yogi Opublikowano 28 Lutego 2021 Zgłoś Udostępnij #26 Opublikowano 28 Lutego 2021 Piekna aparatura ale trzeba tez umiec obslugiwac. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TOSHIBA Opublikowano 28 Lutego 2021 Autor Zgłoś Udostępnij #27 Opublikowano 28 Lutego 2021 (edytowane) Piekna aparatura ale trzeba tez umiec obslugiwac. Bardzo proste, zaworami regulujesz na np. Δ T - 24 stC praktycznie tak samo jak bateria w umywalce, jeżeli chcesz uzyska odpowiednia temperatury wody, ale tu masz 2 zawory, ale kręcisz się głownie jednym, woda cyrkuluje i tylko regulujesz ile wody zimnej ma schodzić z chodnicy. Nauka max jakieś 1 min i wiesz o co chodzi podaj sposób PSDeszczownie wodną można zastąpić zraszanym rurecznikiem na autoklawie + wentylator, jednak czas schładzania jest min 3 krotne dłuższy[Dodano: 28 lut 2021 - 19:37]2 partia słoików z mięsa obranego z drobiu, / z gotowania rosołu* dodana 1:1 zamiast mięsa wieprzowego, reszta tak samo niestety grzyby już się skończyły, czyli tylko suszone warzywa I z pozostałej kaszy po prosty mięso mielone surowe. również 1;1 wagowo do przepisu na początku oprócz grzybów wszystko tak samo [Dodano: 28 lut 2021 - 19:48]Zapomniałemdodawany rosół musi smakowo być przesolonyStopień przesolenia każdy musi ustalić we własnym zakresie w stosunku do słono-lubnościLub zrobić bez solenia rosół i dodawać o min 8 g soli więcej na słoik a jeżeli podałem w przepisie wyżej Edytowane 28 Lutego 2021 przez TOSHIBA Cytuj Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. .... Albert Einstein 自製煙熏肉 Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TOSHIBA Opublikowano 28 Lutego 2021 Autor Zgłoś Udostępnij #28 Opublikowano 28 Lutego 2021 (edytowane) Do ostatnich 5 słoików zabrakło mi suszonych warzyw Wiec napełniłem je po prostu kasza z mięsem surowym + rosół i [przyprawy jak w wyżej przepisie (tym razem bez grzybów i suszonych warzyw ) + na słoik 12 brukselek, które akurat znalazłem w lodowce jak widać przepis Marka z Bielska jest bardzo uniwersalny , a ograniczenia wynikają tylko i wyliczenie z Waszej ewentualnie wyobraźni ------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------ Nooo i na min miesiąc mam zapewnione 4 rodzaje szybkich obiadków Dzięki Marek za przepis źródłowy Edytowane 28 Lutego 2021 przez TOSHIBA Cytuj Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. .... Albert Einstein 自製煙熏肉 Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 1 Marca 2021 Zgłoś Udostępnij #29 Opublikowano 1 Marca 2021 Ile litrów lejesz wody do autoklawu by wytworzyć odpowiednią ilość pary przy pełnym załadowaniu autoklawu. Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TOSHIBA Opublikowano 1 Marca 2021 Autor Zgłoś Udostępnij #30 Opublikowano 1 Marca 2021 6 - 7 litrów, wystarczyło by mniej, ale wtedy grzałka 3 fazowa by była za mało zanurzona w wodzie, poza tym wody musi starczyć jeszcze dla systemu chłodzenia /instalacja, chłodnica, pompa./ no i cześć wody jest w ruchu, czyli spływa po słoikach Cytuj Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. .... Albert Einstein 自製煙熏肉 Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 1 Marca 2021 Zgłoś Udostępnij #31 Opublikowano 1 Marca 2021 Bardzo proszę podaj jeszcze jakiej wysokości jest podstawka okrywająca grzałkę. Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TOSHIBA Opublikowano 1 Marca 2021 Autor Zgłoś Udostępnij #32 Opublikowano 1 Marca 2021 10 cm (słoiki stoją nad wodą) Cytuj Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. .... Albert Einstein 自製煙熏肉 Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 1 Marca 2021 Zgłoś Udostępnij #33 Opublikowano 1 Marca 2021 Oto mi chodziło, czy czasami dolna warstwa słoi, puszek nie stoi w wodzie a reszta w parze. Woda ma około 20 razy większe przewodnictwo ciepła niż para .Gdyby dolna partia stała w wodzie a pozostałe w parze to rzeczywiście dolne słoje, puszki szybciej osiągają żądaną temperaturę i mogą być przegrzane. Ja jestem zwolennikiem sterylizacji słoi całkowicie zanurzonych w wodzie. Lepsze i równiejsze rozprowadzenie ciepła. Ponadto nie muszę odpowietrzać autoklawu ponieważ wolna przestrzeń w autoklawie wykorzystywana jest do ciśnienia i nadciśnienia. Odpowietrzanie autoklawu u mnie następuje równocześnie z odpowietrzaniem słoi. Czy są różnice temperatur wody w poszczególnych warstwach sprawdzę przy najbliższej produkcji . Zainstaluję dwa termometry do mierzenia wody, jeden sonda 30 cm drugi 20cm. Sposób ich mocowania pozwala na dowolne przesuwanie góra dół w czasie cyklu sterylizacji. Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TOSHIBA Opublikowano 1 Marca 2021 Autor Zgłoś Udostępnij #34 Opublikowano 1 Marca 2021 (edytowane) Ja jestem zwolennikiem sterylizacji słoi całkowicie zanurzonych w wodzie. Ale ja nie mam najmniejszego zamiaru namawiać Cie do zmiany sposobu sterylizacji, Twój autoklaw, Twoja sprawa Lepsze i równiejsze rozprowadzenie ciepła. Ale z tym własnie się nie zgadzam, bo tu popełniasz błąd techniczny / fizyka i termodynamika/ - proszę nie mylić z doświadczeniem z zakresu wędliniarstwa i znajomością tematyki samego procesu obróbki mięsa! Odpowiedz napisałem Ci w innym temacie, wiec nie będę tu tego powtarzał Edytowane 1 Marca 2021 przez TOSHIBA Cytuj Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. .... Albert Einstein 自製煙熏肉 Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 1 Marca 2021 Zgłoś Udostępnij #35 Opublikowano 1 Marca 2021 Lepsze i równiejsze rozprowadzenie ciepła. Słowa te są zaczerpnięte z literatury opisującej sterylizację konserw w opakowaniach szklanych. W autoklawie nie siedzę w związku z tym opieram się częściowo na wielu opisach. z literatury fachowej Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzysiek W Opublikowano 2 Marca 2021 Zgłoś Udostępnij #36 Opublikowano 2 Marca 2021 Eak obecnie wygląda mój autoklaw.Jeżeli chodzi o funkcjonowanie, myślę ze to ostateczna wersja, chyba ze .... znowu coś przerobię.Samo sterowanie przyjdzie nowe, no i napędy do zaworów.Autoklaw spisuje się OK. Założenia jakie sobie postawiłem technicznie zostały spełnione.Autoklaw jest ekonomiczny i łatwy w obsłudze.Moge w nim pasteryzować i sterylizować.Sterylizacje mogę wykonywać metoda wodną, lub parową lub mieszaną.Autoklawu przy metodzie wodnej nie murze napełniać wodą do pełna jeżeli np sterylizuje parę słoików (np 1 warstwę / piętro) wystarczy zalać powyżej dekielka tyle ile jest załadowane.Dodatkowo w całym autoklawie bez względu ile mam wody jest zawsze taka sama temperatura, podczas