Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Ogólnie izolacja termiczna przewodów to 60stC. Proponuję dać go w jakimś izolowanym termicznie kanaliku lub owinąć przewodów jakaś termoizolacją.

 

Wysłane z mojego Redmi 8 przy użyciu Tapatalka

No i pytanie jakiej mocy jest grzałka? Bo jeżeli np grzałka ma 3500 W i wędzisz na ciepło to nie od razu ale z czasem izolacja zacznie tracić swoje właściwości.

A jeśli jeszcze czasem pieczesz no to już na pewno izolacja termiczna.

 

Wysłane z mojego Redmi 8 przy użyciu Tapatalka

  • 4 tygodnie później...

Witam. No właśnie. Jestem w trakcie budowy wędzarni elektrycznej. Prawie wykonałem deflektor z grzałką 2000 W. Teraz pozostała mi izolacja styków grzałki z przewodem zasilającym. Usilnie poszukuję rurki silikonowej odpornej na temperatuę, którą mógłbym zaizolować osłony konektorów grzałki. Przydałby się też przewód trzyżyłowy wysokotemperaturowy.

 

Czy ktoś wie, gdzie takie rzeczy można kupić ?

Edytowane przez Belizariusz

Panowie. Serdeczne dzięki. Wpisywałem w wyszukiwarce Allegro na różne sposoby te frazy i wychodziły mi jedynie rurki z włókna szklanego a zero kabli. Dzięki Wam jestem w domu.  :clap:

Czy ten szklany oplot nadaje się na izolację styków łączeniowych i czy można go ścisnąć, by szczelnie przylegał do połączenia ?

Edytowane przez Belizariusz

Jak ocieplisz wędzarnię, to grzałka 2000W w zimie spokojnie daje radę w wędzarni ok 300l. Tak więcej na 1 fazę nie polecam. Co do przewodu sprawdzony masz tutaj:https://zadymiarz.pl/pl/p/Kabel-silikonowy-3x1%2C5mm2-do-grzalki-180C-1m/344

Konektory zaciśniesz na przewody i nie widzę potrzeby ich izolacji. Umieścisz je od tyłu.

Edytowane przez Raf78

Dzięki.  Jak zobaczyłem w naturze wielkość ( czytaj maleńkość ) tej grzałki, to miałem wątpliwości, czy przez pomyłkę nie kupiłem grzałki od akwarium :) To ma być mała wędzarka. Około 280 l. Proszę o informację o co chodzi z tą jedną fazą. 

BTW ; Zadymiarz jest drogi. Ten sam kabel, tańszy o prawie 6 zł na metrze :

https://allegro.pl/oferta/kabel-przewod-silikonowy-sihf-3x2-5mm2-na-metry-8157325097

Edytowane przez Belizariusz

Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. ....

Albert Einstein

自製煙熏肉

Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie :)

Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber

Oczywiście możesz szukać tańszego, ja ten mam sprawdzony, a przecież bardzo dużo go nie trzeba. Co do 1 fazy to pisałem zasilanie 230V, tutaj nie zalecana większą moc grzałki. Ja początkowo miałem kupić też te sprzedawane takie okrągłe, ale później udało mi się nabyć grzałkę 2000W o większej powierzchni, która nie rozgrzewa się tak znacznie, jest to istotne przy wędzeniu w zimę jak otwierasz drzwi.

 

Ja mam taką i sprawdza się dobrze...

post-52839-0-88817800-1610659913_thumb.jpg

Twoja grzałka rzeczywiście robi wrażenie. Będzie grzała na większej powierzchni, niż ta moja. Ale pewnie i komorę wedzarniczą masz większą. Poza tym estetyczna robota. Ja blachy ciąłem szlifierką kątową i były to zwykła, czarna stal. Jeżeli ta moja grzałka się nie sprawdzi, zrobię nowy deflektor z inną grzałką. Nie mogę załączyć zdjęć, bo deflektor jest u kolegi, w zakładzie ślusarskim. Sugerowałem się tym :

https://allegro.pl/oferta/deflektor-grzalka-2-kw-7946041738?utm_feed=aa34192d-eee2-4419-9a9a-de66b9dfae24&utm_source=google&utm_medium=cpc&utm_campaign=_DIO_pla_dom_ogr%C3%B3d&ev_adgr=Grillowanie,+markizy+os%C5%82ony+maty,+meble+ogrodowe,+agrow%C5%82%C3%B3kniny,+akcesoria+pszczelarskie+oraz+szamba+i+oczyszczalnie&gclid=Cj0KCQiA88X_BRDUARIsACVMYD-Y72ytyYT1uAWQou1p3D8t-Q-vChPkQ9Q8Q6CAy7b7CxKZ-c540vQaAuUkEALw_wcB

Twój deflektor ma trzy blachy ?

