eli55 Opublikowano 13 Czerwca 2014 Zgłoś Udostępnij #3726 Opublikowano 13 Czerwca 2014 Kruszynka, podaje Ci przepis na ta salatke: osmiornica/ce , ja mialam 6 , 2,5kg3 papryki , zolta czerwona i zielonatroche natki z pietruszkioliwkiocet winny 1/4 szklanki ,jak troche postoi to nieraz dadaje jeszcze troche octu , ale nie za duzo , musi byc czuc w smaku delikatnie ocetolej slonecznikowy1/2 szklankisolosmiornice dokladnie myje, wyciagam wszystko z woreczka i wkladam do gotujacej sie wody,gotuje osmiornice w solonej wodzie , tzn wkladam powoli i wyjmuje kilka razy zeby zakrecily sie jej lapy(nie wiem jak nazywaja sie po Polsku)gotuje tak troszke , al dente, jak wystygnie kroje na male kawalki 3cm, dodaje warzywa drobniutko pokrojone i doprawiam sola, olejem i octemsalatka musi postoic w lodowce jeden dzien, najlepiej ja doprawic jak troche postoi w lodowce,mam nadzieje ze jest jasny ten przepis , jezeli masz jeszcze jakies pytania to pisz , pozdrawiam i zycze smacznego.DZIADEK MACIEK , chetnie bym Cie poczestowala A c do Twojego przepisu to go nie znam , ale mozesz mi go podac to chetnie sproboje Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/150/#findComment-357455 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK MACIEK Opublikowano 13 Czerwca 2014 Zgłoś Udostępnij #3727 Opublikowano 13 Czerwca 2014 Spróbujemy w/w przepis. Znajoma Chorwatka zrobiła z nami taką oto sałatkę: duże ziemniaki, kilka szt, ośmiornice - ilość zależy od wielkości ośmiornicy. Wszystko gotujemy do momentu gdy ziemniaki (duże) będą miękkie. Ośmiornice lub ośmiornicę kroimi, ziemniaki oczywiście też, dodajemy oliwę, czosnek, sól, pieprz... można jeść na zimno, można na ciepło. Ja wolę na zimno, gdy poleży w lodówce min dzień. Peka - spora ośmiornica, lub kilka małych. Układamy w pece, dookoła kładziemy ziemniaki, cebula, różne warzywa, trochę oliwy, czosnek ... wg rady Leona Chorwata, doskonałym sposobem na podniesienie smaku jest dodanie dwóch ćwiartek kapusty włoskiej. Wskazana jest blitwa, ew szpinak.Dobrze jest też piec ośmiornicę wcześniej szybko mrożoną, po ok dobie rozmrozić i do peki. Pieczemy ok 1.5/2 godz w zależności od wielkości ośmiornicy. Pekę zasypujemy żarem.Sposób Leona na w/w danie, gdy nie mamy peki, pokazuję na zdjęciach. Wystarczy brytfanna przykryta folią alu, piecyk, oczywiście smak będzie trochę inny, ale potrawa nadal wyjdzie świetna. Ps smak kapusty włoskiej ... miodzio Cytuj www.wedzarnie.com.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/150/#findComment-357478 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eli55 Opublikowano 13 Czerwca 2014 Zgłoś Udostępnij #3728 Opublikowano 13 Czerwca 2014 DZIADEK MACIEK, dzieki za przepis , na pewno go wypruboje , bo smacznie wyglada Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/150/#findComment-357518 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kruszynka Opublikowano 13 Czerwca 2014 Zgłoś Udostępnij #3729 Opublikowano 13 Czerwca 2014 Dziękuję za przepisy i pozwoliłem sobie na wklejenie linków do tematu "Owoce morza".Trochę temacik nam obumarł a ciekawy jest.Elu może więcej przepisów na morskie smakowitości tam po zamieszczasz zakrecily sie jej lapy(nie wiem jak nazywaja sie po Polsku) Elu to są po prostu macki Cytuj "Zwierzęta się wypasają. Człowiek je. Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny" Anthelme Brillat - Sawarin Pozdrawiam serdecznie. Kazik. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/150/#findComment-357554 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darbarian Opublikowano 14 Czerwca 2014 Zgłoś Udostępnij #3730 Opublikowano 14 Czerwca 2014 Przepraszam że tak napiszę ale urwa mać zgłodniałem przeglądając temat Cytuj Moje dłubanki http://mekeke1969.wordpress.com/Kocham Was mordeczki Wy moje Znaczki WBhttps://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12295-znaczki-wb/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/150/#findComment-357685 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 14 Czerwca 2014 Zgłoś Udostępnij #3731 Opublikowano 14 Czerwca 2014 Szybki chłodnik. Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/150/#findComment-357729 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