podgrzewania jak i chłodzenia.A samo chłodzenie odbywa się bardzo szybko + no i nie trzeba tego targać do żadnej wanny itd - chłodzenie w obiegu zamkniętym, nie wymaga zasilania bieżącą woda jednak jest opcja aby podłączyć wodę wodociągową wtedy oczyścicie wbudowana chłodnica nie jest potrzebna, Ale w Szwajcarii woda jest za droga na takie podłączenie Pomiar temperatury bezpośrednio w słoiku pomiarowym zapewnia dokładność jak i powtarzalność procesu 20210228_084225.jpg 20210228_084252.jpg 20210228_084203.jpg 20210228_083942.jpg 20210228_083954.jpg 20210228_084230.jpg 20210228_084308.jpg 20210228_084258.jpg 20210228_083930-1.jpgToshiba, Pompa pompuje wode z dolu i wlewa ja od gory tak? Tak jak w centralnym ogrzewaniu (jestem kucharzem-handlowcem, kompletnie nietechniczny) Jak wyglada deszczownica u ciebie i jak ja zamontowales? Ps. Bede dorabial grzalke elektryczna bo z gazem to co 3 minuty musze regulowac plomiec (pomimo ocieplenia gornej polowy autoklawu recznikiem). Z pompa mialbym prawdopodobnie problem z glowy, noi grzanie z termostatem uwolnilo by mnie na czas sterylizacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TOSHIBA Opublikowano 2 Marca 2021 Autor Zgłoś Udostępnij #37 Opublikowano 2 Marca 2021 (edytowane) Pompa pompuje z dołu do góry.Pomiar temperatury na dole i na górze to co wlatuje do zbiornika.Drógi górny czujnik potrzeby jest podczas schładzania, aby nie pompować zbyt zimnej wody = przechłodzonej , bo słoiki popękają.Deszczownia to podobny wężyk kompensacyjny jak pomiędzy pompą, a górną częścią układu, ale dłuższy.Ugięty w krąg i wklejony od środka pod deklem. (W planie mam zrobienie wiatraka jak w zmywarce, ale na razie brak czasu i chce jeszcze z tym co jest trochę się pobawić)Parę małych nacięć ostrym nozem w różnych kierunkach po obwodzie i duże cinienie jak i wydajność pompy zapewnia wytworzenie się takie ilości rozbryzgów, ze woda jest wszędzie.Robiłem to doświadczalnie. Kawałek dopasowanej plexi zamiast dekla i kolejne naciecie, patrzyłem jak tryska.Nie można zrobić zbyt dużo nacięc, bo spada ciśnienie i woda po prostu się wylewa, a nie tryska z rozbryzgami.Pierwszy wężyk wywaliłem.Przy drugim juz byłem mądrzejszy i włączyłem pompę na 1 bieg i zacząłem nacinać, jak spadli ciśnienie, przełączyłem na 2 bieg i juz tylko korekta nacięć dla pokrycia całego zbiirbika.Teraz mogę pracować na 2 biegu, lub jak zajdzie potrzeba włączyć 3.Jeżeli nie zrobisz nagrzewnicy do wytrącania ciepła / obieg zamknięty, a będziesz schladzal dodajac zewnętrzna zimna wode, to ten układ tez sie sprawdza.Woda gorąca krąży w środku i po mału dodajesz do strumienia zimną. Jednocześnie upuszczając zaworem nadmiarowym, ustawionym na takie ciśnienie na jakim będziesz pracował (przeciwcisnienie) Wysłane z mojego SM-A705FN przy użyciu Tapatalka Edytowane 2 Marca 2021 przez TOSHIBA Cytuj Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. .... Albert Einstein 自製煙熏肉 Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 3 Marca 2021 Zgłoś Udostępnij #38 Opublikowano 3 Marca 2021 no i grzanie z termostatem uwolniło by mnie na czas sterylizacji. Sterylizacja konserw w autoklawie musi odbywać się pod stałą kontrolą. Automatyzacja polepsza sterowanie i komfort pracy , lecz nie gwarantuje 100% bezpieczeństwa przed wybuchem Wystarczy że zawiedzie jeden element z elektroniki lub inny i może być potężne bum a zwłaszcza gdy czynnikiem sterylizacji jest sama para. Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TOSHIBA Opublikowano 3 Marca 2021 Autor Zgłoś Udostępnij #39 Opublikowano 3 Marca 2021 (edytowane) noi grzanie z termostatem uwolnilo by mnie na czas sterylizacji. Co prawda sam robię samograja, ale nie po to aby włączyć i pójść spać , ale robić coś innego, a przy okazji spoglądać na wskazaniaTak że z ciśnieniowymi "zabawkami" bez opieki i w dodatku poprzerabianymi, nie ma żartówCo do pozastawianie bez opieki takich rzeczy, to 100% zgadzam się z DziadkiemCo do szacunkowego ryzyka i szkód, to jednak wole mieć parę z 5 litrów , bo wylecą szyby w oknach i raczej dom będzie stać, zamiast parę z 60 litrów wody przy rozszczelnieniu takiego kotła woda o temperaturze 120 stC w normalnym cienieniu atmosferycznym zamieni się w większości w parę, a to już znacznie więcej.Jak widziałeś u mnie, pomimo elektroniki, na pierwszym planie mam normalny manometr ze zwykłym termometrem bimetalicznym, to taka "kotwica admiralicji", jak już wszystko zawiedzie to charciarz spojrzę na to i będę wiedział, czy coś wyłączać, polewać wodą, czy od razu wyskakiwać przez okno A tak na poważnie , oprócz elektroniki, zaworu bezpieczeństwa, manometru analogowego, zamontowałem węzę wysokotemperaturowe, do podłączenia chłodnicy. Wytrzymują okolu 4 - 4,5 Bar , zbiornik testowałem do 6 bar i 150 stC, wiec węże nie maja szans wytrzymać, po prostu dojdzie do rozszczelnienia i dlatego pisałem wyżej o ilości ewentualnej pary w domu "gdyby co" Edytowane 3 Marca 2021 przez TOSHIBA Cytuj Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. .... Albert Einstein 自製煙熏肉 Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzysiek W Opublikowano 7 Marca 2021 Zgłoś Udostępnij #40 Opublikowano 7 Marca 2021 Czy @Marek z Bielska ma tez Autoklawy podgrzewany elektrycznie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TOSHIBA Opublikowano 7 Marca 2021 Autor Zgłoś Udostępnij #41 Opublikowano 7 Marca 2021 (edytowane) Czy @Marek z Bielska ma tez Autoklawy podgrzewany elektrycznie? Oczywiście że tak, na początku tematu napisałem że własnie u Niego kopiłem autoklaw,jest to w pełni działający autoklaw wodno / parowy. Ty decydujesz jak go będziesz wykorzystywał = są uniwersalneMa do wyboru bez grzałek (na obce źródło podgrzewania lub z grzałką elektryczną. możesz również zamówić z dodatkową mufą, lub innymi dodatkami.Autoklawy sprzedaje już ze sterowaniem i wtyczką, czyli do Ciebie należy nalanie wody i wsadzenie puszek/słoików Edytowane 7 Marca 2021 przez TOSHIBA Cytuj Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. .... Albert Einstein 自製煙熏肉 Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzysiek W Opublikowano 7 Marca 2021 Zgłoś Udostępnij #42 Opublikowano 7 Marca 2021 Prywatnie nie da sie wyslac wiadomosci. Czekam auz sie odezwie Gesendet von meinem M2007J3SG mit Tapatalk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek z Bielska Opublikowano 7 Marca 2021 Zgłoś Udostępnij #43 Opublikowano 7 Marca 2021 Krzysiek W napisałem wiadomość na pw,skrzynka jest odblokowana Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.