Maxell Opublikowano 29 Grudnia 2020 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 29 Grudnia 2020 Bardzo proszę o wpisywanie w tym temacie Waszych propozycji odnośnie tematyki naszych następnych filmów. Co chcielibyście zobaczyć, czego Wam brakuje w naszej dotychczasowej kolekcji, itp.Jestem w trakcie rozmów ze studiem filmowym zajmującym się produkcją filmów dotyczących naszej tematyki. Aktualnie czekam na wycenę takiego krótkiego (5-10 min.) filmu szkoleniowego.Czekam z niecierpliwością na Wasze sugestie, gdyż ceny filmów uzależnione są również od ich tematyki. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17978-wasze-propozycje-odno%C5%9Bnie-tematyki-nast%C4%99pnych-film%C3%B3w/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacekw21 Opublikowano 29 Grudnia 2020 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 29 Grudnia 2020 Myślę że można by było coś zrobić o typowych wyrobach dojrzewających bo jak się nie mylę czegoś takiego nie ma . Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17978-wasze-propozycje-odno%C5%9Bnie-tematyki-nast%C4%99pnych-film%C3%B3w/#findComment-690164 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henio Opublikowano 29 Grudnia 2020 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 29 Grudnia 2020 Filmy powinny być tak montowane żeby pokazać poszczególne wedliny od wykrawania elementów z tuszy poprzez produkcję , do prezentacji . Tego mi w nich brakuje . Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17978-wasze-propozycje-odno%C5%9Bnie-tematyki-nast%C4%99pnych-film%C3%B3w/#findComment-690166 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Atrax Opublikowano 29 Grudnia 2020 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 29 Grudnia 2020 Co prawda nie wędliny ,ale temat serów też by był ciekawy .Wiele osób boi się zacząć, może dzięki fachowym filmom było by łatwiej Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17978-wasze-propozycje-odno%C5%9Bnie-tematyki-nast%C4%99pnych-film%C3%B3w/#findComment-690169 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Romii Opublikowano 29 Grudnia 2020 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 29 Grudnia 2020 (edytowane) Pokażcie jak wędzić, jak osuszać.Ale nie w wędzarni do której na wózku można wstawić 300kg wyrobów jednorazowo, tylko w kibelku albo nawet w wynalazku z alledrogoza 300 zł z małym paleniskiem i 2 rurami "do wędzenia na zimno i ciepło".--Romii Edytowane 29 Grudnia 2020 przez Romii Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17978-wasze-propozycje-odno%C5%9Bnie-tematyki-nast%C4%99pnych-film%C3%B3w/#findComment-690173 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bossky Opublikowano 29 Grudnia 2020 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 29 Grudnia 2020 (edytowane) Pokażcie jak wędzić, jak osuszać.Ale nie w wędzarni do której na wózku można wstawić 300kg wyrobów jednorazowo, tylko w kibelku albo nawet w wynalazku z alledrogoza 300 zł z małym paleniskiem i 2 rurami "do wędzenia na zimno i ciepło".--RomiiPopieram Przydałby się taki film. Można by w nim pokazać poszczególne etapy i wyjaśnić dosadnie na czym polega osuszanie. To pięta achillesowa wielu początkujących. Mnóstwo ludzi nie odrazu łapie istotę wyrównania temperatur.. Edytowane 29 Grudnia 2020 przez Bossky Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17978-wasze-propozycje-odno%C5%9Bnie-tematyki-nast%C4%99pnych-film%C3%B3w/#findComment-690184 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 29 Grudnia 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 29 Grudnia 2020 Lista Waszych propozycji: 1. Pokaz wykonania wyrobów dojrzewających.2. Omówienie produkcji poszczególnych rodzajów kiełbas, od momentu wykrawania i klasyfikacji, do przedstawienia gotowego wyrobu.3. Pokaz produkcji serów.4. Omówienie prawidłowego sposobu wędzenia w różnego rodzaju wędzarniach, z zachowaniem wszystkich procesów technologicznych. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17978-wasze-propozycje-odno%C5%9Bnie-tematyki-nast%C4%99pnych-film%C3%B3w/#findComment-690185 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysztofkrys Opublikowano 29 Grudnia 2020 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 29 Grudnia 2020 Jeśli będzie brana pod uwagę ilość głosów na dany temat to jestem za; pokaz wykonania wyrobów dojrzewających. