Aniaandy'ego Opublikowano 8 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij #1376 Opublikowano 8 Listopada 2010 Ależ to wygląda... :shock: :thumbsup: :clap: i ode mnie też :clap: Henio, Pochwal się tym przepisem ja też chcę proszę :grin: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/56/#findComment-131207 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 8 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij #1377 Opublikowano 8 Listopada 2010 Na kolację rolada z łososia Drogi timie a kogo gościsz dziś na kolacji?? :grin: Rewelacyjna ta roladka :thumbsup: Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/56/#findComment-131209 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 9 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij #1378 Opublikowano 9 Listopada 2010 Przepis wkleję wieczorem jasneeee ...... a do tego czasu paru zje monitor .... ...... sadysta ... PS Dobra zanim Tim wstawi swój przepis tu macie sznureczek do rolady łososiowej ze szpinaczkiem .... też jest super ..... : http://www.camperteam.pl/forum/viewtopic.php?t=4691 Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/56/#findComment-131314 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Biotit Opublikowano 9 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij #1379 Opublikowano 9 Listopada 2010 Robię taki, jak mam w lodówce łososia wędzonego na zimno, a zamiast kupnego twarogu używam domowej Ricotty i wychodzi pyszna potrawa, do tego białe wytrawne winko :thumbsup: Oj chyba zrobię ten frykas i pochwalę się jak wygląda :thumbsup: Cytuj Festina Lente: Zgubne są kroki szybko podjęte Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/56/#findComment-131331 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MariuszB Opublikowano 9 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij #1380 Opublikowano 9 Listopada 2010 U mnie żeberka w miodzie i musztardzie oraz skromny browarek :thumbsup: Cytuj Pozdrawiamy Wszystkie zadymiaczki i zadymiaczy 🙂 Jola i Mariusz Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/56/#findComment-131338 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zibi187 Opublikowano 11 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij #1381 Opublikowano 11 Listopada 2010 Rolady (zawijasy) z Jelenia :thumbsup: Cytuj "Pan Bóg stworzył jedzenie, a diabeł kucharzy". James Joyce Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/56/#findComment-131612 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darino Opublikowano 12 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij #1382 Opublikowano 12 Listopada 2010 na obiadek w pracy :grin: Cytuj http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię." Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/56/#findComment-131736 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paolodoro Opublikowano 12 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij #1383 Opublikowano 12 Listopada 2010 Darino, sorki , ale tak nie uchodzi :lol: :lol: :lol: Cytuj całe życie się uczę , a czy się nauczę... http://images37.fotosik.pl/1274/4fa8487176da947bm.jpg Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/56/#findComment-131737 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Aniaandy'ego Opublikowano 13 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij #1384 Opublikowano 13 Listopada 2010 … U nas, dzisiaj na obiad była zupa ogórkowa, pierogi z mięsem ( przywiezione od kochanej teściowej ) obsmażane na patelni i racuchy z jabłkiem na deser. Kilka dni temu postanowiłam zrobić coś z działu"odwiedzin" wybrałam odwiedziny Gonza u rodziny, bo jeZdem zakochana w kuchni naszych sąsiadów ze wschodu https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=1379&postdays=0&postorder=asc&highlight=odwiedziny&start=90 Pozwolę sobie zacytować wypowiedź Gonza: Witam. Byłem wczoraj z "objazdówką" po cmentarzach i przy okazji w odwiedkach.Lubię tamte strony gdzie stykają się "dwa światy". Przed drutami my a za drutami Białoruś. Moja golonka nie wyszła tak doskonała, jak cioci Gonza ( oj! Bałam się zobaczyć co mi z tego wyszło), wprawdzie "troszku" podobne , ale to jest mój pierwszy raz, a matrioszki Gonzuś dla Ciebie, za pomoc w realizacji mojej zachcianki kulinarnej, polsko - białoruskiej Pomadka do ust w matrioszkach się trochę rozmazała i fryzura oklapła, ale to, od przestawiania Pań na talerzu, bo uczyłam się robić zdjęć, "a dejta spokój!" Do zdjęć to ja się nie nadaję!!! Wolałabym cały stragan rzodkiewek przerobić na kwiatki :grin: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/56/#findComment-131943 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 13 