Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Ta słodycz w wołowym jest niczym nie zastąpiona :)

zbig3133, umknęło Tobie kilka postów powyżej :) Mięliśmy podobny zestaw, z tym , że u mnie wczoraj poza tym rosołkiem wołowym , co prawda nie było to szponder, miałem na drugie danie dzwonki z łososia, z fryteczkami i sałatką ze świeżych ogórków, pomidorków, sałaty ..... :) no pyszności .... jutro nie wiem jak będzie, bo właśnie kiełbaskę kończę nabijać i do wędzarni leci, a jutro po południu szyneczki, boczki i kurczaczki :)

Jedzenie, picie, sen, miłość cielesna - wszystko z umiarem....

Nie wyobrażam sobie piękniejszego regionu niż POMORZE - Koszalin - moje miasto :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/97/#findComment-204206
Udostępnij na innych stronach

Henio powiedz mi, czy rozmrożone zielonki (zieleniatki) mają na tyle inny smak, że potrafisz rozpoznać, że były mrożone?

_________________

Robiłem tak pierwszy raz z tymi grzybkami , umyte i lekko posolone do woreczka i do zamrażarki .

Odmrożone i zagotowane w niewielkiej ilości wody , następnie dolane mleko i gotowane do miękkości + pieprz i sól już do smaku . Smak i aromat pozostał , no może nie taki jak z robionych jesienią , ale polecam . Smak z dzieciństwa , bo tak robiła moja mama . :thumbsup:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/97/#findComment-204247
Udostępnij na innych stronach

Witam,

 

 

To musi być dobre!!! Tylko mi nie mów że to porcja dla jednego :grin:

Było bardzo dobre, a że jestem na diecie LC (nisko węglowodanowej) i nie używam wypełniaczy, także to była porcja dla jednego :grin: :thumbsup: .

Co do przepisu to użyłem cztery serca indycze, które najpierw sparzyłem, następnie zeszkliłem cebulę z czosnkiem na smalcu, dodałem do tego pół pora oraz susz warzywny. Wszystko to razem poddusiłem z bulionem, który został mi z galarety. Do smaku przyprawiłem solą, majerankiem, pieprzem, papryką słodką i ostrą. Do zagęszczenia użyłem 30% śmietanki.

Wszystko zaczyna się od marzeń.

 

Pozdrawiam,

 

Wiesiekm

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/97/#findComment-204526
Udostępnij na innych stronach

U nas potrawka na styl flaczków z szyjek indyczych...Multum pieprzu,papryki i majeranku :devil: No i oczywiście ...zasmażka... :lol: :thumbsup: :cool:
Einshel ,, Jak 'se' człowiek sam nie zrobi , to mu nikt nie zrobi...:) ''
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/97/#findComment-204670
Udostępnij na innych stronach

potrawka na styl flaczków z szyjek indyczych.

Einshel.. Często widzę w sklepie te szyjki ale w sumie bałem się to mięsko kupić i przyżądzić. Zawsze myśłalem ze w takiej potrawie będzie duzo kostek, "kosteczek"..

 

Opisz i oświeć mnie jak Ty to dokładnie robisz ?

 

milo pozdrawiam :wink:

Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa ..
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/97/#findComment-204688
Udostępnij na innych stronach

Opisz i oswiec mnie jak Ty to dokladnie robisz ?

 

Nie ma sprawy :wink: Mojemu udało się zakupić takie...na 40 cm długości :shock: ( śmiechu było co niemiara :grin: ) ale do rzeczy...więc najpierw obgotowuję ok.1 -1,5 h Wyjmuję z wywaru i jak przestygną , to ''obieram'' Jest troszkę dłubaniny :tongue: , ale kosteczki zostają całe. Jeśli są za długie paseczki mięska ,to kroję i ponownie do wywaru... :grin: Reszta,to już według uznania :cool: Życzę smacznego ! Gorąco pozdrawiam :grin: !
Einshel ,, Jak 'se' człowiek sam nie zrobi , to mu nikt nie zrobi...:) ''
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/97/#findComment-204691
Udostępnij na innych stronach

Nigdy nie udało mi się zrobić żadnej potrawy z szyjek indyczych - powód, zjadałem zaraz po obraniu, prosto z wywaru, z którego robimy np pomidorową lub kwaśną ogórkową

www.wedzarnie.com.pl

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/97/#findComment-204716
Udostępnij na innych stronach

Ja dziś miałem ścinkową Grzesia w formie białej parzonej - pierwsze probowanie. Do tego 4 musztardy i keczup. Niestety... zdaje sie niepotrzebnie doprawiłem po peklowaniu. Po prostu jest za słona. Zuzyje sie do jakiś gulaszów, bigosu itp...
mój najsmaczniejszy blog :)http://najsmaczniejszy.com.pl
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/97/#findComment-204718
Udostępnij na innych stronach

Arku zsiadłe mleko jest na okrągło w lodówce przez cały rok,dzisiaj też byłem na wsi po mleko i już zakwasiłem jogurtem.

