Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Ja dzisiaj zrobiłem moją pierwszą w życiu pizze. Ugniotłem sobie ciasto [lekka lipa bo droższe podgrzewałem w mikrofali, było ryzyko że je zabije? :P ]. Sos pomidorowy z pomidorów zrobiłem, chociaż chyba troszkę za wodnisty mi wyszedł, powinienem bardziej podgotować. Pokroiłem kiełbasę żywiecką, boczek i wszystko razem podsmażyłem z cebulką. Na koniec wrzuciłem wszystko na ciasto, pokryłem serem. Ciasto wyrosło mi bardzo słabo, ale znośnie. Do tego dobra zielona kawa, dużo ketchupu i obiad dla dwóch osób gotowy! Jak na pierwszą pizze tragedii nie było, ale szau też brakło.. ;p

Mój blog kulinarny, zapraszam!

pelnytalerzyk.pl

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/140/#findComment-316362
Udostępnij na innych stronach

Fasolka po bretońsku z pierwszej własnej fasoli z działki i oczywiście swego wędzonego boczku.

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/140/#findComment-317179
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Wczoraj - małże

post-49340-0-24088900-1386523779_thumb.jpg

post-49340-0-23974100-1386523821_thumb.jpg

post-49340-0-35638700-1386523854_thumb.jpg

post-49340-0-62185400-1386523884_thumb.jpg

 

Dzisiaj - Odrobina sosiku z mały zostało, więc powstał łosoś w sosie małżowym

 

post-49340-0-89637300-1386523990_thumb.jpg

 

Kolacja - móżdżek

 

post-49340-0-24903700-1386524058_thumb.jpg  z cebulką

 

post-49340-0-18199000-1386524099_thumb.jpg

www.wedzarnie.com.pl

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/140/#findComment-319419
Udostępnij na innych stronach

 

 

małże

Uwielbiam, w sosie czosnkowym  :tongue:

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/140/#findComment-319430
Udostępnij na innych stronach

a u mnie zupa porowa :yes: :yes: :yes: znaczy z porów ... takich z ogródka :) ( Henio bez skojarzeń :) :) :)   )

Edytowane przez paolodoro

całe życie się uczę , a czy się nauczę...

http://images37.fotosik.pl/1274/4fa8487176da947bm.jpg

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/140/#findComment-320484
Udostępnij na innych stronach

Po powrocie z pracy  małżon  zaszczyciła mnie daaawno nie  spotykanym daniem , jakim jest słynny groch z kapustą na kiełbasce .  :thumbsup:

Można o przepis poprosić? Jeszcze nie jadłem nigdy a taki słynny. :)

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/140/#findComment-320525
Udostępnij na innych stronach

Dziś na obiad jest ciapkapusta :tongue:

"Na obiod ciapkapusta, to napewno lodówka pusta"

;)

post-41691-0-17607600-1387021461_thumb.jpg

Edytowane przez Darino

http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png

"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię."
 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/140/#findComment-320587
Udostępnij na innych stronach

Dzisiaj to co tygryski lubią najbardziej :D

Kasza gryczana ugotowana na sypko w wywarze grzybowym /resztki od grzybów na uszka i pierogi/,polana topioną , soloną słoninką z cebulką, oraz plastry boczku i jaja sadzone.Ogórek kiszony jak najbardziej na miejscu ;) / wyszły w tym roku rewelacyjnie /

post-39731-0-32869900-1387633843_thumb.jpg

 

"Zwierzęta się wypasają.

Człowiek je.

Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny"

Anthelme Brillat - Sawarin

 

Pozdrawiam serdecznie. Kazik.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/140/#findComment-322054
Udostępnij na innych stronach

.Ogórek kiszony jak najbardziej na miejscu ;) / wyszły w tym roku rewelacyjnie /

 

A to dlatego że tam gdzie przechowywane były ogórasy Nasz kolega  moczył nogi . :D :D :frantics: :frantics:

 

 

  Co do obiadu to bardzo bogaty :yes:  :D

 

 Gorąco pozdrawiam

 

 P.S.     Kruszynko    sery na kulig zrobię odpowiednio prędzej . :D  A jak się nie uda zawsze można trochę" przyprawić "   coby ten proces przyspieszyć .  :D :D

Edytowane przez andrzej k

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/140/#findComment-322067
Udostępnij na innych stronach

 

 

Dzisiaj to co tygryski lubią
 

Dzięki Kaziu z pomysł na świąteczne żarełko  w pracy , bo już chciałem Ślubną zagonić by zrobiła to na Wigilię , ale jak mam  ziemniaki w mundurach i śledzia w śmietanie , to mój "bańdżiuch" więcej nie strawi  :D  :thumbsup:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/140/#findComment-322089
Udostępnij na innych stronach

Chodziło za mną chodziło i w końcu dzisiaj dopadło....

Moja kiełbaska ala pobiedziska, cebulka, ogórasy, chlebek razowy i zimny porterek od Wiesia ... poezja http://emotikona.pl/emotikony/pic/2glodny.gif

post-44979-0-19022300-1388153619_thumb.jpg

"Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..."

Tatuś Muminka

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/140/#findComment-322973
Udostępnij na innych stronach

:) Piątkowy'' obiadek...filet z dorsza - panierowany- bułka- jajko-bułka , ziemniaczki tłuczone z masłem i mlekiem i buraczki tarte z chrzanem :tongue:post-45054-0-96096400-1388824214_thumb.jpg

Einshel ,, Jak 'se' człowiek sam nie zrobi , to mu nikt nie zrobi...:) ''
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/140/#findComment-324337
Udostępnij na innych stronach

Co prawda to było wczoraj. Moja wersja kaczki po pekińsku. Zamiast placków mandaryna, cienkie naleśniki. Sos oryginalny do kaczki po pekińsku. Kaczka dobę wcześniej sparzona, suszona i bejcowana. Z powodu braku pieca, pieczona w piekarniku z termoobiegiem.

 

post-55133-0-37641000-1389094692_thumb.jpgpost-55133-0-70206200-1389094691_thumb.jpg

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/140/#findComment-325114
Udostępnij na innych stronach

Z całym szacunkiem, ale ptak trochę na wyschniętego wygląda. I na dodatek jakiś taki mizerny. Reszta pełen szacun, jak to młodzi dzisiaj mówią.

Ciepło pozdrawiam.

dyzio

__________________________________________

Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa)

 

nie zapominaj o Panu "S"

http://wedlinydomowe...go-forumowicza/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/140/#findComment-325377
Udostępnij na innych stronach

Z całym szacunkiem, ale ptak trochę na wyschniętego wygląda. I na dodatek jakiś taki mizerny. Reszta pełen szacun, jak to młodzi dzisiaj mówią.

Może tak wygląda, ale kaczka powinna i jest porządnie wytopiona, proces parzenia i suszenia sparzonej, wiszenie przez noc powoduje wstępne wytapianie tłuszczu. Ma pozostać chrupiąca skórka i mięso. No i używam kaczki "Barbarie", które w odróżnieniu od "klasy Pekin" jest mniejsza i chudsza. Ale dziękuje za uwagi, następnym razem poprawię stronę wizualną.

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/140/#findComment-325382
Udostępnij na innych stronach

Ja też piekę Barbarie, ale w niskij temperaturze. Około 10 godzin. Waga mojej gdzieś w okolicy 2,5 kg. Teściowa była jak zawsze z reguły sceptyczna, ale pierwszy rzut oka po wyjęciu z pieca i pierwszy kęs rozjaśniły jej lica i już więcej nic nie powiedziała.

Porównłem więc wzrokowo nasze pieczyste i moja pomimo czasu spędzonego na opalaniu sie wyglądała nieco soczyściej. Skórka oczywiście chrupiąca, jak sie należy.

