Zegarnek Opublikowano 17 Stycznia 2021 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 17 Stycznia 2021 Pytanie może trochę niezwykłe ale być może ktoś skomentuje ogólnie temat wędzenia owoców jeśli coś takiego jest w Europie praktykowane. (Australia) W tym roku nasze drzewo mango zaowocowało jak nigdy przedtem.Owoce były jeszcze lekko niedojrzałe ale dowiedziały się o tym plonie fruwające nietoperze i zaczęły je niszczyć - trochę nadgryzione - znaczy owoce nadgryzione :-) - spadały na ziemię - zmarnowane. Zebrałem około 40 kg niedojrzałych owoców Mango Bowen (gatunek bardzo smaczny). Dojrzewają szybko na parapecie. Ale do rzeczy. Wiem, że ludzie wędzą różne owoce np. suszone śliwki, gruszki. Czy ktoś może wyrazić opinię na temat kryteriów wędzenia owoców? A może ktoś coś w szczególności wie na temat wędzenia suszenia/mango? W sieci są jakieś niejasne wypowiedzi a tu na Forum: Wędzarników I Klasy wielu. To tyle. Następne pytania o twarogu z nieswojskiego mleka. Cytuj ========================================= "Cyk, cyk, pam-pa-ram." Co to znaczy nie wiem sam.========================================= Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 17 Stycznia 2021 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 17 Stycznia 2021 A może ktoś coś w szczególności wie na temat wędzenia suszenia/mango? W kwestii wędzenia to chyba nikt z nas nie eksperymentował z mango ale ususzyć spróbuj w suszarce do grzybów - jak tak robię nie tylko z jabłkami ale też ze śliwkami i morelami Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wirus Opublikowano 17 Stycznia 2021 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 17 Stycznia 2021 Mango jest trudnym owocem do wędzenia czy suszenia ze względu na konsystencję dojrzałych owoców i zawartość wody - ponad 80 %. Cytuj Pozdrawiam Wirus. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 17 Stycznia 2021 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 17 Stycznia 2021 Ale świeże śliwki i morele też mają równie dużo wody a z powodzeniem suszę je od kilku lat - szczególnie śliwki są moim przysmakiem . W sezonie suszę tak ok 10 kg i już nie mam ani kawałeczka. Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wirus Opublikowano 17 Stycznia 2021 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 17 Stycznia 2021 (edytowane) Dlatego na pierwszym miejscu napisałem "konsystencję dojrzałych owoców".W handlu spotyka się suszone mango więc można spróbować sposobem domowym. Edytowane 17 Stycznia 2021 przez Wirus Cytuj Pozdrawiam Wirus. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 17 Stycznia 2021 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 17 Stycznia 2021 @Wirus, mozna zrobic suszone kandyzowane ..ale w naszym polozeniu geograficznym to mango raczej nie uprawiamy zeby myslec o wiekszym przerobie Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wirus Opublikowano 17 Stycznia 2021 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 17 Stycznia 2021 w naszym polozeniu geograficznym to mango raczej nie uprawiamy zeby myslec o wiekszym przerobie Ja o tym wiem to @Zegarnek zadał pytanie o mango, ale też ma świadomość o tym: Pytanie może trochę niezwykłe Cytuj Pozdrawiam Wirus. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 17 Stycznia 2021 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 17 Stycznia 2021 @Wirus, on jak ma ich dostatek to moze poesperymentowac ...ja ostatnio kupilam 10 mango bo mialam napad na mangolassi Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wirus Opublikowano 17 Stycznia 2021 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 17 Stycznia 2021 Ja też lubię mango (szczególnie, że ostatnio jest zalecane dla diabetyków), ale u nas nie jest łatwo je kupić dobrej jakości. jak ma ich dostatek to moze poesperymentowac Wydaje mi się, że domowym sposobem nie będzie łatwo - w przemyśle pewnie stosują liofilizację. Cytuj Pozdrawiam Wirus. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 17 Stycznia 2021 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 17 Stycznia 2021 Chyba sama spróbuję też z tym mango ( tylko , żeby udało się jakieś ładne kupić) - bo jak mówię , że suszę świeże śliwki to też się większość dziwi , że się da Sprawdziłam tę zawartość wody to śliwki mają nawet ciut więcej niż mango ale mango ma taką włóknistą strukturę to na pewno trzeba postarać się pokroić w poprzek tych włókien Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 17 Stycznia 2021 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 17 Stycznia 2021 Chyba sama spróbuję też z tym mango Bardzo trudno oddziela się pestkę, w zasadzie da się odkroić dwa płaty a reszta to nieforemne skrawki.Lepiej Olgo zjeść świeże a kupić profesjonalnie suszone.Co innego @Zegarnek, który ma tych owoców w nadmiarze, czego przy okazji zazdroszczę .Mango uchodzi za najsmaczniejszy owoc Świata i podzielam tę opinię. