Mixol Opublikowano 16 Grudnia 2020 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 16 Grudnia 2020 Witam. Nie stosując się do zasad nastrzykiwania odpowiednią ilością solanki w stosunku do wagi mięsa "wtłoczyłem" do 1 kg szynki co najmniej 300ml solanki o stężeniu 6%. Następnie umieściłem mięso w przygotowanej zalewie peklowej o tym samym stężeniu. Jak zareagować. Boję się, że wędzonki będą za słone. Mięso nastrzykiwałem wczoraj. Wędzić zamierzam 22.12 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17919-przesadzi%C5%82em-z-nastrzykiwaniem/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 16 Grudnia 2020 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 16 Grudnia 2020 Raczej nie będzie za słone . Zrobiłeś solankę o stosunkowo niskim stężeniu - pilnuj temperatury peklowania. Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17919-przesadzi%C5%82em-z-nastrzykiwaniem/#findComment-688610 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 16 Grudnia 2020 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 16 Grudnia 2020 "wtłoczyłem" do 1 kg szynki co najmniej 300ml solanki o stężeniu 6%. Nie stosując polifosforanów dajesz warunki do naturalnego wyciśnięcia nadmiaru solanki z wędliny.Poza tym niskie stężenie solanki i krótki stosunkowo czas peklowania nie spowodują nadmiernego zasolenia.Nie piszesz, w jakiej ilości solanki peklujesz. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17919-przesadzi%C5%82em-z-nastrzykiwaniem/#findComment-688614 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mixol Opublikowano 16 Grudnia 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 16 Grudnia 2020 Mięska 6kg. Użyłem 2,5 litra zalewy peklowej o stężeniu 6% - stosując proporcje 60gram peklosoli na litr wody Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17919-przesadzi%C5%82em-z-nastrzykiwaniem/#findComment-688616 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 16 Grudnia 2020 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 16 Grudnia 2020 Mięska 6kg. Użyłem 2,5 litra zalewy peklowej o stężeniu 6% - stosując proporcje 60gram peklosoli na litr wodyCzyli zużyłeś 150g peklosoli na 8,5kg masy (mieso + woda).Daje to stężenie 17,6gsoli na 1kg mięsa, czy li bardzo małe.Na Twoim miejscu dosypałabym peklosoli do uzyskania stężenia co najmniej 8% (uwzględniam solidny nastrzyk).Czas peklowania jest bardzo krótki, bo zaledwie 7 dni. W takim czasie standardowo stosuje się solanke o stężeniu 10% (przy 0,4l solanki na 1 kg mięsa.) Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17919-przesadzi%C5%82em-z-nastrzykiwaniem/#findComment-688617 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mixol Opublikowano 16 Grudnia 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 16 Grudnia 2020 Sugerowałem się proporcją podawaną na opakowaniu peklosoli 60g/litr wody. Ale zaniepokoił mnie przede wszystkim ten zbyt obfity nastrzyk. Tak jak pisałem uprzednio trzy strzykawki o poj.100ml w szyneczkę o wadze ok. 1kg. Więc po radach jestem spokojniejszy. Stężenie solanki jest małe (wędzonki nie będą za słone) mimo przesadzonego nastrzyku. Wręcz powinienem zwiększyć stężenie do około 8%. Dziękuję za wskazówki Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17919-przesadzi%C5%82em-z-nastrzykiwaniem/#findComment-688618 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 17 Grudnia 2020 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 17 Grudnia 2020 Stężenie solanki jest małe (wędzonki nie będą za słone) Nawet sugeruję parzenie w workach metodą sous vide aby uniknąć odsolenia. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17919-przesadzi%C5%82em-z-nastrzykiwaniem/#findComment-688635 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mixol Opublikowano 17 Grudnia 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 17 Grudnia 2020 Jeszcze raz dziękuję i pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17919-przesadzi%C5%82em-z-nastrzykiwaniem/#findComment-688653 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Woytas Opublikowano 17 Grudnia 2020 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 17 Grudnia 2020 (edytowane) Stężenie solanki jest małe (wędzonki nie będą za słone) Nawet sugeruję parzenie w workach metodą sous vide aby uniknąć odsolenia.Też tak bym zrobił. Ja wędzonki po dymieniu parzę tą metodą i stosuję solanki właśnie 8% Edytowane 17 Grudnia 2020 przez Woytas Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17919-przesadzi%C5%82em-z-nastrzykiwaniem/#findComment-688656 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.