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij #1385 Opublikowano 13 Listopada 2010 Moja golonka nie wyszła tak doskonała, jak cioci Gonza Ania sadystka , do ukarania. :grin: Nie bądz taka skromna, golonka wygląda wyśmienicie. :thumbsup: A ta dekoracja............. :clap: Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/56/#findComment-131946 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Podlasiak Opublikowano 14 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij #1386 Opublikowano 14 Listopada 2010 Podlasiak, to taka ściema była No tak : Jak Ania w niedzielę wcześnie wstaje, Andy w południe obiad dostaje :thumbsup: :grin: Cytuj Trzeba żyć, aby jeść, a nie jeść, aby żyć !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/56/#findComment-132094 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darino Opublikowano 14 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij #1387 Opublikowano 14 Listopada 2010 :clap: :clap: :clap: :grin: Cytuj http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię." Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/56/#findComment-132102 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
frapio Opublikowano 14 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij #1388 Opublikowano 14 Listopada 2010 golonka nie wyszła tak doskonała, jak cioci GonzaPysznie wygląda :thumbsup: . Można prosić o przepisik na temat tej rolady? Cytuj Wiedzy nigdy za wiele, nawet tej na chwilę obecną pozornie nieprzydatnej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/56/#findComment-132146 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Aniaandy'ego Opublikowano 14 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij #1389 Opublikowano 14 Listopada 2010 Można prosić o przepisik na temat tej rolady?Nie wiem, czy autor przepisu Gonzo wyrazi zgodę, ale myślę, że tak, a najlepiej jak by On sam napisał, aby było zgodnie z prawdą, bo każdy "po drodze" coś dodaje od siebie :grin: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/56/#findComment-132161 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 15 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij #1390 Opublikowano 15 Listopada 2010 Kasza jęczmienna wiejska z pierwszą od kilku lat surówką z kiszonej kapusty własnej produkcji. Surówka coś wspaniałego :thumbsup: :thumbsup: :thumbsup: Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/56/#findComment-132186 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 15 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij #1391 Opublikowano 15 Listopada 2010 Kasza jęczmienna wiejska Podmień kaszę jęczmienną na gryczaną :thumbsup: Gratuluję że wróciłeś do kiszenia kapusty . :smile: Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/56/#findComment-132188 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 15 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij #1392 Opublikowano 15 Listopada 2010 Podmień kaszę jęczmienną na gryczaną :thumbsup:Hreczankę jadłem kilka tygodni, teraz chwilowa zmiana na jęczmienną, raz taka i raz taka :grin: Gratuluję że wróciłeś do kiszenia kapusty . :smile:A no wróciłem i niech tak zostanie :smile: Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/56/#findComment-132190 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zibi187 Opublikowano 15 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij #1393 Opublikowano 15 Listopada 2010 Ja jak zwykle czarna polewka. Została mi od wczoraj :lol: A jak kaszka to tylko gryczana z gulaszem wołowym i ciemnym sosem :thumbsup: :thumbsup: Za jęczmienną nie przepadam, ale jak już to z jasnym sosem. Taki podawali w "woju" :???: Cytuj "Pan Bóg stworzył jedzenie, a diabeł kucharzy". James Joyce Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/56/#findComment-132201 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 15 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij #1394 Opublikowano 15 Listopada 2010 Za jęczmienną nie przepadam, ale jak już to z jasnym sosemJa tam jadam i jęczmienną i hreczankę, co do jasnego sosu do jęczmiennej też jestem za. W miniony Czwartek miałem gulasz z karczku w zawiesistym jasnym sosie(sos ma być zawiesisty) Jęczmiennej zostało mi jeszcze parę woreczków, wykończę i wracam do hreczanki(jest bardziej efektywna) Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/56/#findComment-132202 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zibi187 Opublikowano 15 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij #1395 Opublikowano 15 Listopada 2010 Ja tam jadam i jęczmienną i hreczankę, co do jasnego sosu do jęczmiennej też jestem za. W miniony Czwartek miałem