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17978-wasze-propozycje-odno%C5%9Bnie-tematyki-nast%C4%99pnych-film%C3%B3w/#findComment-690191 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cezar Opublikowano 29 Grudnia 2020 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 29 Grudnia 2020 Jestem za wyrobami dojrzewającymi Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17978-wasze-propozycje-odno%C5%9Bnie-tematyki-nast%C4%99pnych-film%C3%B3w/#findComment-690234 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 29 Grudnia 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 29 Grudnia 2020 (edytowane) Nie będzie brana pod uwagę liczba głosów, ale cena produkcji filmu. Zbieram tutaj Wasze propozycje i oczekiwania, abym mógł przedstawić je szefowi studia. Jak już będę miał wynegocjowaną cenę za odcinek, pomyślimy jak zdobyć na to kasę. Edytowane 29 Grudnia 2020 przez Maxell Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17978-wasze-propozycje-odno%C5%9Bnie-tematyki-nast%C4%99pnych-film%C3%B3w/#findComment-690235 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacek1301 Opublikowano 29 Grudnia 2020 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 29 Grudnia 2020 Jestem również za wyrobami dojrzewającymi. Sporo czytam, ale na ten temat dla mnie jest jeszcze dużo niewiadomych. Dzięki wam i waszym wpisom robię już całkiem ładne wedzonki, próbowałem robić kiełbasy z przepisów z forum polecanych przez sporą grupę osób. Dziękuję, dzięki Wam uwierzyłem że mogę również robić pyszne wyroby.Przede wszystkim nowym osobom polecam lekturę forum a niemal na każdy temat można znaleźć odpowiedź. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17978-wasze-propozycje-odno%C5%9Bnie-tematyki-nast%C4%99pnych-film%C3%B3w/#findComment-690238 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wróbel75 Opublikowano 29 Grudnia 2020 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 29 Grudnia 2020 (edytowane) Chciałem zaproponować "dziczyznę" ale dopiero zobaczyłem że jest https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17881-dziczyzna-1dzik-patroszenie-bielenie-rozbi%C3%B3r-tuszy-i-przechowywanie/?hl=bielenie Może sous vide? Od techniki, potraw po parzenie wędzonek.[Dodano: 29 gru 2020 - 20:39] albo nawet w wynalazku z alledrogo za 300 zł z małym paleniskiem i 2 rurami "do wędzenia na zimno i ciepło".Aby tylko z tego nie wyszła niechcący reklama tych "wynalazków". Edytowane 29 Grudnia 2020 przez wróbel75 Cytuj Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17978-wasze-propozycje-odno%C5%9Bnie-tematyki-nast%C4%99pnych-film%C3%B3w/#findComment-690244 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
L.Przemek Opublikowano 29 Grudnia 2020 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 29 Grudnia 2020 Może sous vide? Też jestem za Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17978-wasze-propozycje-odno%C5%9Bnie-tematyki-nast%C4%99pnych-film%C3%B3w/#findComment-690248 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 29 Grudnia 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 29 Grudnia 2020 Ostatnio wkleiłem dwa ciekawe filmiki poradnikowe na temat technologii Sous Vide. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17978-wasze-propozycje-odno%C5%9Bnie-tematyki-nast%C4%99pnych-film%C3%B3w/#findComment-690249 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wróbel75 Opublikowano 29 Grudnia 2020 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 29 Grudnia 2020 Ostatnio wkleiłem dwa ciekawe filmiki poradnikowe na temat technologii Sous Vide. Chyba znalazłem https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14775-sous-vide-obr%C3%B3bka-termiczna-niskotemperaturowa/page-17?hl=sous%20videAle mam plecy Cytuj Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17978-wasze-propozycje-odno%C5%9Bnie-tematyki-nast%C4%99pnych-film%C3%B3w/#findComment-690259 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
L.Przemek Opublikowano 29 Grudnia 2020 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 29 Grudnia 2020 dwa ciekawe filmiki Oglądałem ale bardziej chodzi mi, żeby pokazać to tak jak my robimy w domu na pakowarkach listwowych, cyrkulatorach itd.Konkretne temperatury i czas parzenia kiełbasy, szynki, polędwicy, baleronu, boczku, drobiu, wołowiny itp. Są przepisy gdzie jest napisane w jakiej temp. parzyć i do ilu stopni w środku ale jak wiadomo ciężko jest zmierzyć temp. produktu zapakowanego próżniowo. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17978-wasze-propozycje-odno%C5%9Bnie-tematyki-nast%C4%99pnych-film%C3%B3w/#findComment-690277 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 29 Grudnia 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 29 Grudnia 2020 Lista Waszych propozycji: 1. Pokaz wykonania wyrobów dojrzewających.2. Omówienie produkcji poszczególnych rodzajów kiełbas, od momentu wykrawania i klasyfikacji, do przedstawienia gotowego wyrobu.3. Pokaz produkcji serów.4. Omówienie prawidłowego sposobu wędzenia w różnego rodzaju wędzarniach, z zachowaniem wszystkich procesów technologicznych.5. Sous Vide po domowemu. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17978-wasze-propozycje-odno%C5%9Bnie-tematyki-nast%C4%99pnych-film%C3%B3w/#findComment-690278 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
