Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Nie stosując się do zasad nastrzykiwania odpowiednią ilością solanki w stosunku do wagi mięsa "wtłoczyłem" do 1 kg szynki co najmniej 300ml solanki o stężeniu 6%. Następnie umieściłem mięso w przygotowanej zalewie peklowej o tym samym stężeniu. Jak zareagować. Boję się, że wędzonki będą za słone. Mięso nastrzykiwałem wczoraj. Wędzić zamierzam 22.12
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17919-przesadzi%C5%82em-z-nastrzykiwaniem/
Udostępnij na innych stronach

Raczej nie będzie za słone . Zrobiłeś solankę  o stosunkowo niskim stężeniu - pilnuj temperatury peklowania.

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17919-przesadzi%C5%82em-z-nastrzykiwaniem/#findComment-688610
Udostępnij na innych stronach

 

 

"wtłoczyłem" do 1 kg szynki co najmniej 300ml solanki o stężeniu 6%.

Nie stosując polifosforanów dajesz warunki do naturalnego wyciśnięcia nadmiaru solanki  z wędliny.

Poza tym niskie stężenie solanki i krótki stosunkowo czas peklowania nie spowodują nadmiernego zasolenia.

Nie piszesz, w jakiej ilości solanki peklujesz.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17919-przesadzi%C5%82em-z-nastrzykiwaniem/#findComment-688614
Udostępnij na innych stronach

Mięska 6kg. Użyłem 2,5 litra zalewy peklowej o stężeniu 6% - stosując proporcje 60gram peklosoli na litr wody

Czyli zużyłeś 150g peklosoli na 8,5kg masy (mieso + woda).

Daje to stężenie 17,6gsoli na 1kg mięsa, czy li bardzo małe.

Na Twoim miejscu dosypałabym peklosoli do uzyskania stężenia co najmniej 8% (uwzględniam solidny nastrzyk).

Czas peklowania jest bardzo krótki, bo zaledwie 7 dni. W takim czasie standardowo stosuje się solanke o stężeniu 10% (przy 0,4l solanki na 1 kg mięsa.)

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17919-przesadzi%C5%82em-z-nastrzykiwaniem/#findComment-688617
Udostępnij na innych stronach

Sugerowałem się proporcją podawaną na opakowaniu peklosoli 60g/litr wody. Ale zaniepokoił mnie przede wszystkim ten zbyt obfity nastrzyk. Tak jak pisałem uprzednio trzy strzykawki o poj.100ml w szyneczkę o wadze ok. 1kg. Więc po radach jestem spokojniejszy. Stężenie solanki jest małe (wędzonki nie będą za słone) mimo przesadzonego nastrzyku. Wręcz powinienem zwiększyć stężenie do około 8%. Dziękuję za wskazówki
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17919-przesadzi%C5%82em-z-nastrzykiwaniem/#findComment-688618
Udostępnij na innych stronach

 

 

Stężenie solanki jest małe (wędzonki nie będą za słone)

Nawet sugeruję parzenie w workach metodą sous vide aby uniknąć odsolenia.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17919-przesadzi%C5%82em-z-nastrzykiwaniem/#findComment-688635
Udostępnij na innych stronach

 

Stężenie solanki jest małe (wędzonki nie będą za słone)

 

Nawet sugeruję parzenie w workach metodą sous vide aby uniknąć odsolenia.
Też tak bym zrobił. Ja wędzonki po dymieniu parzę tą metodą i stosuję solanki właśnie 8% Edytowane przez Woytas
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17919-przesadzi%C5%82em-z-nastrzykiwaniem/#findComment-688656
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.