Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Kruszynka, podaje Ci przepis na ta salatke:

 

osmiornica/ce , ja mialam 6 , 2,5kg

3 papryki , zolta czerwona i zielona

troche natki z pietruszki

oliwki

ocet winny 1/4 szklanki ,jak troche postoi  to nieraz dadaje jeszcze troche octu , ale nie za duzo , musi byc czuc w smaku delikatnie ocet

olej slonecznikowy1/2 szklanki

sol

osmiornice dokladnie myje, wyciagam wszystko z woreczka i wkladam do gotujacej sie wody,

gotuje osmiornice w solonej wodzie , tzn wkladam powoli i wyjmuje kilka razy zeby zakrecily sie jej lapy(nie wiem jak nazywaja sie po Polsku)

gotuje tak troszke , al dente, jak wystygnie kroje na male kawalki 3cm, dodaje warzywa drobniutko pokrojone i doprawiam sola,  olejem i octem

salatka  musi postoic w lodowce jeden dzien, najlepiej ja doprawic jak troche postoi  w lodowce,mam nadzieje ze jest jasny ten przepis , jezeli masz jeszcze jakies pytania to pisz , pozdrawiam i zycze smacznego.


DZIADEK MACIEK , chetnie bym Cie poczestowala :D


A c do Twojego przepisu to go nie znam , ale mozesz mi go podac to chetnie sproboje :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/150/#findComment-357455
Udostępnij na innych stronach

Spróbujemy w/w przepis.

 

Znajoma Chorwatka zrobiła z nami taką oto sałatkę:  duże ziemniaki, kilka szt, ośmiornice - ilość zależy od wielkości ośmiornicy. Wszystko gotujemy do momentu gdy ziemniaki (duże) będą miękkie. Ośmiornice lub ośmiornicę ;)  kroimi, ziemniaki oczywiście też, dodajemy oliwę, czosnek, sól, pieprz...   można jeść na zimno, można na ciepło. Ja wolę na zimno, gdy poleży w lodówce min dzień.

 

Peka - spora ośmiornica, lub kilka małych. Układamy w pece, dookoła kładziemy ziemniaki, cebula, różne warzywa, trochę oliwy, czosnek ...  wg rady Leona Chorwata, doskonałym sposobem na podniesienie smaku jest dodanie dwóch ćwiartek kapusty włoskiej. Wskazana jest blitwa, ew szpinak.

Dobrze jest też piec ośmiornicę wcześniej szybko mrożoną, po ok dobie rozmrozić i do peki. Pieczemy ok 1.5/2 godz w zależności od wielkości ośmiornicy.

 

Pekę zasypujemy żarem.

Sposób Leona na w/w danie, gdy nie mamy peki, pokazuję na zdjęciach. Wystarczy brytfanna przykryta folią alu, piecyk, oczywiście smak będzie trochę inny, ale potrawa nadal wyjdzie świetna.

 

Ps   smak kapusty włoskiej ... miodzio

 

post-49340-0-82956200-1402643601_thumb.jpg

post-49340-0-14414500-1402643692_thumb.jpg

www.wedzarnie.com.pl

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/150/#findComment-357478
Udostępnij na innych stronach

Dziękuję za przepisy  :clap:  i pozwoliłem sobie na wklejenie linków do tematu "Owoce morza".

Trochę temacik nam obumarł a ciekawy jest.Elu może więcej przepisów na morskie smakowitości tam po zamieszczasz :)

 

 

 

zakrecily sie jej lapy(nie wiem jak nazywaja sie po Polsku)

Elu to są po prostu macki :D

"Zwierzęta się wypasają.

Człowiek je.

Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny"

Anthelme Brillat - Sawarin

 

Pozdrawiam serdecznie. Kazik.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/150/#findComment-357554
Udostępnij na innych stronach

Przepraszam że tak napiszę ale urwa mać zgłodniałem przeglądając temat  :)

Moje dłubanki

 

http://mekeke1969.wordpress.com/

Kocham Was mordeczki Wy moje :)

 

Znaczki WB

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12295-znaczki-wb/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/150/#findComment-357685
Udostępnij na innych stronach

Szybki chłodnik.