L.Przemek Opublikowano 29 Grudnia 2020 Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 29 Grudnia 2020 Sous Vide po domowemu Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17978-wasze-propozycje-odno%C5%9Bnie-tematyki-nast%C4%99pnych-film%C3%B3w/#findComment-690282 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bilu72 Opublikowano 29 Grudnia 2020 Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 29 Grudnia 2020 (edytowane) dwa ciekawe filmiki ciężko jest zmierzyć temp. produktu zapakowanego próżniowo. Możesz to zrobić przy użyciu termometru Meater. Konkretne temperatury i czas parzenia Określenie czasu pełnego ogrzania pożywienia metodą sous vide jest dość łatwe, ponieważ woda posiada stałą temperaturę. Około godziny zajmuje ogrzanie kawałka mięsa o grubości 2,5 cm, natomiast pięciocentymetrowy osiąga temperaturę wody na całej swej objętości w około 3 godziny. Przy zastosowaniu metody sous vide nie ma możliwości aby doszło do przegrzania potrawy, dla większości potraw (z wyjątkiem tych najdelikatniejszych) przetrzymanie przez 2-3 godz. ponad potrzebny czas nie robi większej różnicy. Edytowane 29 Grudnia 2020 przez bilu72 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17978-wasze-propozycje-odno%C5%9Bnie-tematyki-nast%C4%99pnych-film%C3%B3w/#findComment-690286 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 29 Grudnia 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 29 Grudnia 2020 Bilu, tutaj podajemy tylko propozycje treści nowych filmów. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17978-wasze-propozycje-odno%C5%9Bnie-tematyki-nast%C4%99pnych-film%C3%B3w/#findComment-690288 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 29 Grudnia 2020 Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 29 Grudnia 2020 (edytowane) Jeszcze by się przydał film o tym jak pędzić bimber (coś o destylacji). Jednak głupota ludzka nie zna granic.Ty tak na poważnie.?To od razu idź do KAS.Oni aż nóżkami przebierają żeby się takimi zająć. A wiesz Ty ,że pędzenie bimbru w Polsce bez akcyzy to przestępstwo. Edytowane 29 Grudnia 2020 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17978-wasze-propozycje-odno%C5%9Bnie-tematyki-nast%C4%99pnych-film%C3%B3w/#findComment-690291 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
L.Przemek Opublikowano 29 Grudnia 2020 Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 29 Grudnia 2020 (edytowane) Możesz to zrobić przy użyciu termometru Meaternie każdy taki ma Przy zastosowaniu metody sous vide nie ma możliwości aby doszło do przegrzania potrawy 2-3 godz. ponad potrzebny czas nie robi większej różnicyale do nie dogrzania może dojść? Około godziny zajmuje ogrzanie kawałka mięsa o grubości 2,5 cm, natomiast pięciocentymetrowy osiąga temperaturę wody na całej swej objętości w około 3 godzinyten sam czas jest dla polędwicy co dla golonki? Edytowane 29 Grudnia 2020 przez L.Przemek Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17978-wasze-propozycje-odno%C5%9Bnie-tematyki-nast%C4%99pnych-film%C3%B3w/#findComment-690300 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 29 Grudnia 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #23 Opublikowano 29 Grudnia 2020 Panowie, ten temat nie służy do dyskusji technologicznych, tylko do przedstawienia propozycji tematyki filmów. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17978-wasze-propozycje-odno%C5%9Bnie-tematyki-nast%C4%99pnych-film%C3%B3w/#findComment-690301 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
L.Przemek Opublikowano 29 Grudnia 2020 Zgłoś Udostępnij #24 Opublikowano 29 Grudnia 2020 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17978-wasze-propozycje-odno%C5%9Bnie-tematyki-nast%C4%99pnych-film%C3%B3w/#findComment-690302 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tompi Opublikowano 30 Grudnia 2020 Zgłoś Udostępnij #25 Opublikowano 30 Grudnia 2020 Nie będzie brana pod uwagę liczba głosów, ale cena produkcji filmu. Zbieram tutaj Wasze propozycje i oczekiwania, abym mógł przedstawić je szefowi studia. Jak już będę miał wynegocjowaną cenę za odcinek, pomyślimy jak zdobyć na to kasę. A może kilku pasjonatów z forum - od filmu i kiełbasy zebrać razem i zrobić takie filmy?Uważam że dało by się to zrobić. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17978-wasze-propozycje-odno%C5%9Bnie-tematyki-nast%C4%99pnych-film%C3%B3w/#findComment-690305 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.