morfeusz300 Opublikowano 14 Czerwca 2014 Zgłoś Udostępnij #3732 Opublikowano 14 Czerwca 2014 Dobry chłodnik nie jest złyyy???????????? Niech dym będzie z nami..... Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8689-wedzarnia-morfeusza/Niech dym będzie z nami... Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/150/#findComment-357764 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kruszynka Opublikowano 14 Czerwca 2014 Zgłoś Udostępnij #3733 Opublikowano 14 Czerwca 2014 U mnie też dzisiaj chłodnik - litewski na maślance i zsiadłym mleku.Zamiast cielęciny - pieczony kurczak,zamiast szyjek rakowych-krewetki.Trochę jak kulą w płot wyszło bo na dworze chłodno i na stole chłodno Cytuj "Zwierzęta się wypasają. Człowiek je. Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny" Anthelme Brillat - Sawarin Pozdrawiam serdecznie. Kazik. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/150/#findComment-357784 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eli55 Opublikowano 15 Czerwca 2014 Zgłoś Udostępnij #3734 Opublikowano 15 Czerwca 2014 Kruszynka, podaje ci przepis na sos z malzami do spagetti: malze w sloiczkupuszka 1/2kg pomidorow (w kawalkach lepiej)4-5 srednich zabkow czosnku2 lyzki siekanej natki z pietruszki2 ostrej papryczki lub jak kto lubi ostrzejsze to wiecejsol , olej extrawergine, szczypta cukru(nie lubie kwasnego sosu)1/4 szkl bialego wina, Przesmazam czosnek na oleju, jak sie troche zarumieni dodaje natke , papryczke pokrojona i po 2 sekundach wlewam malze i nadal smaze, po chwili wino i po paru mninutach wlewam pomidory i proze do zagestnienia sie sosu (ja sos robie dzien wczesniej)gotuje spagetti ,polewam sosem i jeszcze na talerzu polewam olejem exstrawergine sype parmezanem i zycze smacznego Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/150/#findComment-357990 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paolodoro Opublikowano 15 Czerwca 2014 Zgłoś Udostępnij #3735 Opublikowano 15 Czerwca 2014 (edytowane) Eli , Kruszynkaprzepraszam że się wtrącę , małże mrożone też mogą być , a do tego sosu to nawet taki mrożony zestaw owoców morza ,tam jest większość małż , kilka krążków kalmarów i kilka macek z ośmiorniczek ,co do ośmiornicy ,nie wiem czy robiłaś , ośmiornica jest też bardzo dobra z selerem naciowym jako sałatka fotki są stare , ale u mnie jest problem ze zdobyciem świeżej ośmiornicy Edytowane 15 Czerwca 2014 przez paolodoro Cytuj całe życie się uczę , a czy się nauczę... http://images37.fotosik.pl/1274/4fa8487176da947bm.jpg Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/150/#findComment-358027 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eli55 Opublikowano 15 Czerwca 2014 Zgłoś Udostępnij #3736 Opublikowano 15 Czerwca 2014 paolodoro ja mrozone tez czasem uzywam, po rozmrozeniu robie tak samo jak zs swiezymi sproboje kiedys zrobic z selerem naciowym Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/150/#findComment-358031 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henio Opublikowano 15 Czerwca 2014 Zgłoś Udostępnij #3737 Opublikowano 15 Czerwca 2014 u mnie jest problem ze zdobyciem świeżej ośmiornicy http://img1.demotywatoryfb.pl/uploads/201301/1359504467_by_Doknic_inner.gif Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/150/#findComment-358042 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paolodoro Opublikowano 15 Czerwca 2014 Zgłoś Udostępnij #3738 Opublikowano 15 Czerwca 2014 Henio , świeżutka Cytuj całe życie się uczę , a czy się nauczę... http://images37.fotosik.pl/1274/4fa8487176da947bm.jpg Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/150/#findComment-358043 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 15 Czerwca 2014 Zgłoś Udostępnij #3739 Opublikowano 15 Czerwca 2014 Jutrzejszy obiad ...( jeden z szesciu zlowionych) Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/150/#findComment-358066 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 15 Czerwca 2014 Zgłoś Udostępnij #3740 Opublikowano 15 Czerwca 2014 utrzejszy obiad ...( jeden z szesciu zlowionych) Nie mow mi, ze bedziesz filetowac electra Ale tak swieza rybka to bedzie zabawa w kuchni, mniam, jz wyobraznia pracuje http://pu.i.wp.pl/k,ODQwNjkzOTQsNTExOTQwOTQ=,f,018_Ve_orig.gif Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/150/#findComment-358067 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 15 Czerwca 2014 Zgłoś Udostępnij #3741 Opublikowano 15 Czerwca 2014 Annam jedna poszla juz w dzwonka ,TZ zazyczyl sobie smazona ,2 moze wyfiletuje jak dam rade bo osc maja jak kosci grube .zlapali ogolnie 6 sztuk ale 4 puscili ..bo to ma byc wedkowanie sportowe powiedzialam ze mnie juz ryb wystarczy chyba ze zlapia wegorza ,lina lub sandacza to reflektuje na takie Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/150/#findComment-358070 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Artur Dor Opublikowano 29 Czerwca 2014 Zgłoś Udostępnij #3742 Opublikowano 29 