 

post-55133-0-94350100-1402749875_thumb.jpg

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/150/#findComment-357729
Udostępnij na innych stronach

Dobry chłodnik nie jest złyyy????????????

 

Niech dym będzie z nami.....

 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/150/#findComment-357764
Udostępnij na innych stronach

U mnie też dzisiaj chłodnik - litewski na maślance i zsiadłym mleku.Zamiast cielęciny - pieczony kurczak,zamiast szyjek rakowych-krewetki.Trochę jak kulą w płot wyszło bo na dworze chłodno i na stole chłodno :D

post-39731-0-97771500-1402766343_thumb.jpg

"Zwierzęta się wypasają.

Człowiek je.

Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny"

Anthelme Brillat - Sawarin

 

Pozdrawiam serdecznie. Kazik.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/150/#findComment-357784
Udostępnij na innych stronach

Kruszynka, podaje ci przepis na sos z malzami do spagetti:

 

malze   w sloiczku

puszka 1/2kg pomidorow (w kawalkach lepiej)

4-5 srednich zabkow czosnku

2 lyzki siekanej natki z pietruszki

2   ostrej papryczki lub jak kto lubi ostrzejsze to wiecej

sol , olej extrawergine, szczypta cukru(nie lubie kwasnego sosu)

1/4 szkl bialego wina,

 

Przesmazam czosnek na oleju, jak sie troche zarumieni dodaje natke , papryczke pokrojona i  po 2 sekundach wlewam malze i nadal smaze, po chwili wino

 

i po paru mninutach wlewam pomidory  i proze do zagestnienia  sie sosu (ja sos robie dzien wczesniej)

gotuje spagetti ,polewam sosem i jeszcze na talerzu polewam olejem  exstrawergine sype parmezanem i zycze smacznego

 

post-60407-0-16714600-1402846672_thumb.jpg

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/150/#findComment-357990
Udostępnij na innych stronach

Eli , Kruszynka

przepraszam że się wtrącę , małże mrożone też mogą być , a do tego sosu to nawet taki mrożony zestaw owoców morza ,tam jest większość małż , kilka krążków kalmarów i kilka macek z ośmiorniczek ,

co do ośmiornicy ,nie wiem czy robiłaś , ośmiornica jest też bardzo dobra z selerem naciowym jako sałatka

 

post-41175-0-28634800-1402855731_thumb.jpg

 

post-41175-0-65390900-1402855763_thumb.jpg

 

fotki są stare , ale u mnie jest problem ze zdobyciem świeżej ośmiornicy

Edytowane przez paolodoro

całe życie się uczę , a czy się nauczę...

http://images37.fotosik.pl/1274/4fa8487176da947bm.jpg

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/150/#findComment-358027
Udostępnij na innych stronach

 Jutrzejszy obiad ...( jeden z szesciu zlowionych) :)

post-58387-0-90641100-1402867031_thumb.jpg

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/150/#findComment-358066
Udostępnij na innych stronach

 

 

utrzejszy obiad ...( jeden z szesciu zlowionych)
 

 Nie mow mi, ze bedziesz filetowac electra  :tongue: Ale tak swieza rybka to bedzie zabawa w kuchni, mniam, jz wyobraznia pracuje http://pu.i.wp.pl/k,ODQwNjkzOTQsNTExOTQwOTQ=,f,018_Ve_orig.gif

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/150/#findComment-358067
Udostępnij na innych stronach

Annam jedna poszla juz w dzwonka ,TZ zazyczyl sobie smazona ,2 moze wyfiletuje jak dam rade bo osc maja jak kosci grube .

zlapali ogolnie 6 sztuk ale 4 puscili ..bo to ma byc wedkowanie sportowe  :) powiedzialam ze mnie juz ryb wystarczy chyba ze zlapia wegorza ,lina lub sandacza to reflektuje na takie :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/150/#findComment-358070
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Witam

Dziś moja szanowna LP dał mi dwa

post-54601-0-32531200-1404066925_thumb.jpg

i kazała coś z tego zrobić.