gulasz z karczku w zawiesistym jasnym sosie(sos ma być zawiesisty) Jęczmiennej zostało mi jeszcze parę woreczków, wykończę i wracam do hreczanki(jest bardziej efektywna) Też jem :smile: Napisałem tylko, że wolę gryczaną :thumbsup: smaczniejsza (mówię o sobie) :lol: Cytuj "Pan Bóg stworzył jedzenie, a diabeł kucharzy". James Joyce Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/56/#findComment-132207 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gonzo Opublikowano 16 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij #1396 Opublikowano 16 Listopada 2010 Można prosić o przepisik na temat tej rolady? Dawaj, dawaj Aniuchna. Nie bądź taka skromna :tongue: Jak Was znam to i zdjęcia w trójwymiarze macie z przebiegu "produkcji" :grin: Pozdrawiam :wink: Cytuj Carpe diem - raz kozie death Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/56/#findComment-132272 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Papcio Opublikowano 16 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij #1397 Opublikowano 16 Listopada 2010 Tim, jesteś pewny, że kasza rośnie na wsi? Cytuj W życiu dwa dni są najważniejsze: Ten w którym się urodziłeś. I ten kiedy zrozumiałeś po co M.Twain Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/56/#findComment-132280 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek_ Opublikowano 16 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij #1398 Opublikowano 16 Listopada 2010 Tak na na prawdę to kasza nie rośnie. Rośnie jęczmień, proso, gryka, kukurydza, pszenica, itd.gwarantuje, że z posianej kaszy nic nie urośnie :wink: .Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/56/#findComment-132281 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Papcio Opublikowano 16 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij #1399 Opublikowano 16 Listopada 2010 Tim, ja też żartowałem. Ja lubię kaszę pęczak (pęcak), gryczaną i inne kasze, a nie lubię i jak mam wybór to nie jem ryżu, ot taka fobia. Cytuj W życiu dwa dni są najważniejsze: Ten w którym się urodziłeś. I ten kiedy zrozumiałeś po co M.Twain Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/56/#findComment-132360 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Aniaandy'ego Opublikowano 16 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij #1400 Opublikowano 16 Listopada 2010 Gonzo leniuszek :grin:, nie chciał napisać przepisu na golonkę, to mi słodzi :lol: . Tak naprawdę, to dokładnego przepisu nikt z nas nie ma, to są tylko pobieżne informacje uzyskane przez Gonza + własna fantazja. Golonka tylna, ważne jest, aby była równo obcięta ( moja była cięta po skosie - u góry szersza, u dołu węższa, co znacznie utrudniało napełnianie farszem. Golonkę należy wytrybować. Usunąć ze środka nierówne kawałki mięsa i błony, zmielić na maszynce. Ponieważ wydawało mi się, iż nadzienia będzie za mało, dodałam trochę boczku i łopatki, dlatego moja jest taka " napakowana" i nie widać tej otoczki mięsa, która została, po wytrybowaniu kości. Golonkę peklowałam na sucho 24h używając na 1 kg mięsa 17g peklosoli. Do farszu również użyłam peklosoli, w takich samych proporcjach, a z przypraw: majeranku i czosnku. Przed włożeniem farszu, golonkę od środka oprószyłam żelatyną. Nafaszerowaną golonkę zawijamy w pergamin, następnie umieszczamy w siatce do wędzonek. I tu się zemściło moje przesadne " napakowanie" golonki, bo nie mogłam sobie poradzić z przepchaniem jej przez rurę PCV, pomyślałam sobie - nigdy więcej! :devil: Dobrze, że anduś w odpowiednim momencie wrócił do domu, to mi pomógł. Jednak MĘŻCZYZNA, to pożyteczne i potrzebne stworzonko :grin: Następnie golonkę gotujemy i tu ciocia Gonza powiedziała, że u nich to nikt nie ma czasu na pilnowanie "czasu i temperatur" a, że oprócz tego, robiłam jeszcze smalec i pasztetową do słoika, to też niczego nie pilnowałam :grin: . Orientacyjnie: golonkę najpierw gotowałam 10-15 min na " wolnym ogniu", następnie zmniejszyłam temp.na ok 80*C i parzyłam mniej więcej 1h i 20 min. Po sparzeniu ułożyłam na stolnicy, przyciskając tak jak salceson. Dwa dni sobie moje goloneczki odpoczywały.Trochę bałam się do nich zajrzeć, po takiej partyzantce, ale jak dla mnie, smak idealny ( wiem, że to nie skromne). anduś wiedząc, że nie używałam termometru stwierdził, że ciut przeparzone, tylko że, z lodówki znikła z prędkością światła , pewno nóg dostała :lol: . No to tyle. Na pewno jeszcze powtórzę przepis, ale będę pilnowała czasu parzenia i temperatury, żeby było zgodnie ze sztuką masarskiego rzemiosła :grin: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/56/#findComment-132405 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.