Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Maciekzbrzegu napisał: Może i z tego forum. Pojawiają się na nim różne przepisy nie tylko z 16. Autorskie,ściągnięte z netu itd, itp. nie zawsze delikatnie mówiąc najszczęśliwsze.

Może za rok dwa ktosc przeczyta wyżej cytowany przepis bez dalszej dyskusji. I powie przepis z wiodącego forum a taki badziew wyszedł. I tu się nasuwa pytanie czy cenzurować forum? I ewentualnie kto ma to robić? Może właściwsze kto się tego by podjął. Dobrego Rozwiąnia nie ma. Nic poprostu trzeba być ostrożny. A w przypadku forum czytać cały wątek.

 

 

Ok, znalazłem ten przepis. Faktycznie jest z tego forum (https://www.wedlinydomowe.pl/wedzonki/poledwice/1548-poledwice-wiosenne-wariacje-wojtka-minora). Ja zamieściłem konspekt. Zgadzają się stężenia, czasy i temperatury. Pominąłem tylko przyprawy, bo wolę smak surowego mięsa.

Tia... I to by było na tyle w kwestii zamieszczania autorskich przepisów.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17955-szara-pol%C4%99dwica-po-sparzeniu/page/2/#findComment-689798
Udostępnij na innych stronach

 

 

Zgadzają się stężenia, czasy i temperatury.

Nie do końca:

 PRZEPIS:

(proporcje na 10 kg oczyszczonego schabu)

surowiec - schab bez kości, 10 kg, pokrojony na kawałki 0,8 - 1,2 kg
zalewa - 5 litrów wody + 0,6-0,65 kg peklosoli (nie jest za słone)
przyprawy:

  • 6 - 8 rozgniecionych ząbków czosnku
  • 10 g kolendry
  • 40 g cukru
  • 8 - 10 pokruszonych liści laurowych
  • 40 - 50 pokruszonych ziaren pieprzu
  • 6 - 8 goździków
  • 40 - 50 pokruszonych ziaren ziela angielskiego

 

na 1 kg oczyszczonego z mizdry schabu w kawałkach zalewa to 0.5l wody + 0.060 - 0.065kg peklosoli i 40g cukru.
 

Dlatego napisano, że 

 

Raczej niemożliwe że z tego Forum   
 

Czyli: dawka czyni różnicę.

I nie chodzi tylko o smak !!!

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17955-szara-pol%C4%99dwica-po-sparzeniu/page/2/#findComment-689800
Udostępnij na innych stronach

Akurat 0.5l wody się zgadza. Z cukrem faktycznie się walnąłem, ale to literówka, w rzeczywistości użyłem 4g/kg mięsa. Jeśli to możliwe, proszę o poprawę pierwszego posta lub całkowite usunięcie z niego tego przepisu, bo to miał być tylko opis tego, co zastosowałem, nie autorski przepis
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17955-szara-pol%C4%99dwica-po-sparzeniu/page/2/#findComment-689807
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.