Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Po prawie dobie..''.nic nie jedzenia'' stosuję czasami dietę ''oczyszczającą'' świetna na płaski brzuszek :grin: ( 1 kromeczka z jajkiem... :sad: ) czas zebrać siły , więc jak to zjem...idę po leżakować :wink: , bo mam 14 kg mięska do osznurowania :tongue: A jutro wędzenie... Kurczak chilli z glazurowaną cebulką, ziemniaczki i mizeria :thumbsup: Ale mi ''wypaliło rułe... :grin: ''
Einshel ,, Jak 'se' człowiek sam nie zrobi , to mu nikt nie zrobi...:) ''
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/105/#findComment-216301
Udostępnij na innych stronach

Przyszedł czas na nowalijki .Młode ziemniaki, młoda kapusta, i żeberka z dzika.Obowiązkowo z koperkiem.

 

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/105/#findComment-216588
Udostępnij na innych stronach

Pozlotowy obiadek domowy :cool:

 

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/105/#findComment-216598
Udostępnij na innych stronach

Cienutko coś Zbójaszku :grin: to świadomy wybór czy brak apetytu :tongue: .Pozdro

Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/105/#findComment-216607
Udostępnij na innych stronach

Cienutko coś Zbójaszku :grin:

I jeszcze przez jakiś czas będzie cieniutko, tylko trzy dni zlotu, a pasek w spodniach trzeba było o dziurkę poluzować :blush: :lol:

świadomy wybór czy brak apetytu :tongue:

Hmmm jakby tu napisać :rolleyes: po tak rozpasanym zlocie teraz muszę wrócić na właściwe mi "tory" żywieniowe :grin:

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/105/#findComment-216610
Udostępnij na innych stronach

Dzisiaj łosoś smażony,młode ziemniaczki,stara fasolka szparagowa,sos koperkowo -chrzanowy.

"Zwierzęta się wypasają.

Człowiek je.

Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny"

Anthelme Brillat - Sawarin

 

Pozdrawiam serdecznie. Kazik.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/105/#findComment-216914
Udostępnij na innych stronach

:thumbsup: zupka pomidorowa.. naturalnie gęsta dzięki zblendowanym warzywom ^^

 

http://img36.imageshack.us/img36/4353/zupapomidorowa.jpg

 

Ciut zdrowsza bo z makaronem ryżowym i solidną porcją pietruchy :grin:

12 pozostałych kotletów poszło sie mrozić :lol: Pozdrawiam

 

http://img526.imageshack.us/img526/4832/zupapomidorowa2.jpg

Boldly go where no Boczek has gone before  :cool: w morde jeża! 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/105/#findComment-217623
Udostępnij na innych stronach

To jest obiad mojej LP.Polędwica gotowana i surówka z czarwonej kapusty.

 

 

A ponieważ ja jestem na diecie i wczoraj była sama "parzybroda" to mój obiad był dwudaniowy.Ponieważ zaczął się sezon na młodą kapustę to dziś na obiad była "parzybroda" lub "pazibroba" a na drugie kotlet z polędwicy wp. w panierce z jajka i bułki tartej smażony na smalcu i do tego młode kartofelki posypane koperkiem, oraz kapusta młoda na jarzankę również z koperkiem i zasmażką.

 

 

 

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/105/#findComment-217653
Udostępnij na innych stronach

No to ja hurtowo za trzy dni zdaję relację :lol: :

Piątek-pizza tuńczykowo-kurczakowa z rukolą i łebkami szparagów zielonych:

Sobota - buritos z kurczakiem,sosem z grillowanych jarzyn , jogurtu i tabasco oraz z grillowanymi warzywami

 

Dzisiaj typowo niedzielnie-kotlet słoneczny smażony na oleju z pieczonymi ziemniaczkami i ogórkiem małosolnym.Do tego była sałata i rukola z ogórkiem świeżym,szalotką i sosem francuskim:

 

"Zwierzęta się wypasają.

Człowiek je.

Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny"

Anthelme Brillat - Sawarin

 

Pozdrawiam serdecznie. Kazik.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/105/#findComment-217654
Udostępnij na innych stronach

smażony na oleju

To fajnie jedzie rybką. :grin:

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/105/#findComment-217656
Udostępnij na innych stronach

To fajnie jedzie rybką.

