andrzej k Opublikowano 16 Września 2010 Zgłoś Udostępnij #1151 Opublikowano 16 Września 2010 Witam Ja wczoraj i dzisiaj nerki wieprzowe ala gulasz z kapustą i buraczkami . Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/47/#findComment-124781 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darino Opublikowano 17 Września 2010 Zgłoś Udostępnij #1152 Opublikowano 17 Września 2010 Pstrąg wędzony na ciepło jako dostawka ziemniaki marchewka i pifko :thumbsup: Cytuj http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię." Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/47/#findComment-124889 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Biotit Opublikowano 17 Września 2010 Zgłoś Udostępnij #1153 Opublikowano 17 Września 2010 Dziś na obiadek Smażone kanie, do tego mojej produkcji piwo miętowe Cytuj Festina Lente: Zgubne są kroki szybko podjęte Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/47/#findComment-124893 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anerka Opublikowano 18 Września 2010 Zgłoś Udostępnij #1154 Opublikowano 18 Września 2010 Co prawda zdjęcie nie jest dzisiejsze ale robię powtórkę /właśnie się gotuje/ bo potrawa nam zasmakowała.Zwykle robiłam golonkę po bawarsku, w piwie.Tym razem golonkę ugotowałam z solą ,pieprzem, lisciem laurowym/2 listki/, zielem angielskim/3 kuleczki/pod koniec dodałam warzywa, jak do rosołu. Po ugotowaniu odlałam część wywaru i zalałam nim kus kus, był zamiast np. ziemniaków. Pozostały wywar zagęściłam żółtkiem i dodałam sok z cytryny.Jeszcze chwilę pogotowałam. Okazało się pyszne. Cytuj Dużo nie znaczy dobrze ale dobrze dużo znaczy. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/47/#findComment-124963 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek z Bielska Opublikowano 18 Września 2010 Zgłoś Udostępnij #1155 Opublikowano 18 Września 2010 a moja Kasia dziś zadbała o mnie i Marcysie zupa gulaszowa wieprzowo-wołowa z kluseczkami takimi małymi śląskimi :thumbsup: :thumbsup: zdjęcie jak wyglada na talerzu też będzie :grin: ,polecam w szczególności dla tygrysków :thumbsup: te kluseczki są mniamnuśne,prawdopodobnie z 3 sloiki zawekujemy na inne "dzienie" jak mówi Marcysia http://twojezdjecie.pl/plikinew/9/18/9181284808352.jpg http://twojezdjecie.pl/plikinew/9/18/9181284808381.jpg http://twojezdjecie.pl/plikinew/9/18/9181284808411.jpg [ Dodano: Sob 18 Wrz, 2010 13:23 ] Dziś na obiadek Smażone kanie, do tego mojej produkcji piwo miętowe :thumbsup: :thumbsup: :thumbsup: :thumbsup: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/47/#findComment-124965 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henio Opublikowano 18 Września 2010 Zgłoś Udostępnij #1156 Opublikowano 18 Września 2010 Okazało się pyszne. Litości :thumbsup: :thumbsup: :thumbsup: A u mnie żona upichciła fasolkę po bretońsku i ma mnie z głowy na jakiś czas :grin: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/47/#findComment-124967 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Einshell Opublikowano 18 Września 2010 Zgłoś Udostępnij #1157 Opublikowano 18 Września 2010 Heniu ! ja we czwartek nagotowałam cały 'gar' fasolki, już go prawie niema :grin: Pozostały-''efekty specjalne'' :grin: :shock: :grin: PS. Ztymi kluseczkami ,to tak jak umnie- tendencja 'wzrostowa'- co jedna to większa... :thumbsup: :clap: :lol: Pozdrawiam! Cytuj Einshel ,, Jak 'se' człowiek sam nie zrobi , to mu nikt nie zrobi... '' Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/47/#findComment-124968 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zibi187 Opublikowano 18 Września 2010 Zgłoś Udostępnij #1158 Opublikowano 18 Września 2010 U mnie dzisiaj po wczorajszym grzybobraniu "borowiki po fancuzku" ostatnie wyszły extra i musiałem powtórzyć :lol: Cytuj "Pan Bóg stworzył jedzenie, a diabeł kucharzy". James Joyce Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/47/#findComment-124983 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 18 Września 2010 Zgłoś Udostępnij #1159 Opublikowano 18 Września 2010 U mnie dzisiaj po wczorajszym grzybobraniu "borowiki po fancuzku" To znaczy jak ?