Wyszło takie danie:

post-54601-0-20227700-1404067001_thumb.jpg ; post-54601-0-85141900-1404067060_thumb.jpg

Bakłażan nadziewany z serem na kaszy gryczanej z sosem i zapieczone w piekarniku.

Sam bakłażan nie jest rewelacyjny ale z dodatkami był całkiem fajny i smaczny

Pozdrawiam cieplutko

 

Całość mojej wypowiedzi jest tylko i wyłącznie moim prywatnym zdaniem i moją opinią - chcesz zgadzaj się, nie chcesz nie zgadzaj się.

Ja życzę jak najlepiej

 

Czerpiesz ze strony "garściami" to wspomóż forum finansami ___ LINK DO POMOCY KPP

Poczytaj o panu S i jak możesz to klepnij go w d..... codziennie 2 razy ___LINK DO STRONY KPS

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/150/#findComment-359511
Udostępnij na innych stronach

 

 

Sam bakłażan nie jest rewelacyjny
 

 Baklazan jest wspaniualym warzywem, ale trzeba go odpowiednio  przygotowac. NAdaje sie np. do lasagne zamiast makaronu, czy w niektorych daniachmoze zastepowac grzyby , dodany do farszu lanie go zageszcza. Grilowany ,wspaniale smakuje jako przystawka. No i moj ulubiony, z grilla , wsadzony w olej z ziolami  czosnkeim i chillie ,wspaniale smakuje na kanapce. 

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/150/#findComment-359523
Udostępnij na innych stronach

dokladnie Annam ja tez bardzo go lubie ,ja robie zapiekanke z wolowina i baklazanem.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/150/#findComment-359551
Udostępnij na innych stronach

Bakłażan - czas mu się przypomnieć, dawno nie jadłem, a taki jak Annam pisze, na kanapce, z oliwy i czosnkiem ...palce lizać.

 

Obiadek 3 dni temu, niestety z mrożonki, ale całkiem dobry był.

 

 

post-49340-0-68193100-1404126242_thumb.jpg

www.wedzarnie.com.pl

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/150/#findComment-359565
Udostępnij na innych stronach

 

 

Sam bakłażan nie jest rewelacyjny

moja LP uwielbia :) ja zresztą też i wczoraj na kolację jedliśmy, najpierw podsmażony na oliwie z oliwek, potem troszkę wody i duszenie kilka minutek, na to pomidorki w plastrach(malinowe), suszone oregano, sól, pierz, i na to wszystko starta mozarella, aha, oczywiście wszystko robione na patelni, a wiecie że bakłażany są męskie i żeńskie ?! i jak to w naturze bywa, te żeńskie są słodsze od męskich, rozpoznać można po... śladzie po kwiatku, bo bakłażan ma z jednej strony łodygę a z drugiej kwiat który odpada, kształt owalny to dziewucha, a kółko to chłopak ;) wybierajcie te  z owalnym znaczkiem ;)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/150/#findComment-359577
Udostępnij na innych stronach

 

 najpierw podsmażony na oliwie z oliwek,

 

 

Osid, przepraszam, że wetnę się w Twój post.

 

Nie miej mi proszę tego za złe, ale drażniące jest pisanie i mówienie oliwa z oliwek. Oliwa jest tylko i wyłącznie z oliwek, tak jak masło jest z mleka. Reszta to oleje, które bywaja różne.

 

Taka mała dygresja.

Ciepło pozdrawiam.

dyzio

__________________________________________

Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa)

 

nie zapominaj o Panu "S"

http://wedlinydomowe...go-forumowicza/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/150/#findComment-359818
Udostępnij na innych stronach

 

 

Dziś kluski śląskie

Sam te kluski robiłeś?

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/150/#findComment-360945
Udostępnij na innych stronach

U mnie ponownie małe kalmarki, ale z ryżem, marchewką, selerem i kilkoma oliwkami, w sosie sojowym ostrym.

Takie szybkie danie "z resztek", smakowało żonie bardzo

www.wedzarnie.com.pl

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/150/#findComment-361019
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.