Arkadiuszu zobacz sobie pierwszy lepszy przepis na kujawski "kotlet słoneczny" a przekonasz się ,że na Kujawach olej był używany do mięsa wieprzowego bardzo często.Nie na darmo mamy teraz "Olej Kujawski " choć rzadko chyba jest wykonywany na Kujawach.Nie wszystko co smażone na oleju "trąci"rybą.Pozdrawiam serdecznie :lol: i nie krytykuj wszystkiego co nie lubisz,bo inni właśnie tak lubią.

"Zwierzęta się wypasają.

Człowiek je.

Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny"

Anthelme Brillat - Sawarin

 

Pozdrawiam serdecznie. Kazik.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/105/#findComment-217663
Udostępnij na innych stronach

nie krytykuj wszystkiego co nie lubisz,bo inni właśnie tak lubią

Wieprzowina smażona na oleju jedzie rybą i zdania nie zmienię.To nie jest krytyka tylko moje odczucia smakowe.Twoje moga być inne.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/105/#findComment-217669
Udostępnij na innych stronach

Wieprzowina smażona na oleju jedzie rybą i zdania nie zmienię

I wcale nie mam zamiaru zmieniać Twoich smaków,zwracam tylko uwagę na to,że inni mają inne smaki i nie wolno ich za to gnić.Zapewne uznacie za "profanację" smażenie ryb na smalcu a jest to bardzo powszechne na Kaszubach a kotlety mielone z dorsza z dodatkiem boczku wędzonego to sama poezja :lol:

Dla mnie smażenie wieprzowiny na oleju to świętokractwo

bo tak się jada w Kieleckiem,a produkt regionalny Kujaw to właśnie kotlet schabowy otaczany w mące,wciśnięty w jajko i usmażony na oleju.

Chcę być dobrze zrozumiany-nie ganię tych którzy tylko na smalcu/też czasami tak robię/,nie chwalę tych którzy tylko na oleju.Chodzi mi tylko o to,że jeżeli ktoś podaje przepis z takimi a nie innymi produktami,to można pochwalić,lub napisać,że ja robię to tak i tak.Nie pisać o profanacjach,lub złych smakach.Mam nadzieję,że zostałem właściwie zrozumiany. :wink:

 

[ Dodano: Pon 14 Maj, 2012 14:26 ]

Nie mam innych zdjęć,więc ilustruję powyższą "tyradę" fotką fląder zapiekanych w piekarniku z boczkiem właśnie.

"Zwierzęta się wypasają.

Człowiek je.

Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny"

Anthelme Brillat - Sawarin

 

Pozdrawiam serdecznie. Kazik.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/105/#findComment-217810
Udostępnij na innych stronach

Chodzi mi tylko o to,że jeżeli ktoś podaje przepis z takimi a nie innymi produktami,to można pochwalić,lub napisać,że ja robię to tak i tak.Nie pisać o profanacjach,lub złych smakach.Mam nadzieję,że zostałem właściwie zrozumiany.

Kaziu nic dodać nic ująć :clap: :grin: .Serdecznie pozdrawiam

Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/105/#findComment-217812
Udostępnij na innych stronach

Zapewne uznacie za "profanację" smażenie ryb na smalcu

:thumbsup: :thumbsup: i masz rację - wędzony boczek świetnie pasuje do rybki..

nawet wczoraj wieczorem oglądając kuchnie tv Jamie Oliver robił Łososia z krewetkami i chrupiąca Pancettą.. to już nie wymysły nowomodne tylko światowa klasyka :grin:

Szczerze powiem, że nigdy wieprzowina na oleju nie jechała mi rybą :blush: a może po prostu mi to pasuje i nie zauważam :D najczęściej jak smażę wieprzowinę to robie do niej sosik z udziałem sosu rybnego :lol:

Mam nadzieję,że zostałem właściwie zrozumiany.