- proszę troszkę szczegółów. Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/47/#findComment-125016 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zibi187 Opublikowano 18 Września 2010 Zgłoś Udostępnij #1160 Opublikowano 18 Września 2010 to znaczy tak;szynka lub kiełbasa szynkowa pokrojona w kostkę 0,5x0,5 cm przesmażona (z cebulką i czosnkiemkapelusze borowików nie za duże twarde i umyte(surowe nie gotowane).Szynkę przesmażamy na niewielkiej ilości oliwy, dodajemy cebulkę i czosnek do zeszklenia. Po tym czasie wrzucamy umyte grzybki dolewamy 3/4 szklanki białego wytrawnego lub półwytrawnego wina, wlewamy szklankę przecieru pomidorowego, dokładamy pęczek (duży) natki pietruszki i dusimy na małym ogniu dwie godzinki od czasu do czasu mieszając by nie przywarły. Po dwóch godzinkach :thumbsup: :thumbsup: :clap: :clap: Cytuj "Pan Bóg stworzył jedzenie, a diabeł kucharzy". James Joyce Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/47/#findComment-125021 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zibi187 Opublikowano 18 Września 2010 Zgłoś Udostępnij #1161 Opublikowano 18 Września 2010 Pewnie, że można :lol: Dla mnie ten sos dobry jest z każdymi grzybami, ale moja żona uznaje tą potrawę tylko z borowikami. I niestety wszystkie prawdziwe wielkości zakrętki słoika idą do tego sosu. Osobiście do tego daję zwykłe podgrzybki, które są równe i twarde :thumbsup: :thumbsup: Cytuj "Pan Bóg stworzył jedzenie, a diabeł kucharzy". James Joyce Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/47/#findComment-125027 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek z Bielska Opublikowano 19 Września 2010 Zgłoś Udostępnij #1162 Opublikowano 19 Września 2010 polecam w szczególności dla tygrysków :thumbsup: te kluseczki są mniamnuśne,prawdopodobnie z 3 sloiki zawekujemy na inne "dzienie" jak mówi Marcysia /quote] ciąg dalszy http://twojezdjecie.pl/plikinew/9/19/9191284903307.jpg http://twojezdjecie.pl/plikinew/9/19/9191284903332.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/47/#findComment-125086 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darino Opublikowano 19 Września 2010 Zgłoś Udostępnij #1163 Opublikowano 19 Września 2010 Dzisiaj byłem ja kukiem w kuchni Lachsfleisch czyli mięso łososiowe(tłum. z niem) lub schab b/k czyli niedoszła polędwica jak kto woli :wink: Takie cacko najlepiej przygotować a la souse vide w termogarze sos, ziemniaki i kalafiorek na parze gotowe mięsko letko zarumienione za pomocą redukcji Maillarda :grin: Cytuj http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię." Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/47/#findComment-125087 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EL GREGOR Opublikowano 20 Września 2010 Zgłoś Udostępnij #1164 Opublikowano 20 Września 2010 :grin: :thumbsup: :clap: :clap: :clap: Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/47/#findComment-125184 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wirus Opublikowano 20 Września 2010 Zgłoś Udostępnij #1165 Opublikowano 20 Września 2010 mięsko letko zarumienione za pomocą redukcji Maillarda Chodzi prawdopodobnie o ....... :rolleyes: ......... reakcję Maillarda. Cytuj Pozdrawiam Wirus. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/47/#findComment-125185 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darino Opublikowano 20 Września 2010 Zgłoś Udostępnij #1166 Opublikowano 20 Września 2010 reakcję MaillardaBardzo dobrze uważasz kol. Wirus :clap: naturalnie masz racje, reakcja :grin: Chociaż... czy tam może nie dochodzi też do redukcji :question: :wink: Cytuj http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię." Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/47/#findComment-125187 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 20 Września 2010 Zgłoś Udostępnij #1167 Opublikowano 20 Września 2010 Poczytałem o reakcji Maillarda, ale jak to się robi w praktyce ? Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/47/#findComment-125189 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wirus Opublikowano 20 Września 2010 Zgłoś Udostępnij #1168 Opublikowano 20 Września 2010 ale jak to się robi w praktyce ? W praktyce to się robi ......... :shock: ........ samo :grin: - np. podczas smażenia czy pieczenia. czy tam może nie dochodzi też do redukcji :question: Biorąc pod uwagę to, że redukcja jest bardzo szerokim pojęciem, a reakcja Maillarda bardzo złożonym procesem - napewno tak :grin: . Cytuj Pozdrawiam Wirus. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/47/#findComment-125196 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zibi187 Opublikowano 20 Września 2010 Zgłoś Udostępnij #1169 Opublikowano 20 Września 2010 Dziś zupka szczawiowa z jajkiem i grzankami :thumbsup: :thumbsup: Cytuj "Pan Bóg stworzył jedzenie, a diabeł kucharzy". James Joyce Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/47/#findComment-125198 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darino Opublikowano 20 Września 2010 Zgłoś Udostępnij #1170 Opublikowano 20 Września 2010 a reakcja Maillarda bardzo złożonym procesem - napewno takdzięki :smile: praktycznie działa to jak piszesz najlepiej przypalać otwartym ogniem np. palnikiem z butanem(propan się nie nadaje), na gorącym grillu, jak się niema to może być dobrze rozgrzana oliwa z masłem i korzeniami w patelni. Ważne jest by temperatura w środku mięsa się nie podniosła powyżej tej w której się parzyło u mnie było 65°C (powinno być 58°C, która jest dla mnie to jest trochę niepewna dla wieprzowiny, steki parze do 58°C.) :grin: Cytuj http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię." Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/47/#findComment-125203 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek z Bielska Opublikowano 25 Września 2010 Zgłoś Udostępnij #1171 Opublikowano 25 Września 2010 witam tylko dla Tygrysków :thumbsup: na sobote Kasia upiekła jabłecznik z budyniem :thumbsup: :thumbsup: ,a ja do karkóweczkii nie tylko zrobiłem masełko czosnkowe,które było spożywane ze świeżym chlebkiemfotki ponizej http://twojezdjecie.pl/plikinew/9/25/9251285437247.jpg http://twojezdjecie.pl/plikinew/9/25/9251285437286.jpg http://twojezdjecie.pl/plikinew/9/25/9251285437364.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/47/#findComment-125758 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 25 Września 2010 Zgłoś Udostępnij #1172 Opublikowano 25 Września 2010 Marek z Bielska niby kolega, ale że TAKIE cisto piecze to nie powie. :grin: Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/47/#findComment-125761 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 25 Września 2010 Zgłoś Udostępnij #1173 Opublikowano 25 Września 2010 Marku na sam wygląd ślinka cieknie. Rewelacje :thumbsup: Ja dzisiaj ugotowałam babkę i już prawie nie ma śladu, i jak tu dbać o linie . Pozdrawiam Halusia Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/47/#findComment-125762 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek z Bielska Opublikowano 25 Września 2010 Zgłoś Udostępnij #1174 Opublikowano 25 Września 2010 Marku na sam wygląd ślinka cieknie. Rewelacje :thumbsup: Ja dzisiaj ugotowałam babkę i już prawie nie ma śladu, i jak tu dbać o linie .Halinko zauważyłem że Kasia łapła inwecje twórczą po teściowej w pieczeniu :grin: spód-ciasto jak do sernika,masa budyniowa-jej pomysł,jabłka na słodko z cynamonem i posypka jak na sernik :grin: ,już jej powiedziałem że będzie piekła ciasta z Halusią i Luciolą na zlocie :wink: [ Dodano: Sob 25 Wrz, 2010 20:29 ] Marek z Bielska niby kolega, ale że TAKIE cisto piecze to nie powie. :grin:zapraszamy w niedziele po południu na kawe,ciasto....zabierz żone Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/47/#findComment-125764 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 25 Września 2010 Zgłoś Udostępnij #1175 Opublikowano 25 Września 2010 już jej powiedziałem że będzie piekła ciasta z Halusią i Luciolą na zlocie :wink:Będzie nam bardzo miło. Ja wstawię przepis i fotki na babkę gotowaną, może Twoja Kasia sie pokusi . Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/47/#findComment-125768 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.