.5 stopnia ????

Edytowane przez grim_reefer
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17887-peklowanie-vacuum/#findComment-687959
Udostępnij na innych stronach

- krótki czas peklowania (5 dni) - worek leżał na złej półce w lodówce gdzie było 1.5 stopnia

 

cenna wskazówka. niższa temperatura wiadomo przedłuża czas peklowania.

ale 5 dni bez nastrzyku, czy z nastrzykiem..?

 

mam nadzieję że 6 dni i stabilne 5*C w lodówce zda egzamin.  :angel:  

Edytowane przez zifarek

:heart: kryniu123  :heart:

"Ze świata tego każdy ma tyle, ile sobie weźmie." - L. Tołstoj

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17887-peklowanie-vacuum/#findComment-687963
Udostępnij na innych stronach

Szynka kulka około 900g bez nastrzyku.

 

To było niedługo po tym jak kupiłem lodówkę, której używam głównie do peklowania. Nie ma w niej ustawienia temperatury tylko pokrętło od 1 do 5.

Wstawiłem więc termometr na GÓRNĄ PÓŁKĘ i ustawiłem lodówkę tak, żeby było na nim 4 stopnie.

Skutkiem takiego ustawienia było 1.5 stopnia na DOLNEJ PÓŁCE, gdzie położyłem worek z mięsem.

Teraz zmieniłem trochę ustawienie i na górnej mam 6, a tej na samym dole nie używam do peklowania ????

Głównie używam półki gdzie jest 5 stopni...

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17887-peklowanie-vacuum/#findComment-687975
Udostępnij na innych stronach

 

 

Generalnie zawsze pekluje na mokro, przy polędwiczkach tych rozmiarów nigdy nie miałem problemu z niedopeklowaniem, ale to mój pierwszy raz z próżnią. 

Polędwiczka a szynka to dwa różne światy. Po 6 dniach na sucho i bez nastrzyku szynka może w środku być niedopeklowana.

Ja pekluję w workach z nastrzykiem i minimum 7-8 dni. Kłopotu nie było.

--

Romii

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17887-peklowanie-vacuum/#findComment-688007
Udostępnij na innych stronach

 

 

Polędwiczka a szynka to dwa różne światy. Po 6 dniach na sucho i bez nastrzyku szynka może w środku być niedopeklowana.
 

 

Tak, wiem. Proszę przeczytaj całość mojego posta.  :)

:heart: kryniu123  :heart:

"Ze świata tego każdy ma tyle, ile sobie weźmie." - L. Tołstoj

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17887-peklowanie-vacuum/#findComment-688010
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.