boxer1981228 Opublikowano 16 Grudnia 2020 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 16 Grudnia 2020 (edytowane) Witam forumowiczów,Jest pewien problem do rozwiązania. Czy mógły ktoś wytłumaczyć dlaczego do peklowania na mokro ma być 0.4-0.5l zalewy peklującej? Ja rozumiem to tak jak to przedstawił autor filmu:Że jeżeli zastosujemy więcej zalewy to mięso będzie po prostu za słone, czy tak? Na pewnej grupie FB rozpoczeła się spora dyskuja i jeden z użytkowników twierdzi że ilość zalewy nie ma znaczenia. Że jedynie na słoność mięsa liczy się % zalewy i czas peklowania. Możecie to jakoś naukowo wytłumaczyć, odesłać do jakiejś fachowej lektury?Z góry dziękujęBox Edytowane 16 Grudnia 2020 przez EAnna 1 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17918-ilo%C5%9B%C4%87-zalewy-pekluj%C4%85cej-a-s%C5%82ono%C5%9B-mi%C4%99sa/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Romii Opublikowano 16 Grudnia 2020 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 16 Grudnia 2020 Policz sobie jakie stężenie peklosoli będzie w mięsie i zalewie po wyrównaniu stężeń.Jeśli weźmiesz 100l zalewy 10% i umieścisz w niej 1 kg mięsa to po wyrównaniu stężeń będzie w mięsie 10% soli - nie do zjedzenia.Jeśli weźmiesz 100l zalewy 10% i umieścisz w niej 250 kg mięsa to stężenie soli w mięsie po wyrównaniu będzie 3,5%.Resztę policz sobie sam i z praktyki musisz wiedzieć ile % soli w mięsie dla Ciebie jest OK.--Romii Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17918-ilo%C5%9B%C4%87-zalewy-pekluj%C4%85cej-a-s%C5%82ono%C5%9B-mi%C4%99sa/#findComment-688566 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ZLeP Opublikowano 16 Grudnia 2020 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 16 Grudnia 2020 (edytowane) Ma duże znaczenie.Podaję bardzo uproszczony przykład, ale łatwy do zrozumienia:Wyobraź sobie solankę o słoności 100% i mięso 0%.Jeśli damy litrę solanki i kilogram mięsa to po wyrównaniu stężeń osiągniemy po 50% słoności.Jeśli damy 9l solanki i kilogram mięsa to po wyrównaniu stężeń osiągniemy 90% słoności.Jeśli damy 1l solanki i 9 kilogramów mięsa to po wyrównaniu stężeń osiągniemy 10% słoności.Zrozumiałeś już?Oczywiście czas też ma znaczenie. Mięso to nie gąbka, że wystarczy włożyć do wody i cała natychmiast przesiąknie.Edytowano:Romii, ale Ty jesteś szybki! Edytowane 16 Grudnia 2020 przez ZLeP Cytuj https://sklep.zlp.com.pl/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17918-ilo%C5%9B%C4%87-zalewy-pekluj%C4%85cej-a-s%C5%82ono%C5%9B-mi%C4%99sa/#findComment-688567 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 16 Grudnia 2020 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 16 Grudnia 2020 Wyobraź sobie solankę o słoności 100% Zły przykład. Stężenie maksymalne roztworu soli w wodzie o temperaturze 20 st.C wynosi maksymalnie 35,9%. Dosypując dalej sól otrzymamy roztwór przesycony, powodujący wytrącanie się kryształków soli, co dla potrzeb obróbki mięsa nie jest wskazane. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17918-ilo%C5%9B%C4%87-zalewy-pekluj%C4%85cej-a-s%C5%82ono%C5%9B-mi%C4%99sa/#findComment-688575 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ZLeP Opublikowano 16 Grudnia 2020 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 16 Grudnia 2020 (edytowane) Podaję bardzo uproszczony przykład, ale łatwy do zrozumienia: 100% roztworem sypią drogi . Edytowane 16 Grudnia 2020 przez ZLeP Cytuj https://sklep.zlp.com.pl/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17918-ilo%C5%9B%C4%87-zalewy-pekluj%C4%85cej-a-s%C5%82ono%C5%9B-mi%C4%99sa/#findComment-688576 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 16 Grudnia 2020 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 16 Grudnia 2020 Z mięsem nie ma zabawy. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17918-ilo%C5%9B%C4%87-zalewy-pekluj%C4%85cej-a-s%C5%82ono%C5%9B-mi%C4%99sa/#findComment-688577 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciekzbrzegu Opublikowano 16 Grudnia 2020 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 16 Grudnia 2020 (edytowane) Możecie to jakoś naukowo wytłumaczyć, odesłać do jakiejś fachowej lektury? Matematyka . liczenie procentów - jeżeli masz 1 kg mięsa 0,4 litra wody solanka na bazie peklosoli o stężeniu 9 % ( 0,04 kg peklosoli na 0,4 kg wody)to po wyrównaniu poziomu soli będziesz miał w kg mięsa 0,027 kg =0,04/(1 kg +0,4 kg +0,04 kg) i to jest zjadliwe choc dla mnie za słone-jeżeli masz 1 kg mięsa 0,8 litra wody solanka na bazie peklosoli o stężeniu 9 % ( 0,08 kg peklosoli na 0,8 kg wody) to po wyrównaniu poziomu soli będziesz miał w kg mięsa 0,042 kg =0,08/(1 kg +0,8 kg +0,08 kg) i to jest nie zjadliwe bo za słone-jeżeli masz 1 kg mięsa 0,8 litra wody solanka na bazie peklosoli o stężeniu 4,7 % ( 0,04 kg peklosoli na 0,8 kg wody) to po wyrównaniu poziomu soli będziesz miał w kg mięsa 0,021 kg =0,04/(1 kg +0,8 