:clap:

Nowy termometr sprawuje sie świetnie ^^ równe 69*C :thumbsup: Pozdrawiam

 

http://img151.imageshack.us/img151/8293/obiadtemp.jpg

Boldly go where no Boczek has gone before  :cool: w morde jeża! 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/105/#findComment-217821
Udostępnij na innych stronach

No pysznie wygląda :thumbsup: A ja wolę bardziej wysmażoną...Polędwiczka ''cytrynowa w kolorowym pieprzu'' :thumbsup:
Einshel ,, Jak 'se' człowiek sam nie zrobi , to mu nikt nie zrobi...:) ''
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/105/#findComment-217827
Udostępnij na innych stronach

I wcale nie mam zamiaru zmieniać Twoich smaków,zwracam tylko uwagę na to,że inni mają inne smaki i nie wolno ich za to gnić

Kaziu nie ekscytuj się tak :grin: .Nie ma o co.Ja nie napisałem ,że to świństwo ,nie jedz tego czy coś w tym stylu.Żeby zakończyć temat to ja do wołowiny,wieprzowiny używam smalcu, do cieleciny masło, do pieczenia drobiu żadnych tłuszczów, a rybę smażę na oleju lub oliwie .I to jest moja biblia używania tłuszczów w obróbce mięsa i ryb.Dziczyzna też na smalcu lub na tłuszczu z niej samej.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/105/#findComment-217837
Udostępnij na innych stronach

Żeby zakończyć temat to ja do wołowiny,wieprzowiny używam smalcu

Według mnie to profanacja... wołowinę czy cielęcinę najlepiej smażyć na łoju.

:grin:

http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png

"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię."
 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/105/#findComment-217846
Udostępnij na innych stronach

do pieczenia drobiu żadnych tłuszczów

:shock: stawiasz na tłustość samego kurczaka? ^^ mogę sie tylko domyślać, że w szczęśliwych kurczakach z wolnego wybiegu czy wiejskich jest pełno smakowitego tłuszczyku ^^ ja osobiście nie wyobrażam sobie kuraka bez masła aromatyzowanego pod skórą na piersiach.. albo przynajmniej wymasować go oliwą ^^

Chętnie posłuchałbym więcej o tym pieczonym bez dodatku tłuszczy drobiu ;) Pozdrawiam

 

Ed; oczywiście kurczak jako przykład drobiu wymieniłem ^^ gęś, kaczka spoko.. ale indyk też by mnie ciekawił :P

Boldly go where no Boczek has gone before  :cool: w morde jeża! 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/105/#findComment-217849
Udostępnij na innych stronach

Ano stawiam na tłustość samego drobiu.:grin:

 

Kurczaka piekę na czymś takim:

 

 

Indyk ,kaczka i gęś w rękawie foliowym .

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/105/#findComment-217852
Udostępnij na innych stronach

arkadiusz, Od tego o niebo lepsza jest butelka z wodą, lub piwem... Ja używam butelki po 0,7 Ballantines'ie .... ;)

Jedzenie, picie, sen, miłość cielesna - wszystko z umiarem....

Nie wyobrażam sobie piękniejszego regionu niż POMORZE - Koszalin - moje miasto :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/105/#findComment-217854
Udostępnij na innych stronach

Od tego o niebo lepsza jest butelka z wodą, lub piwem

Ja wolę ten przyrząd chociażby dlatego ,że sok spływający z kurczaka po wpływem temperatury paruje i nasącza kuraka od środka.Lepszy ten sosik niż czysta woda.A co do piwa to drób pieczony z alkoholem jakoś do mnie nie przemawia.Wolę piwo, czy coś mocniejszego jako oddzielną popitkę :grin:

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/105/#findComment-217856
Udostępnij na innych stronach

Chodzi o aromat piwa, czy np. wina.... woda to neutral .... płyny dają wilgoć do mięcha :D

 

sok spływający z kurczaka po wpływem temperatury paruje i nasącza kuraka od środka.

 

Czy sugerujesz, że jak cziken siedzi na butelce, to nie spływa z niego tłuszcz? Przecież butle trzeba postawić w jakimś żaroodpornym naczyniu... a "powstałym sosikiem podlewać pierzaka ... ;)

Jedzenie, picie, sen, miłość cielesna - wszystko z umiarem....

Nie wyobrażam sobie piękniejszego regionu niż POMORZE - Koszalin - moje miasto :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/105/#findComment-217863
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.