Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Najskuteczniejsze sposoby kruszenia mięsa:

1 Kwas – marynata na bazie:

soku z cytryny, limonki, pomarańczy, octu (np. jabłkowego, winnego, balsamicznego),jogurtu, kefiru, maślanki.
Kwas rozluźnia włókna kolagenowe i sprawia, że mięso staje się delikatniejsze.

2 Enzymy – naturalne "rozbijacze białka ananas (bromelaina),papaja (papaina),kiwi (aktynidyna).
Wystarczy krótko zamarynować mięso w soku lub puree z tych owoców (ale nie za długo, bo zrobi się papka).

3 Alkohol – wino, piwo, a nawet trochę whisky w marynacie. Alkohol pomaga przenikać przyprawom w głąb i zmiękcza strukturę mięsa.

Sól – szczególnie w postaci solanki (np. 1 łyżka soli na szklankę wody). Moczenie mięsa w solance przez kilka godzin powoduje zatrzymanie soków i kruszenie włókien.

Powolne duszenie / wolne pieczenie – szczególnie w przypadku twardszej wołowiny (np. łopatka, mostek). Długie gotowanie w niskiej temperaturze (tzw. slow cooking) rozkłada kolagen na żelatynę, co daje miękkość.

 

Marynata krusząca mięso (na 1 kg mięsa)

Składniki:

3 łyżki jogurtu naturalnego lub kefiru (działa jak naturalny kruszyciel),

2 łyżki oliwy lub oleju rzepakowego,

2 łyżki soku z cytryny albo octu jabłkowego,

3 ząbki czosnku (przeciśnięte przez praskę),

1 łyżeczka soli,

½ łyżeczki pieprzu,

1 łyżeczka papryki (słodkiej lub ostrej, jak lubisz),

1 łyżeczka majeranku lub tymianku (do wieprzowiny) albo rozmarynu (do wołowiny).

Przygotowanie:

Wszystkie składniki wymieszaj w misce, aż powstanie jednolita marynata.

Mięso pokrój (np. na kotlety, paski lub kawałki do gulaszu) i dokładnie obtocz w marynacie.

Odstaw minimum na 1 godzinę w temperaturze pokojowej (jeśli masz czas – najlepiej 6–12 godzin w lodówce).

Przy smażeniu/grillowaniu obsmażaj mięso krótko na mocnym ogniu, żeby zamknąć soki (pory),a potem możesz dopiec/dusić do miękkości.

  • Like 2
  • Upvote 1

„Warto doceniać małe rzeczy, które sprawiają, że życie jest piękne.”

Pozdrawiam!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/240/#findComment-1033917
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...
  • 4 tygodnie później...

u nas dziś domowe fryteczki a do tego siekane kotleciki z piersi z kurczaka - ostatnia moja faza :D siekany kurczak, cebulka, czosnek,  mieszamy z majonezem, musztardą, chrzanem, jajko, bułka tarta, troszkę mąki ziemniaczanej, przyprawy i smażymy lub pieczemy - super sprawa :) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/240/#findComment-1044081
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

A u mnie taki

 download.thumb.jpg.5100d0527650779f2daa3eb764a922ed.jpg

  • Like 1
  • Upvote 1

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/240/#findComment-1046903
Udostępnij na innych stronach

Czyli pieczonki w Konopiskach, mnie po dziadkach z tych rejonów pozostało wspomnienie "  pieczonek" w polu po zbiorach ziemniaków lub w ogrodzie w czasie żniw . Jeżdżę kilka razy w roku w te rejony , ale rzadko widuję by organizowano "pieczonki", może wyparł grill ten zwyczaj. Pozdrawiam

  • Upvote 1
Wojciech Pacan
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/240/#findComment-1046908
Udostępnij na innych stronach