Czerwca 2014 WitamDziś moja szanowna LP dał mi dwai kazała coś z tego zrobić.Wyszło takie danie: ; Bakłażan nadziewany z serem na kaszy gryczanej z sosem i zapieczone w piekarniku.Sam bakłażan nie jest rewelacyjny ale z dodatkami był całkiem fajny i smaczny Cytuj Pozdrawiam cieplutko Całość mojej wypowiedzi jest tylko i wyłącznie moim prywatnym zdaniem i moją opinią - chcesz zgadzaj się, nie chcesz nie zgadzaj się. Ja życzę jak najlepiej Czerpiesz ze strony "garściami" to wspomóż forum finansami ___ LINK DO POMOCY KPP Poczytaj o panu S i jak możesz to klepnij go w d..... codziennie 2 razy ___LINK DO STRONY KPS Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/150/#findComment-359511 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 29 Czerwca 2014 Zgłoś Udostępnij #3743 Opublikowano 29 Czerwca 2014 Sam bakłażan nie jest rewelacyjny Baklazan jest wspaniualym warzywem, ale trzeba go odpowiednio przygotowac. NAdaje sie np. do lasagne zamiast makaronu, czy w niektorych daniachmoze zastepowac grzyby , dodany do farszu lanie go zageszcza. Grilowany ,wspaniale smakuje jako przystawka. No i moj ulubiony, z grilla , wsadzony w olej z ziolami czosnkeim i chillie ,wspaniale smakuje na kanapce. Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/150/#findComment-359523 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 30 Czerwca 2014 Zgłoś Udostępnij #3744 Opublikowano 30 Czerwca 2014 dokladnie Annam ja tez bardzo go lubie ,ja robie zapiekanke z wolowina i baklazanem. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/150/#findComment-359551 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK MACIEK Opublikowano 30 Czerwca 2014 Zgłoś Udostępnij #3745 Opublikowano 30 Czerwca 2014 Bakłażan - czas mu się przypomnieć, dawno nie jadłem, a taki jak Annam pisze, na kanapce, z oliwy i czosnkiem ...palce lizać. Obiadek 3 dni temu, niestety z mrożonki, ale całkiem dobry był. Cytuj www.wedzarnie.com.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/150/#findComment-359565 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
osid Opublikowano 30 Czerwca 2014 Zgłoś Udostępnij #3746 Opublikowano 30 Czerwca 2014 Sam bakłażan nie jest rewelacyjny moja LP uwielbia ja zresztą też i wczoraj na kolację jedliśmy, najpierw podsmażony na oliwie z oliwek, potem troszkę wody i duszenie kilka minutek, na to pomidorki w plastrach(malinowe), suszone oregano, sól, pierz, i na to wszystko starta mozarella, aha, oczywiście wszystko robione na patelni, a wiecie że bakłażany są męskie i żeńskie ?! i jak to w naturze bywa, te żeńskie są słodsze od męskich, rozpoznać można po... śladzie po kwiatku, bo bakłażan ma z jednej strony łodygę a z drugiej kwiat który odpada, kształt owalny to dziewucha, a kółko to chłopak wybierajcie te z owalnym znaczkiem Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/150/#findComment-359577 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dyzio Opublikowano 2 Lipca 2014 Zgłoś Udostępnij #3747 Opublikowano 2 Lipca 2014 najpierw podsmażony na oliwie z oliwek, Osid, przepraszam, że wetnę się w Twój post. Nie miej mi proszę tego za złe, ale drażniące jest pisanie i mówienie oliwa z oliwek. Oliwa jest tylko i wyłącznie z oliwek, tak jak masło jest z mleka. Reszta to oleje, które bywaja różne. Taka mała dygresja. Cytuj Ciepło pozdrawiam. dyzio __________________________________________ Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa) nie zapominaj o Panu "S" http://wedlinydomowe...go-forumowicza/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/150/#findComment-359818 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
animus Opublikowano 9 Lipca 2014 Zgłoś Udostępnij #3748 Opublikowano 9 Lipca 2014 Dziś kluski śląskie z piersią z kurczaka pieczarkami w sosie grzybowym, rodzince smakowało. Cytuj Pozdrawiam Andrzej Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/150/#findComment-360913 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 9 Lipca 2014 Zgłoś Udostępnij #3749 Opublikowano 9 Lipca 2014 Dziś kluski śląskie Sam te kluski robiłeś? Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/150/#findComment-360945 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK MACIEK Opublikowano 10 Lipca 2014 Zgłoś Udostępnij #3750 Opublikowano 10 Lipca 2014 U mnie ponownie małe kalmarki, ale z ryżem, marchewką, selerem i kilkoma oliwkami, w sosie sojowym ostrym.Takie szybkie danie "z resztek", smakowało żonie bardzo Cytuj www.wedzarnie.com.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/150/#findComment-361019 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.