Ciepło pozdrawiam.

dyzio

__________________________________________

Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa)

 

nie zapominaj o Panu "S"

http://wedlinydomowe...go-forumowicza/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/140/#findComment-325384
Udostępnij na innych stronach

 

 

kaczka powinna i jest porządnie wytopiona, proces parzenia i suszenia sparzonej, wiszenie przez noc powoduje wstępne wytapianie tłuszczu. Ma pozostać chrupiąca skórka i mięso

I to jest właśnie kaczka "Po Pekińsku" :D:clap:

"Zwierzęta się wypasają.

Człowiek je.

Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny"

Anthelme Brillat - Sawarin

 

Pozdrawiam serdecznie. Kazik.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/140/#findComment-325396
Udostępnij na innych stronach

 

 

Moja wersja kaczki po pekińsku.
Patrząc na fotkę , to misię bardziej widzi , że ona jest ''po smoleńsku'' (żarcik)  :D;):)  Taka ładnie przypieczona... :thumbsup:

 

Rolada ziemniaczana z grzybowo-cebulowym farszem
Anulka ! Może coś więcej na ten temat ? Zpewnością smaczne , jeszcze takiego dania nie jadłam , a chętnie spróbuję  :tongue:  Pozdrawiam!
Einshel ,, Jak 'se' człowiek sam nie zrobi , to mu nikt nie zrobi...:) ''
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/140/#findComment-325519
Udostępnij na innych stronach

 

Moja wersja kaczki po pekińsku.
Patrząc na fotkę , to misię bardziej widzi , że ona jest ''po smoleńsku'' (żarcik)  :D;):)  Taka ładnie przypieczona... :thumbsup:

Kaczka po pekińsku jest bejcowana między innymi w sosem sojowym, więc jest brązowa bez pieczenia  :)

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/140/#findComment-325525
Udostępnij na innych stronach

Dyzio a jakiej temperaturze pieczesz tak długo kaczkę? Podaj cały proces obróbki bo tak długo to jeszcze nawet golonek nie robiłem.

 

Przepis znalazłem na stronie chefkoch.de

 

http://www.chefkoch.de/rezepte/634741164191915/Ente-nach-der-Niedrigtemperatur-Methode.html

 

Oni na najsamwpierw proponują przygotowanie farszu. Nie przypadł mi do gustu, bo był z cebulą, więc ograniczyłem sie tylko do jabłek, majeranku, soli i pieprzu świeżo utartego w kamiennym moździeżu.

Kupne ptaki /mam na myśli, że są już wypatroszone/ nacieram przyprawami i wkładam do wewnatrz dwa jabłka ponacinane. Na blachę pierśnikami ku dołowi, temperatura rozgrzanego piekarnika 220 °C na 30 minut. Potem 8 godzin w temperaturze 80 °C. W przepisie jest 7 godzin, ale bałem sie przeszywającego wzroku teściowej, gdyby okozało się, że jeszcze w/g niej nie dojszła. Następnie odwracam ptaka pierśnikiem ku górze i 30 min w 225 °C. To w zasadzie wszystko. Wytopiony tłuszcz /część/ wędruje do czerwonej kapusty wraz z jabłkami bez skórki i gniazd nasiennych. Przygotowanie 30 min. Pieczenie 9 godzin. Śmiało wkładam z rana do piekarnika, nie podlewam i nie doglądam. Śniadanie świąteczne o 9.oo a kokotka o 15.oo.

 

Komentaże odnośnie kaczki na tej stronce są od 2006 roku i w zasadzie wszystkie pozytywne, wręcz wpadające w zachwyt. Spróbowałem więc i ja.

Teściowa milczy jak grób w tym temacie.

Ciepło pozdrawiam.

dyzio

__________________________________________

Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa)

 

nie zapominaj o Panu "S"

http://wedlinydomowe...go-forumowicza/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/140/#findComment-325529
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.