kg +0,04 kg) i to może być pod względem słoności oki ale stężenie solanki jest za male i grozi zepsuciem mięsa Możesz policzyć sobie w arkuszu kalkulacyjnym i wyjdzie Ci ze tylko użycie 0,4-0,5 litra wody przy założonym stężeniu solanki (7-11 % w zależności jak kto lubi slone ) da Ci odpowiedni poziom peklosoli (czyli soli odpowiadającej za głownie słoność ale też azotynu sodu odpowiadającego za zabezpieczenie mięsa ) w kg mięsa .Wyliczenia powyższe są uproszczeniem bo traktują mięso tak samo jak wodę . Tez wynika z nich ze potrzebny jest czas aby nastąpiło wyrównanieSkąd wiedzieli Dziadowie o ilości itp jak nie mieli Exelli itp z praktyki która nam przekazali Mięso przesolone można wymoczyć ale . Jest to dodatkowy proces i trzeba mieć doświadczenie w tym temacie Edytowane 16 Grudnia 2020 przez Maciekzbrzegu Cytuj Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17918-ilo%C5%9B%C4%87-zalewy-pekluj%C4%85cej-a-s%C5%82ono%C5%9B-mi%C4%99sa/#findComment-688589 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TommyT Opublikowano 18 Grudnia 2020 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 18 Grudnia 2020 Czy w takim przypadku jest jakiś sposób na zwiększenie ilości zalewy dla danej ilości mięsa?Chodzi mi o to, że czasem ciężko dopasować odpowiedni pojemnik do peklowania tak, żeby mięso było zakryte, szczególnie jak chcę je obracać... Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17918-ilo%C5%9B%C4%87-zalewy-pekluj%C4%85cej-a-s%C5%82ono%C5%9B-mi%C4%99sa/#findComment-688849 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 18 Grudnia 2020 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 18 Grudnia 2020 Zastosuj starą metodę polegającą na włożeniu do pojemnika zakręconej butelki lub słoika, wypełnionych wodą. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17918-ilo%C5%9B%C4%87-zalewy-pekluj%C4%85cej-a-s%C5%82ono%C5%9B-mi%C4%99sa/#findComment-688853 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Olek.P Opublikowano 18 Grudnia 2020 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 18 Grudnia 2020 ......, czy wyrownanie soli w solance i miesie podczas peklowania moze osiagnac stan 50%do 50% ..........bo solanka to ciecz ,a mieso (chyba ) cialo stale ?? .......moga wchlaniac moim zdaniem rozne ilosci soli,ale to tylko moje zdanie, pytanie (laika ) [Dodano: 18 gru 2020 - 21:15] Zastosuj starą metodę polegającą na włożeniu do pojemnika zakręconej butelki lub słoika, wypełnionych wodą. Worek z woda jest dobry,a najlepsze to roznej wielkosci kamiene (dodatkowo sluza jako obciazniki ) Cytuj pozdrowienia Olek.P Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17918-ilo%C5%9B%C4%87-zalewy-pekluj%C4%85cej-a-s%C5%82ono%C5%9B-mi%C4%99sa/#findComment-688861 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TommyT Opublikowano 18 Grudnia 2020 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 18 Grudnia 2020 Dziękuję za odpowiedzi. Jakoś mam wrażenie, że mało tej zalewy mam do ilości mięsa (korzystam z tabeli Dziadka)... Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17918-ilo%C5%9B%C4%87-zalewy-pekluj%C4%85cej-a-s%C5%82ono%C5%9B-mi%C4%99sa/#findComment-688865 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 18 Grudnia 2020 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 18 Grudnia 2020 Zawsze się tak wydaje zwłaszcza, kiedy robisz pierwszy raz. Potem przywykniesz. na razie zastosuj któryś z podanych sposobów. Powodzenia. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17918-ilo%C5%9B%C4%87-zalewy-pekluj%C4%85cej-a-s%C5%82ono%C5%9B-mi%C4%99sa/#findComment-688866 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AdamKowalski Opublikowano 21 Grudnia 2020 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 21 Grudnia 2020 Zawsze stosowałem się do takiego wzoru (zresztą zaczerpniętego stąd tutaj, z forum):solanka: 10,5%, ilość wody: 0,4 razy waga mięsaPrzykład: 1 kg mięsa, 0,4 l wody, 42 g soli. To moim zdaniem są prawidłowe proporcje. Masz rację, że czasami ciężko tak umieścić mięso w naczyniu aby nie wystawało ponad powierzchnię zalewy. Myślę, że na przyszłość zmienię nieco proporcje i będzie to ilość wody jako 0,5 razy waga mięsa. Solanka 10,5% lub ewentualnie 10,0%. A może nawet mniej, trzeba doświadczalnie sprawdzić. Wtedy powinno być łatwiej ułożyć mięso w naczyniu. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17918-ilo%C5%9B%C4%87-zalewy-pekluj%C4%85cej-a-s%C5%82ono%C5%9B-mi%C4%99sa/#findComment-689172 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 21 Grudnia 2020 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 21 Grudnia 2020 Wkładasz butelke zamkniętą z wodą lub zakręcony słoik i już masz wyższy poziom Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17918-ilo%C5%9B%C4%87-zalewy-pekluj%C4%85cej-a-s%C5%82ono%C5%9B-mi%C4%99sa/#findComment-689174 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.