Skocz do zawartości

Autoklaw-ienie TOSHIBA


TOSHIBA

Rekomendowane odpowiedzi

Piekna aparatura ale trzeba tez umiec obslugiwac.

 

Bardzo proste, zaworami regulujesz na np.   Δ T - 24 stC  praktycznie tak samo jak bateria w umywalce, jeżeli chcesz uzyska odpowiednia temperatury wody, ale tu masz 2 zawory,

 

post-40314-0-50196600-1614536209_thumb.jpg

 

ale kręcisz się głownie jednym, woda cyrkuluje i tylko regulujesz ile wody zimnej ma schodzić z chodnicy. Nauka max jakieś 1 min i wiesz o co chodzi

 

 

 

 

podaj sposób

 

PS

Deszczownie wodną  można zastąpić zraszanym rurecznikiem na autoklawie + wentylator, jednak czas schładzania jest min  3 krotne dłuższy

[Dodano: 28 lut 2021 - 19:37]

2 partia słoików z mięsa obranego z drobiu, / z gotowania rosołu* dodana 1:1 zamiast mięsa wieprzowego, reszta tak samo  niestety grzyby już się skończyły, czyli tylko suszone warzywa

 

post-40314-0-32974400-1614537133_thumb.jpg

 

I z pozostałej kaszy po prosty mięso mielone surowe. również 1;1 wagowo do przepisu na początku oprócz grzybów wszystko tak samo

 

post-40314-0-39200800-1614537388_thumb.jpg

 

[Dodano: 28 lut 2021 - 19:48]

Zapomniałem

dodawany rosół musi smakowo być przesolony

Stopień przesolenia każdy musi ustalić we własnym zakresie w stosunku do słono-lubności

​Lub zrobić bez solenia rosół i dodawać o min 8 g soli więcej na słoik a jeżeli podałem w przepisie wyżej

Edytowane przez TOSHIBA

Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. ....

Albert Einstein

自製煙熏肉

Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie :)

Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Do ostatnich 5 słoików zabrakło mi suszonych warzyw  :facepalm:

Wiec napełniłem je po prostu kasza z mięsem surowym  + rosół i [przyprawy jak w wyżej przepisie (tym razem bez grzybów i suszonych warzyw :)  ) + na słoik 12 brukselek, które akurat znalazłem w lodowce  :)

 

post-40314-0-43493300-1614544112_thumb.jpg

 

post-40314-0-50559700-1614544130_thumb.jpg    post-40314-0-94333100-1614544144_thumb.jpg

 

jak widać przepis Marka z Bielska jest bardzo uniwersalny  :thumbsup:  , a ograniczenia wynikają tylko i wyliczenie z Waszej ewentualnie wyobraźni  :)

 

 

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

Nooo i na min miesiąc mam zapewnione 4 rodzaje szybkich obiadków  :thumbsup:

Dzięki Marek za przepis źródłowy  :thumbsup:    :clap:  

Edytowane przez TOSHIBA

Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. ....

Albert Einstein

自製煙熏肉

Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie :)

Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

6 - 7 litrów, wystarczyło by mniej, ale wtedy grzałka 3 fazowa by była za mało zanurzona w wodzie, poza tym wody musi starczyć jeszcze dla systemu chłodzenia /instalacja, chłodnica, pompa./ no i cześć wody jest w ruchu, czyli spływa po słoikach

Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. ....

Albert Einstein

自製煙熏肉

Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie :)

Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

10 cm (słoiki stoją nad wodą) 

Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. ....

Albert Einstein

自製煙熏肉

Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie :)

Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Oto mi chodziło, czy czasami dolna warstwa słoi, puszek nie stoi w wodzie a reszta w parze. Woda ma około 20 razy większe przewodnictwo ciepła niż para .Gdyby dolna partia stała w wodzie a pozostałe w parze to rzeczywiście dolne słoje, puszki szybciej osiągają żądaną temperaturę i mogą być przegrzane. Ja jestem zwolennikiem sterylizacji słoi całkowicie zanurzonych w wodzie. Lepsze i równiejsze  rozprowadzenie ciepła. Ponadto nie muszę odpowietrzać autoklawu ponieważ wolna przestrzeń w autoklawie wykorzystywana jest do ciśnienia i nadciśnienia. Odpowietrzanie autoklawu u mnie następuje równocześnie z odpowietrzaniem słoi. Czy są różnice temperatur wody w poszczególnych warstwach sprawdzę przy najbliższej produkcji . Zainstaluję dwa termometry do mierzenia wody, jeden sonda 30 cm drugi 20cm. Sposób ich mocowania pozwala na dowolne przesuwanie góra dół w czasie cyklu sterylizacji.

Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ja jestem zwolennikiem sterylizacji słoi całkowicie zanurzonych w wodzie.

 

Ale ja nie mam najmniejszego zamiaru namawiać Cie do zmiany sposobu sterylizacji, Twój autoklaw, Twoja sprawa  :)  :)

 

 

 

Lepsze i równiejsze  rozprowadzenie ciepła.

 

Ale z tym własnie się nie zgadzam, bo tu popełniasz błąd techniczny / fizyka i termodynamika/ - proszę nie mylić z doświadczeniem z zakresu wędliniarstwa i znajomością tematyki samego procesu obróbki mięsa!

 

Odpowiedz napisałem Ci w innym temacie, wiec nie będę tu tego powtarzał

Edytowane przez TOSHIBA

Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. ....

Albert Einstein

自製煙熏肉

Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie :)

Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Lepsze i równiejsze  rozprowadzenie ciepła. Słowa te są  zaczerpnięte z literatury opisującej sterylizację konserw w opakowaniach szklanych. W autoklawie nie siedzę w związku z tym opieram się częściowo na wielu opisach. z literatury fachowej

Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Eak obecnie wygląda mój autoklaw.

Jeżeli chodzi o funkcjonowanie, myślę ze to ostateczna wersja, chyba ze ....  :laugh:  :laugh:  :laugh:  znowu coś przerobię.

Samo sterowanie przyjdzie nowe, no i napędy do zaworów.

Autoklaw spisuje się OK. Założenia jakie sobie postawiłem technicznie zostały spełnione.

Autoklaw jest ekonomiczny i łatwy w obsłudze.

Moge w nim pasteryzować i sterylizować.

Sterylizacje mogę wykonywać metoda wodną, lub parową lub mieszaną.

Autoklawu przy metodzie wodnej nie murze napełniać wodą do pełna jeżeli np sterylizuje parę słoików (np 1 warstwę / piętro) wystarczy zalać powyżej dekielka tyle ile jest załadowane.

Dodatkowo w całym autoklawie bez względu ile mam wody jest zawsze taka sama temperatura, podczas podgrzewania jak i chłodzenia.

A samo chłodzenie odbywa się bardzo szybko + no i nie trzeba tego targać do żadnej wanny itd  :laugh:  :laugh: - chłodzenie w obiegu zamkniętym, nie wymaga zasilania bieżącą woda jednak jest opcja aby podłączyć wodę wodociągową  wtedy oczyścicie wbudowana chłodnica nie jest potrzebna, Ale w Szwajcarii woda jest za droga na takie podłączenie  :)

Pomiar temperatury bezpośrednio w słoiku pomiarowym zapewnia dokładność jak i powtarzalność procesu

 

attachicon.gif20210228_084225.jpg  attachicon.gif20210228_084252.jpg  attachicon.gif20210228_084203.jpg

 

attachicon.gif20210228_083942.jpg   attachicon.gif20210228_083954.jpg   attachicon.gif20210228_084230.jpg

 

attachicon.gif20210228_084308.jpg   attachicon.gif20210228_084258.jpg   attachicon.gif20210228_083930-1.jpg

Toshiba, 

 

Pompa pompuje wode z dolu i wlewa ja od gory tak? 

Tak jak w centralnym ogrzewaniu (jestem kucharzem-handlowcem, kompletnie nietechniczny)

 

Jak wyglada deszczownica u ciebie i jak ja zamontowales? 

 

Ps. Bede dorabial grzalke elektryczna bo z gazem to co 3 minuty musze regulowac plomiec (pomimo ocieplenia gornej polowy autoklawu recznikiem). Z pompa mialbym prawdopodobnie problem z glowy, noi grzanie z termostatem uwolnilo by mnie na czas sterylizacji. 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Pompa pompuje z dołu do góry.

Pomiar temperatury na dole i na górze to co wlatuje do zbiornika.

Drógi górny czujnik potrzeby jest podczas schładzania, aby nie pompować zbyt zimnej wody = przechłodzonej , bo słoiki popękają.

Deszczownia to podobny wężyk kompensacyjny jak pomiędzy pompą, a górną częścią układu, ale dłuższy.

Ugięty w krąg i wklejony od środka pod deklem. (W planie mam zrobienie wiatraka jak w zmywarce, ale na razie brak czasu i chce jeszcze z tym co jest trochę się pobawić)

Parę małych nacięć ostrym nozem w różnych kierunkach po obwodzie i duże cinienie jak i wydajność pompy zapewnia wytworzenie się takie ilości rozbryzgów, ze woda jest wszędzie.

