Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Kochani pomózcie.

Dostałem dziś cielaka-jelenia strzelonego w zeszły piątek. Wisiał u myśliwego pod wiatą i zamarzł na kośc. Dziś przywiózł go do mnie. Oczywiście rozmroził się. Obieliłem go i teraz mam problem przerobic go na kiełbasy -wędzonki, czy drugi raz zamrozic. Wiem ze nie nalezy tak robic, ale ta ilośc mięsa jest spora jak na jednorazowy przerób.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18059-jelen-cielak/
Udostępnij na innych stronach

Możesz przerobić i później po obróbce termicznej zamrozić. Nie powinno się mrozić ponownie surowego mięsa.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18059-jelen-cielak/#findComment-693532
Udostępnij na innych stronach

 

 

Dziś przywiózł go do mnie. Oczywiście rozmroził się. Obieliłem go i teraz mam problem przerobic go na kiełbasy -wędzonki, czy drugi raz zamrozic. Wiem ze nie nalezy tak robic, ale ta ilośc mięsa jest spora jak na jednorazowy przerób.

Wg mnie zwierzyna zamrożona w skórze może być traktowana jak świeża.

Po rozbiorze i podjęciu decyzji "co z czego" przygotowane kulinarne kawałki mogą być zamarynowane i ponownie zamrożone.

Niemniej części wystawione na działanie powietrza proponuję starannie obrać z błon powierzchniowych.

Również mięsa przeznaczone na kiełbasy - w rozsądnych, odważonych porcjach i opisane z czego są - nie wahałabym się zamrozić.

Ew. można je potraktować peklosolą i zamrozić.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18059-jelen-cielak/#findComment-693552
Udostępnij na innych stronach

Aniu. Bardzo Ci dziękuję za tę informację. Tak sobie myślałem, ze moze mozna, ale pewności nie miałem. Jeszcze raz dziękuję. W Napoleonowie będzie czekac za tę informacje cytrynka. Pozdrawiam.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18059-jelen-cielak/#findComment-693562
Udostępnij na innych stronach

Zwierzyna łowna w pierwszych dniach po odstrzale powinna dojrzewać w skórze przez kilka, a nawet kilkanaście dni.

Zamrożenie tuszy powoduje przerwanie tego procesu; ponowne odmrożenie - kontynuację.

W tym czasie nie zmieniają się (nie pogarszają) warunki wpływające na zakażenie tuszki lub rozwój drobnoustrojów.

Dopiero bielenie i podział nadaje bieg rozwojowi patogenów.

Czyli wszystko jest tak, jak w mięsie świeżym, w czasie dojrzewania zachodzą enzymatyczne procesy dojrzewania, uwidocznione zmianą (obniżeniem) pH mięsa.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18059-jelen-cielak/#findComment-693563
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.