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 17 Stycznia 2021 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 17 Stycznia 2021 Bardzo trudno oddziela się pestkę, w zasadzie da się odkroić dwa płaty a reszta to nieforemne skrawki. Przy odpowiednio cienkim i ostrym nożu można pozyskać dwa płaty prawie bez strat . I jednak poświęcę choć jedno do eksperymentu PS Najlepsze suszone mango w dużych ilościach jadłam w Korei - mieli tam w różny sposób "preparowane" te owoce. Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 17 Stycznia 2021 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 17 Stycznia 2021 Ja sie bawilam czasem w suszenie mango. Znalazlam na internecie przepis ( jak kupilam sobie suszarke ). Obiera sie owoc ze skory i kroi sie nie tylko 2 platy , jak Eanna napisala ,ale skraja sie cienkie plasterki. Aby owoc nie szczernial przed wysuszeniem ( one sa bardzo delikatne i zrobia sie ciemne jesli beda lezec 8 godzin pokrojone). KAzdy kawalek moczy sie w soku cytrynowym i na suszarke. Po 8 lub troche wiecej godzin sa smaczne i suche. A teraz kiedy mam nadmiar mango zdejmuje owoc z pestki i je mroze. Wspaniale sie mroza. Lub robie specjalny wyrob do ciast/deserow/lodow. Rozdrabniam, pasteryzuje taki plynny wyrob, dodaje odrobiny soku z cytyny i cukru ( niestety ilosci ,sa " na oko"). Pozniej zamrazam. Bo kiedy chcialam wekowac, zmienia mi kolor a mrozony daje mi piekny zolty kolor. Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zegarnek Opublikowano 21 Stycznia 2021 Autor Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 21 Stycznia 2021 [...] Obiera sie owoc ze skory i kroi sie nie tylko 2 platy , jak Eanna napisala ,ale skraja sie cienkie plasterki. Aby owoc nie szczernial przed wysuszeniem ( one sa bardzo delikatne i zrobia sie ciemne jesli beda lezec 8 godzin pokrojone). KAzdy kawalek moczy sie w soku cytrynowym i na suszarke. Po 8 lub troche wiecej godzin sa smaczne i suche.[...]Właśnie eksperyment suszenie/wędzenie jest w toku. Suszenie zrobiłem tak jak sugerowałaś. Obrane i plastrowane suszę na suszarce nad kuchenką pod okapem. Wyschły pięknie. Wczoraj podwędziłem lekko przez godzinę i dziś sprawdzę (po odpoczynku po wędzeniu - znaczy odpoczywają plasterki mango).Jak do tej pory wszystko wygląda dobrze. Nigdy takiej ilości owoców nie mieliśmy. Żona część zamroziła a ja chcę część ususzyć i podwędzić - jakoś mi mango i lekkie wędzenie 'podchodzi'. Sprawdzam bo jeśli jest OK to będę suszył w wędzarce. Cytuj ========================================= "Cyk, cyk, pam-pa-ram." Co to znaczy nie wiem sam.========================================= Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zegarnek Opublikowano 23 Stycznia 2021 Autor Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 23 Stycznia 2021 (edytowane) Już po eksperymencie wędzenia owoców Mango. Abstrakt:Owoce mango nie przyjęły ani aromatu ani smaku dymu w czasie 4 godzinnego zimnego wędzenia lekkim dymem ze zrębków jabłoni. Metoda.Owoce dojrzałe i mniej dojrzałe (z lekkim kwaskiem w smaku) obrałem ze skóry tak aby nie było żadnego śladu zielonej skóry. Pokroiłem dość grubo, różne kształty w plastry około 6mm - 10mm niekoniecznie równo. Najpierw podsuszyłem (wysoko nad palnikami kuchenki gazowej i w suszarce do owoców/warzyw). UWAGA bardzo dojrzałe i zbyt cienkie plastry kleją się do kratek tak, że bardzo trudno je oderwać. Po osuszeniu do wędzarni. Plastry ułożone płasko na dość grubej siatce S/S. Używałem zrębków jabłoni. Wędziłem na 'zimno' około 27C (nie mam chłodziarki w wędzarni).Pod jednej godzinie, po dwóch i po trzech test wyglądu, smaku i aromatu nie wykrył dymu. Po czterech godzinach susz wyjąłem. Konkluzja:Owoce Mango nie przyjęły dymu nawet w najmniejszej dozie. Same suszone owoce są zaskakująco smaczne; szczególnie te chrupiące ale ani w wyglądzie ani w aromacie ani też w smaku nie ma śladów wędzenia. Edytowane 23 Stycznia 2021 przez Zegarnek Cytuj ========================================= "Cyk, cyk, pam-pa-ram." Co to znaczy nie wiem sam.========================================= Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zegarnek Opublikowano 23 Stycznia 2021 Autor Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 23 Stycznia 2021 Mango uchodzi za najsmaczniejszy owoc Świata i podzielam tę opinię. Tak Mango jest smaczne. Suszone jeszcze smaczniejsze a szkoda, że drzewo owocuje tak rzadko :-(Sobie tak wymyśliłem figuratywnie - tego oczywiście nie wiemy - możliwe jest, że kiedy Trzej Królowie nieśli dary dla rodziców nowo narodzonego Jezusa, to być, może mieli obok Mirry, Kadzidła i Złota czwarty dar właśnie dojrzały owoc Mango Cytuj ========================================= "Cyk, cyk, pam-pa-ram." Co to znaczy nie wiem sam.========================================= Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.