Edytowane przez Belizariusz
Tak trzy. Blacha nad grzałką w przypadku podpiekania lubi się zagrzać. Ta trzecia blacha zapobiega ew. zapaleniu się kąpiącego tłuszczu. Nadto jest po 1 cm szersza wokół od pozostałych dwóch blach, tym samym zabezpiecza mi grzałkę.
Ja blachy ciąłem szlifierką kątową i były to zwykła, czarna stal.

Szkoda się 2x narobić - czarna stal bardzo szybko zardzewieje i będzie problem ją czyścić. 

Zrób od razu z nierdzewki -  blachy, szpilki, nakrętki - to co wyżej Raf78 pokazał elegancko wygląda i pewnie super działa.

Ta trzecia blacha jest potrzebna - inaczej będziesz dym miał z tego, co skapnie na blachę z wędzonek :-).

U mnie to tak wyglądało przy pierwszym uruchomieniu:

post-97324-0-22656600-1610662746_thumb.jpg

 

--

Romii

Edytowane przez Romii

Do tej pory wędziłem w zwykłej skrzynce z boazerii zaopatrzonej w termometr, ale wędzarka stała u kolegi, który ma większą działkę. Wymagało to ciągłego monitorowania, no i nie przedawkowania mocniejszych trunków. Nie mogę narzekać. Wyroby były niezłe. Postanowiłem przenieść wędzenie do siebie a wędzarkę elektryczą postawić na dolnym tarasie. Nie trzeba będzie chodzić do niej co 5 minut. Mam nadzieję. Osobiście nigdy nie podpiekałem wyrobów. Szynki i inne balerony parzyłem. Kiełbasę wędziłem ok. 3 godziny i na pół godziny dawałem zug, tak ok. 70 stopni C. Chyba też dodam tę trzecią blachę. Mam pole manewru, bo zastosowane do łączenia szpilki pozostawiłem dłuższe. To moja pierwsza wędzarka elektryczna, więc jestem bardzo podekscytowany. Liczę się z tym, że będzie wymagała przeróbek.

Problem jest z zakupem małych kawałków blachy nierdzewki. Sprzedają arkusze. Liczę się z tym, że czarną blachę kiedyś szlag trafi. Nic to. Zrobię nowy deflektor.

Panowie, czy możecie powiedzieć mi jaką macie odległoś dolnej blachy deflektora od podstawy oraz odległość między blachami deflektora ? Na jaką wysokość wybić blachą komorę wędzarniczą ? Czy 30 cm wystarczy ? Projekt mojej wędzarki. Skrzynia wędzarnicza ma być nakładana na szkielet metalowy i mieć możliwość zdemontowania.

 

86d85cbb9d8f.jpg
Edytowane przez Belizariusz

Ja podjechałem do Centrostalu, wybrałem najmniejsze kawałki blachy zbliżone do moich wymiarów, również do wnętrza wędzarni (mam boki na wys. 50 cm od dołu obłożone i spód ) docięli, oczywiście resztki musisz też kupić.

Edytowane przez Raf78

Raf78. Dzięki za sugestię. Jutro podjadę do Centrostalu i zorientuję się, czy mają i sprzedają mniejsze kawałki blachy nierdzewnej. Ostatecznie wędzarki elektrycznej nie robi się dla siebie co tydziień. Jakby jeszcze tam docieli blachy byłoby super.

U mnie nawiew powietrza do komory wędzarniczej jest planowany centralnie w środku. Jak sądzicie, czy wobec braku wentylatora nie warto byłoby wywiercić kilku otworów w dolnej blasze deflektora, aby powietrze miało lepszą cyrkulację i tym samym bardziej chłodziło grzałkę ?

Edytowane przez Belizariusz

https://allegro.pl/oferta/blacha-nierdzewna-ciecie-na-wymiar-2-mm-formatki-7598977582

Nie będę się wymądrzał, ale w mojej wędzarni (i chyba nie tylko w mojej) zwykła/czarna stal się odymiła i nic nie rdzewieje ;)

Każdy dodatkowy deflektor sprawia że wędzarnia wolniej się nagrzewa (a pragnę zauważyć że wkładacie coraz mniejsze grzałki). Przy wykonanym dobrze ociekaniu mało co kapnie w wędzarni, a żeby się nie męczyć przy czyszczeniu wystarczy położyć na blachę folię aluminiową.

