highway Opublikowano 26 Grudnia 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #26 Opublikowano 26 Grudnia 2020 Maciekzbrzegu napisał: Może i z tego forum. Pojawiają się na nim różne przepisy nie tylko z 16. Autorskie,ściągnięte z netu itd, itp. nie zawsze delikatnie mówiąc najszczęśliwsze.Może za rok dwa ktosc przeczyta wyżej cytowany przepis bez dalszej dyskusji. I powie przepis z wiodącego forum a taki badziew wyszedł. I tu się nasuwa pytanie czy cenzurować forum? I ewentualnie kto ma to robić? Może właściwsze kto się tego by podjął. Dobrego Rozwiąnia nie ma. Nic poprostu trzeba być ostrożny. A w przypadku forum czytać cały wątek. Ok, znalazłem ten przepis. Faktycznie jest z tego forum (https://www.wedlinydomowe.pl/wedzonki/poledwice/1548-poledwice-wiosenne-wariacje-wojtka-minora). Ja zamieściłem konspekt. Zgadzają się stężenia, czasy i temperatury. Pominąłem tylko przyprawy, bo wolę smak surowego mięsa.Tia... I to by było na tyle w kwestii zamieszczania autorskich przepisów. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17955-szara-pol%C4%99dwica-po-sparzeniu/page/2/#findComment-689798 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 26 Grudnia 2020 Zgłoś Udostępnij #27 Opublikowano 26 Grudnia 2020 Zgadzają się stężenia, czasy i temperatury. Nie do końca: PRZEPIS:(proporcje na 10 kg oczyszczonego schabu)surowiec - schab bez kości, 10 kg, pokrojony na kawałki 0,8 - 1,2 kgzalewa - 5 litrów wody + 0,6-0,65 kg peklosoli (nie jest za słone)przyprawy:6 - 8 rozgniecionych ząbków czosnku10 g kolendry40 g cukru8 - 10 pokruszonych liści laurowych40 - 50 pokruszonych ziaren pieprzu6 - 8 goździków40 - 50 pokruszonych ziaren ziela angielskiego na 1 kg oczyszczonego z mizdry schabu w kawałkach zalewa to 0.5l wody + 0.060 - 0.065kg peklosoli i 40g cukru. Dlatego napisano, że Raczej niemożliwe że z tego Forum Czyli: dawka czyni różnicę.I nie chodzi tylko o smak !!! Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17955-szara-pol%C4%99dwica-po-sparzeniu/page/2/#findComment-689800 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
highway Opublikowano 27 Grudnia 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #28 Opublikowano 27 Grudnia 2020 Akurat 0.5l wody się zgadza. Z cukrem faktycznie się walnąłem, ale to literówka, w rzeczywistości użyłem 4g/kg mięsa. Jeśli to możliwe, proszę o poprawę pierwszego posta lub całkowite usunięcie z niego tego przepisu, bo to miał być tylko opis tego, co zastosowałem, nie autorski przepis Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17955-szara-pol%C4%99dwica-po-sparzeniu/page/2/#findComment-689807 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.