Marlondo Opublikowano 26 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij #3476 Opublikowano 26 Listopada 2013 Ja dzisiaj zrobiłem moją pierwszą w życiu pizze. Ugniotłem sobie ciasto [lekka lipa bo droższe podgrzewałem w mikrofali, było ryzyko że je zabije? :P ]. Sos pomidorowy z pomidorów zrobiłem, chociaż chyba troszkę za wodnisty mi wyszedł, powinienem bardziej podgotować. Pokroiłem kiełbasę żywiecką, boczek i wszystko razem podsmażyłem z cebulką. Na koniec wrzuciłem wszystko na ciasto, pokryłem serem. Ciasto wyrosło mi bardzo słabo, ale znośnie. Do tego dobra zielona kawa, dużo ketchupu i obiad dla dwóch osób gotowy! Jak na pierwszą pizze tragedii nie było, ale szau też brakło.. ;p Cytuj Mój blog kulinarny, zapraszam!pelnytalerzyk.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/140/#findComment-316362 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Biotit Opublikowano 26 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij #3477 Opublikowano 26 Listopada 2013 A gdzie foty? Cytuj Festina Lente: Zgubne są kroki szybko podjęte Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/140/#findComment-316363 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 29 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij #3478 Opublikowano 29 Listopada 2013 Fasolka po bretońsku z pierwszej własnej fasoli z działki i oczywiście swego wędzonego boczku. Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/140/#findComment-317179 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK MACIEK Opublikowano 8 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij #3479 Opublikowano 8 Grudnia 2013 Wczoraj - małże Dzisiaj - Odrobina sosiku z mały zostało, więc powstał łosoś w sosie małżowym Kolacja - móżdżek z cebulką Cytuj www.wedzarnie.com.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/140/#findComment-319419 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 8 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij #3480 Opublikowano 8 Grudnia 2013 małże Uwielbiam, w sosie czosnkowym Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/140/#findComment-319430 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK MACIEK Opublikowano 8 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij #3481 Opublikowano 8 Grudnia 2013 Oczywiście sos był czosnkowy. Małże dobre, nawet smaczne, ale nie takie jakie kupuję w Cro bezpośrednio w hodowli. Cytuj www.wedzarnie.com.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/140/#findComment-319434 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henio Opublikowano 13 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij #3482 Opublikowano 13 Grudnia 2013 Po powrocie z pracy małżon zaszczyciła mnie daaawno nie spotykanym daniem , jakim jest słynny groch z kapustą na kiełbasce . Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/140/#findComment-320481 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paolodoro Opublikowano 13 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij #3483 Opublikowano 13 Grudnia 2013 (edytowane) a u mnie zupa porowa :yes: znaczy z porów ... takich z ogródka ( Henio bez skojarzeń :) ) Edytowane 13 Grudnia 2013 przez paolodoro Cytuj całe życie się uczę , a czy się nauczę... http://images37.fotosik.pl/1274/4fa8487176da947bm.jpg Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/140/#findComment-320484 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 14 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij #3484 Opublikowano 14 Grudnia 2013 Po powrocie z pracy małżon zaszczyciła mnie daaawno nie spotykanym daniem , jakim jest słynny groch z kapustą na kiełbasce . Można o przepis poprosić? Jeszcze nie jadłem nigdy a taki słynny. Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/140/#findComment-320525 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darino Opublikowano 14 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij #3485 Opublikowano 14 Grudnia 2013 (edytowane) Dziś na obiad jest ciapkapusta "Na obiod ciapkapusta, to napewno lodówka pusta" Edytowane 14 Grudnia 2013 przez Darino Cytuj http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię." Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/140/#findComment-320587 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kruszynka Opublikowano 21 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij #3486 Opublikowano 21 Grudnia 2013 Dzisiaj to co tygryski lubią najbardziej Kasza gryczana ugotowana na sypko w wywarze grzybowym /resztki od grzybów na uszka i pierogi/,polana topioną , soloną słoninką z cebulką, oraz plastry boczku i jaja sadzone.Ogórek kiszony jak najbardziej na miejscu / wyszły w tym roku rewelacyjnie / Cytuj "Zwierzęta się wypasają. Człowiek je. Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny" Anthelme Brillat - Sawarin Pozdrawiam serdecznie. Kazik. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/140/#findComment-322054 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 21 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij #3487 Opublikowano 21 Grudnia 2013 (edytowane) .Ogórek kiszony jak najbardziej na miejscu / wyszły w tym roku rewelacyjnie / A to dlatego że tam gdzie przechowywane były ogórasy Nasz kolega moczył nogi . :D :frantics: Co do obiadu to bardzo bogaty Gorąco pozdrawiam P.S. Kruszynko sery na kulig zrobię odpowiednio prędzej . A jak się nie uda zawsze można trochę" przyprawić " coby ten proces przyspieszyć . :D Edytowane 21 Grudnia 2013 przez andrzej k Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/140/#findComment-322067 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henio Opublikowano 21 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij #3488 Opublikowano 21 Grudnia 2013 Dzisiaj to co tygryski lubią Dzięki Kaziu z pomysł na świąteczne żarełko w pracy , bo już chciałem Ślubną zagonić by zrobiła to na Wigilię , ale jak mam ziemniaki w mundurach i śledzia w śmietanie , to mój "bańdżiuch" więcej nie strawi Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/140/#findComment-322089 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tusiaczek Opublikowano 27 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij #3489 Opublikowano 27 Grudnia 2013 Chodziło za mną chodziło i w końcu dzisiaj dopadło....Moja kiełbaska ala pobiedziska, cebulka, ogórasy, chlebek razowy i zimny porterek od Wiesia ... poezja http://emotikona.pl/emotikony/pic/2glodny.gif Cytuj "Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..." Tatuś Muminka Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/140/#findComment-322973 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Einshell Opublikowano 4 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij #3490 Opublikowano 4 Stycznia 2014 Piątkowy'' obiadek...filet z dorsza - panierowany- bułka- jajko-bułka , ziemniaczki tłuczone z masłem i mlekiem i buraczki tarte z chrzanem Cytuj Einshel ,, Jak 'se' człowiek sam nie zrobi , to mu nikt nie zrobi... '' Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/140/#findComment-324337 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 7 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij #3491 Opublikowano 7 Stycznia 2014 Co prawda to było wczoraj. Moja wersja kaczki po pekińsku. Zamiast placków mandaryna, cienkie naleśniki. Sos oryginalny do kaczki po pekińsku. Kaczka dobę wcześniej sparzona, suszona i bejcowana. Z powodu braku pieca, pieczona w piekarniku z termoobiegiem. Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/140/#findComment-325114 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dyzio Opublikowano 8 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij #3492 Opublikowano 8 Stycznia 2014 Z całym szacunkiem, ale ptak trochę na wyschniętego wygląda. I na dodatek jakiś taki mizerny. Reszta pełen szacun, jak to młodzi dzisiaj mówią. Cytuj Ciepło pozdrawiam. dyzio __________________________________________ Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa) nie zapominaj o Panu "S" http://wedlinydomowe...go-forumowicza/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/140/#findComment-325377 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 8 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij #3493 Opublikowano 8 Stycznia 2014 Z całym szacunkiem, ale ptak trochę na wyschniętego wygląda. I na dodatek jakiś taki mizerny. Reszta pełen szacun, jak to młodzi dzisiaj mówią.Może tak wygląda, ale kaczka powinna i jest porządnie wytopiona, proces parzenia i suszenia sparzonej, wiszenie przez noc powoduje wstępne wytapianie tłuszczu. Ma pozostać chrupiąca skórka i mięso. No i używam kaczki "Barbarie", które w odróżnieniu od "klasy Pekin" jest mniejsza i chudsza. Ale dziękuje za uwagi, następnym razem poprawię stronę wizualną. Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/140/#findComment-325382 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dyzio Opublikowano 8 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij #3494 Opublikowano 8 Stycznia 2014 Ja też piekę Barbarie, ale w niskij temperaturze. Około 10 godzin. Waga mojej gdzieś w okolicy 2,5 kg. Teściowa była jak zawsze z reguły sceptyczna, ale pierwszy rzut oka po wyjęciu z pieca i pierwszy kęs rozjaśniły jej lica i już więcej nic nie powiedziała.Porównłem więc wzrokowo nasze pieczyste i moja pomimo czasu spędzonego na opalaniu sie wyglądała nieco soczyściej. Skórka oczywiście chrupiąca, jak sie należy. Cytuj Ciepło pozdrawiam. dyzio __________________________________________ Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa) nie zapominaj o Panu "S" http://wedlinydomowe...go-forumowicza/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/140/#findComment-325384 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jojo Opublikowano 8 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij #3495 Opublikowano 8 Stycznia 2014 Dyzio a jakiej temperaturze pieczesz tak długo kaczkę? Podaj cały proces obróbki bo tak długo to jeszcze nawet golonek nie robiłem. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/140/#findComment-325391 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kruszynka Opublikowano 8 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij #3496 Opublikowano 8 Stycznia 2014 kaczka powinna i jest porządnie wytopiona, proces parzenia i suszenia sparzonej, wiszenie przez noc powoduje wstępne wytapianie tłuszczu. Ma pozostać chrupiąca skórka i mięso I to jest właśnie kaczka "Po Pekińsku" Cytuj "Zwierzęta się wypasają. Człowiek je. Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny" Anthelme Brillat - Sawarin Pozdrawiam serdecznie. Kazik. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/140/#findComment-325396 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Anulka Opublikowano 8 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij #3497 Opublikowano 8 Stycznia 2014 Rolada ziemniaczana z grzybowo-cebulowym farszem Cytuj Moją pasją jest kuchnia:) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/140/#findComment-325462 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Einshell Opublikowano 8 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij #3498 Opublikowano 8 Stycznia 2014 Moja wersja kaczki po pekińsku. Patrząc na fotkę , to misię bardziej widzi , że ona jest ''po smoleńsku'' (żarcik) Taka ładnie przypieczona... Rolada ziemniaczana z grzybowo-cebulowym farszem Anulka ! Może coś więcej na ten temat ? Zpewnością smaczne , jeszcze takiego dania nie jadłam , a chętnie spróbuję Pozdrawiam! Cytuj Einshel ,, Jak 'se' człowiek sam nie zrobi , to mu nikt nie zrobi... '' Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/140/#findComment-325519 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 8 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij #3499 Opublikowano 8 Stycznia 2014 Moja wersja kaczki po pekińsku.Patrząc na fotkę , to misię bardziej widzi , że ona jest ''po smoleńsku'' (żarcik) Taka ładnie przypieczona... Kaczka po pekińsku jest bejcowana między innymi w sosem sojowym, więc jest brązowa bez pieczenia Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/140/#findComment-325525 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dyzio Opublikowano 8 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij #3500 Opublikowano 8 Stycznia 2014 Dyzio a jakiej temperaturze pieczesz tak długo kaczkę? Podaj cały proces obróbki bo tak długo to jeszcze nawet golonek nie robiłem. Przepis znalazłem na stronie chefkoch.de http://www.chefkoch.de/rezepte/634741164191915/Ente-nach-der-Niedrigtemperatur-Methode.html Oni na najsamwpierw proponują przygotowanie farszu. Nie przypadł mi do gustu, bo był z cebulą, więc ograniczyłem sie tylko do jabłek, majeranku, soli i pieprzu świeżo utartego w kamiennym moździeżu.Kupne ptaki /mam na myśli, że są już wypatroszone/ nacieram przyprawami i wkładam do wewnatrz dwa jabłka ponacinane. Na blachę pierśnikami ku dołowi, temperatura rozgrzanego piekarnika 220 °C na 30 minut. Potem 8 godzin w temperaturze 80 °C. W przepisie jest 7 godzin, ale bałem sie przeszywającego wzroku teściowej, gdyby okozało się, że jeszcze w/g niej nie dojszła. Następnie odwracam ptaka pierśnikiem ku górze i 30 min w 225 °C. To w zasadzie wszystko. Wytopiony tłuszcz /część/ wędruje do czerwonej kapusty wraz z jabłkami bez skórki i gniazd nasiennych. Przygotowanie 30 min. Pieczenie 9 godzin. Śmiało wkładam z rana do piekarnika, nie podlewam i nie doglądam. Śniadanie świąteczne o 9.oo a kokotka o 15.oo. Komentaże odnośnie kaczki na tej stronce są od 2006 roku i w zasadzie wszystkie pozytywne, wręcz wpadające w zachwyt. Spróbowałem więc i ja.Teściowa milczy jak grób w tym temacie. Cytuj Ciepło pozdrawiam. dyzio __________________________________________ Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa) nie zapominaj o Panu "S" http://wedlinydomowe...go-forumowicza/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/140/#findComment-325529 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.