Skoro zsiadłe mleko masz cały czas to po co zakwaszasz jogurtem, nie lepiej dodać odrobinę uprzednio zsiadłego mleka :question:

Pozdrawiamy Wszystkie zadymiaczki i zadymiaczy 🙂

Jola i Mariusz

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/97/#findComment-204719
Udostępnij na innych stronach

:grin: Mariusz tak robię jak piszesz,ale co jakiś czas trzeba dać jogurt bo zakwaszanie słabnie i trzeba czekać 2-3 dni :grin: zostało pół kurczaka z wczoraj to dzisiaj z ryżem i leśnymi grzybami :grin: :thumbsup:
Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/97/#findComment-204722
Udostępnij na innych stronach

Henio, Na zdjęciu to są "siwe" , "prośnianki" ? :thumbsup: :clap:

Nie , te prośnianki są zielone . Siwe są siwe , i malą prążki na łebkach , i lekko żółtawe ogonki . Są podobne do nich inne ( nie wiem , czy trujaki) i zbieranie tylko pod moją opieką wskazane . :grin:
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/97/#findComment-204740
Udostępnij na innych stronach

U mnie dzis cos z gatunku "otwórz lodówkę i szafki i walcz " :) czyli co się nawinie...

Pierś indyka z warzywami (mrożone) podsmażone z korzennym keczupem (własnej roboty) i sosem ketjap manis (mozna kupic, moge podac przepis). Wszystko posypane świeżą kolendrą. Zaskakująco smaczne. Do tego puree z bobu (kupiłem w puszcze w sklepie ABC z ciekawości, bo miało szwedzką etykietę.. :) zresztą po polsku przetłumaczone jako fasolka..) oraz moje ulubione papryki pepperoni Rolnik.

mój najsmaczniejszy blog :)http://najsmaczniejszy.com.pl
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/97/#findComment-205985
Udostępnij na innych stronach

Już zjadłem obiad! Nie myślcie że jestem najgłodny, prosto u nas różnica w czasie 2 godzina, i już czas.

Bardziej prawidłowo przegryzałem i odjeżdżam na pracę gratulować kobiet z świętem, co zapada.

Kawałeczek karkowego karbonatu, zamarynowany dwa dnie toż umilił moje szare życie.... :thumbsup:

 

http://img836.imageshack.us/img836/3775/50383839.jpg

 

Czas do kobiet :grin:

Wszyscy ludzie różne! Jeden ja jednakowy...

i ja BAŁT http://seatroutinpoland.e-fora.pl/index.php

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/97/#findComment-206078
Udostępnij na innych stronach

Dzisiaj był a jutro będzie gulasz segetyński z ziemniaczkami tluczonymi i surówką z białej rzodkwi /rzepy/;

"Zwierzęta się wypasają.

Człowiek je.

Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny"

Anthelme Brillat - Sawarin

 

Pozdrawiam serdecznie. Kazik.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/97/#findComment-206361
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Dziś na obiad kuchnia serwowała "Fasolkę po bretońsku" z dodatkiem wędzonego boczku z dzika ,mięsem z wędzonych kości schabowych i kiełbasą oczywiście własnej produkcji.

 

 

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/97/#findComment-208259
Udostępnij na innych stronach

kotlet z piersi kurczaka,ryż gotowany razem z zasmażoną cebulą,warzywa z torebki.

Tak troche sucho `bez jakiegos sosu :rolleyes:

 

:wink:

Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa ..
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/97/#findComment-208314
Udostępnij na innych stronach

:grin: wcale nie sucho :grin:przed wsypaniem ryżu, w garnku na oleju zeszkliłem cebulę.Następnie wsypałem ryż,wymieszałem z cebulą, dolałem wody i dopiero ugotowałem.Warzywa też były podsmażone podobnie,więc z sosem było by za bogato :grin:
Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/97/#findComment-208324
Udostępnij na innych stronach

arkadiusz, przegiąłeś bagietę z tą fasolką :)

No i jutro z automatu 5 litrów fasolki gotuję, bo mniejsze ilości nie wchodzą w grę... :)

Lubię ją jeść kilka dni, a z dnia na dzień coraz to smaczniejsza :)

Jedzenie, picie, sen, miłość cielesna - wszystko z umiarem....

Nie wyobrażam sobie piękniejszego regionu niż POMORZE - Koszalin - moje miasto :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/97/#findComment-208327
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.