To ja się pochwalę u nas pieczonki często się robi. Choć u nas ta potrwa pochodzi z Chrzanowa i okolic i nazywa się ziemniaki po cabansku. Od cabanów co kiedyś tam mieszkali. I co ciekawe ja mieszkam w Polance Wielkiej koło Oświęcimia czy Zatora. I jesteśmy jedną z najmniejszych gmin wiejskich w Polsce. A nasze gospodynie wiejskie mają wpisane Prazonki Polańskie jako tradycyjna lokalna potrawa z ministerstwa rolnictwa. My robimy i w domu na kuchence i na polu. Te z pola najlepsze. Co ciekawe my kroimy ziemniaki w plasterki. A jak byliśmy w Jawiszowicach około 15-20km. To tam od zawsze w kostkę kroją ziemniaki.  Blisko a już inaczej przepis robiony.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/240/#findComment-1046930
Udostępnij na innych stronach

Już pisze. U nas ziemniaki krojone w plasterki i marchewka. Kiełbas i boczek w kostkę. Do tego zielona pietruszka i cebula . Wszystko wymieszane i doprawione solą i pieprzem. Na dnie garnka skóry z boczku lub liście kapusty. Na wierzch liście kapusty. Kiedyś się darnia przykrywało pokrywkę. 

Edytowane przez Dawidk1
  • Upvote 1
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/240/#findComment-1047051
Udostępnij na innych stronach

U mnie ziemniaki ( talarki) , cebula ( w piorka) , kiełbasa , boczek,  minimalnie burak i marchewka.  Garnek obficie wyłożony kapustą .Należy robić na ognisku niespiesznie by nie spalić. U nas około 2 godzin.

45 minut temu, Dawidk1 napisał(a):

Na dnie garnka skóry z boczku lub liście kapusty

Na dnie zdecydowani gruba warstwa kapusty a potem skóry jeśli są.

  • Like 2

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/240/#findComment-1047056
Udostępnij na innych stronach

11 godzin temu, Dawidk1 napisał(a):

nas pieczonki

U nas nazywamy taką potrawę prażonką.

54 minuty temu, Dawidk1 napisał(a):

Na dnie garnka skóry z boczku lub liście kapusty. Na wierzch liście kapusty.

Ja daję w zależności jaki smak chcę uzyskać ponieważ kapusta daje swój specyficzny aromat dlatego.

13 minut temu, chudziak napisał(a):

Należy robić na ognisku niespiesznie by nie spalić.

Na początku robię żar i tylko po boku kociołka od czasu do czasu dorzucę nieduży kawałek drewna po obwodzie. 

Co do składników to robię bardzo różnie czasami układam warstwy a niekiedy mieszam składniki ze sobą. 

  • Like 1
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/240/#findComment-1047062
Udostępnij na innych stronach

W dniu 8.11.2025 o 19:10, Jadwinia napisał(a):

A u mnie taki sobotni

A mieli w szpitalach podawać pacjentom lepsze jedzenie.

Co to ta ciemna kulka na talerzu?

  • Like 1
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/240/#findComment-1047064
Udostępnij na innych stronach

12 godzin temu, Dawidk1 napisał(a):

Polance Wielkiej koło Oświęcimia

Skoro tam mieszkasz to nie możesz nie znać smaku rybki🤔.

https://www.gov.pl/web/rolnictwo/karp-zatorski

 

 

 

  • Like 1
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/240/#findComment-1047077
Udostępnij na innych stronach

41 minut temu, Grzewlod napisał(a):

Skoro tam mieszkasz to nie możesz nie znać smaku rybki🤔.

https://www.gov.pl/web/rolnictwo/karp-zatorski

 

 

Oczywiście, że znam i bardzo lubię. Jedna z rozpoznawalnych rzeczy z mojego regionu oprucz energilandi i muzeum Auschwitz. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/240/#findComment-1047080
Udostępnij na innych stronach

25 minut temu, Dawidk1 napisał(a):

 

Zapomniałeś o kremówkach.

 

3 godziny temu, Dawidk1 napisał(a):

Już pisze. U nas ziemniaki krojone w plasterki i marchewka. Kiełbas i boczek w kostkę. Do tego zielona pietruszka i cebula . Wszystko wymieszane i doprawione solą i pieprzem. Na dnie garnka skóry z boczku lub liście kapusty. Na wierzch liście kapusty. Kiedyś się darnia przykrywało pokrywkę. 

U mnie darń stosuje się zamiast pokrywki.

Cabany będą na kolacyjkę
 

 
 
  https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5955-co-macie-dziś-na-kolację/?do=findComment&comment=1029688

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/240/#findComment-1047088
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.