witold1961 Opublikowano 22 Stycznia 2021 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 22 Stycznia 2021 Kochani pomózcie.Dostałem dziś cielaka-jelenia strzelonego w zeszły piątek. Wisiał u myśliwego pod wiatą i zamarzł na kośc. Dziś przywiózł go do mnie. Oczywiście rozmroził się. Obieliłem go i teraz mam problem przerobic go na kiełbasy -wędzonki, czy drugi raz zamrozic. Wiem ze nie nalezy tak robic, ale ta ilośc mięsa jest spora jak na jednorazowy przerób. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18059-jelen-cielak/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 22 Stycznia 2021 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 22 Stycznia 2021 Możesz przerobić i później po obróbce termicznej zamrozić. Nie powinno się mrozić ponownie surowego mięsa. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18059-jelen-cielak/#findComment-693532 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witold1961 Opublikowano 22 Stycznia 2021 Autor Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 22 Stycznia 2021 Dzięki Tak zrobię Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18059-jelen-cielak/#findComment-693544 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 22 Stycznia 2021 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 22 Stycznia 2021 Dziś przywiózł go do mnie. Oczywiście rozmroził się. Obieliłem go i teraz mam problem przerobic go na kiełbasy -wędzonki, czy drugi raz zamrozic. Wiem ze nie nalezy tak robic, ale ta ilośc mięsa jest spora jak na jednorazowy przerób. Wg mnie zwierzyna zamrożona w skórze może być traktowana jak świeża.Po rozbiorze i podjęciu decyzji "co z czego" przygotowane kulinarne kawałki mogą być zamarynowane i ponownie zamrożone.Niemniej części wystawione na działanie powietrza proponuję starannie obrać z błon powierzchniowych.Również mięsa przeznaczone na kiełbasy - w rozsądnych, odważonych porcjach i opisane z czego są - nie wahałabym się zamrozić.Ew. można je potraktować peklosolą i zamrozić. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18059-jelen-cielak/#findComment-693552 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witold1961 Opublikowano 22 Stycznia 2021 Autor Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 22 Stycznia 2021 Aniu. Bardzo Ci dziękuję za tę informację. Tak sobie myślałem, ze moze mozna, ale pewności nie miałem. Jeszcze raz dziękuję. W Napoleonowie będzie czekac za tę informacje cytrynka. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18059-jelen-cielak/#findComment-693562 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 22 Stycznia 2021 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 22 Stycznia 2021 Zwierzyna łowna w pierwszych dniach po odstrzale powinna dojrzewać w skórze przez kilka, a nawet kilkanaście dni.Zamrożenie tuszy powoduje przerwanie tego procesu; ponowne odmrożenie - kontynuację.W tym czasie nie zmieniają się (nie pogarszają) warunki wpływające na zakażenie tuszki lub rozwój drobnoustrojów.Dopiero bielenie i podział nadaje bieg rozwojowi patogenów.Czyli wszystko jest tak, jak w mięsie świeżym, w czasie dojrzewania zachodzą enzymatyczne procesy dojrzewania, uwidocznione zmianą (obniżeniem) pH mięsa. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18059-jelen-cielak/#findComment-693563 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.