Belizariusz, gdy będziesz wymieniał grzałkę to może na taką: https://allegro.pl/oferta/grzalka-piekarnika-amica-mastercook-2500w-05-654-9658458995?snapshot=MjAyMS0wMS0xM1QyMDo1OToxMy4xNjZaO2J1eWVyOzQyMmQyY2M1YTI2MmU3ZDllNzhhMmJjYTczMTIzYzQ0ZGVkZmIzNDhmYzNjNDM3MGMwMzkyMDVhZTcwZDlmYmY%3D

Kol. Atrax mi polecił i już jedzie do mnie :) (jeśli będziesz ją wymieniał "kiedyś", to może warto już pomyśleć o większych deflektorach z nierdzewki, aby nie zmieniać ich razem z grzałką w przyszłości) 

Przewody koledzy podpowiadają dobre (choć jak patrzę na te przewody np. w piekarniku domowym, to czasem się zastanawiam jak one tam wytrzymują :D )

 

Ostatni fajny elektryk który mi zapadł w pamięci: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17327-moja-nowa-w%C4%99dzarnia/

Prosty, bez zbędnych "bajerów" i chyba działa :)

Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacie
M.Rej


Popieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216

wróbel75, pomysł z folią wykorzystam. Mimo wszystko podczas wędzenia zawsze coś tam skapuje, zwłaszcza w większej temperaturze, nawet jak wyroby są dobrze ocieknięte. U mnie zawsze są. Jeżeli ta grzałka, którą zamierzam zamontować w mojej malutkiej wędzarni nie będzie dawała rady, to zmienię ja na tę, którą mi poleciłeś. Wędzarnię elektryczą robię głównie w tym celu, aby móc wędzić " na zimno" przy użyciu dymogeneratora. Poza tym w razie potrzeby będę miał możliwość wyjęcia deflektora i przez nawiew będę mógł wędzić tradycynie, co mam opanowane dość dobrze. Ale to w ostateczności, bo po to robię elektryka, aby go postawić na tarasie i nie bawić się w tradycyjne paleniska, bo przecież rozpalenie ognia w takim miejscu  byłoby absurdem.

Edytowane przez Belizariusz

Folią aluminiową przed każdym wędzeniem wykładam górną blachę deflektora, i spód wokół niego. Po wędzeniu, folia do kosza i wędzarnia czyściutka.

 

Co do docinania blachy z nierdzewki, to w moim regionie tylko w Centrostal nie było problemu - mają specjalne noże do gilotyny.

[Dodano: 15 sty 2021 - 08:10]

Do ocieplenia wędzarni polecam Ci wełnę jednostronnie pokrytą folią Alu. Ja użyłew Rockwool Lamella Alu. Ma prostopadłe ułożenie włókien, co poprawia jej sprężystość, a także lepsze odprowadzanie ewentualnej wilgoci. Oczywiście folią Alu skierowaną wewnątrz wędzarni.

Edytowane przez Raf78
  • 3 tygodnie później...

...czy wobec braku wentylatora nie warto byłoby wywiercić kilku otworów w dolnej blasze deflektora, aby powietrze miało lepszą cyrkulację i tym samym bardziej chłodziło grzałkę ?

Również zabrałem się za budowę wędzarni i zastanawiam sie czy nie wywiercić otworów w dolnej i górnej blasze tak aby nie były bezpośrednio nad spiralą i ewentualnie dać jeszcze trzecia blachę 3cm wyżej. Czytałem już takie sugestie tylko czy faktycznie pomaga to w równomiernym rozkładzie temperatury? Edytowane przez rob76

 

 

 

...czy wobec braku wentylatora nie warto byłoby wywiercić kilku otworów w dolnej blasze deflektora, aby powietrze miało lepszą cyrkulację i tym samym bardziej chłodziło grzałkę ?

Również zabrałem się za budowę wędzarni i zastanawiam sie czy nie wywiercić otworów w dolnej i górnej blasze tak aby nie były bezpośrednio nad spiralą i ewentualnie dać jeszcze trzecia blachę 3cm wyżej. Czytałem już takie sugestie tylko czy faktycznie pomaga to w równomiernym cm rozkładzie temperatury?
Moim zdaniem nie ma potrzeby wiercić otworów w blasze deflektora. Trzecią blachę wystarczy umieścić 2cm nad drugą. Wokoło 3 blacha winna być przynajmniej po 1 cm szersza od pozostałych. Ja mam tak wykonany deflektora i spisuje się świetnie.

post-52839-0-58855700-1612076029_thumb.jpg

Jak myślicie Panowie, ta grzałka będzie dobra z deflektorem, czy trzeba coś przerabiać, dokładać? 1b7375c1150a960b86e401666a558855.jpg

 

Wysłane z mojego DRA-L21 przy użyciu Tapatalka

87d76dea8198159006c937395e05a2ac.jpg904950d48fe05eabeffac4b1d6d3b4c1.jpg

Edytowane przez grzechu913

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.