Robiłem to doświadczalnie. Kawałek dopasowanej plexi zamiast dekla i kolejne naciecie, patrzyłem jak tryska.

Nie można zrobić zbyt dużo nacięc, bo spada ciśnienie i woda po prostu się wylewa, a nie tryska z rozbryzgami.

Pierwszy wężyk wywaliłem.

Przy drugim juz byłem mądrzejszy i włączyłem pompę na 1 bieg i zacząłem nacinać, jak spadli ciśnienie, przełączyłem na 2 bieg i juz tylko korekta nacięć dla pokrycia całego zbiirbika.

Teraz mogę pracować na 2 biegu, lub jak zajdzie potrzeba włączyć 3.

Jeżeli nie zrobisz nagrzewnicy do wytrącania ciepła / obieg zamknięty, a będziesz schladzal dodajac zewnętrzna zimna wode, to ten układ tez sie sprawdza.

Woda gorąca krąży w środku i po mału dodajesz do strumienia zimną. Jednocześnie upuszczając zaworem nadmiarowym, ustawionym na takie ciśnienie na jakim będziesz pracował (przeciwcisnienie)

 

 

 

Wysłane z mojego SM-A705FN przy użyciu Tapatalka

Edytowane przez TOSHIBA

Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. ....

Albert Einstein

自製煙熏肉

Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie :)

Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

no i grzanie z termostatem uwolniło by mnie na czas sterylizacji.
 

Sterylizacja konserw w autoklawie musi odbywać się pod stałą kontrolą. Automatyzacja polepsza sterowanie i komfort pracy , lecz nie gwarantuje 100% bezpieczeństwa przed wybuchem Wystarczy że zawiedzie jeden  element z elektroniki  lub inny  i może być potężne bum a zwłaszcza gdy czynnikiem sterylizacji jest sama para.

Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

noi grzanie z termostatem uwolnilo by mnie na czas sterylizacji. 

 

 

Co prawda sam robię samograja, ale nie po to aby włączyć i pójść spać  :laugh:, ale robić coś innego, a przy okazji spoglądać na wskazania

Tak że z ciśnieniowymi "zabawkami" bez opieki i w dodatku poprzerabianymi, nie ma żartów

Co do pozastawianie bez opieki takich rzeczy, to 100% zgadzam się z Dziadkiem

Co do szacunkowego ryzyka i szkód, to jednak wole mieć parę z 5 litrów , bo wylecą szyby w oknach i raczej dom będzie stać, zamiast parę z 60 litrów wody przy rozszczelnieniu takiego kotła woda o temperaturze 120 stC w normalnym cienieniu atmosferycznym zamieni się w większości w parę, a to już znacznie więcej.

Jak widziałeś u mnie, pomimo elektroniki, na pierwszym planie mam normalny manometr ze zwykłym termometrem bimetalicznym, to taka "kotwica admiralicji", jak już wszystko zawiedzie to charciarz spojrzę na to i będę wiedział, czy coś wyłączać, polewać wodą, czy od razu wyskakiwać przez okno  :laugh:  :laugh:

A tak na poważnie , oprócz elektroniki, zaworu bezpieczeństwa, manometru analogowego, zamontowałem węzę wysokotemperaturowe, do podłączenia chłodnicy. Wytrzymują okolu 4 - 4,5 Bar , zbiornik testowałem do 6 bar i 150 stC, wiec węże nie maja szans wytrzymać, po prostu dojdzie do rozszczelnienia i dlatego pisałem wyżej o ilości ewentualnej pary w domu "gdyby co"  :laugh:

Edytowane przez TOSHIBA

Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. ....

Albert Einstein

自製煙熏肉

Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie :)

Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Czy @Marek z Bielska ma tez Autoklawy podgrzewany elektrycznie? 

 

Oczywiście że tak, na początku tematu napisałem że własnie u Niego kopiłem autoklaw,

jest to w pełni działający autoklaw wodno / parowy. Ty decydujesz jak go będziesz wykorzystywał = są uniwersalne

Ma do wyboru  bez grzałek (na obce źródło podgrzewania  lub z grzałką elektryczną. możesz również zamówić z dodatkową mufą, lub innymi dodatkami.

Autoklawy sprzedaje już ze sterowaniem i wtyczką, czyli do Ciebie należy nalanie wody i wsadzenie puszek/słoików

Edytowane przez TOSHIBA

Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. ....

Albert Einstein

自製煙熏肉

Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie :)

Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.